Koľko stál vývoj Zaklínača 3? CD Projekt priblížil svoje financie a plány

CD Projekt je s Geraltom spokojný, ale už je minulosťou a spoločnosť zvažuje novú stratégiu pre ďalšie roky.

pridal roberto 10.9.2015 o 10:04 pod hry
Koľko stál vývoj Zaklínača 3?  CD Projekt priblížil svoje financie a plány

HRY > NOVINKY >

CD Projekt Red prezradil, koľko investoval do prípravy rozsiahlej RPG Zaklínač 3: Divoký Hon. Generálny riaditeľ spoločnosti, Adam Kiciński, nechal spočítať náklady na vývoj hry a marketing a výsledkom je suma 306 miliónov zlotých, teda približne 72,5 miliónov eur. Pri tvorbe rozsiahleho RPG s tonami vedľajších úloh a krásnym otvoreným svetom, v ktorom hráč bez problémov strávi 100 hodín, sa teda podarilo udržať náklady na uzde.

Pre porovnanie, neoficiálne informácie hovoria o 180 miliónovom rozpočte Star Wars: The Old Republic, 235 miliónoch minutých Rockstarom na tvorbu a marketing GTA V a Chris Roberts vyzbieral iba na vývoj Star Citizen 79 miliónov eur a suma ešte narastá.

Kiciński ďalej informoval o 40 rôznych marketingových kampaniach, keďže okrem celosvetovej kampane investovali aj menších kampaní špecifických pre jednotlivé významné regióny. Hra bola vyvíjaná tri a pol roka profesionálmi, "ktorý vedia ako vyvíjať hry efektívne". Interne pritom štúdio v čase prípravy tretieho Zaklínača zamestnávalo 240 zamestnancov, prevažne Poliakov. Celkovo sa ale na hre podieľalo 1500 ľudí z celého sveta. Hra vyšla v 15 jazykových verziách, 7 z nich malo vlastný dabing a CD Projekt kvôli tomu zaplatil 500 dabérom.

Koľko stál vývoj Zaklínača 3?  CD Projekt priblížil svoje financie a plány

Celkovo bol Zaklínač 3 označený za "dobrú investíciu", keďže hra iba počas prvých šiestich týždňov predala 6 miliónov kópií. CD Projekt Red za posledné finančné obdobie vyprodukoval zisk 236 mil. zlotých - 55.9 mil. eur, prevažne vďaka Divokému Honu. Ďalšie príjmy môže spoločnosť očakávať po októbrovom vydaní platenej expanzie Hearts of Stone a na začiatok budúceho roka je ešte naplánované Blood and Wine.

Celá konferencia sa niesla vo veľmi pozitívnom duchu, CD Projekt Red teraz má dôveru hráčov, peniaze na účtoch a veľké množstvo nových nápadov. A vzhľadom na to, že s Geraltom nateraz skončili, má prísť budúci rok v marci veľké oznámenie o ďalšom strategickom smerovaní spoločnosti. Čo najviac peňazí chcú investovať do ďalších hier, takže dividendy akcionárov nebudú nijak závratné, zato by ale s ďalšou úspešnou IP mohla vzrásť hodnota spoločnosti. Bolo by prekvapením, keby stratégia nebola postavená okolo Cyberpunk 2077, ktorý by už mal byť vo vývoji.

Na konferencii sa ukázal aj Adam Badowski, šéf štúdia, aby poodhalil filozofiu stojacu za úspechom Zaklínača 3. Niečo z toho možno patrí do šuplíka PR rečičiek, ale objavujú sa aj zaujímavé informácie:

  • CD Projekt chce so svojimi zákazníkmi budovať dlhodobý vzťah, ktorý je možný nadviazať vďaka emóciám spojeným s hrami ako formou umenia.
  • Nie je jednoduché robiť RPGéčka, ale má to svoje výhody vrátane menšej konkurencie, keďže iba málo veľkých spoločností sa odhodlá ísť hlbšie do tohto žánra.
  • Dlhodobé zameranie na RPG prinieslo štúdiu výhodu v podobe skúseností, je to lepšie ako preskakovať medzi žánrami.
  • Nepočítajú s tým, že by ich zákazníci iba pasívne konzumovali produkt, predať im proste iba násilie a sex by nefungovalo. Zvykli si na to, že hráči majú záujem o informácie o budúcnosti hry aj o jej tvorcoch.
  • CD Projekt má "zmluvu" s každým, kto si kúpi hru. Vraj to nie je iba milá marketingová fráza, ale filozofia použitá u všetkých troch hier.
  • Cieľom bolo vyrobiť hry hodnotené minimálne 90 bodmi zo 100. Užívateľský priemer na Metacritic je 92, recenzentský na Xbox One 91, na PS4 92 a 94 na PC.





Páči sa mi!

Zaradené pod: cd projekt






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19758)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk