STASIS

STASIS

8.0

Hutná atmosféra, z ktorej sa budete potiť

Recenzia na PC verziu

Stasis je jedným z úspešných Kickstarter projektov, ktoré hrajú na nostalgickú notu hráčov. 2D izometrických point-and-click adventúr už skutočne nie je veľa a v žánri sci-fi hororu už vôbec nie. Hororové hry zažili za ostatných pár rokov veľký boom, no väčšina z nich stavila na pohľad prvej osoby a časté šokové momenty. V Stasis nebudú vypadávať svetlá, objekty nebudú lietať vo vzduchu a nič na vás nebude spoza rohu skákať. Štúdio The Brootherhood pre vás pripravilo desivú atmosféru a vizuálny štýl, s ktorým dokáže obratne pracovať tak, aby ste boli stále v napätí. No okrem pochmúrneho prostredia vás čaká aj dobre vyrozprávaný príbeh.

John Marachek sa zobudí z umelého spánku a zistí, že ho počas cestovania vesmírom uniesli. Ocitne sa na lodi Groomlake, ktorá slúži ako vesmírne laboratórium. A vždy, keď sa vo vesmíre robia experimenty, tak môžete očakávať pohromu. Johnovi robia spoločnosť iba rôzne systémy lode, ktoré ho informujú o jeho zdravotnom stave a stave lode. Niekto alebo niečo vyvraždilo takmer všetkých ľudí na palube Groomlake. O ich osudoch sa dozvedáte prostredníctvom záznamov na PDA, ktoré ostali len tak pohodené po palubách lode. Johna však zaujíma iba to, že niekde na lodi sa môže nachádzať jeho manželka a dcéra.

Stasis
Stasis Inventár je jednoduchý, no kombinácie predmetov už menej.
Inventár je jednoduchý, no kombinácie predmetov už menej.


Stasis Udalosti vám prerozprávajú zosnulí obyvatelia lode.
Udalosti vám prerozprávajú zosnulí obyvatelia lode.


Stasis V tejto hre nie je také ťažké umrieť.
V tejto hre nie je také ťažké umrieť.





Výskumníci, údržbári aj upratovači si viedli denníky a tie vám priblížia udalosti, ktoré viedli až k ich smrti. Postupne zistíte, aké pokusy sa na lodi vykonávali, aké chyby urobili, ale aj aké mali medzi sebou obyvatelia vzťahy. Hra sa naozaj ponára do psychiky postáv, ktoré nikdy neuvidíte, no práve vďaka týmto duchom z denníkov hra rozpráva svoj príbeh tak efektívne. Všetky záznamy sú napísané uveriteľne a okrem toho, že plnia úlohu rozprávača, občas sa v nich nachádzajú nápovedy k vášmu ďalšiemu postupu. Každému novému PDA sa potešíte, pretože pre vás bude znamenať ďalšiu kapitolu záhady na lodi Groomlake.

Hlavnou zložkou a zároveň občas aj problémom tohto žánru je kombinovanie a používanie predmetov.  Na posun v hre potrebujete prísť na to, ktoré predmety spolu súvisia, ktoré sa dajú spojiť a ktoré spolu reagujú. Ani Stasis sa nevyhla občas nelogickým krokom. Je pravda, že hlavne zo začiatku pomôžu odkazy v PDA, no neskôr vás hra nechá obiehať všetky priestory, lebo postup vôbec nie je jasný. Zdravý rozum totiž nenapovie, že na pitvanie vnútorností sa najviac hodí prázdna pištoľ. Hra vám postup nedaruje zadarmo, nie sú tu žiadne skryté návody, budete si musieť poradiť sami a metódu pokus-omyl budete využívať často. Aj napriek občas frustrujúcim momentom má však hra taký pútavý príbeh a atmosféru, že vás to ženie ďalej.

Stasis má pre vás prichystaných niekoľko možností smrti. No na prežitie nebudete musieť  freneticky stláčať tlačidlá. Žiadne quick-time eventy ani rýchly beh vás nezachránia. Väčšinou totiž umriete kvôli vlastnej hlúposti, respektíve postupom bez patričnej opatrnosti. Občas budete musieť rýchlo kliknúť na vybrané miesto, aby vám postava nezomrela. Smrť tu však nie je permanentná a hra vás rýchlo vráti k najbližšiemu bodu od fatálnej udalosti.  Dokonca za odhalenie možnej smrti  môžete získať achievement.

Hra veľmi dobre pracuje s dizajnom prostredia. Jednotlivé časti lode sú unikátne a prepracované. Priestory naozaj vzbudzujú dojem, že sa v nich pracovalo a všetko vybavenie je funkčné, aj keď je teraz loď opustená a zanedbaná. Podobnosť s Dead Space nie je úplne náhodná. Stasis tiež naznačuje inšpiráciu hrami System Shock 2 či Fallout. Industriálne prostredie zas pripomína Votrelca. Hra stavia skôr na atmosféru ako šokujúce momenty, a to je skutočne jej najsilnejšou stránkou. Aj napriek tomu, že váš pohľad je vzdialený, všetky detaily vás donútia prilepiť tvár k obrazovke a sledovať hororové scény pred vami.  Snáď jedinú chybu predstavujú dosť odfláknuté animácie, ktoré sú veľakrát rozmazané. Johnova postava je nejasná a jeho pohyb v priestore je podivne nalinkovaný s 90-stupňovými otočkami a jeho prechod je preto často zdĺhavý a kŕčovitý.

Aj napriek tomu, že Groomlake je zdanlivo ľudoprázdna, celý čas žije svojim životom. Bzučanie prístrojov, vŕzganie strojov a hlásenia systémov dobre dopĺňajú atmosféru. Realistické zvuky trhajúceho sa mäsa aj tlmené výkriky z diaľky vám budú spôsobovať zimomriavky. Až sa musíte zamyslieť, ako tieto zvuky autori získali. Hudba taktiež nezaostáva a najmä emotívne scény dokresľuje tak, ako má. Na druhej strane dabing postav na tom nie je najlepšie. Postáv sa v hre objaví veľmi málo, no okrem Johna neznejú presvedčivo. Nemožnosť zrušenia dialógov tiež nepoteší.

Stasis je veľmi dobrou pripomienkou, ako majú vyzerať hororové tituly bez lacných trikov. Atmosféra je taká hutná a príbeh taký pútavý, že hre odpustíte občas frustrujúce hádanky. Viete, že má skutočne dobrý príbeh, keď po jej dohraní preberáte koniec a možné vysvetlenia na internetových fórach. Stasis vo vás zanechá množstvo otáznikov a tak by to malo byť. Slabšie povahy by sa mali hre vyhnúť, pretože niektoré scény skutočne otrasú žalúdkom aj psychikou. Pre ostatných, najmä hororových fanúšikov, je Stasis jasná voľba.

Stasis
Stasis Krvi a násilia je tu dosť.
Krvi a násilia je tu dosť.


Stasis Niekedy sa kľúčové predmety ťažko hľadajú.
Niekedy sa kľúčové predmety ťažko hľadajú.


Stasis Prostredia sú rozmanité a prepracované.
Prostredia sú rozmanité a prepracované.






napísal Tanya 1.10.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Stasis - Gameplay Trailer
Stasis - Teaser 2
| STASIS - TEASER 2
[5.4.2012]
Stasis - Launch trailer
8.0
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
STASIS
+ hutná atmosféra
+ prepracovaný dizajn prostredia
+ silný príbeh a postavy
+ kvalitná zvuková stránka
- niekoľko frustrujúcich hádaniek
- rozmazané animácie
- podpriemerný dabing väčšiny postáv
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU 2GHz; GeForce 205; 2GB RAM; 5GB HDD
Doporučená konfigurácia: Dualcore CPU 2,6GHz; 4GB RAM; GeForce 405; 5GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Daedalic Entertainment / Christopher Bischoff/ The Brotherhood
Štýl: Adventúra / Survival
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31. august 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk