Úpadok PlayStation Vita - sú mobilné hry podozrivým číslo jeden?

PlayStation Vita má v súčasnosti minimálnu podporu od Sony, no prečo je tomu tak?

pridal play3man 3.10.2015 o 16:04 pod hry
Úpadok PlayStation Vita - sú mobilné hry podozrivým číslo jeden?

HRY > NOVINKY >

PlayStation Vita sa ako veľký nástupca úspešného PSP mala postarať o výrazný pokrok v hraní na cestách. Na trh dorazila najskôr v Japonsku - v decembri 2011, a o tri mesiace neskôr sa dostala do Európy a Severnej Ameriky. Hneď zo začiatku však trpela závažným problémom - malou ponukou hier. V podstate sa ale jedná o častý problém herných systémom, pričom početná skupina hráčov ide do ich kúpi aj napriek tomu, lebo verí, že sa to časom zlepší. Pri PS Vita to však mala Sony ešte ťažšie, keďže cenovku nastavili poriadne vysoko a teda aj prípadní záujemcovia mohli od kúpi cúvnuť práve vďaka nej.

"Kúpim si ju, keď zlacnie. Vtedy na ňu budú aj dobré hry"

Možno práve toto ste si povedali aj vy. S pribúdajúcimi mesiacmi sa ale situácia nezlepšovala, no naopak, zhoršovala. Sony sa však snažilo situáciu zachrániť a prišli oznámenia väčších hier, na ktoré sme tak dlho čakali. Call of Duty malo byť veľkou hrou - vyšlo ale až rok po vydaní PS Vita a nedopadlo vôbec podľa predstáv. Hodnotenia klesali až pod priemer a všetkým bolo jasné, že ďalšie Call of Duty len tak nepríde. Sony sa teda pokúsilo situáciu zachrániť vlastnými titulmi, ktorých však bolo taktiež málo a čakali sme na ne veľmi dlho. Záver roku 2013 bol pre PS Vita celkom úspešným, v septembri vyšlo Killzone: Mercenary a o mesiac Tearaway. Obe hry mali pritom obrovský úspech. Dodnes sa môžu bez hanby zaradiť na prvé miesta v rebríčku najlepších hier pre PS Vita.

Práve vďaka Killzone a Tearaway sme mohli vidieť, že PS Vita má potenciál, respektíve mala potenciál. Každý herný systém potrebuje pre existenciu kvalitné hry, ktoré hráčov presvedčia o kúpe. V súčasnosti sa často stretávame s vyjadreniami, že za úpadok handheldov môžu mobilné hry. Je to však naozaj tak? Nie tak celkom.

Je jasné, že majoritné skupiny hráčov, ktoré sa uspokoja aj s menšími titulmi (napríklad Angry Birds), sa po prenosných konzolách ani len neobzrú vo výklade obchodov. PlayStation Vita však nikdy nemala byť prenosnou konzolou, ktorá by mierila práve na nich. Sony jednoducho urobilo pri vydaní PS Vita, a počas jej prvých mesiacov, niekoľko zásadných chýb.

Ako bolo spomenuté vyššie, Killzone či Tearaway mali obrovský úspech. Išlo o kvalitné hry, ktoré však mali vyjsť podstatne skôr. Sony sa tým pádom dostalo do začarovaného kruhu, z ktorého sa už, bohužiaľ, nedokázalo dostať.

málo predaných kusov - malá komunita hráčov - nezáujem tretích strán o vývoj titulov - málo hier - málo predaných kusov....

K tomu, či Sony ešte niekedy spraví novú prenosnú konzolu, sa vyjadril sám Shuhei Yoshida, v rozhovore pre Eurogamer: "To je ťažká otázka. Ľudia majú mobilné telefóny. Na nich je jednoduché hrať a veľa takých hier je dostupných zadarmo. Alebo aspoň zo začiatku. Sám som veľkým fanúšikom PS Vita. Pracovali sme skutočne tvrdo na vytvorení každého jedného aspektu tohto handheldu. Dotykové hry sú zábavné - existuje veľa dotykových hier s dobrým dizajnom, no mať páčky a tlačidlá zmení úplne všetko. Takže dúfam, rovnako ako veľa z vás, že trend prenosných hier bude pokračovať aj naďalej, no aktuálne prostredie nie je zatiaľ priaznivé,  a to kvôli prevahe mobilného hrania".

Ako sme vás už ale stihli informovať, Yoshida zároveň verí, že mobilné hry môžu zaujať aj ne-hráčov natoľko, že si nakoniec kúpia hernú konzolu.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19811)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk