FARM EXPERT 2016

FARM EXPERT 2016

4.5

Život farmára plný nedostatkov

Recenzia na PC verziu

Práca farmárov a poľnohospodárov nie je vôbec jednoduchá. V dnešnej dobe už síce majú k dispozícii množstvo moderných a výkonných strojov, ktoré im výrazne uľahčia prácu, stále si to však vyžaduje obrovskú dávku rozvahy, trpezlivosti a v neposlednom rade aj priaznivé počasie, ktoré už ovplyvniť nedokážu. Správne obrábanie pôdy je základ, kedže v zemi sa skrýva veľký potenciál, len ho treba využiť. Nie každý sa k tomuto druhu práce môže aspoň vzdialene priblížiť, no vďaka hrám môžeme do tohto oboru nazrieť aspoň virtuálne, aj keď len zľahka. My hráči to máme podstatne jednoduchšie a nič na tom nezmení ani to, že sa každý rok stretávame s novými simulátormi, ktoré sa nám snažia prácu skutočných farmárov opäť o niečo viac priblížiť.

Nech už je váš vzťah k simulátorom akýkoľvek, najmä v poslednej dobe sú čoraz častejším fenoménom. A veľakrát sa s nimi stretávame vo vtipnom spracovaní, s ktorým sa autori pokúšajú zaujať čo možno najviac netradičnou simuláciou. Farm Expert sa však na to snaží ísť seriózne, podobne ako konkurenčný Farming Simulator, no celkový dojem kazí niekoľko zásadných nedostatkov, ktoré súčasnému hráčovi môžu prekážať.

Farm Expert 2016
Farm Expert 2016 Z prvej úrody veľa obilia nezískate, no nejako začať musíte.
Z prvej úrody veľa obilia nezískate, no nejako začať musíte.


Farm Expert 2016 Bez pôžičky nemôžete začať farmárčiť.
Bez pôžičky nemôžete začať farmárčiť.


Farm Expert 2016 Vaše silo si môžete poriadne vylepšiť.
Vaše silo si môžete poriadne vylepšiť.





Farm Expert 2016 vás v úvodnom menu privíta štandardnou ponukou. Vybrať si môžete z dvoch, respektíve troch hlavných herných režimov. Klasická kariéra, voľná hra a nakoniec multiplayerová časť. Povinná jazda v podobe kariéry, ktorá by mohla len prekvapiť, začína úvodným tutoriálom. Behom pár sekúnd sa tak stávate farmárom a pred vami je kopec práce. Vaše prvé kroky po farme vedú k vášmu traktoru – jedinému stroju, ktorý aktuálne vlastníte. Po nastúpení do stroja vás hra prevedie celým sídlom, vrátane vašich polí, síl, skladov či garáže. Hneď ako sa zoznámite s novým prostredím, čaká vás prvá úloha – poorať pole. Na získanie úrodnej pôdy musíte opakovať viaceré úkony. Kultivácia i hnojenie tu, samozrejme, nemôžu chýbať, no do úvahy hra berie aj to, ako kvalitne svoju prácu odrobíte. Či pole len tak prebehnete bez väčšieho dôrazu na kvalitu a necháte za sebou kopec neobrobenej pôdy. Hra vás však na to automaticky upozorní, keďže len dôkladnou prácou získate očakávané výsledky. Po upravení zeme môžete začať siať, no ešte predtým, ako začnete si najskôr musíte kúpiť semená tej plodiny, ktorú chcete pestovať. Na výber je pšenica, kukurica, jačmeň, repka, hrach alebo sója. 

Ak chcete byť správnym farmárom, nevystačíte si iba s traktorom. Po dokončení úvodných úloh vás čaká prvá investícia, teda presnejšie zadlžovanie. V tomto momente musíte navštíviť banku. Potrebujete si totiž zobrať pôžičku na kúpu kombajnu a lišty pre zber úrody. Tu som sa však stretol s prvým problémom. Po odchode z banky a následnej návšteve obchodu som si zakúpil kombajn a jednu z viacerých typov líšt, ktoré sa líšili v šírke. Keď som si však chcel lištu napojiť na kombajn, nešlo to. Vo Farm Expert 2016, samozrejme, musíte pri napájaní nasmerovať traktor či kombajn aspoň približne k danému príslušenstvu, stlačiť klávesu Q a tým ho pripojiť. Kvôli chybe my to však nefungovalo a stále som mal pocit, že pravdepodobne robím niečo zle. No nerobil som a po opätovnom zapnutí hry už išlo všetko tak, ako má.

Po žatve musíte vysypať zozbieranú úrodu do vlečky, ktorú následne odveziete s traktorom rovno do sila. Rovnako ako majú vozidlá obmedzenú nádrž pre naftu a napríklad kombajn zase kapacitu pre obilie a iné, do základného sila dokážete dať taktiež iba určitý objem obilia. Silo si však môžete vylepšovať - dokupovať nové a zvyšovať tak jeho celkovú kapacitu. Všetko vás ale stojí financie, s ktorými musíte rozumne hospodáriť. No a keď som už v predchádzajúcich vetách spomenul naftu, tak aj na nej môžete slušne ušetriť. Na vašom statku totiž máte aj vlastnú benzínovú pumpu, do ktorej môžete kúpiť veľké množstvo paliva za nižšiu cenu Poslednou úlohou, ktorá na vás čaká pred úspešným dokončením sezóny, je zozbieranie suchej slamy. Opäť teda nasadáte do traktora, vydáte sa na pole a vytvárate dobre známe balíky, ktoré nechávate na poli. No a na úplný záver si môžete vychutnať ten sladký pocit, keď svoju prvú úrodu idete predať a na účet sa vám pripíšu prvé peniaze.

Samotné farmárčenie tu teda nie je spracované vyslovene zle. Keď vás takéto hry nebavia, je jasné, že sa veľmi rýchlo dostanete do štádia, kedy sa začnete sťažovať na monotónnosť. Ak ale máte radi tento typ hier, potom by ste so základnými princípmi mali byť spokojní. Hospodárenie s peniazmi, kupovanie novej techniky, priestorov či aj okolitých polí, si musíte dobre premyslieť. Napríklad pri kúpe pôdy musíte pozerať aj na kvalitu zeme, ktorá sa hodnotí písmenami A, B, C, D... pričom od toho sa, pochopiteľne, odvíja aj jej cena. Okrem pôdy sa môžete starať aj o zvieratá, ktoré sú rovnako veľmi dôležité pre spoľahlivý chod vašej farmy, no či sa im budete venovať je, pochopiteľne, iba na vás. Keď si však hru vezmeme ako celok, vynára sa otázka či radšej nedať prednosť konkurencii, ktorá je vo všetkých aspektoch vyspelejšia, a to jednoducho nie je možné prehliadnuť. Veľmi rád by som napísal aj nejaké tie dojmy z multiplayeru, no žiaľ, nikto hru nehral cez internet, a teda zoznam miestností bol prázdny. 

Farm Expert 2016
Farm Expert 2016 Herný čas sa dá zrýchliť až dvadsaťštyrikrát.
Herný čas sa dá zrýchliť až dvadsaťštyrikrát.


Farm Expert 2016 Pri nákupe nového poľa by ste mali sledovať aj kvalitu pôdy.
Pri nákupe nového poľa by ste mali sledovať aj kvalitu pôdy.


Farm Expert 2016 Sezóna sa skončila.
Sezóna sa skončila.





Po grafickej stránke nevyzerá Farm Expert 2016 nejako pôsobivo a skôr máte pocit, že hráte hru nie z budúcnosti (ako má uvedené v názve), ale z minulosti. Hru som hral na maximálnych nastaveniach, no textúry sa načítavali vo vyššom rozlíšení doslova pár metrov predo mnou spolu s tieňmi. Aj keď vyššie rozlíšenie je silný výraz, kedže textúry vyzerajú v podstate stále dosť jednoducho a bez detailov. Navyše tu nechýba ani blur, no najviac to aj tak kazia jednoduché modely okolitého prostredia - domy, autá, ľudia, tráva, stromy a tak ďalej. A to už radšej ani nespomínam priveľmi agresívnu LOD - úroveň detailov a slabú optimalizáciu. Paradoxne je tu ale možné vidieť detaily sprievodných prvkov, ako blato na traktore i kolesách a nechýba ani dážď. Autori sa hru tiež snažili obohatiť aj o nejaké tie netradičné prvky. Počas dňa vám začnú nad hlavou lietať balóny. Ide o fajn spestrenie, ktoré ale celkový dojem ani zďaleka nezlepšuje.

Ak sa farmárskym hrám striktne nevyhýbate, ale práve naopak a bavia vás, Farm Expert 2016 je slušným titulom, no s viacerými nedostatkami a zastaralým spracovaním. Z princípu zabaví, no keď tu máme na výber konkurenciu v podobe Farming Simulator, radšej sa skúste obzrieť práve po nej.


napísal play3man 16.11.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
4.5
Ohodnotiť
FARM EXPERT 2016
+ obstojná zábava pre nenáročných farmárov
- zastaralý koncept ničím neprekvapí
- slabá technická stránka a zlá optimalizácia
- jednoduchá grafika
- bugy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2,2 GHz, 4 GB RAM, 1 GB VGA, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Ravenscourt, PlayWay Inc / Silden
Štýl: Simulácia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk