História Just Cause série

Just Cause je tu s nami už 10 rokov a po vydaní tretej hry je čas na malé zhrnutie.

pridal roberto 20.12.2015 o 11:23 pod hry
História Just Cause série

HRY > NOVINKY >

Švédske štúdio Avalanche splnilo svoj sľub a ešte pred Vianocami nám ponúklo Just Cause 3, tretí diel série akčných adventúr odohrávajúcich sa na ostrove s rozlohou 1000 km2. Škandinávci počas dlhých zimných večerov zrejme radi snívajú o slnkom zaliatych krajinách, pretože všetky tri diely sa odohrávajú vo vymyslených ostrovných štátoch a každý z nich leží v inej populárnej dovolenkovej destinácií. Je čas, pozrieť sa na každé z dobrodružstiev Rica Rodrigueza trochu bližšie.

História Just Cause série

Just Cause - 2006 - PC, Xbox360, Xbox, PS2 -  sector recenzia 7.2, metacritic 7.5

Just Cause bolo krycie meno skutočnej invázie USA do Panamy, krajiny známej najmä vďaka svojmu strategicky dôležitému prieplavu. Nie je náhoda, že vymyslený ostrov leží v Karibiku a veľmoc sa rozhodne zasiahnuť proti nebezpečnému diktátorovi. Avalanche ale poslalo do akcie jediného muža – Rica Rodrigueza. Kombinácia Jamesa Bonda a latino tanečníka v službách CIA sa nechá vysadiť na prevažne džungľou zarastenom ostrove a jeho úlohu je spojiť sa s rebelmi a odviesť za nich tú najťažšiu prácu.

Prvý diel by si v rámci série zaslúžil podtitul neobrúsený diamant. Rico už má samoskladací padák a rutinne ho využíva pri skokoch z veľkých výšok i pri opúšťaní motorových vozidiel pri plnej rýchlosti a má aj svoj hák, ktorý je dnes už povestný, ale v Just Cause ho využije iba veľmi príležitostne, aby sa mohol zdarma povoziť za niektorým z dopravných prostriedkov. Rico je špičkový špeciálny agent, ktorý nemá problém vyliezť za jazdy na strechu auta a preskočiť na iného štvorkolesového tátoša, lenže ovládanie je malou katastrofou, s ktorou by sa už dnes zmieril málokto. Už tu ale Rico vlastnil vodičák na všetko od rýchlostného člna po stíhačku a s trochou snahy zostrelil za 5 minút dva vrtuľníky iba pomocou padáka a pištole.

História Just Cause série

Hra do veľkej miery ohúrila svojim novučičkým enginom, vďaka ktorému sa hráči v roku 2006 mohli slobodne pohybovať v otvorenom svete s rozlohou tisíc kilometrov štvorcových a zapaľovať v ňom požiare chaosu, lenže celú rozlohu zaberalo typicky karibské prostredie, ktoré sa opozeralo oveľa skôr, než sa dala dokončiť aspoň hlavná Ricova úloha. Hneď po vydaní prvého dielu bolo preto oznámené, že určite vyjde aj druhý diel a bude ešte lepší.

 

História Just Cause série

Just Cause 2 - PC, Xbox360, PS3 - sector 8.5,  metacritic 8.4

Just Cause 2 má tiež svoje muchy, ako každý open-world, ale vo svojej dobe prichádza s toľkými novinkami, že väčšina recenzentov musela nad drobnosťami typu nevýrazný príbeh a problémy s ovládnutím niektorých vozidiel jednoducho iba mávnuť rukou. Podstatne viac cool Rodriguez tentokrát vyskakuje z lietadla niekde v juhovýchodnej Ázii a hneď skraja treba poukázať na rozmanitosť prostredí. Zasnežené končeky hôr nezmyselne a zábavne plynule prechádzajú do džungle, za ktorou je už vidno pláž či púšť a Avalanche Engine 2.0 v roku 2010 ponúka výhľad na desiatky kilometrov členitého terénu.

Rico sa rýchlo skamaráti s troma rebelskými frakciami a zisťuje, že na chorý diktátorský režim existuje jediný liek – totálny chaos. Body za ničenie sú platidlom, ktoré Ricovi otvára stále zaujímavejšie misie i prístup k novým hračkám. V centre pozornosti je deštrukcia, neraz prekrútené, ale aj tak fyzikálne zákony a vylepšený vystreľovací hák. Čím je pre Old Shatterhanda jeho henryovka a pre Geralta z Rivie jeho strieborný meč, tým je pre Rodrigueza jeho vystreľovací hák. V kombinácii s padákom dokáže Rica dostať v podstate kamkoľvek i nadväzovať pevné prepojenia medzi predmetmi a osobami, napríklad medzi vojakom a idúcim automobilom alebo iným vojakom a plynovou bombou.

História Just Cause série

To všetko doplnené o pestrú paletu dopravných prostriedkov pre presuny po súši, morskej hladine i vzduchom, demolovanie vojenských základní a v prípade PC verzie aj populárneho multiplayer módu, dokáže hráčov zabaviť na desiatky hodín. Viacerí sa do hry vracajú opätovne, pretože čakanie na Just Cause 3 trvá pol desaťročia.

 

História Just Cause série
 

Just Cause 3 - PC, Xbox One, PS4 - sector 8.5metacritic 7.5

Píše sa rok 2015 a Rico Rodriguez je späť. Nie len späť medzi hráčmi, ale aj späť doma, v rodnej krajine rozprestierajúcej sa na ostrovoch kdesi v Stredozemnom mori. Tentokrát je to naozaj osobné a Rico necháva svoje kvádro v šatníku a zahaľuje sa do rifľoviny a mužného strniska. Inak je to ale starý dobrý Rico, rovnaký blázon ako predtým, rozchodí každú dieru po guľke a účinkuje v béčkovom príbehu, ale prilieta s modernizovaným hákom a horúcou novinkou – wingsuitom. V Just Cause 3 už nikto nechce chodiť peši a k priťahovaciemu háku a klasickému padáku sa pridáva možnosť expresne preplachtiť mnoho kilometrov.

História Just Cause série

Oslobodiť celú krajinu trvá snáď ešte dlhšie ako v predchádzajúcich hrách a autori už skúsene brnkajú na strunu rozmanitých prostredí, ponúkajú kopec lokalít k dobitiu, ale aj o niečo rozmanitejšie špeciálne misie. Deštrukcia i grafika urobili výrazný krok vpred, aj keď sa ešte stále môže stať, že lietadlo nepotiahne zahákovaného jeleňa, ale jeleň lietadlo. Aj tretí diel je sandboxom – pieskoviskom s vedierkom, hrabličkami a formičkami a je buď stereotypný alebo ideálny k slobodnému blbnutiu. Podľa toho, kto si ho akým urobí.

 





Páči sa mi!






PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Square enix / Avalanche Studios
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 1. december 2015
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk