TUROK REMASTERED

TUROK REMASTERED

5.0

Lovec dinosaurov sa vrátil

Recenzia na PC verziu

Uplynulý rok sa niesol v znamení mnohých úspešných a lákavých remasterovaných hier. Veľká časť z nich je určená len pre herné konzoly. Avšak nájdu sa aj kúsky, ktoré majú potešiť počítačového hráča. Už starší projekt Black Mesa s veľkým uznaním schvaľujeme, pretože sa síce jedná o pôvodný Half-Life, ale v úplne novom engine so všetkou krásou, ktorú prináša. Sú tam pridané aj mnohé nové detaily a predmety, ktoré originál neobsahoval. Oproti tomu vynovený Turok, ktorý v pôvodnej verzii vyšiel v roku 1997, je starou dobrou hrou s vylepšenými textúrami. Nič viac.

Turok sa prvýkrát objavuje v rámci služby STEAM, čo je krásne. Avšak nalepenú má príliš vysokú cenu. Rovnako sa vysoká cena kritizovala aj pri stratégií Age of Empires 2 HD, avšak tam bolo viac zmien oproti pôvodnej verzií. Turok je stále kvalitnou hrou, aj keď oproti konkurencií v podobe Half-Life alebo Unreal zostarla podstatne výraznejšie.

Prvé, čo hráčovi pri spustení hry napadne, je určite myšlienka, ako to vyzerá nevábne a neprívetivo. Podľa nás je príliš zle nastavený FOV a celkovo je viditeľná zastaralosť všetkého. Pod paľbou  predošlej kritiky sa však skrýva klenot, ktorý je zábavný aj po rokoch.

Turok Remastered
Turok Remastered Kto by sa ho nebál?
Kto by sa ho nebál?


Turok Remastered Ďaleko dovidí, ďaleko dostrelí.
Ďaleko dovidí, ďaleko dostrelí.


Turok Remastered Krásny exteriér, ešte krajšia zbraň.
Krásny exteriér, ešte krajšia zbraň.





Dnešného hráča FPS hier prekvapí otvorenosť lokalít. Je ľahké sa stratiť a zablúdiť. Hľadať cestu k cieľu je preto čoraz náročnejšie. Lokality sú príliš rozsiahle aj s ohľadom na dobu vzniku tohto titulu. Hry vtedy síce ponúkali viacero ciest k cieľu, lenže takmer vždy sa jednalo o koridor. Turok to zmenil, a to výrazne. Priestranstvá priam lákajú k vyblázneniu a objavovaniu.

Cestou narazíte na dinosaury, ľudských protivníkov, ale aj pasce, ktoré je dobré opatrne obchádzať. Umelá inteligencia nie je dobrá. Lenže to nevadí. Je tu použitý osvedčený princíp - čím viac nepriateľov, tým je to náročnejšie. Netreba zabúdať ani na používanie lekárničiek. Tie sa nenachádzajú na každom kroku a udržať sa pri živote nie je ľahké. Občas sa lekárnička objaví na takmer nedosiahnuteľnom mieste. Aj napriek rizikám ju ale každý správny hráč musí získať. Nie preto, lebo ju potrebuje. Skôr pripomína trofej a prináša radosť z prekonania výzvy. O tom sú hry predsa od počiatku.

Príbeh okolo hlavného hrdinu tu nehľadajte. Ide len o to prežiť a nájsť cestu. K tomu je potrebné nájsť kamene na otváranie portálov. Cesta je však dôležitejšia než cieľ. Ešte aj dnes je hra celkom zábavná a predovšetkým náročná. Preto prekvapí a zároveň poteší možnosť zadať cheaty priamo v menu hry. Kto si však cestu uľahčí, pripraví sa o zábavu a celkovú radosť.

Najzaujímavejší z celej hry sa javí fyzikálny engine streľby z luku. Čím viac natiahnete tetivu, tým ďalej luk dostrelí. Graficky síce luk, tetiva a šíp nevyniká, avšak po funkčnej stránke sa jedná o ideálnu záležitosť. Najväčšia radosť je preto útočiť touto zbraňou. Ostatné zostávajú pozadu. Jednak sú to zbrane nablízko alebo klasické útočné pušky či brokovnice.

Hudba aj zvuk sú na dobrej úrovni, aj keď skladieb je na dnešnú dobu príliš málo. Každopádne do hry pasuje a pripomína zvuky typické pre pravek. Podobné sme mohli počuť v prvom Age of Empires. Grafická stránka hry je viac než obstarožná, ani vylepšené textúry nepomohli. Problémom môže byť aj ukladanie pozícií len na určených miestach. Treba dávať pozor, ak vypínate hru po dohraní úrovne. Je lepšie odohrať časť ďalšej úrovne a nájsť miesto na ukladanie pozície. Predídete tak možným komplikáciám.

Turok vôbec nie je zlou hrou. Práve naopak, pôvodná hra z roku 1997 je FPS titulom, ktorý sa zlatým písmom zapísal do histórie počítačových hier. Avšak predraženú STEAM edíciu v takejto podobe vôbec nechápeme. Aj keď z finančného hľadiska tomu rozumieme viac než dobre. Veď aj hry sú len biznis.

Turok Remastered
Turok Remastered Nebezpečné nie sú len dinosaury.
Nebezpečné nie sú len dinosaury.


Turok Remastered Mimoriadne dotieravý hmyz.
Mimoriadne dotieravý hmyz.


Turok Remastered Už ide do tuhého.
Už ide do tuhého.






napísal Possol 7.1.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.0
Vo svete
6.5
Ohodnotiť
TUROK REMASTERED
+ prepracovaná streľba z luku
+ otvorené lokality
- žiadne zmeny oproti pôvodnej verzii
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual-core 2 GHz, 1 GB RAM, VGA s OpenGL 2.0, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Night Dive Studios
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 17. december 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk