GOOD ROBOT

GOOD ROBOT

7.0

Prekonajte s dobrým robotom sami seba

Recenzia na PC verziu

Strach z dokonalej umelej inteligencie, ktorá by sa jedného dňa dokázala dostať na úroveň ľudského myslenia a vzoprieť proti nám, je stále celkom obľúbenou témou rôznych umelcov, ktorí sa ju pokúšajú zakomponovať do svojich diel. Všeobecne kolujú obavy z takejto možnosti, pretože moderné technológie veľmi rýchlo napredujú, s čím súvisí aj vývoj umelej inteligencie. Tá je síce stále veľmi nedokonalá na takéto myslenie, no čo je dnes nemožné, zajtra môže byť realitou. Touto témou sa zaoberá aj menšia hra od štúdia Pyrodactyl s názvom Good Robot.

V hre sa dostávame do roku 2031, kedy ľudia doplatili na veľké znečistenie ovzdušia, kvôli čomu sa planéta stala neobývateľnou. Spoločnosť PyroCorp však zachránila svet pred úplnou skazou vybudovaním série masívnych podzemných miest s celou armádou inteligentných robotov. Určitú dobu fungovalo všetko bez problémov, až do dňa, kedy sa všetci roboti zbláznili a pozabíjali ľudí. Všetci až na jedného dobrého robota, na ktorom teraz závisí budúcnosť celého sveta. Dokážete zachrániť všetko, na čom záleží a byť tým, kto prinavráti dôveru robotom? Byť dobrým robotom totiž nie je vôbec jednoduché a každého, kto sa pustí do tohto boja, čaká veľká výzva.

Good Robot
Good Robot Pri vylepšovaní sa všetko začína.
Pri vylepšovaní sa všetko začína.


Good Robot Nepriatelia začnú reagovať až vtedy, keď si na nich posvietite.
Nepriatelia začnú reagovať až vtedy, keď si na nich posvietite.


Good Robot Nie každému robotovi stačí jeden zásah na odpálenie do skládky.
Nie každému robotovi stačí jeden zásah na odpálenie do skládky.





Good Robot je jednoduchou hrou, ktorú nie je možné úplne porovnávať s bežnými hrami - ani tými menšími. Nemôžete od nej čakať žiadne veľké zážitky po ktorejkoľvek hernej stránke. Základom je, aby ste sa k tomu postavili ako k mobilnej hre. Tvorcovia sa totiž zamerali na vytvorenie jednoduchej twin-stick prestrelky s príbehovým pozadím, no bez jasného cieľa. Celá hra je tak postavená prevažne na tom, aby ste sa dostali čo najďalej s čo najvyšším skóre. Motivácia pri ďalšom hraní je len jedna – prekonávať samého seba, respektíve vašich priateľov a ľudí z celého sveta zapísaných v rebríčku.

Herné princípy a level dizajn sú tu skutočne jednoduché a systém pochopíte už pri prvom spustení. V menu nenájdete žiadne zoznamy úrovní či niečo podobné, na výber tu máte iba novú hru, ktorá vás vždy uvedie do unikátnej úrovne. Good Robot totiž neobsahuje preddefinované levely, ale každý jeden je náhodne generovaný, a teda sa nestane, že by ste sa pohybovali dvakrát po tej istej mape. Na začiatku každej novej úrovne je automat, v ktorom môžete vášmu robotovi zakúpiť klobúk, respektíve nejakú pokrývku hlavy. Na výber máte zo šestice rôznych klobúkov, ide však iba o kozmetický prvok, od ktorého nemôžete očakávať žiadne vylepšenia. Vždy po spustení novej hry takýto klobúk môžete dostať zadarmo.

Aby sme sa ale netočili iba okolo nie až takých podstatných vecí, zaujímavé to začne byť hneď, ako sa od prvého automatu posuniete ďalej. Prichádza kontakt s prvými zlými robotmi a pod palcami máte spúšte k dvom samostatným zbraniam. Ovládanie twin-stick strieľačiek je vždy veľmi ľahké na naučenie, no zároveň aj chytľavé. Ľavou páčkou ovládate pohyb robota, zatiaľ čo pravou smer streľby. Zadnými tlačidlami následne ovládate spomínané dve zbrane, pričom jedna je hlavná a druhá sekundárna. Samozrejme, hneď spomínam ovládanie na gamepade, pretože to je pri twin-stick strieľačkách prioritné. Good Robot si, pochopiteľne, zahráte aj na klávesnici, no pri rýchlej akcii je už veľmi náročné s prehľadom ovládať robota tak, aby ste sa dokázali vyhýbať strelám a zároveň ničiť ostatných.

Hlavná zbraň je typická zvyčajne tým, že má väčší rozptyl, prípadne rýchlejšiu streľbu. Sekundárnou zbraňou môžete odpaľovať granáty alebo energiu, ktorá keď netrafí cieľ, odrazí sa od stien. Týmto som však iba v stručnosti spomenul vybrané z mnohých druhov zbraní, s ktorými sa počas hry stretnete. Z nepriateľov totiž občas vypadnú ďalšie, nové typy, ktoré môžete zobrať a vymeniť aktuálnu zbraň za inú. Nie vždy ale takáto zbraň musí byť aj lepšia, aj keď v tomto prípade je to najmä o tom, ktorá vám vyhovuje viac a ktorá menej.

Tak ako si na začiatku každej úrovne môžete kupovať klobúky či masky pre vášho robota, na konci každej úrovne zas môžete míňať peniaze na oveľa dôležitejšie veci. Tu totiž máte automat, v ktorom môžete vymeniť doláre za väčšiu účinnosť streľby, intenzitu či silu štítu. Na výber je päť rôznych vylepšení, pričom tou šiestou je vždy nejaký gadget. Prvým je magnet na peniaze, druhým laserové zameriavanie, tretím skener na nepriateľov a tak ďalej. Vzhľadom na to, že celá hra je o tom, aby ste nahrali čo najväčšie skóre a dostali sa čo najďalej, je veľmi dôležité, aby ste získané peniaze zo zničených robotov míňali naozaj rozumne.

Good Robot mi aj práve vďaka tomuto pripomenul hru Jetpack Joyride, ktorá je síce diametrálne odlišná v samotnej podstate, no princíp kupovania vylepšení je tu dosť podobný. Tiež zbierate peniaze a môžete si za ne kupovať rôzne vylepšenia, ktoré vám uľahčia hru, ale aj obyčajné kostýmy, ktoré vám iba zmenia vzhľad postavy. No a nakoniec v oboch hrách ide najmä o to, aby ste sa dostali čo najďalej - aj keď diametrálne odlišným spôsobom.

Good Robot
Good Robot V hre nechýba ani jemná dávka humoru.
V hre nechýba ani jemná dávka humoru.


Good Robot Základom je, vedieť sa dobre uhýbať.
Základom je, vedieť sa dobre uhýbať.


Good Robot Hra je art štýlom zaujímavá a nechýba ani množstvo efektov.
Hra je art štýlom zaujímavá a nechýba ani množstvo efektov.





Počas hry sa dostanete do kontaktu hneď s niekoľkými robotmi - od tých najjednoduchších, cez pokročilejšie modely, až po tie najvyspelejšie a mini-bossov. Každý sa odlišuje predovšetkým zbraňou, ktorú používa. Najjednoduchší protivníci používajú jednoduché strely, ktorým sa je možné vyhýbať, tí vyspelejší už využívajú riadené strely, ktoré ale zase je možné zničiť, takže aj keď vás prenasledujú, viete sa ich bez problémov zbaviť. Problém nastáva vtedy, keď sa dostanete v jednej chvíli do kontaktu s viacerými typmi zbraní naraz. 

Good Robot je veľmi dobrou hrou na zabitie času. Ak potrebujete na chvíľu vypnúť, práve táto hra vás vie skutočne kvalitne zabaviť. Nemá žiadny stanovený cieľ a môžete prekonávať jedine samých seba. Motivácia posúvať sa ďalej je ale vysoká a o to viac máte tendenciu do tohto unikátneho sveta sa vracať. Art štýl vyzerá naozaj dobre a aj napriek jednoduchosti vie zaujať. A to je ďalšia vec, ktorá je na hre dobrá. 


napísal play3man 16.5.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
GOOD ROBOT
+ zábavná hrateľnosť
+ systém vylepšovania schopností
+ dobrý art štýl
+ motivácia prekonávať samých seba
- horšia podpora ovládačov (napríklad Dualshock 4)
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core 2 Duo 2 GHz, 2 GB RAM, 1 GB VGA, OS Win Xp+ SP2


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Pyrodactyl
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5. apríl 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk