LEGO STAR WARS: THE FORCE AWAKENS

LEGO STAR WARS: THE FORCE AWAKENS

7.5

Sila sa prebudila v kockovanej podobe

Recenzia na Xbox One verziu

Sila sa po rokoch prebudila v decembri minulého roka a fanúšikovia sci-fi mali dvojnásobné Vianoce, keďže sa vrátila nesmrteľná ikona. Star Wars je už kult, bez ktorého by náš svet nebol taký, akým je. Len si spomeňte, čo všetko je poznačené Hviezdnymi vojnami. Tento fenomén ovplyvňoval nie len kultúru, ale aj jednotlivé životy. A pravdepodobne ani dánsky hračkársky gigant Lego by nebol tam, kde dnes je, keďže populárna kultúra, vrátane Star Wars, tvorí obrovskú časť jeho tvorby. A bolo to práve Star Wars, čo odštartovalo ďalšiu veľkú časť v živote Lega – videohry.

Pred 11 rokmi sme sa dočkali vydania Lego Star Wars: The Video Game, ktorá ťažila zo stavebníc, filmov a aj humoru a priniesla tak kooperatívnu zábavu pre celú rodinu. Odvtedy sme sa dočkali dvoch pokračovaní, jednej kolekcie a aj animákov, pričom po minuloročnom návrate filmovej série v The Force Awakens nesmie chýbať ani nová hra. S Lego Star Wars: The Force Awakens však pred Traveller's Tales stála neľahká úloha. Lego hier je už strašne veľa a až na použitý svet sa často podobajú ako vajce vajcu. Ak nechcú tvorcovia hráčov a sériu už úplne vyčerpať, musia prísť s novinkami, inak začnú upadať a nepomôže ani taká veká značka ako Star Wars.

Hovoriť o príbehu v prípade tejto hry je zbytočné. Ak ste už videli film, poznáte aj ten herný, keďže sú totožné. Ak ste filmovú predlohu nevideli, bol by pre vás článok jedným veľkým spoilerom. A to je vlastne aj odporúčanie pred hraním hry. Ak si ju chcete čo najlepšie užiť, pozrite si predtým The Force Awakens. Aj napriek zhode v príbehu má však hra svoje špecifiká v prístupe k nemu. Domýšľa a tak trochu si infantilne prikrášľuje niektoré vedľajšie detaily, aby nabrali čaro pre detského hráča. K príbehu tak pristupuje humornejšie a zoširoka, takže ponúkne niečo navyše. Okrem toho aj začína oveľa skôr a najskôr vás do deja uvedie v bitke o Endor, ktorá bola kľúčovým momentom v histórii série a prebiehala počas Epizódy VI.

Možno by ste teda očakávali, že vzhľadom na známy príbeh hra obsahom už nemá ako zaujať, no nie je to celkom tak. Okrem toho, že si autori veľa vecí domysleli, aby ponúkli rozsiahlu náplň, tak použili dávku kreativity aj na pridanie nového obsahu. Rovnako ako iné Lego hry, aj Lego Star Wars: The Force Awakens je naozaj obrovská hra. Trošku predbehnem, keď prezradím, že po približne desiatich hodinách budete ma za sebou hlavný príbeh aj s nejakými tými vedľajšími misiami a vyzbieranými bonusmi (a hlavne kockami, o nich to predsa je). Vtom na vás ale vyskočí informácia, že máte za sebou len niečo málo cez tretinu hry.

Lego Star Wars: The Force Awakens
Lego Star Wars: The Force Awakens  Nové prestrelky majú náboj.
Nové prestrelky majú náboj.


Lego Star Wars: The Force Awakens Vedľajšie misie majú čo ponúknuť, pri ich odomknutí sa ale zapotíte.
Vedľajšie misie majú čo ponúknuť, pri ich odomknutí sa ale zapotíte.


Lego Star Wars: The Force Awakens Nechýbajú krásne spracované filmové lokality.
Nechýbajú krásne spracované filmové lokality.





Desať príbehových kapitol a epilóg na Lukovom ostrove predstavuje tú najdôležitejšiu časť hry, kedy prechádzate filmovými udalosťami na strane známych hrdinov. Zároveň sú ale prostriedkom na to, aby ste si odomkli všetok ďalší obsah vrátane množstva ďalších vedľajších misií, postavičiek a aj vozidiel. Pilot Poe Dameron má v hre obmedzený priestor, rovnako ako vo filme. Uchmatol si však pre seba zaujímavú vedľajšiu misiu a rovnako je to aj s niekoľkými ďalšími postavami. Navyše môžete plniť aj misie pre Hnutie odporu, First Order, môžete sa zahrať aj na lovcov odmien, či si zapretekať.

A aj keď sú základné misie pomerne striktne lineárne a obmedzené, čo sa týka výberu postáv, po odomknutí Free Play režimu dokážete odhaliť aj mnohé tajné zákutia a možnosti, či vyzbierať zatiaľ nedostupné Lego kocky. Už pri prvom hraní vám hra naznačuje, že síce dokážete prejsť väčšinu každého levelu, no tu a tam by sa hodila iná postava, ktorá by sa vďaka svojim špeciálnym schopnostiam dokázala dostať o niečo ďalej. Finn síce zvládne všeličo, ale vďaka Sile dokáže Luke alebo Darth Vader pohnúť aj ťažkými predmetmi.

Postavy si sprístupňujete (prípadne kupujete za nazbierané kredity) v priebehu hry a veruže ak patríte medzi tých, ktorí potrebujú mať v hre úplne všetko, máte čo robiť. Je ich tu totiž viac ako 200. Nechýbajú všetky známe a dôležité tváre, často vo viacerých podobách (takže hra s počtom trosku zavádza), no okrem nich aj množstvo vedľajších postáv, ktoré sa len mihli, prípadne ani len to. Nájdete tu tak všetkých možných aj nemožných droidov, ktorí sa zídu v rozdielnych situáciách, no napríklad aj režiséra J.J. Abramsa. George Lucas ale chýba. Podobne hra funguje aj s vozidlami, ktoré využijete pri pretekoch, no hlavne v leteckých súbojoch.

Zatiaľ som sa vyhýbal popisu obsahu, keďže to je vec, ktorá mohla hru potopiť alebo katapultovať na výslnie tých najlepších Lego hier. Nakoniec to zostalo niekde medzi. Náplň misií je štandardná ako v prípade iných Lego hier. Partia postavičiek sa musí pretĺcť, prestrieľať a presekať cez nepriateľov, popri čom nechýba ani celkom pekná hromada rôznych iných prekážok, ktoré treba prekonať. Každá z postavičiek má vlastné schopnosti a vpred sa dokážete dostať len ich vhodným kombinovaním. Lego hry zapadajú do škatuľky akčných platformoviek, pričom nechýbajú ani jednoduché puzzle elementy.

Puzzle elementy sú naozaj elementárne. Finn musí napríklad hacknúť terminál tak, aby na obrazovke poskladal obrázok Lego Stormtroopera. BB-8 zase rotuje obrazce tak, aby do seba zapadali. Všetky tieto úkony sú také jednoduché, aby nemuseli byť vysvetlené slovami (lebo deti inštrukcie v hre nečítajú), ale dali sa vizuálne vydedukovať. Podobne je to aj so schopnosťami ďalších postáv a ani tým najmenším by sa nemalo stať, že by sa niekde zasekli. To sú ale taktiež veci, ktoré už dávno poznáte.

Novinkou sú ale Multibuildy. V hre narazíte na momenty, kedy môžete z jednej kôpky kociek postaviť viac vecí a musíte si vybrať, ktorú postavíte najskôr. Ak sa vám nehodí, môžete ju rozbiť a postaviť inú. V niektorých prípadoch takto získate možnosť preskúmať alternatívnu cestu jednou stavbou, pričom tá druhá vás navedie na tú priamu trasu. V iných prípadoch zas takto vyriešite problém, keď musíte niekoľko stavieb postaviť v určitom poradí. Napríklad pri vodnej pumpe najskôr postavíte potrubie, potom mechanizmus na otočenie nádrže s napumpovanou vodou.

Lego hry, aj keď obsahovali akčný element, nikdy nebrali túto akciu príliš vážne. To sa teraz v niektorých momentoch zmenilo. Aj keď sú letecké súboje dosť priamočiare, sú naozaj dobre zvládnuté a vystihujú atmosféru filmov, pričom si v nich aj poriadne zastrieľate. To isté platí o pasážach nazvaných Blaster Battles. V nich sa vaše postavy kryjú za prekážkami (v štýle napríklad Gears of War) a v správnom momente sa vystrčíte, aby ste Stormtrooperom a ďalšej Imperiálnej/Rádovej hávedi zasadili presnú strelu blasterom rovno do hlavy. Sú to naozaj intenzívne prestrelky, kedy sa ťažko sleduje, kto všetko na vás páli, no hra pomáha čiastočne automatickým zameriavaním a taktiež vám ukazuje ciele, ktoré musíte vystrieľať.

Nie je to veľa noviniek, no sú zakomponované naozaj šikovne a tak, aby hru v správnom momente ozvláštnili a osviežili. Ak by vás už totiž tradičná formulka začala nudiť, príde súboj vo vzduchu či slušná prestrelka. A ani tá tradičná formulka neuberie z najväčšieho kúzla hry, keď si k nej sadnete s niekým po svojom boku, pokojne aj dieťaťom, pričom sa obaja slušne zabavíte a musíte sa navzájom dopĺňať. Do lokálnej kooperácie sa dá kedykoľvek skočiť a aj z nej vyskočiť. Ak hráte sólo, medzi postavičkami sa sami prepínate, kedykoľvek si ale môže niekto prisadnúť a prebrať kontrolu nad druhým hrdinom.

Lego Star Wars: The Force Awakens
Lego Star Wars: The Force Awakens Letecké súboje sú jednou z najsilnejších stránok hry.
Letecké súboje sú jednou z najsilnejších stránok hry.


Lego Star Wars: The Force Awakens Platforming je o niečo zložitejší a členitejší.
Platforming je o niečo zložitejší a členitejší.


Lego Star Wars: The Force Awakens Najviac hra aj tak zabaví v kooperácii.
Najviac hra aj tak zabaví v kooperácii.





A kým tí mladší sa zabavia s na mieru ušitou hrateľnosťou, starších osloví láskavý a trefný humor, ktorý je do hry zakomponovaný v niekoľkých úrovniach. V prvom pláne pobaví mladších, no starších tiež neurazí. V druhom v ňom ale nájdu niečo práve tí starší - fanúšikovia pôvodnej trilógie, či len tí, ktorí niečo hľadajú v pozadí a mimo hlavného záberu. Humor stále pôsobí sviežo a až na pár menších príkladov nenútene a organicky. Občas je obeťou vtipnej hyperboly Kylo Ren, inokedy vzťah, ktorý majú medzi sebou Han a Leia.

Kým prvé Lego Star Wars hry boli nemé, tu sa autori a Disney rozhodli využiť širokú licenciu Lucasfilmu a v hre nechýba dabing. Ten je v niektorých scénach priamo prebraný z filmu, v iných zas úplne nový, pričom sa ale do takmer všetkých úloh (výnimkou z výraznejších postáv je snáď len Admirál Ackbar) vrátili filmoví herci. Poteší aj taká drobnosť, že sa ako Lor San Tekka vrátil legendárny hlas herca Maxa von Sydowa. Ten mal vo filme len veľmi malú úlohu, no tu je väčšia a významnejšia, pričom viac nazriete aj do jeho vlastného príbehu. Samozrejmosťou je aj bohatá paleta filmovej hudby a efektov.

Rovnako ako iné Lego hry aj The Force Awakens je naozaj príťažlivá hra, pričom nepotrebuje fotorealistickú grafiku. Dôležité je, že veľmi dobre vystihuje ako podstatu Lego vizuálu, tak aj vizuálu Star Wars univerza ako takého. Herné svety sú naozaj spracované pekne a verne svojim predlohám, pričom sú navyše bohaté na množstvo objektov a detailov. Zažijete tak púštnu búrku na Jakku, no prejdete sa aj známou uličkou pred kantínou na Takodane. Výborne vyzerajú aj letecké súboje a neraz sa zamyslíte nad tým, že by ste si pokojne užili aj X-Wing či Rogue Squadron hru v takejto podobe.

Lego Star Wars: The Force Awakens sa podarilo do známeho mixu priniesť niekoľko nových prísad, ktoré stačia na to, aby hra stále dokázala osloviť, aj keď vám už predchádzajúce Lego tituly liezli hore krkom. Stále si zachováva chytľavú kooperáciu a veľmi umne využíva licenciu, pričom nezabúda ani na hromadu vedľajšieho obsahu. Do budúcnosti by to ale chcelo viac zmien, nech hra opäť vystrelí na výslnie. Sklamaním sú hub svety, z ktorých vyrážate do nových misií. Sú síce rozsiahle, no trochu nezaujímavé. Systém ukladania v nich si stále nepamätá váš progres, takže ak máte čiastočne pozbierané nejaké bonusy, odskočíte si na vedľajšiu misiu a vrátite sa, musíte tieto menšie úlohy plniť od začiatku. A aj všetky tie vedľajšie misie by fungovali podstatne lepšie, keby sa dali jednoduchšie odomknúť.


napísal matus_ace 13.7.2016
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
LEGO STAR WARS: THE FORCE AWAKENS
+ hromada obsahu
+ humor
+ zvuk a vizuál
+ zábavná kooperácia
+ dobré využitie a rozšírenie licencie
+ pre každého
- stále príliš známe
- hub svety medzi hlavnými misiami
- glitche
- systém ukladania


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
WiiU
3DS

Vývoj: Warner Bros / Traveller tales
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 28. jún 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk