PRO CYCLING MANAGER 2016

PRO CYCLING MANAGER 2016

6.0

Saganománia vrcholí

Recenzia na PC verziu

V našej malej krajine je pomaly menším zázrakom vychovať top športovca oslavovaného po celom svete. Ale stále takých máme. To, čo sa rozpútalo v cyklošporte okolo Petra Sagana, si preto zaslúži menší obdiv. Aj preto sa možno zastavíte pri výbere novej hry vo svojom obľúbenom obchode a budete pozerať na krabicu s Pro Cycling Manager 2016 pre PC, respektíve Tour de France 2016 pre konzoly. Dnes predsa bicykluje takmer každý, no nie?

Ak ste žiadny z predchádzajúcich ročníkov cyklistického manažéra zo stajne Cyanide nehrali, môžete v hre pokojne naskočiť na sedadlo a začať poriadne šliapať do kopca. Tutoriál je síce len v textovej forme, ale zas nemáte pod palcom športový simulátor, ale v podstate tabuľkového manažéra. Tam, kde fenomenálny Football Manager doháňa fanúšikov do varu štatistikami a prepracovaným modelom samotného športu s vplyvom vašich rozhodnutí, sa však Pro Cycling Manager trochu skromnejšie kĺže po povrchu a sústredí sa primárne na konkrétne voľby počas preteku. Stačí však niekoľko hodín, aby ste odhalili tajomné zákutia a zistili, že hra ponúka aj čosi viac než len selektovanie toho, čo má kedy ktorý jazdec počas danej etapy robiť.

No o tom vlastne hra je. Simulovať cyklistiku je v podobe trenažéru nemožné. Na bicykli si to skrátka musíte odmakať a siahnuť na dno svojich síl, čo by vo virtuálnom pelotóne išlo predsa len ťažko bez toho, aby ste zúfalo netrieskali do šípok v štýle arkádových vykopávok. A to vlastne ani nejde. Musíte zvoliť vhodnú taktiku, aby sa presadili konkrétni pretekári. Moderná cyklistika je tímovým športom, hoci to tak pri oslavách jednotlivcov možno ani nevyzerá. No nie každý z vašich jazdcov je adeptom na žltý dres.

Pro Cycling Manager 2016
Pro Cycling Manager 2016 Držať sa na začiatku pelotónu je základom, viesť ho nemusíte.
Držať sa na začiatku pelotónu je základom, viesť ho nemusíte.


Pro Cycling Manager 2016 Etapu môžete sledovať aj z externých pohľadov, no málokedy ich využijete.
Etapu môžete sledovať aj z externých pohľadov, no málokedy ich využijete.


Pro Cycling Manager 2016 Bez tímových kolegov sa budete presadzovať len veľmi ťažko.
Bez tímových kolegov sa budete presadzovať len veľmi ťažko.





Vaša kariéra sa dá v Pro Cycling Manager 2016 rozdeliť na dve odlišné skupiny: buď sa chopíte tímu (a je jedno či v jednej etape, na Tour de France, alebo sa vybláznite v celej sezóne), alebo si vytvoríte jazdca a sledujete jeho počínanie v rôznych tímoch. Možnosti sú skutočne široké a sami budete prekvapení, čo všetko ostane na vašich pleciach. Samozrejme, ostatní sa dokážu postarať sami o seba a pracovať adekvátne svojim schopnostiam a úlohám, no ak sa chcete so svojim tímom zžiť, je lepšie mať ho skutočne pod palcom. Nielenže vyberiete vhodne zostavený tím, ale počas etapy mu prideľujete úlohy, určujete, kedy sa má len viesť v pelotóne, kedy šliapať agresívne alebo sa pokúsiť o únik. Jednotliví členovia tímu by si mali navyše pomáhať, pretože bez podpory kolegov je udržanie sa v čele namáhavejšie alebo skôr nemožné.

Ak si to skúsite, veľmi rýchlo si uvedomíte, čo všetko sa musí pre víťazstvo jednotlivca spraviť a ako správne skoordinovať úlohy všetkých členov tímu. Ono to vôbec nie je jednoduché a bez skúseností z predchádzajúcich dielov sa budete istotne trápiť. Nejde o to vrhnúť sily dopredu, zrýchliť čas a sledovať ako pekne to ubieha. Navyše musíte mať k tomuto športu aspoň minimálny vzťah, inak nepostrehnete, kedy je presne ten správny moment na zmenu taktiky a ako reagovať na ostatných v pelotóne. Pokúšajú sa o úniky, mnohokrát sú obdobne ako v skutočnosti unikajúci jazdci dotiahnutí späť do pelotónu, navyše ukrátení o množstvo síl, ktoré do špurtu vložili. Ale ak premeškáte svoju príležitosť, dobehnutie ostatných vás môže stáť mnoho energie - a tá vám bude chýbať v samotnom závere.

Omnoho viac sa nám páčila možnosť sledovania kariéry jedného hráča. Začínať ako mladé ucho s priemernými štatistikami nie je príliš jednoduché, lebo na víťazstvá si budete musieť pekne dlho počkať. Šancu na triumf vycítite aspoň v juniorských pretekoch, ale ani tam vám nepomôže bezhlavé mrhanie silami. Samozrejme, dôležité je aj to, akú špecializáciu si zvolíte, či chcete byť napríklad vrchárom alebo šprintérom. Tomu treba podriadiť prácu na trase: nemusíte byť extrémne rýchlym v kopcoch, ale záverečné finišovanie zvládnete lepšie. Musíte správne voliť, kedy zvoľniť tempo a držať sa v pelotóne, kedy sa aktívne drať dopredu a udávať tempo v čele. Všetko vás stojí energiu a správne načasovanie útokov s odhadnutím výdrže je alfou i omegou.

Otázkou ostáva, či je to zábava. Na začiatku istotne áno. Neobvyklý koncept minimálne zaujme natoľko, aby ste skúšali možnosti, ktoré vám hra ponúka a postupne prichádzali na jednotlivé finesy. To funguje celkom dobre, v kariére sa postupne získanými úspechmi a poctivým tréningom zlepšujú štatistiky hráčov, takže pokrok skutočne cítiť. Hoci nerozdeľujete žiadne body manuálne a všetko sa deje automaticky na základe toho, ako sa vám darilo, je to dostatočne motivujúce. Hre však chýba dôraznejší prehľad a štatistiky ako v prípade Football Managera či prepracovanejšie možnosti v tímovom boji. Ale možno je to aj v tom, že cyklošport je síce nesmierne zaujímavý a pútavý, no výslnie si užíva len zopár jedincov.

Jednoducho vás cyklistika musí zaujímať, inak po niekoľkých etapách odpadnete, že dobre bolo, ale tak trochu vás to celé nudí. Aj v TV sa predsa väčšinu času „nič nedeje”, no zároveň sa neustále taktizuje, jazdci si navzájom pomáhajú. Medzi športovými hrami Pro Cycling Manager 2016 nemá šancu preto, že je to len manažér. Navyše s občasnými bugmi (mnoho hráčov sa sťažuje na padanie hry, nám zatiaľ neskolabovala častejšie, než sa to kedykoľvek stane inej hre) a trochu zastaranou prezentáciou. Komentátor je, chvalabohu, väčšinu času ticho, inak nudí opakujúcimi sa frázami. Grafika ujde (= je priemerná), ale animácie pohybov sú otrasné: zákruty vyberajú cyklisti akoby pohybom do strany a nie plynulým zatáčaním, do kopcov idú pomalšie tak, že animácia pohybu tela je totožná, len sa hýbu akoby v piesku a občas prejdete cez auto. Žiadna sláva. Navyše aj to tu bolo už minule.

A v tom je zásadný problém. Pro Cycling Manager 2016 je takmer totožný ako jeho predchodca. Zopár vylepšení sa tu nájde, no pri simulácii menej mainstreamového športu by sme si želali trochu viac noviniek a vylepšení ako len to, že do multiplayeru si vyberáme tímy a nie jednotlivých jazdcov, takže v súbojoch s ostatnými hráčmi nepretekajú medzi sebou klony hviezd. Oficiálne licencie potešia a keby dačo, je tu podpora komunity cez Steamworks, ktorá zariadi skutočne všetko, na čo si spomeniete v tých najhorúcejších, cyklistických snoch. Je to ale skutočne dostatočná porcia, ktorá prinúti zdvihnúť pohľad fanúšika od predchádzajúceho ročníka? Pochybujeme - hlavne ak sa dookola opakujú chyby vytýkané už v minulosti.

Pro Cycling Manager 2016
Pro Cycling Manager 2016 Do áut sa nedá nabúrať, jednoducho cez ne prejdete.
Do áut sa nedá nabúrať, jednoducho cez ne prejdete.


Pro Cycling Manager 2016 Do kopca to ide ťažšie a musíte sa rozhodnúť, kedy je lepšie šetriť si energiu.
Do kopca to ide ťažšie a musíte sa rozhodnúť, kedy je lepšie šetriť si energiu.


Pro Cycling Manager 2016 Pri srdci zahreje aj typicky saganovské druhé miesto.
Pri srdci zahreje aj typicky saganovské druhé miesto.





Aby sme však nekončili recenziu negatívne. Podarilo sa užívateľské rozhranie, ktoré v sebe spája prehľadnosť, efektívnosť a príťažlivý vizuál. Jednotlivé tabuľky ponúkajú dostatok informácií a preklikávanie sa cez okná a záložky je dostatočne intuitívne. Možno by sme uvítali ponuku upratania si chlievikov a ich presúvanie, prípadne voľbu tých, ktoré chceme používať pri samotných etapách. Aktívne miesta a tlačidlá by mohli byť výraznejšie, pretože kliknutia sme museli mnohokrát opakovať - hra nereagovala alebo sme neklikli presne na pomerne malé miesto. Prostredie je síce celkom fajn, ale veľmi rýchlo začne nudiť a zrýchlením času sa ukrátite o možnosť pružne reagovať napríklad na únik skupiny niektorých pretekárov.

Ono to teda vlastne nie je zlé, ale skôr by sme vám odporúčali ešte chvíľu počkať na to, kým bude produkt viac vyladený a ukáže sa vo výraznejšej zľave. Dovtedy ostáva lepšou alternatívou predchádzajúci ročník, ktorý ponúka takmer to isté, len za menší finančný obnos. Ak ste so sériou Pro Cycling Manager / Tour de France zatiaľ neprišli do styku, radšej teda najprv skúste demo. Starým harcovníkom je zbytočné radiť, tí už majú niekoľko sezón za sebou a spoločne lamentujú nad nedostatkami spomínanými vyššie.


napísal kordi 28.7.2016
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
6.5
Ohodnotiť
PRO CYCLING MANAGER 2016
+ licencie
+ užívateľské rozhranie
+ taktika počas pretekov
+ prínos komunity
+ najlepší cyklistický manažér
- jediný cyklistický manažér
- podobnosť s predošlými ročníkmi
- bugy a glitche
- mainstream začne veľmi skoro nudiť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2.2 GHz, 3 GB RAM, 256 MB VRAM GeForce 8600 GTS/Radeon HD 2600, 11 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Dual Core 3 GHz, 4 GB RAM, 1 GB VRAM GeForce GTX 460/Radeon HD 6850, 11 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Focus Home Interactive / Cyanide Studio
Štýl: Simulácia / Šport
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19767)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk