CHIME SHARP

CHIME SHARP

8.0

Rytmický Tetris

Recenzia na PC verziu

Možno sa to nezdá, no legendárny Tetris má už 32 rokov. A aj napriek trom krížikom na chrbte je stále pravdepodobne najpopulárnejšou logickou videohrou a stále sa mu darí. Pri príležitosti 30. výročia značky Ubisoft vydal novú verziu Tetris Ultimate, ktorá sa postupne rozrástla na všetky trhy a aj platformy. Budúci rok by sme sa navyše mali dočkať aj filmového sci-fi thrilleru podľa Tetrisu, aj keď sa to zdá naozaj nemožné. Tetris tak jasne dokazuje, že je stále v kurze a svojím konceptom stále má čo ponúknuť.

Prečo ale o Tetrise píšem teraz? Lebo to vyzerá tak, že má tak trochu nemanželské dieťa. Pred 6 rokmi vyšla na Xbox Live Arcade drobná hra Chime, ktorá sa neskôr dostala aj na PC a PlayStation 3. A jej princíp bol v zásade rovnaký ako v prípade Tetrisu - rôzne tvarované bloky ste ukladali na hernú plochu. To mali s Tetrisom spoločné. Na ukladanie blokov ale autori nalepili niekoľko nových mechanizmov a úspech bol na svete. Minulý rok na Kickstarteri rozbehli kampaň pre pokračovanie. Od takmer 1000 hráčov sa podarilo vyzbierať £16,931 a dnes tu máme výsledok.

Chime Sharp stavia na rovnakých základoch. Stále je to hudobná puzzle hra, no autori nezabudli ani na nejaké tie novinky. Základný systém je ale totožný. Ukladáte rôzne bloky na rôzne tvarované herné priestory, pričom sa snažíte vytvoriť minimálne plochu s rozmermi 3x3. Za tieto plochy sa vám počítajú body, takže sa musíte pokúsiť mať ich čo najviac, prípadne úplne pokryť herný priestor. Dopredu vás ženie hlavne obmedzený časový limit, no ak sa vám podarí dobre bodovať svojím hraním, môžete sa tešiť aj na časový boost. Ako dlho budete hrať, je teda len a len na vás a vašej šikovnosti. Rovnako aj to, koľko sa vám toho podarí na hernej ploche zaplniť.

Chime Sharp
Chime Sharp Chvíľu potrvá, kým dokážete pokryť veľkú časť plochy.
Chvíľu potrvá, kým dokážete pokryť veľkú časť plochy.


Chime Sharp So skladbami sa mení aj vzor hernej plochy.
So skladbami sa mení aj vzor hernej plochy.


Chime Sharp Uložené tvary remixujú hudbu v reálnom čase.
Uložené tvary remixujú hudbu v reálnom čase.





Druhým výrazným elementom pri hraní je hudba. Tá hrá počas toho, ako vy ukladáte jednotlivé bloky. No pri tom to nekončí. Spolu s hudbou sa totiž po hernej ploche premáva ukazovateľ aktuálne hranej skladby. Ten navyše hernú plochu berie ako akýsi notový zápis a keď sa presúva, zároveň sníma vami uložené bloky a podľa nich v reálnom čase trochu mení hudbu. Dalo by sa tak povedať, že si v reálnom čase remixujete dané skladby tým, že sa po zaznamenaní quadov (minimálne teda 3x3) prehrá trochu odlišný sample.

Týmto spôsobom ale získavate aj pokrytie plochy a body. Plocha sa totiž považuje za pokrytú nielen vďaka tomu, že má nejaký minimálny rozmer, ale až vtedy, keď po nej prejde hudobný ukazovateľ. Tým pádom sa často eliminuje možnosť nezmyselne ukladať jednotlivé bloky kade-tade, keďže ich potrebujete najskôr vhodne uložiť a potom ešte aj zaznamenať, aby ste získali body. A povedzme si úprimne, tiež budete zvedaví na to, ako dokážete hudbu samotnú meniť. Navyše aj zaznamenané bloky a quady časom miznú, no stále po nich zostane stopa, takže vám percento pokrytia zostáva. Už ale môžete ukladať novú vrstvu, takže hra umožňuje aj viac ako 100% pokrytie plochy, ak sa vám darí.

Ale dariť sa vám nebude. Minimálne nie zo začiatku. Aj napriek známemu konceptu je hra pomerne náročná a hlavne časový limit vám bude robiť problémy. Čoskoro sa však ostrieľate a dokážete pohodlne zakryť viac ako polovicu plochy a vaša úspešnosť začne stúpať. Nad 60% si odomknete ďalšie levely a aj ďalšie režimy. Každý level je reprezentovaný trochu inou plochou a inou skladbou, ktorú budete remixovať. A je skvelé, že sa autorom podarilo zabezpečiť naozaj známe mená a kvalitnú elektronickú produkciu. Vypočujete si interpretov, ako Kavinsky, Chipzel alebo škótskych Chvrches. No ani ostatné skladby neurazia.

Ak by sa vám zdala výzva bežných hier nevýrazná, môžete si vybojovať možnosť vyskúšať ďalšie herné režimy. Ich náročnosť postupne stúpa, takže si ich naozaj budete musieť zaslúžiť a každý ďalší režim je náročnejšie získať, pričom pre každú pieseň musíte nový režim získať zvlášť. Niekedy nemusíte bojovať s časom, ale so životmi, ktoré postupne strácate. V Strike režime zas postupne môžete svoje pokrytie aj stratiť. Našťastie je medzi dostupnými režimami aj tréning, takže môžete do sýtosti trénovať.

Vizuál hry je jednoduchý, no zároveň moderný a svieži. Bohato postačuje a nahráva použitému konceptu a ak by vám nevyhovoval modernejší, ktorý je skôr trojrozmerný, môžete sa vrátiť ku klasickému zobrazeniu z prvej hry, ktoré je čisto 2D. Určite je kladom a vlastne aj bonusom, že sa autori rozhodli hru prispôsobiť tým, ktorí by si ju nemohli zahrať. Ponúka na výber klasické farebné zobrazenie, zobrazenie pre farboslepých či čierno-biele zobrazenie. Ak aj náhodou máte nejakú očnú vadu, nemusíte sa báť toho, že by ste s hrou mali problémy.

Aj napriek tomu všetkému je tu jedna vec, ktorá Chime Sharp veľmi škodí - a to je cena. Je to chytľavý a zábavný koncept, ktorý vás vie slušne potrápiť a ten čas pri hre strávite radi. No nie za 15 eur. Alebo možno aj áno, len by hra musela ponúknuť viac ako 15 piesní. Vyššiu cenovku nekompenzujú ani online rebríčky či ďalšie veci. Taktiež hra síce vie predstaviť svoje mechanizmy, ale už nie podrobnosti. Neviete, ako si odomknúť ďalšiu skladbu, občas ani čo niektoré veci znamenajú, musíte sa to naučiť sami či si prečítať pdf manuál. Stále je to ale kvalitná hra, ktorá by fanúšikom puzzle titulov nemala ujsť, len si asi treba počkať na akciu.


napísal matus_ace 8.8.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
CHIME SHARP
+ návyková hrateľnosť
+ slušná výzva
+ dobrý výber hudby
- cena nezodpovedá ponuke
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU; 4GB RAM; GeForce 200; 2GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Chilled Mouse / Ste Curran, Twistplay
Štýl: Logická
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk