DEAD AGE

DEAD AGE

Survival RPG so zombíkmi a permanentnou smrťou

Zombíci, znovu zombíci. Máte ich plné zuby? Tieto dojmy nie sú pre vás. Chcete ich viac? V Dead Age je ich dostatok a prídete si na svoje. Teda ak vám vyhovuje survival titul s manažmentom skupiny preživších a RPG prvkami. A popritom nepohrdnete ťahovými bojmi. Hoci je hra dostupná len krátko vo verzii s predbežným prístupom, ponúka omnoho viac ako mnohé tituly, ktorým aj po oficiálnom vydaní stále niečo chýba.

Na začiatku je výber postavy. V úvode sa musíte uspokojiť len so študentom - vojak, medik, osobný strážca a inžinier sú spočiatku uzamknutí. Ale to neprekáža, pretože už krátko po prológu, ktorý slúži ako nevtieravý tutoriál, môžete vášho borca vylepšiť bodmi, ktoré pribúdajú s každým levelom. Body môžete investovať v menu bojových alebo pracovných schopností. Bojové schopnosti umožňujú vylepšovať útoky nablízko, streľbu z pištolí, brokovnice, útočnej pušky a zahrňujú aj znalosti inžiniera a medika. V pracovnej ponuke je znalosť prežitia, remeselné zručnosti, lekárske znalosti a šikovnosť. Zatiaľ čo schopnosti so zbraňami sa hodia hlavne v boji a ich vylepšovaním sa priebežne odomykajú aj špeciálne útoky a úkony, ostatné schopnosti sa uplatnia pri spravovaní základne a pohybe v divočine.

Na základni sa hráč venuje najmä manažmentu a zabezpečeniu potrieb preživších. V kantíne je hlavne priestor na rozhovory s členmi svojej družiny a návštevníkmi a slúži aj na oboznámenie s novými úlohami. Niektorí žiadajú o pomoc pri hľadaní svojich blízkych, iní ponúkajú tovar na výmenu, ďalší chce parťáka na lov alebo požaduje suroviny na výrobu niečoho špecifického. Zvyčajne potom nasleduje vycestovanie z tábora a výber ľubovoľnej oblasti v jej dennej či nočnej forme. Ale ešte predtým si vyberiete jedného alebo dvoch spoločníkov, ktorí s vami pôjdu na vandrovku. Ostatným je vhodné prideliť nejakú prácu v kempe. Stačí vybrať jednotlivé postavy a prideliť im činnosť na základe ich pracovných schopností a osvojených zamestnaní. Lovec zabezpečí nevyhnutné potraviny, doktor vyrobí medikamenty, puškár zbrane, kováč muníciu, výrobca odevov ušije bundu či nohavice. Napokon strážnik chráni tábor, aby ho nevyplienili a nevykradli nájazdníci.


Skupinka, ktorá vyráža do terénu, by mala mať nejakú výzbroj a oblečenie, vďaka čomu sa zvýši jej šanca na prežitie v divočine. Čo sa nevyrobí v tábore, je možné kúpiť, respektíve vymeniť za materiály, pretože peniaze v post-apokalyptickom svete stratili  zmysel. Mnohé ďalšie suroviny, náboje, bandáže a veci vhodné na spracovanie a výrobu, sa dajú získať už priamo pri potulkách. Všetky doteraz uvedené aktivity a miesta sú v hre zobrazené formou statických obrazoviek s denníkom, popismi, náčrtmi, obrázkami a textovými oknami, kde si hráč prepína jednotlivé položky. Mimo tábora je to už ale trochu iné.

Po opustení základne nasleduje výber konkrétnej lokality a postupné prehľadávanie oblasti. To predstavuje niekoľko krokov (niekedy až 20) až do splnenia určitej úlohy alebo oboznámenia sa s celou zónou (ak to predčasne nevzdáte). Jednotlivé kroky sú spojené s bojmi a niekedy aj sprievodnými udalosťami. Takže napríklad stretnete vyhladovaného chlapca a zvolíte si, či ho nasýtite, ošetríte alebo ignorujete. Môžete naraziť na jelene a venovať sa lovu, preskúmať jaskyňu, pokúsiť sa otvoriť nájdenú truhlicu. Na jednotlivé úkony je vhodné vybrať člena skupiny s najlepšími predispozíciami. Napríklad v jaskyni má väčšiu šancu uspieť človek s dostatočne rozvinutou znalosťou prežitia, truhlicu najskôr otvorí ten najšikovnejší atď. V prípade zlyhania očakávajte postihy, zranenie alebo vyrušenie nemŕtvych. Počas nastávajúceho boja môžete využívať menu každej prítomnej postavy a po vstupe do inventára nabíjať a meniť výbavu.

Bitky sa odohrávajú na jednej obrazovke, kde oproti sebe stoja tímy preživších a zombíkov, prípadne banditov a príležitostne aj boss. Ťahový systém boja si tvorcovia požičali zo série Final Fantasy. Je  pomerne jednoduchý, ale pritom poskytuje slušné taktické možnosti. V každom kole vykoná hráč nejakú činnosť s každou svojou štandardnou postavou (občas sa k tímu pridá osoba, ktorá jedná samostatne). Rovnako učinia nepriatelia. Hráč na spodnej lište vždy vyberie aktivitu spojenú s určitým spôsobom útoku, respektíve povolaním. Otvoria sa súvisiace okná s konkrétnym úkonom (úder, streľba, špeciálne útoky, podpora) a potom ešte treba zo zoznamu vybrať cieľ, na ktorý sa to použije. Takže si napríklad zvolíte boj zblízka ak je váš hrdina v tejto oblasti zdatný, môže okrem obligátneho úderu použiť aj podkopnutie, po ktorom sa cieľ dočasne rozpleští na zemi. A už si len zvolíte, či to schytá zombie roztlieskavačka alebo zmutovaná sestrička, ktorá ju lieči. S nasledujúcou postavou zvolíte schopnosti medika a posilníte  alebo vyliečite svojho borca atď. Na špeciálne útoky potrebujete dostatok akčných bodov a po úspešne zdolanej vlne nepriateľov niekedy hneď nasleduje ďalšia.

Postavy, ktoré zahynú v boji, prípadne nejakým spôsobom skonajú v tábore, sú nadobro stratené. Ale môžete pokračovať ďalej s ostatnými. Ak však prídete o hlavného hrdinu, ktorého ste si vybrali na začiatku, končí celá hra. Smrť je permanentná a nič s tým nespravíte. Postup sa automaticky ukladá na začiatku každého dňa a manuálne to nie je možné. Treba si preto dobre rozmyslieť, čo urobíte a či je váš borec pripravený čeliť určitej výzve, alebo je lepšie skúsiť to neskôr, keď bude silnejší a podporia ho zruční spolubojovníci. Inak môžete skončiť veľmi skoro. 

Ale autori s vaším zlyhaním počítajú a predpokladajú, že potom začnete novú hru, možno s iným zameraním hlavného protagonistu. Preto je priebeh každého nového dobrodružstva vždy trochu iný - stretnete iné postavy, dostanete odlišné úlohy a k tomu ešte niečo navyše. Za splnené výzvy a získané medaily z predošlých hier si môžete zvoliť permanentné vylepšenia hrdinu do každej ďalšej hry. Takže pri reparáte začínate s postavou, ktorá už na začiatku dokáže poriadne udrieť alebo štartuje so slušnými inžinierskymi znalosťami.
 
Dead Age už vo svojej aktuálnej podobe ponúka komplexnú hrateľnosť a zaujímavý zážitok vo svete nemŕtvych. Nepôsobí ako rozpracovaná hra a už v terajšej forme by bez problémov obstála. Ale sme zvedaví, ako ju vývojári ešte dotvoria. Každopádne ak máte radi survival hry, nič nenamietate proti zombíkom a slušným ťahovým súbojom, neurobíte chybu, ak po Dead Age siahnete už vo verzii s predbežným prístupom. 



napísal uni 17.8.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
DEAD AGE


PC
PS4

Vývoj: Headup Games / Silent Dreams
Štýl: RPG / Survival
Dátum vydania: 4. november 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk