POLY BRIDGE

POLY BRIDGE

7.0

Architektom mostov na počkanie

Recenzia na PC verziu

Určite to poznáte - sedíte v električke, autobuse, v aute ako spolucestujúci a dajme tomu, že aj v lietadle. Skúšate všetky nové nádejné hry, ktoré sa snažia prísť s niečim revolučným a ešte graficky pôsobivejším, aby vám baterka v telefóne ešte rýchlejšie klesala k nule. Znudene a tak trochu aj s dávkou sebareflexie vypínate tridsiaty klon nejakej endless-runner hry a spúšťate overenú klasiku - stavanie mostov. Najmä na mobiloch a tabletoch je takýchto titulov kvantum. Každopádne snaha o zapojenie všetkých mozgových buniek pre správne vypočítanie fyziky nie je nikdy na zahodenie, len zostáva vybrať, ktorej odrode mostového manažéra ponúknete váš drahocenný čas. Autori zo štúdia Dry Cactus sa rozhodli vstúpiť do tohto riskantného súboja prostredníctvom hry Poly Bridge, ktorá sa okrem štandardnej kampane zameriava najmä na komunitu, vytváranie nových hlavolamov a ich následné zdieľanie s ostatnými hráčmi.

Na začiatku si treba uvedomiť, že Poly Bridge si nezahráte na žiadnej mobilnej platforme. Hra je dostupná iba na PC, a to na všetkých troch operačných systémoch. Potrebujete minimálne  Windows 7, Mac 10.7 alebo Linux (od Ubuntu 10.3). Hra bola vytvorená na engine Unity, čo autorom uľahčilo jej vydanie na viacerých systémoch. Zároveň však tvorcovia mali k dispozícii oveľa väčšie možnosti, pretože aj keď sú v súčasnosti mobilné platformy pre hranie hier veľmi dostupné, práve sociálne funkcie majú väčšiu šancu na úspech na počítačoch. Prechod z mobilov na PC znamená aj upustenie od dotykového ovládania - teda iba v tom prípade, ak nemáte notebook, respektíve ultrabook s dotykovým displejom.

Poly Bridge
Poly Bridge Na úvod vás milo privíta skúsený staviteľ v tutoriáli.
Na úvod vás milo privíta skúsený staviteľ v tutoriáli.


Poly Bridge Váš prvý kontakt s hydraulikou.
Váš prvý kontakt s hydraulikou.


Poly Bridge Na úvod pár jednoduchých stavieb, ktoré zvládne každý.
Na úvod pár jednoduchých stavieb, ktoré zvládne každý.





V Poly Bridge nájdete kampaň, ktorá je pomerne rozsiahla a zabaví vás aj niekoľko desiatok hodín. Čas, samozrejme, záleží od vašich konštruktérskych skúseností. Autori rozdelili kampaň na sedem samostatných častí, ktoré ale nie sú na sebe závislé. Každá časť obsahuje pätnásť náročných úrovní, no aby ste si vyskúšali napríklad aj tie z poslednej „kapitoly", nemusíte prejsť zvyšné puzzle. Úroveň, ktorú chcete hrať, si môžete ľubovoľne vybrať, čo je z môjho pohľadu dobré rozhodnutie. Nestane sa totiž, že ak náhodou nejaký level neviete splniť, zaseknete sa a neviete čo ďalej. Jednoducho úroveň preskočíte a pokračujete riešením ďalších. Časom sa môžete naučiť nejakú novú techniku a vrátiť sa k nevyriešenému mostu, ktorý už dáte ľavou zadnou.

Hra ponúka 105 úrovní v kampani a musím povedať, že ak tento žáner máte radi a hľadáte nejakú poriadnu výzvu, Poly Bridge vám ju určite ponúkne. Je však škoda, že všetky úrovne stavajú na prakticky rovnakom princípe výziev a minimálne u mňa sa dostavil už po dvoch desiatkach levelov stereotyp. Na úplnom začiatku vás hra ako nováčika chytí a prevedie všetkými dostupnými možnosťami. Teda prvé kroky k stavaniu stabilných a funkčných mostov si s vami prejde samotná hra vďaka krátkemu tutoriálu. Nenaučí vás stavať nič komplexné, iba vám vysvetlí, kde čo máte spájať, na čo je vhodné drevo, ako funguje hydraulika a to, že v hre môžete vašu stavbu dokonca aj kopírovať, otočiť a vložiť. To sa hodí napríklad vtedy, ak staviate poschodové mosty.

Z dostupných materiálov a možností na stavanie ide o každému hráčovi týchto hier dobre známu klasiku. Je to tradičná cesta, oceľová konštrukcia, už spomínané drevo, hydraulika či oceľové laná. Nakoniec vás autori obmedzia vo vašom rozpočte a môžete sa pustiť do stavania. Kedže ide o mosty nad vodou, situáciu vám budú komplikovať lode, nad ktorými buď most budete musieť postaviť, alebo využijete sklápaciu techniku pomocou hydrauliky. Aby ste si ale nemysleli, že tým výzva končí, pred každou úrovňou sa vám zobrazí sled udalostí, ktorý sa postupne spustí pri začatí simulácie. To znamená, že najskôr môže prejsť auto A, potom sa zapne hydraulika, prejde loď, most sa sklopí a prejde auto B. Kombinácie sú však čím ďalej tým viac zložitejšie, pretože autá sa môžu pri viacerých poschodiach krížiť a môžu sa vracať späť. Navyše budete musieť zbierať hviezdy, ktoré sú taktiež „spárované" s konkrétnym autom, ktoré danú hviezdu môžu, respektíve musí zobrať.

Ovládanie je jednoduché, tradičným kliknutím na spoje spájate objekty, pričom ak chcete už postavenou časťou mosta pohnúť, musíte stlačiť na klávesnici shift. Dá sa to však aj bez toho, a to podržaním ľavého tlačidla myši. V ľavom dolnom rohu máte zoznam dostupných súčiastok, ktoré tvorcovia alebo hráči povolili pre daný level. Tento zoznam sa dá otvoriť aj kliknutím kolieskom myši, kedy sa vám okolo kurzora otvorí rýchle menu. V strede hore zase vidíte dostupný rozpočet a oproti, teda dole, je indikátor „úspechu" - inak povedané zaťaženia mosta. Samozrejme, ak prekročíte 100%, most padá a vy si môžete naďalej lámať hlavu tým, kde ste spravili chybu, respektíve ako vylepšiť jeho stabilitu a neprekročiť rozpočet.

Ak vás omrzí kampaň alebo ju úspešne prejdete, vďaka Steam Workshopu na vás čakajú ďalšie stovky levelov od hráčov. V hre je dostupný aj sandboxový režim, v ktorom môžete ľubovoľne stavať vaše vlastné úrovne a zdieľať ich so svetom. Môžete si vytvoriť terén, určiť jeho výšku a veľkosť, obmedziť určité materiály, aký maximálny počet je možné využiť a taktiež nastaviť výšku rozpočtu. V takto vytvorených leveloch sú tiež dostupné online štatistiky, kde sa hráči môžu porovnávať s celým svetom.

Poly Bridge je ďalším prírastkom do kolekcie mostových simulácií, v ktorom budete presúvať autá, motorky, karavany či kamióny bezpečne cez vodu na druhú stranu pevniny. V podstate ide o kvalitnú hru, ktorá zabaví a taktiež vás poriadne potrápi pri riešení správneho rozloženia stavby. Znalosť fyziky je tu veľmi vítaná, ba až nutná, no žiadne väčšie prekvapenia nečakajte. Za 12 € dostanete kvalitnú hru, ktorej životnosť nekončí so zavŕšením kampane, no na zadok z nej nepadnete.

Poly Bridge
Poly Bridge Niekedy nie je pevná cesta pod kolesami to najlepšie riešenie.
Niekedy nie je pevná cesta pod kolesami to najlepšie riešenie.


Poly Bridge Svoje nadanie architekta môžete plne prejaviť v sandboxovom režime.
Svoje nadanie architekta môžete plne prejaviť v sandboxovom režime.


Poly Bridge Takmer vždy rozhodujú aj tie najmenšie detaily.
Takmer vždy rozhodujú aj tie najmenšie detaily.






napísal play3man 25.8.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
POLY BRIDGE
+ bohatá kampaň
+ sandboxový režim
+ podpora Steam Workshopu
- po čase stereotypné


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Dry Cactus
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12. júl 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18391)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk