Ako budú hry môcť hry využívať nové GPU v PlayStation 4 Pro?

Autor hry The Witness zatiaľ neverí šachovnicovému upscalingu pre 4K ani downscalingu pre 1080p a zvažuje iné možnosti.

pridal roberto 10.9.2016 o 12:32 pod hry
Ako budú hry môcť hry využívať nové GPU v PlayStation 4 Pro?

HRY > NOVINKY >

Jonathan Blow je tvorcom úspešných nezávislých hier Braid a The Witness a okrem iného je známy aj tým, že sa nebojí zapájať do internetových diskusií so svojimi priaznivcami i neprajníkmi. Tentokrát sa ale na Neogafe venoval viac technickej téme, portu The Witness z PS4 na PS4 Pro. Vďaka tomu sa dozvedáme niečo viac o tom, aké možnosti majú autori už vydaných hier, ak ich chcú skrášliť, ale musia hľadať najefektívnejšie cesty. V úvode príspevku sa snažil vysvetliť, prečo jeho štúdio ešte nevie, či pôjde cestou downscalingu pre hranie v 1080p, čo je v princípe renderovanie obrazu vo vyššom rozlíšení než monitor/TV zvláda, čím sa dosahuje čistejší a ostrejší obraz.

"Snažíme sa nájsť spôsob, ako kvalitu obrazu zvýšiť čo najviac. Napríklad zdvojnásobenie MSAA nám dáva lepšie výsledky ako renderovanie dvojnásobného množstva pixelov a (následný) downscaling. Je to rýchlejšie a necháva nám to viac výkonu pre ďalšie funkcie. Tento výkon sa potom dá využiť napríklad na zväčšenie vzdialenosti, v ktorej je zobrazovanie high-res modelov nahrádzané low-res LOD-mi (menej komplexnými modelmi, ktorých výhoda je, že menej zaťažujú GPU). Podľa mňa úprava na strane LOD (Level Of Detail) má na výslednú kvalitu obrazu väčší efekt ako pár pixelov navyše, ktoré sú potom aj tak downscalované. Preto si myslíme, že toto bude lepší spôsob využitia sily GPU.

LENŽE, možno rádius LOD nebudeme môcť zväčšiť o veľa, pretože k tomu potrebujeme aj pamäť a s tou sme teraz na konzolách už na hranici. Takže sa môže stať, že budeme musieť jednoducho nejako využiť (iba) silu GPU. V takom prípade môžeme renderovať v rozlíšení vyššom než 1080p a s 4xMSAA a následne downscalovať. Ale nechcem teraz oznamovať veci, ktoré sa možno nestanú, aby na mňa ľudia nezúrili, že som ich podviedol. Takže som oznámil minimum, ktoré môžeme urobiť a zvyšok oznámime, až keď bude aktualizácia hotová," napísal Blow.

Oficiálna správa štúdia Thekla je, že na PS4 Pro sa po aktualizácii bude The Witness dať hrať v dvoch režimoch. V režime pre 4K televízory sa bude obraz renderovať v 1440p (alebo vyššom) a následne upscalovať do 4K, iba texty, menu a ďalšie časti užívateľského prostredia budú natívne v 4K, pričom hra naďalej pobeží konzistentne v 60 fps. Majitelia PS4 Pro a Full HD televízie dajú prednosť režimu, v ktorom sa hra renderuje v 1080p (namiesto doterajších 900p) a antialiasing 2xMSAA bude nahradený 4xMSAA, tiež pri 60 fps. Ako sme sa dočítali vyššie, toto má byť zaručené minimum.

Ako budú hry môcť hry využívať nové GPU v PlayStation 4 Pro?

V inom príspevku sa Blow venoval funkcii známej ako checkerboard, teda šachovnicový systém renderingu. Ide o formu upscalingu, pri ktorej sa pixely z poľa 2x2 rozmiestnia do poľa 4x4 a voľné miesta sa dopočítajú, ako to ukazuje obrázok nižšie, na ktorom Valve predvádza, ako sa táto technika využíva u VR headsetu HTC Vive. Výhodou je, že Sony túto funkciu kladie vývojovým štúdiám až pod nos prostredníctvom zabudovanej podpory v grafickom čipe od AMD. Blow si ale ešte nie je istý, či je to najefektívnejší spôsob, ako využiť nový výkon v PS4 Pro, hoci asi bude najjednoduchší, jeho dopad na výkon sa môže líšiť podľa hry a použitého enginu.

Ako budú hry môcť hry využívať nové GPU v PlayStation 4 Pro?





Páči sa mi!

Zaradené pod: playstation






PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Thekla / Thekla
Štýl: Adventúra / Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. január 2016
 13.9. 2016 (Xbox One)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19573)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk