Crash Bandicoot oslavuje 20 rokov, pripomeňme si jeho históriu

Ikona konzolového herného sveta od Sony- Crash Bandicoot sa v súčasnosti dožíva dvadsiatich rokov svojej existencie. Pripomeňme si teda pri tejto príležitosti jeho zrodenie a všetky hry, kde sme mohli Crasha stretnúť.

pridal Gam_er 17.9.2016 o 10:11 pod hry
Crash Bandicoot oslavuje 20 rokov, pripomeňme si jeho históriu

HRY > NOVINKY >

Je len málo ľudí v hernom priemysle, ktorí by nepoznali ikonickú postavu sympatického vačkovca Crasha Bandicoota, naháňajúcu sa za jabĺčkami. Za jeho vytvorením stojí legendárne štúdio Naughty Dog, pričom svetlo sveta uzrel už v roku 1996. Postupom času sa od tej doby stal Crash jednou z popredných postáv ekosystému PlayStation, ktorá je tu s nami už neuveriteľných 20 rokov. Práve to je skvelá príležitosť, aby sme sa ohliadli za jeho históriou.

Písal sa rok 1996, kedy rivalita na konzolovou trhu medzi firmami dosahovala najvyššie rozmery. Netýkalo sa to iba samotných konzol ale aj titulov, ktoré by sa podpísali na silnej fanúšikovskej základni. V tej dobe kraľovali trhu spoločnosti Nintendo a Sega, ktoré v tomto smere vytasili ťažké zbrane, v podobe dnes už tiež ikonických postáv inštalatéra Maria a ježka Sonica. Na ťahu teda bolo Sony. To v spolupráci so spoločnosťou Universal a štúdiom Naughty Dog (v tom čase nezávislé), pod vedením Jasona Rubina a Andyho Gavina prinieslo Crasha, ktorého vtedy považovali za „nového Maria“.

V prípade Crasha sa to všetko začalo ešte v roku 1994, kedy Rubin a Gavin začínali s brainstormingom ohľadne ich nového projektu, v tej dobe známeho ako Sonic’s ass“. Účelom tejto hry bolo súperenie so Sonicom s tým, že by využívala podobné herné mechaniky a kamera by bola umiestnená za chrbtom postavy, pri pohľade na jej zadok. Duo stojace za touto hrou vtedy ani len netušilo, že v tom čase Nintendo už tvrdo pracovalo na ich tiež novom projekte s názvom Super Mario 64, ktorý bol v Japonsku vydaný o niekoľko mesiacov skôr, než Crash.   

Crash Bandicoot oslavuje 20 rokov, pripomeňme si jeho históriu

Od samého počiatku bol projekt Sonic’s ass skutočne riskantný, pričom na len na hardvér, ktorý sa podieľal na vývoji doposiaľ neznámeho, nového charakteru, pre vtedy tiež novú a nevyskúšanú konzolu od Sony (PS One), bolo vynaložených 35 tisíc dolárov. Napriek všetkým rizikám sa projekt vyplatil, pretože ak ste vlastnili prvú konzolu PlayStation v neskorších 90. rokoch, určite ste hrali niektorú z kópii jeho hier, ktorých sa dnešným dňom predalo viac ako 50 miliónov kópii po celom svete na rôznych platformách. 

Zaujímavé fakty:

  • mnoho ľudí si myslí, že je Crash líškou no skutočnosť je taká, že je bombat (vačkovec obývajúci Austráliu)
  • pôvodne sa mala hra volať Willie the Wombat, no napokon z toho zišlo a svetlo sveta uzrel Crash
  • samotný Crash v hre nikdy nerozprával, no vyjadruje sa iba gestami a blábolmi
  • Crash a Spyro boli prvé PlayStation exkluzivity, ktoré neskôr vyšli multiplatformovo
  • 13 rokov po vydaní hry bolo zistené, že hra obsahuje celý nevyužitý kód s kompletným levelom Stormy Ascent, ktorý bol napokon vynechaný kvôli jeho náročnosti
  • drevené debničky, ktoré Crash ničí kvôli jablkám a rôznym itemom, boli pridané až v neskoršej fáze vývoja hry
  • mnoho postáv vyskytujúcich sa v hre bolo dabovaných jedným hercom
  • zlovestná entita Aku Aku bola pomenovaná po reštaurácii 
  • vzhľad Crashovej lásky Tawany bol inšpirovaný Pamelou Anderson
  • Naughty Dog museli bojovať o to, aby hra napokon od Sony dostala zelenú
  • Crash nemá krk preto, že jeho dizajn bol zameraný na praktickosť a jeho oranžová farba bola zvolená z dôvodu, aby ho hráči zreteľne videli na nejasných obrazovkách televízorov 90. rokov
  • jeden z Crashových tvorcov povedal, že Mario 64 je lepšou hrou
  • Tiny Tiger v skutočnosti nie je tiger, jeho charakter bol založený na zvieratách s názvom thylacine, čo sú vlastne už vyhynuté vačkovce, ktorých potomkom je Tasmánsky tiger
  • Wumpa ovocie chutí ako jablká
  • Uncharted 4 obsahuje minihru s Crashom

Hlavná séria:

Crash Bandicoot (PlayStation, Naughty Dog, Universal Interactive Studios a Sony Computer Entertainment, 1996)

Prvá hra s týmto bombatom, ktorého zmutoval vynález s názvom Evolve- Ray. Hlavným protivníkom je Doctor Neo Cortex, šialený vedec, ktorý bol často zosmiešňovaný vedeckou komunitou pre jeho divoké teórie. Zosmiešňovanie kolegami ho motivovalo k tomu, aby vytvoril zmutovanú armádu divokých zvierat, s cieľom dobyť celý svet. Na tejto ceste tiež unesie Tawnu, Crashovu priateľku na ktorej chce robiť rôzne lekárske pokusy. Jeho plány mu ale skríži samotný Crash- sympatický vačkovec, obdarený špeciálnymi schopnosťami, ktorý je odhodlaný zachrániť svoju milovanú Tawnu a zabrániť šialeným Cortexovym plánom. Hra bola skutočne vydarená s tým, že priniesla zaujímavé levely, zábavný gameplay a ikonické zbieranie jabĺčok. 

Crash Bandicoot oslavuje 20 rokov, pripomeňme si jeho históriu

Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back (PlayStation, Naughty Dog, Universal Interactive Studios a Sony Computer Entertainment, 1997)

Potom, čo Crash porazil Doctora Neo Cortexa a zachránil svoju milovanú priateľku Tawnu, zabránil tiež šialeným plánom na ovládnutie sveta. Po súboji s Crashom sa Cortex prebúdza v temnej jaskyni, naplnenej žiarivými kryštálmi, ktoré majú obrovskú moc. Začne ich skúmať vo svojom laboratóriu a vytvorí pomocou nich solárny lúč, ktorý je schopný zničiť celú Zem a zachytiť solárnu energiu. Pomocou nej vytvorí so svojim kolegom doktorom N. Ginom novú zbraň Cortex Vortex, ktorou chce znovu ovládnuť ľudstvo a pomstiť sa Crashovi. Na prevádzku tejto zbrane však potrebuje viac ako 25 kryštálov, ktoré sú rozmiestnené všade po svete. Crash je výsledkom neočakávaných udalostí uväznený v Cortexovom tajnom hrade, miestnosti Warp Room, ktorá umožňuje cestovanie svetom s tým, že je nútený Cortexovi tieto kryštály na prevádzku Cortex Wortex pozbierať. 

Crash Bandicoot oslavuje 20 rokov, pripomeňme si jeho históriu

Crash Bandicoot: Warped (PlayStation, Naughty Dog, Universal Interactive Studios a Sony Computer Entertainment, 1998)

Po zničení Cortex Vortex a vesmírnej stanice ovládanej doktorom Cortexom, sú kúsky tejto stanice rozmetané po tropickej hore. To spôsobí vznik diabolskej entity menom Uka Uka, ktorá je odhodlaná pokračovať v Cortexovych šialených plánoch. Spojí sa s doktorom Nefarious Tropym, ktorý vytvorí stroj času, umožňujúci cestovať časom a znovu pozbierať dôležité kryštály a drahokamy umiestnené na svojich pôvodných osiach. Na to znovu hodlajú využiť Crasha, ktorý cestuje časom v rôznych leveloch, medzi ktorými nájdeme napríklad Egypt, stredovek alebo futuristické mesto. Ide o posledný diel vyvíjaný pôvodnými tvorcami štúdia Naughty Dog. 

Crash Bandicoot oslavuje 20 rokov, pripomeňme si jeho históriu

Crash Bandicoot: The Wrath of Cortex (PlayStation 2, Xbox, GameCube, Traveller's Tales Studios, Universal Interactive Studios a Konami, 2001)

Vo vesmírnej stanici obiehajúcej okolo Zeme, Uka Uka zvoláva stretnutie darebákov na ktorom sa zúčastňuje Doctor Neo Cortex, Tiny Tiger, Dingodile, Dr. Nefarius Tropy a Dr. N. Gin, z dôvodu ich nízkeho pôsobenia zla a objednávky na odstránenie Crasha, ich úhlavného nepriateľa. Cortex prichádza s plánom v podobe tajnej zbrane, ktorá jemu a ostatným darebákom umožní ovládať vodu, oheň a vzduch. Práve ňou sa pokúsia eliminovať navždy aj Crasha. Prvá hra, ktorú opustili jej pôvodný tvorcovia, čo sa odrazilo aj na poklese kvality a strate exkluzivity pre konzoly od Sony. 

Crash Bandicoot oslavuje 20 rokov, pripomeňme si jeho históriu

Crash Twinsanity (PlayStation 2, Xbox, Traveller's Tales Studios, Vivendi Universal Games a Sierra Entertainment, 2004)

Potom, čo Crash ničí Cortexovu vesmírnu stanicu, samotný Cortex a Uka Uka sú zachovaní v ľadovci na Antarktíde. O 3 roky neskôr sa tento ľadovec pohne a miery oceánom k Crashovmu domovu, pričom sa pomaly roztápa. Cortex unikne, vyláka Crasha mimo jeho domova kde ho napadne veľkým mechom. Boj medzi Crashom a Cortexom pokračuje. Hra sa znovu nedokáže dotiahnuť na kvalitu pôvodnej trilógie, neprináša nič nové a len udržiava to, čo započali Traveller's Tales Studios predchádzajúcim dielom. 

Crash Bandicoot oslavuje 20 rokov, pripomeňme si jeho históriu

Crash of the Titans (PlayStation 2, Xbox 360, Game Boy Advance, Wii, PSP, Nintendo DS, Radical Entertainment a Sierra Entertainment, 2007)

Príbeh začína v džungli blízko Crashovho domova a jeho kroky vedú k antickému chrámu. Tam Crash objaví tajnú raketovú továreň doktora N. Gina, pripomínajúcu Sochu Slobody. Tú infiltruje, čo sa samozrejme nezaobíde bez problémov, ktoré privedú späť aj jedného z hlavných antagonistov série Uka Uka. Hru má na starosti už tretie, nové štúdio, stáva sa multiplatformovou s výnimkou PC a znova posúva kvalitu smerom nadol. 

Crash Bandicoot oslavuje 20 rokov, pripomeňme si jeho históriu

Crash Mind Over Mutants (PlayStation 2, Xbox 360, PSP, Wii, Nintendo DS, Radical Entertainment, Sierra Entertainment a Activision, 2008)

Sociálna satira a téma konzumu sú častým zdrojom humoru tohto dielu. Dej sa odohráva o rok neskôr od predchádzajúcej časti, kde sa Neo Cortex rozšíril po ďalších ostrovoch a vytvára tu rôzne laboratória či zbrane. Vrátia sa aj starí záporáci a boli sme svedkami sto krát omieľaných herných mechaník, nie veľmi peknej štylizácie a deja, bez akýkoľvek vylepšení, či svetlých chvíľ. Hlavná séria Crash Bandicoot upadá a tento diel sa stáva historicky najslabším dielom po všetkých stránkach, ktorý sériu položil definitívne na dno. Kde leží až doteraz. 

Crash Bandicoot oslavuje 20 rokov, pripomeňme si jeho históriu

Okrem hlavnej série mal Crash Bandicoot ešte niekoľko ďalších hier, kde patria

racingovky:

  • Team Racing (PlayStation, Naughty Dog, Sony Computer Entertainment a Universal Interactive Studios, 1999)
  • Nitro Kart (PlayStation 2, Xbox, GameCube, Game Boy Advance, N-Gage, Vicarious Visions a Universal Interactive Studios/ Vivendi/ Konami, 2003)
  • Tag Team Racing (PlayStation 2, GameCube, Xbox, PlayStation Portable, Radical Entertainment, Sierra/ Vivendi, 2005)

party:

  • Crash Bash (PlayStation, Eurocom Entertainment Software/ Cerny Games, Universal Interactive Studios/ Sony Computer Entertainment, 2000)
  • Boom Bang! (Nintendo DS, Dimps, Sierra Entertainment/ Vivendi Universal Games, 2006)

spin-offy:

  • Crash Bandicoot: The Huge Adventure (Game Boy Advance, Vicarious Visions, Universal Interactive/ Konami, 2002)
  • Crash Bandicoot 2: N-Tranced (Game Boy Advance, Vicarious Visions, Universal Interactive/ Konami, 2003)
  • Crash Bandicoot Purple: Ripto's RampageSpyro Orange: The Cortex Conspiracy (Game Boy Advance, Vicarious Visions, Vivendi, 2004)

mobilné hry:

  • Nitro Kart 3D (iOS, Zeebo, N-Gage 2.0, Polarbit, Vivendi Games Mobile/ Activision, 2008)
  • Mutant Island (BlackBerry, Java Micro Edition, Vivendi Games Mobile/ Glu Mobile/ Activision 2009)
  • Nitro Kart 2 (iOS, Polarbit/ Activision, 2010)

Práva na značku Crash Bandicoot v súčasnosti stále vlastní spoločnosť Activision, ktorá sa do značnej miery podpísala na jej úpadku, ktorého si boli vedomí aj sami, nakoľko posledná veľká hra s Crashom vznikla v roku 2008, pričom bolo pomedzi to oznámených ešte niekoľko projektov, ktoré bohužiaľ alebo možno našťastie skončili zrušené z rôznych dôvodov. Vlnu nespokojnosti s tým, že práva na značku vlastní Activision sprevádzali rôzne negatívne komentáre na fórach, no tiež petície o to, aby sa značka vrátila späť k Sony. 

Crash Bandicoot oslavuje 20 rokov, pripomeňme si jeho históriu

Samotné Sony situáciu nijak zvlášť nekomentovalo, no veci sa začali hýbať ešte pred tohtoročnou E3. Napokon sme sa od Activision dozvedeli, že sa v súčasnosti nechystá Crashov návrat v podobe novej hry (dúfame, že príde aj k tomu), no dočkáme sa ho v podobe rozšírenia do hry Skylanders Imaginators. Ešte lepšiu správu má na svedomí Sony, ktoré oznámilo spoluprácu s Activision, ktorej výsledkom budú remastre troch pôvodných hier- Crash Bandicoot, Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back a Crash Bandicoot: Warped na konzolu PlayStation 4.  





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19556)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk