Prečo stoja hry 60 eur?

Existuje nejaký dôvod, prečo by No Man's Sky a Call of Duty: Infinite Warfare mali stáť €59.99?

pridal roberto 18.9.2016 o 13:41 pod hry
Prečo stoja hry 60 eur?

HRY > NOVINKY >

Josh Bycer z Gamasutry sa zamyslel nad otázkou, prečo hry vlastne stoja $60/€60. Cena 59.99 vznikla v čase, keď sa na cene podpisovalo množstvo fixných nákladov a distribúciu veľkého množstva fyzických nosičov si mohlo dovoliť iba zopár veľkých spoločností.

"Digitálna distribúcia odstrihla náklady na výrobu, prepravu a uskladňovanie hier. Manuály sú menej kvalitné a šetrí sa na ich tlači. S modernými hernými enginmi sa ľahšie pracuje a sú finančne dostupnejšie. Predtým boli hry veľmi drahé kvôli nákladom nesúvisejúcimi s vývojom a ich nedostatku. Logika teda vývojárom a vydavateľom diktuje, že hry dnes už nie sú hodné 60 dolárov. Keď každý deň vychádza nejaká hra, nedostatok už nie je faktor a už sme si povedali, že produkcia je lacnejšia. Vydavatelia by mohli povedať, že veľa peňazí ide do marketingu, ale to nesúvisí s tvorbou hier," píše Bycer

Totálnou zmenou neprešla iba štruktúra nákladov, ale aj šanca dostať k hráčom aj menšie hry. Nie tak dávno sa k veľkej väčšine hráčov mohli dostať iba AAA a AA hry. Vtedy a dlho predtým boli distribútori nevyhnutným medzičlánkom medzi autormi a hráčmi, pretože iba oni dokázali presvedčiť obchodníka, aby hre urobil miesto na pulte. Digitálne obchody sú ale nafukovacie, na čom dokáže zarobiť napríklad Valve a jeho Steam, kde sa ročne objavujú nepreberné množstva malých hier od nezávislých štúdií.

Prečo stoja hry 60 eur?

Ďalšou veľkou zmenou oproti minulosti je marketing. Hráči sú vďaka každodennému navštevovaniu internetu dostupnejší, ľahšie ovplyvniteľní a príkladom katastrofálneho nesúladu medzi tvorcami a expertami na marketing je pre Bycera No Man's Sky.

 "No Man's Sky vznikala ako indie hra, pokým si ju k sebe nevzalo Sony. Od toho momentu začala tlač a marketing vytvárať dojem plnohodnotnej AAA hry. Keď potom hra vyšla, hráčov veľmi nepríjemne prekvapilo množstvo nedostatkov. No Man's Sky jednoducho nie je hodné 60 dolárov a môžeme sa iba domnievať, ako by to vyzeralo, keby dostala cenovku $30. Utratiť za hru $60 je veľa. Viac si nikto ani neodváži pýtať, ak hra nie je v nejakej špeciálnej edícii."

Bycer sa tiež pýta na odôvodnenosť 60 dolárovej cenovky na každom ďalšom Call of Duty, Assassin's Creed, ale napríklad aj Mass Effecte. Pritom to, čo ako novinka môže so season passom stáť aj viac ako 100 dolárov, sa môže po pár mesiacoch predávať v Game of the Year edícii za 20 - 30 dolárov. Jedinou odpoveďou asi je, že cenu neurčuje ani kvalita hry, ani náklady na jej výrobu a predaj, ale iba trh, kde je veľa hráčov zvyknutých platiť za hry 60 eur.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19861)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk