Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

Žáner najväčších a najepickejších hier na hrdinov nás každoročne zásobuje nádhernými rozmanitými rozľahlými svetmi i nečakanými prekvapeniami. Ktoré z nich unikli vašej pozornosti?

pridal roberto 25.9.2016 o 17:08 pod hry
Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

HRY > NOVINKY >

RPG, u nás známe aj ako hrdinov, môžeme v súčasnosti nazvať kráľovským žánrom. OK, akčných strieľačiek sa každoročne predá viac, ale žáner RPG dáva najlepším tvorcom hier priestor vytvoriť živé svety, krásne príbehy, hrdinov každému hráčovi na mieru, neľútostné boje a pri dostatku zdrojov vynikne aj prvotriedna grafika. Možno aj preto vyhralo prestížne The Game Awards už dva roky po sebe RPG a vlani tomu nebolo inak ani u nás na Sectore. Pri slovnom spojení najlepšie RPG sa z pamäte vynárajú série ako The Elder Scrolls, Mass Effect i oveľa staršie kúsky, ale pozrime sa na najúspešnejšie RPG vydané na PC od roka 2014.

Zaklínač 3: Divoký Hon - 2 034 209 (PC verzii hry predaných na Steame podľa SteamSpy)

Začnime hrou, ktorú aj tak netreba predstavovať. Poľské štúdio dalo dokopy prvky, ktoré sa zdali byť nezlučiteľné – masívny svet s voľnosťou pohybu, nádhernú grafiku a mnoho a mnoho negenerických úloh. Navyše išlo o vyvrcholenie príbehu obľúbeného charizmatického Geralta z Rivie. Zaklínačská séria hráčovi nedáva tak veľkú slobodu tvorby hrdinu, ako väčšina konkurencie. Hlavný hrdina celej trilógie je bielovlasý Geralt, ktorého minulosť je už pevne spísaná v knižkách, oháňa sa oceľovým a strieborným mečom, je to už pán mierne v rokoch ale stále pri chuti... Ale aj vďaka tomu mu sú jeho herné príbehy uveriteľnejšie a emocionálnejšie než by mohol dostať nejaký no-name zaklínač. Zaklínač 3 tróni na vrchole veľkej väčšiny rebríčkov hier roka 2015 vrátane sectoráckeho a TGA.

CD Projekt sa snažil čo najviac kópií predať na GOG, takže údaj zo SteamSpy neprezrádza ani približný počet kópií predaných na PC.

Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

Dragon Age : Inquisition – neznáme predaje (PC verzia iba na Origine)

Fantasy séria od RPG špecialistov z BioWare sa po trochu narýchlo splácanej dvojke tiež odhodlala do otvoreného sveta a opustila koncept vopred daného hrdinu. Iba hráč rozhodne, či svet zachráni človek, elf, trpaslík alebo qunari, lukostrelec, bojovník s veľkým štítom alebo mág, horenos alebo divoch... Niektorí hráči Inquisition vyčítajú nadmerné čľapkanie sa v nedôležitých úlohách a činnostiach spojených s rozľahlým ovplyvniteľným svetom a stratu tempa, vraj singleplayer MMORPG, ale iní sú nadšení, že sa môžu na desiatky hodín strácať v čarovnom fantastickom svete a BioWare zaň dostalo nejedno ocenenie “hra roka 2015“.

Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

Fallout 43 463 427 predaje podľa Steamspy

Ďalší RPG špecialista, Bethesda Game Studios, nám pred necelým rokom poslal Fallout 4. Ukázať svoju open-world RPG iba týždne po tom, čo sa hráči vrhli do sveta Geralta z Rivie, asi nebolo najšťastnejšie načasovanie a mnohých hráčov nepotešili ani správy o akčnejšom poňatí. Časom sa ale potvrdilo, že Fallout je proste Fallout. Rozľahlá post-apokalyptická pustina s inou atmosférou, ako majú hry s trpaslíkmi a elfmi, neustále niečo dôležité na práci, v PC a tentokrát aj Xbox One verzii mody a po novom aj výstavba a zveľaďovanie základní zabavia na veľa dní.

Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

Starbound2 423 702

A teraz RPG z úplne iného súdka. Mladý ochranca vesmíru cestuje galaxiou plnou rozmanitých planét, plní úlohy, zakladá mestá, ochraňuje civilizáciu, pripravuje si výzbroj na výpravy do dungeonov a pomedzi to si zháňa domácich maznáčikov, vylepšuje obydlie, velí posádke svojej vesmírnej lode. A to je iba začiatok zoznamu. Za otvorenosť a sandboxovosť sa ale platí obmedzením na 2 rozmery a pixelartovou grafikou. Niekomu to vyhovuje, iní dajú ruky preč.

Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

Undertale1 856 641

Jedno z veľkých malých prekvapení roka 2015. Kde sa vzal, tu sa vzal Toby Fox a na Steam nahral (na prvý pohľad) nevábne vyzerajúcu RPG, v ktorej sa hrá za dievčatko stratené v podsvetí pretkanom magickými bariérami a strážené príšerami a k dokončeniu hry nemusí vziať život ani jednej z nich. Návyková hrateľnosť, pohlcujúci príbeh, morálne rozhodnutia. Takmer 2 milióny predaných kusov bez akejkoľvek marketingovej kampane nakoniec hovoria samé za seba, hoci samozrejme pomohla nízka cena.

Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

Stardew Valley1 532 460

A pokračujeme v 2D. Takmer rovnako úspešné ako Undertale je Stardew Valley, hoci zďaleka nie je o tom istom. Mladý farmár prichádza do farmárskeho domu, dedičstve po starom otcovi a začína vzrušujúce... farmárčenie. Tzv. farmárske hry nie sú novinkou, asi hlavne hráči z veľkých miest našli romantiku v Harvest Moon či FarmVille a nezávislý autor Eric Barone vzal tento základ a spravil pekné RPG, kde sa okrem účasti na dedinskom živote a polievania rastliniek môže farmár venovať aj kynoženiu príšer v bani, chytaniu rýb či hľadaniu pokladov.

Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

Pillars of Eternity793 614

Mňamka pre milovníkov CRPG s izometrickým pohľadom na bojisko, zastavovaním boja za účelom rozdávania rozkazov skupinke hrdinov a košatými dialógmi, ktorými sa dá vyhnúť nejednému vytasenému meču. Nechýba vlastný hrad, manažment družiny postáv a bohaté možnosti pri tvorbe hlavného hrdinu. Výber je o to náročnejší, že hrdinove dobrodružstva potrvajú desiatky hodín.

Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

Grim Dawn587 811

Akčná RPG kráčajúca v stopách Titan Questu. V jej centre sú dynamické boje proti takmer nekonečným zástupom nepriateľov, s ktorými si hrdina poradí vďaka kombinácií dvoch z ponúkaných povolaní. Veľmi atraktívne je nahradenie klasického rozvoja schopností možnosťou schopnosti upravovať a hľadať najzaujímavejšie a najefektívnejšie modifikácie.

Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

South Park: The Stick of Truth1 868 547

No áno, aj v roku 2014 bolo zaradenie tejto hry do kategórie RPG sporné, ale kam inam zaradiť hru s perkmi a bojmi v JRPG štýle, obzvlášť keď v nej nemalú úlohu zohrávajú zbrane (vrátane vibrátora). Namiesto epických dobrodružstiev v rozľahlých svetoch si môžete cez víkend zahrať hru plnú vulgárneho humoru s atmosférou stopercentne vernou známemu seriálu.

Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

Divinity: Original Sin (Enhanced Edition) – 1 142 967

Vynikajúca RPG nadväzujúca na slávu hier ako Baldur's Gate a Icewind Dale, ale s priehrštiami vlastných nápadov na strane dizajnu. Na začiatku sa netvorí jedna, ale rovno dve hlavné postavy a Original Sin EE je perfektne pripravený na hranie v offline kooperácii a skupinka dobrodruhov sa môže deliť a súčasne operovať na rôznych miestach mapy. V ťahových bojoch sú dôležité prírodné živly, pretože bojovníci zasiahnutí vodným kúzlom sú mokrí, a teda odolnejší voči ohňu, ale napríklad zraniteľnejší elektrickým útokom. V rámci odkazu CRPG klasík sa musí počítať s výdatnou porciou textov.

Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

Dark Souls II 1 044 828 + Dark Souls III – 1 061 837

Štúdio FromSoftware má za sebou mimoriadne plodné obdobie, s odstupom dvoch rokov vydalo dve hry zo série Dark Souls a medzitým ešte pripravilo PS4 exkluzivitu Bloodborne. Séria si našla vlastný priestor na hernom nebi tým, ako skĺbila náročnosť vlastnú skôr starším hrám a japonským sekačkám s prvkami RPG. Hráči si budú ešte dlho pamätať mnohé súboje s bossmi, ktorých by nikdy nemohli poraziť bez draho zaplateného poznania ich silných a hlavne slabých stránok. Ďalšou vecou, ktorú sa usilovným výrobcom klonov nedarí kopírovať, je dôkladne premyslený dizajn úrovní, ktorý hráča spolu s množstvom potvor nenechajú zadriemať ani neskoro v noci, ani skoro ráno.

Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

Deus Ex: Mankind Divided - 326 732 

Ešte čerstvá novinka zo sveta Deus Ex nadväzuje na Human Revolution, ale Eidos využil skúsenosti a spätnú väzbu od hráčov a priniesol zladenejší celok bez zbytočných chybičiek a s kryštálovo jasnou cestou pre kybernetické vraždiace monštrá i kyber-nindžov nenápadnejších než letný vánok a prefíkanejších než líška. Veľkých RPG z iného ako fantasy prostredia nie je veľa a Mankind Divided hráčov posiela rovno do Prahy roku 2029. Zamrzí ruský prízvuk ich obyvateľov i texty preložené translátorom, ale poteší návrat Adama Jensena a RPG systém založený na úpravách neorganických častí jeho tela.

Ktoré RPG hry sa oplatí zahrať?

"Nemožno byť vždy hrdinom, ale vždy je možné zostať človekom."
Johann Wolfgang von Goethe





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk