SEA OF THIEVES

SEA OF THIEVES

More, poklady a rum

Dojmy

Jedna z prezentácií, ktorá ma na Gamescome najviac zaujala, bola v stánku Microsoftu, kde nám autori z Rare za zatvorenými dverami predvádzali svoju pirátsku multiplayerovku Sea of Thieves. Možno to nebude hra roka, ale jedno sa musí autorom nechať – naozaj vedia, ako ju čo najlepšie odprezentovať. A pritom to je taká drobnosť. Je to online hra. Autori o nej hovoria ako o dobrodružnej hre v zdieľanom svete. A na Gamescome to predviedli tak, že nastavenia s hrou na priestranstve pre verejnosť a tie v priestoroch pre novinárov boli prepojené. A neverili by ste, koľko zaujímavých situácií vtedy môže vzniknúť.

Počúvali sme prezentáciu, no aktívne sme nehrali. Hra bežala zatiaľ len niekde v pozadí, kým o nej autori prezradili tie najdôležitejšie informácie. Naša loď sa tak len pasívne hojdala na vlnách, kým sme počúvali. Zrazu sa ale na obzore objavila iná loď a dosť nepríjemne sa blížila. Nebolo treba dlho čakať a prišli prvé výstrely z diel. My počúvame, nahrávame a zapisujeme si, kým na nás útočí niekoľko nemeckých deciek. Jedného z vývojárov to zjavne trochu naštartovalo, zobral do rúk ovládač, skočil s postavou do vody, preplával na blížiacu sa útočiacu loď a so škodoradostným úsmevom povedal: „A teraz vám spustím kotvu.“

Mali ste vidieť tú paniku hráčov, keď ich loď zrazu zastala na mieste a otočila sa a nikto nevedel prečo. Začali pobehovať po palube a hľadať problém. Autori hru vytvorili tak, aby sa o jednu loď delilo 5 hráčov. Štyria sú ideálny počet, ale ten jeden navyše sa vždy zíde. Môže napríklad navigovať alebo pomáhať. V prípade týchto nemeckých nešťastníkov bol piaty hráč pekne umiestnený na predku lode, kde hral na harmonike. Aj to je v hre možné. A práve tento bol prvý, ktorý si všimol, že ich je zrazu na lodi šesť. Síce až vtedy, keď sa vývojár postavil pred neho a zakýval mu, ale aj tak. Hneď sa na vývojára všetci vrhli, no skočil do vody a plával späť na našu loď. A nemeckí nešťastníci zrazu so spustenou kotvou čelili útoku lode ďalšieho tímu hráčov zostaveného z členov verejnosti. My sme len neveriacky pozerali a pokračovali ďalej v prezentácii základných vlastností hry.


Aj takýto môže byť pirátsky život v Sea of Thieves. Autori sa snažia, aby bol ale primárne o spájaní hráčov, ktorí sa spolu v pätici na svojich lodiach vydávajú na dobrodružstvá. Musia pritom spolupracovať. Na lodi aj mimo nej. Spolu hľadajú poklady, no na palube si zas delia úlohy. Niekto kormidluje, iný sa stará o plachty či kotvu. Ak je treba, spoločne musia makať na opravách škôd utŕžených v boji. Spolu ale aj bojujú a odvracajú útoky iných hráčov. Dalo by sa povedať, že spolu na týchto lodiach žijú.

Vyťahovanie plachiet či spúšťanie kotvy možno neznejú ako najzábavnejšie činnosti na svete, no Rare si dávajú pozor na to, aby hra hráčov naozaj bavila a aj zabávala. Chcú ju možno spraviť aj trošku hlúpučkú, len aby sa pri nej hráči bavili a skúmali jej možnosti. Stále ale prízvukovali, že hráčov nechcú rozdeľovať, ale spájať. Keď som sa teda pýtal na možnosť vzbury a vyhodenie kapitána cez palubu, odpovedali negatívne. Je to škoda, takáto možnosť vykopnutia hráča z hry by mala šťavu. Aj tak si ale musíte dávať pozor na to, aby ste nejakou nešťastnou náhodou neskončili cez palubu. Herný svet bude totiž obrovský a mohli by ste plávať ďaleko. Nie je generovaný, ale vytvorený autormi, aby ste sa postupne učili lokality a spoznávali ho.

K pirátskemu životu neoddeliteľne patrí aj popíjanie grogu a to v hre taktiež nebude chýbať. Síce iba virtuálne, ale nikto vám nezakáže, aby ste si pri hraní dali trošku rumu. Len potom nesadajte za kormidlo. Virtuálne popíjanie ale je jedným zo sociálnych aspektov hry. Ďalším je hranie na hudobných nástrojoch. Môžete hrať, ako som už uvádzal, len tak a hnať svojich spoluhráčov do boja. Hra ale ponúkne viac rôznych nástrojov a autori do hry zapracovali možnosti ich synchronizácie. Ak bude mať niekto z vašej partie narodeniny, môžete mu napríklad zahrať Happy Birthday.

Pirátsky život bez pokladov by bol o ničom a práve o ne pôjde aj v tejto hre. Mapy k pokladom chcú autori spracovať v štýle filmu Goonies, čo je rodinná komédia o pirátskom poklade z roku 1985 a v podobne nadnesenom duchu sa možno ponesie aj hra. Aby poklad hráčov nedelil, celá odmena bude zdieľaná, len si pre ňu najskôr musíte prísť do prístavu. A to môže byť ťažšie, ako sa zdá. Ak máte totiž poklad, môžu vás prepadnúť iné lode a pokúsiť sa vám ho ukradnúť.  A neraz môžu mať aj väčšiu loď ako vy a vtedy viete, že už máte veľký problém.

Ponúka sa niekoľko riešení. Jedným je boj a o svoj poklad sa môžete skúsiť pobiť, čo ale nemusí dopadnúť pre vás najlepšie. Môžete poklad vyhodiť cez palubu. Síce oň prídete, no nepriatelia vás môžu prestať prenasledovať či na vás útočiť. A posledným možným riešením sú krehké aliancie s inými loďami a posádkami. Jednak to môže byť pakt o neútočení, no taktiež aj dohoda o vzájomnej pomoci. Budete mať na palube vzácny poklad, idete si pre odmenu do prístavu a požiadate kamarátov na inej lodi, aby vám robili eskortu, keby vás chcel niekto iný napadnúť. Pozor ale na zradu, pirátom nerobí problém.

Ak sa rozhodnete pre boj, prebieha medzi loďami a aj ručne. A môžete v ňom využívať aj naozaj nápadité taktiky - nielen spustiť kotvu nepriateľom, ale aj vlastnej lodi, čo funguje ako ručná brzda, ktorá vás navyše aj otočí, takže sa môžete dostať do lepšej streleckej pozície a získate moment prekvapenia. Zároveň ale zastanete, takže si musíte poriadne rozmyslieť, kedy sa o podobný kúsok pokúsite. Ak to nevyjde, prichádza na rad krízový manažment (a aj manažment zdrojov) a s tímom musíte rozmýšľať nad tým, ktorú časť lode plátať ako prvú. Ak ani to nevyjde, môžete zomrieť, čo tiež Rare vyriešili po svojom. Čaká vás čakacia miestnosť v štýle filmu Beetlejuice, opäť ako akýsi sociálny hub.


Svoje lode si v hre budete môcť aj upravovať a meniť im jednotlivé časti, čo však bude mať za následok nielen vizuálnu zmenu lode, ale ovplyvní to aj jej vlastnosti. Môžete vymeniť baranidlo, no keď som sa pýtal na jeho efekt, autori trošku zaváhali. Aktuálna verzia hry totiž nemá zapracovanú deštrukciu, a teda narážanie lodí nefunguje tak, ako by mohlo vo finálnej verzii pri vydaní. Teda ani baranidlá nemajú až taký význam. Deštrukciu však majú autori na roadmape a aktuálne sú v štádiu prototypu, takže viac konkrétnych informácií nemohli dodať.

Nakoniec sme sa dotkli aj technickej stránky hry. Tá totiž vychádza na Xbox One aj PC s Windows 10 a práve PC verziu v 4K sme si mohli bližšie pozrieť. A vyzerala super. Na PC chcú autori dosiahnuť navyše aj 60 fps a to na širokom spektre HW. Ich cieľom bolo ísť s možnými nastaveniami tak nízko, ako sa len bude dať, aby si hru mohlo užiť čo najviac hráčov a sľubujú naozaj obrovskú variabilitu nastavení. Hra bude podporovať crossbuy, cross-save a aj crossplay. Hráči na Xboxe a PC budú mať unikátne vlajky, aby sa vedeli vo svete rozoznať, budú v ňom však spoločne, môžu hrať spolu aj proti sebe.

Kedy ste si v hrách naposledy užili kvalitné a aj zábavné pirátske dobrodružstvo? Asi to už bolo poriadne dávno. A aj keď má Sea of Thieves do vydania ešte relatívne ďaleko (hra vychádza v prvom štvrťroku 2017), zatiaľ sa nám rysuje netradičné a zábavné online dobrodružstvo. Rare držíme palce, aby sa im podarilo priniesť takú hru, akú nám sľubujú.


napísal matus_ace 26.9.2016
Páči sa mi! (+1)
SEA OF THIEVES


PC
Xbox One
Xbox Series X|S
Game Pass
PS5

Vývoj: Microsoft / Rare
Štýl: Akčná Adventúra / Multiplayer
Dátum vydania: 20. marec 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk