GIANT MACHINES 2017

GIANT MACHINES 2017

3.5

Obrovské stroje u vás doma

Recenzia na PC verziu

Ďalší z rady budgetových simulátorov ťažkej techniky nás necháva vyskúšať si obrovské stroje. Ako už býva zvykom, originálny nápad ostáva pútavým len na papieri. K dispozícii máme štrnásť misií, ktoré nám predstavia hneď niekoľko zaujímavých opách, avšak finalizácia herných prvkov zaostáva za čo i len priemernými očakávaniami.

Nie je to žiadne prekvapenie, hoci nedávny Farm Expert 2017 nám ukázal, že aj okrajovú záležitosť možno spracovať pre minoritné publikum zábavným a zaujímavým spôsobom. V podstate máme pred sebou niekoľko lineárne pripravených úloh, ktoré ukážu funkčnosť niekoľkých strojov a po splnení zadania, čo zaberie asi tak 4-5 hodín, je koniec, hoci by sme sa niektorej činnosti chceli venovať v móde kariéry. Nejde to a Giant Machines 2017 je len ukážkou gigantických mašín. Zaujať môže len sviatočných hráčov, fanatikov do týchto strojov alebo malých chlapcov, pre ktorých sú tieto ozruty fascinujúce a chcú ich vidieť v pohybe, prípadne ich ovládať. Vlastne aj pre nás, no po pár minútach nadšenie absolútne vyprchalo.

Keď prvýkrát uvidíte obrovské rýpadlo a presuniete sa k nemu, dostane vás jeho vskutku gigantická veľkosť. Tak ako v skutočnosti sa pri niekoľko tisícok ton vážiacom monštre cítite ako povestný mravec. Obdobne to bude pri bagroch, obrovských mobilných žeriavoch či transportéri, ktorého kolesá majú priemer niekoľko metrov. Ťažká technika veľkých rozmerov láka, ale ak ju začnete ovládať, nadšenie opadne. Je to príliš arkádové, zjednodušené a, žiaľ, i monotónne. Niekam prísť, vyskúšať si základné funkcie stroja a padla. Na druhej strane je pravdou, že jednotlivé činnosti sú zábavnosťou už po minúte skôr priemerné a rýchle vyslobodenie splnením misie je tak vykúpením pred zakrádajúcou sa nudou.

Giant Machines 2017
Giant Machines 2017 Odhŕňanie snehu na určených miestach naráža na mantinely chabej fyziky.
Odhŕňanie snehu na určených miestach naráža na mantinely chabej fyziky.


Giant Machines 2017 Neovládate raketoplán, ale ten malý transportér pod ním.
Neovládate raketoplán, ale ten malý transportér pod ním.


Giant Machines 2017 Mobilný žeriav je tam úplne dole a manipulácia s ramenom si žiada už trochu cviku.
Mobilný žeriav je tam úplne dole a manipulácia s ramenom si žiada už trochu cviku.





A čo vás tu všetko čaká? Ako sme už spomínali, pod ruky sa vám dostane obrovské rýpadlo, no najprv musíte opraviť technické poškodenie (=vziať vedenie a poklepať po ňom trochu kladivom), zapojiť batériu a elektrické obvody a potom už konečne príde čas na akciu. Veľmi skoro zistíte, že manipulácia so strojom je nielen neohrabaná a pomalá (čo kvitujeme), ale zároveň nudná. Neustále musíte dávať pozor, aby ste stroj nepoškodili, neprehriali, nedostali sa nad povolenú hranicu tlaku. Obdobne je to s veľkým bagrom, radlicou a najfrustrujúcejšia sa ukázala byť záverečná preprava raketoplánu na miesto štartu bez toho, aby sa vám prevrátil. Táto absurdná úloha je jednoducho postavená hlúpo (prečo by taká drahá vec musela byť na pásovom transportéri postavená na výšku?) a ešte horšie sa ovláda.

Iné úlohy sú aspoň priemerne zábavné, ale vrchol blaha to teda rozhodne nie je. Môžete odhŕňať sneh, presekávať kmene stromov, naberať bagrom materiál či prepravovať tovar. Okrem iného tu nájdete aj prácu s mobilným žeriavom, ktorá si vyžaduje už trochu cviku. Lenže samotné ovládanie je strohé a ťažkopádne, navyše občas zbytočne zložité. Hrateľnosti neprospieva smiešny fyzikálny model. Ťažké stroje reagujú na zmenu smeru až nečakane svižne, ale inak sa pohybujú pomaly. Pri kontakte s objektom sa nám pri bagrovaní diali divy a ťažká mašina začala neraz poskakovať ako lopta. O zasekávaní sa o neviditeľné steny alebo objekty (hoci medzi vami a napríklad budovou viditeľne nič nie je) by sa dali taktiež písať rozsiahle romány.

V konečnom dôsledku tu máme arkádu, v ktorej treba splniť stupídne náplne úloh, ktoré simulujú fantáziu malého dieťaťa a jeho príbehov so zmenšenými modelmi na koberci. Malým nezbedníkom nebude vadiť, že všetky prostredia sú pusté a prázdne. Ani to, že je nelogické, aby ste také náročné činnosti vykonávali sami a podobne. Akákoľvek deformácia prostredia je až na vopred zvolené momenty nulová - hoci by to zvládnutie misie sťažilo, bola by to určite väčšia zábava. Jediným odreagovaním je adventúrne zapínanie ističov. Máte ich niekoľko, všetky potrebujete mať aktívne, no ten vypne toto, henten zas tamto a ak aktivujete nesprávny, môžete dlhé minúty klikať bez možnosti túto stupídnosť preskočiť.

Spracovanie nemohlo dopadnúť inak ako podpriemerne. Samotné stroje sú síce vymodelované dostatočne detailne, no stále sú to len modely, ktoré budete obdivovať len niekoľko sekúnd, aby ste sa vrátili späť k pohľadom na nezáživné a mŕtve prostredie. Mapy sú okato zmenšené a ničím nezaujímavé. Hardvéro náročné je však toto čudo poriadne. Zvuky motorov oželieme, ale sú tu, no v extáze z toho nevyskakujeme. Hudobný mix dokazuje absolútny nevkus vývojárov, ktorý dokázali pripraviť všehochuť otrasného rocku, elektroniky a inej žumpy. Žánrové dno týchto skladieb vo forme rádia len potvrdzuje, že niekedy je lepšie držať hubu a krok.

Prečo by ste teda mali Giant Machines 2017 skúsiť? Kladná odpoveď sa núka jedine v prípade, že máte v domácnosti malého človiečika, ktorého fascinovaný pohľad na obrovské stroje stojí za to trápenie. Lenže ak sa chcete baviť vy, je to zrejme len vo vašej masochistickej povahe, aby ste sa do tejto jednorázovej otrasnosti dokázali ponoriť s vedomím, že to predsa len nebolo až také zlé. Bolo - a to už len preto, že tých niekoľko hodín ste mohli venovať omnoho zaujímavejším činnostiam - napríklad upratovaniu. A poriadok predsa musí byť!

Keby sa celé hranie nezvrhávalo v stupídne „stlač toto, aby sa stalo tamto”, aby sa nakoniec ozvali fanfáry oslavujúce vaše hrdinstvo, bolo by to o niečom inom. Ale máme pred sebou len ďalšiu z absurdností, ktorá je taká hrozná, že ju možno budete chcieť vyskúšať, no potom budete ľutovať tento odvážny čin. Je predsa toľko hier, ponúkajúcich nevšedný zážitok a ak už chcete vidieť gigantické stroje v akcii, pozrite si o nich radšej nejaký dokument. Giant Machines 2017 totiž neobsahuje ani žiadnu poriadnu encyklopédiu či sprievodné bonusy (videá, zaujímavosti, fotky, modely v garáži), ktoré by spravili túto sterilnú nudu s otrasným fyzikálnym modelom aspoň trochu zaujímavejšou.

Giant Machines 2017
Giant Machines 2017 Musíte preraziť stenu, aby ste neskôr v ochrannom obleku nosili urán. To sú príbehové misie.
Musíte preraziť stenu, aby ste neskôr v ochrannom obleku nosili urán. To sú príbehové misie.


Giant Machines 2017 Ovládať transportér je na začiatku zážitok, no čaká vás aj to rýpadlo v pozadí.
Ovládať transportér je na začiatku zážitok, no čaká vás aj to rýpadlo v pozadí.


Giant Machines 2017 Prázdne ulice, nulová interakcia s prostredím a pomalé presuny. Zábava upadá.
Prázdne ulice, nulová interakcia s prostredím a pomalé presuny. Zábava upadá.






napísal kordi 24.10.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
3.5
Vo svete
m.i
Ohodnotiť
GIANT MACHINES 2017
+ vyskúšate si obrovské stroje
- fyzikálny engine
- nuda v naskriptovaných misiách
- ťažkopádne ovládanie
- mŕtvy svet
- bez kariéry
- žiadna encyklopédia
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3, 4 GB RAM, GeForce GTX 560, 8 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Intel Core i5, 8 GB RAM, GeForce GTX 970, 8 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: PlayWay S.A. / Code Horizon
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29. september 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18400)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk