SPORTS BAR VR

SPORTS BAR VR

6.0

Keď v bare lietajú stoličky a lámu sa tága

Recenzia na PS4 verziu

Športové bary u nás možno nie sú až také udomácnené, no ani nie sú žiadnou veľkou neznámou. Dobré pivo, veľa televízií a prípadne aj plátna so športovými prenosmi a nejaké tie drobné športy či malý futbal v hale povedľa, ktoré si môžete na mieste aj zahrať. A potom je tu ešte tá predstava, ktorú budujú niektoré filmy. Je to miesto, kde sa rozbíjajú fľaše, hádžu stoličky a na chrbtoch ostatných lámu tága. Ak vo svojom okolí žiadny športový bar nemáte a chceli by ste zažiť jednu z týchto dvoch tvárí, nemusíte zúfať. Stačí, ak máte doma PS4 a PS VR. Jediné, čo potrebujete, je totiž titul SportsBar VR.

Tento titul nie je úplne novinkou. Už skôr hra vyšla na PC pre VR headset HTC Vive pod názvom Pool Nation VR, avšak verzia pre PlayStation musela prejsť niekoľkými výraznými zmenami. Tie jej však neprospeli. Kým Vive umožňuje voľný pohyb v širokom prostredí, ak máte doma dostatok miesta, s PS VR už narazíte na obmedzenia a tým sa musela hra prispôsobiť. To samé osebe chybou nie je. Avšak pri konverzii sa autori nevyhli ani nedostatkom. A obrovský potenciál tak klesá niekam, kde sa must-have titul pre VR mení na niečo, čo možno zoberiete pri priaznivej cene v nejakom druhom slede.

Názov hru dokonale vystihuje. Možno dokonca viac, než by ste čakali. V momente, keď si na hlavu nasadíte headset, vstupujete do baru. Ak si odmyslíme trošku horšie vizuálne spracovanie, vyzerá perfektne, živo a verne. Navyše je obrovský a plný života. V rohoch, na sedačkách, pri bare, jednoducho na rôznych miestach okolo sú postavy, ktoré tam spolu postávajú, popíjajú a bavia sa. A aj keď s nimi nemôžete nijako interagovať, starajú sa o úžasnú atmosféru, ktorá je takmer ako živá. Obzvlášť v momentoch, kedy sa vám podarí zachytiť časti ich konverzácií a tie prekvapivo majú aj zmysel.

Sports Bar VR
Sports Bar VR Hra vás rada odmeňuje darčekmi.
Hra vás rada odmeňuje darčekmi.


Sports Bar VR Suché martini, pretrepať, nemiešať.
Suché martini, pretrepať, nemiešať.


Sports Bar VR Do hry s ostatnými sa dostanete okamžite.
Do hry s ostatnými sa dostanete okamžite.





Je tak pochopiteľné, že úvodné chvíle v hre strávite len tým, že tam len tak blúdite, obzeráte sa a vychutnávate si bar so všetkým, čo v ňom je. Aj s obrazovkami, na ktorých bežia zábery poolu. Potrebujete sa tu ale aj pohybovať. V prvom rade na to slúži headset PS VR, ktorého pohyb sníma Eye kamera. Môžete sa tu ľubovoľne obzerať. Na samotné ovládanie potom slúži dvojica Move ovládačov. S dualshockom si, bohužiaľ, nezahráte. A práve pri spolupráci kamery s ovládačmi vzniká najviac problémov.

SportsBar VR je takou trochu zážitkovou hrou, a preto v nej občas ani nemusíte toľko hrať, ale len si užívate, či sledujete ostatných hráčov. Možno aj preto je tu výber aktívnych športov skôr menší. Nájdete tu pool (v niekoľkých variáciách), šípky, skeeball a (môj najobľúbenejší) air hockey. To nie je práve najviac, ale stále dokážu zabaviť. Horšie to už je s prevedením niektorých športov pomocou ovládania. Ku všetkým ale môžete kedykoľvek prísť a keď vás nebaví pool uprostred rozohranej partie, jednoducho sa presuniete alebo teleportujete na druhý koniec baru k inej hre. Alebo si aktivujete Hulk režim a ovládačmi sa posúvate ručne ako na sánkach.

Toto sú veci, ktoré vám chce SportsBar VR zjednodušiť. Všetko, čo na ovládanie potrebujete, máte v rukách. Pod palcom máte menu a aj herné funkcie. Chcete do rúk tágo? Stačí jediné stlačenie. To isté platí aj o šípkach. Navyše si môžete vybrať, ktorú ruku preferujete, a teda či ste praváci alebo ľaváci. O pohyb po bare sa potom stará teleport. Len ho aktivujete, namierite kam presne chcete ísť a stlačíte opäť jedno tlačidlo. Triggermi môžete veci uchopiť a prípadne uzamknúť pozíciu tága pri poole.

Všetky zo spomínaných hier môžete hrať len tak v hangout režime. Ste v bare, chodíte po ňom a tu a tam si zahráte niečo, na čo máte chuť. Taktiež si môžete zahrať proti umelej inteligencii, ktorá sa dá pekne stupňovať, no zhruba do polovice ju viete stále ľahko poraziť aj s prstom v nose. Osobne mi ale trošku prekáža jej správanie aj napriek škálovaniu. Aj na najnižšej obťažnosti dokáže schovávať jednu guľu za druhou aj s lobmi a podobne, no potom zrazu jednu priamu trápne pokazí, aby vám dala šancu na váš ťah a aj výhru. Trošku to kazí dojem, podobne ako napríklad catch-up systém v racingovkách.

Poslednou a asi aj najzaujímavejšou možnosťou je online multiplayer, ktorý v hre pôsobí až nečakane prirodzene. Hru môžete založiť alebo sa pripojiť do už rozbehnutej. Je to celé rýchle a intuitívne. V jednom bare sa môže naraz nachádzať až 6 hráčov online a funguje to v systéme drop-in/drop-out. Jednoducho sa pripojíte a odpojíte, kedy chcete. Hráči sú reprezentovaní lietajúcimi PS VR headsetmi, na ktorých majú prípadne čiapky ako jednoduchú možnosť personalizácie. Pomocou Eye kamery je vtedy aktívny chat, takže sa môžete medzi sebou všetci rozprávať, postaviť sa k niektorému stolu a zahrať si. Alebo si len podebatujete či trošku „poblbnete".

Po bare sú rozhádzané rôzne predmety, napríklad penové rukavice, ktorými môžete fandiť kamarátovi, ktorý práve hrá finále miniturnaja, ktorý ste si online zorganizovali. Môžete zobrať jednotlivé veci a hádzať ich a tu sa ukáže druhá strana baru, v ktorej sa hádže stoličkami, rozbíjajú sa fľaše a podobne. Alebo si naspawnujete fľaše a pokúsite sa postaviť z nich pyramídu. Problémom by mohlo byť, keď si chcete nerušene zahrať pool, no ostatní hráči robia bordel. Našťastie je tu v takých prípadoch možnosť prikryť stôl štítom, aby vám niekto do skvele rozohranej partie nehodil stoličku. Taktiež nevidíte kvalitu pripojenia súperov, čo je škoda, keďže hrať zalagovanú partiu poolu je za trest.

Sports Bar VR
Sports Bar VR Nájdete tu prekvapivo silný sociálny zážitok.
Nájdete tu prekvapivo silný sociálny zážitok.


Sports Bar VR Nie vždy musíte hrať, niekedy stačí len chatovať a sledovať.
Nie vždy musíte hrať, niekedy stačí len chatovať a sledovať.


Sports Bar VR A keď už pekné slová nepomáhajú, vždy sú poruke stoličky.
A keď už pekné slová nepomáhajú, vždy sú poruke stoličky.





A teraz to najhoršie. Aj keď sa všetky hry snažia byť čo najviac intuitívne, strávite hromadu času tým, ako sa budete snažiť nastaviť si a nakalibrovať ovládanie (aj s vašou výškou) tak, aby spôsobovalo čo najmenej chýb. Po pár chvíľach sa to zase rozladí a ani pri najlepšom nastavení nemáte záruku, že všetko bude dobre fungovať aj vtedy, keď sa trošku pohnete. Pri poole sa to prejaví tak, že niektoré uhly a polohy tága nedokážete rozoznať a musíte pri hraní improvizovať. Tu a tam navyše neviete ani polohu dobre uzamknúť a vďaka tomu vám ujde parádna trefa.

Pri ľadovom hokeji to až tak neprekáža a tam sú problémy pravdepodobne asi najmenšie, aj tak ale tu a tam netrafíte, lebo vám ovládač trošku preskočí v ruke. Väčšie problémy sú už so skeetballom. Ten u nás nie je taký populárny ako v USA, no je to jednoduchá hra, v ktorej musíte loptičky nahádzať do rôzne bodovaných terčov. Vyžaduje si ale hromadu cviku, aby ste trafili aspoň tie najistejšie polia so všetkými loptičkami. A to najhoršie sú šípky, ktoré sú prakticky nehrateľné. Kamera má problém s rozoznaním pohybu Move ovládača v tesnej blízkosti headsetu, a tak občas hod nerozozná, inokedy zas dá šípke dostatočnú silu na opustenie gravitačného poľa zeme. A stráviť celý večer pri márnej snahe ledva trafiť terč, nie je zábava.

Vizuálu som sa už dotkol. Keď sa pozriete na obrázky navôkol, možno vás trošku zarazia hrany a rozostrenie, no aj napriek tomu hra vyzerá veľmi dobre a zaraďuje sa medzi tie krajšie launch tituly. Bar je vizuálne bohatý a spracovaný detailne. Taktiež hudba nie je nijako zvlášť výrazná, ale hrá tak jemne v pozadí a tiež napomáha celkom slušnej atmosfére.

SportsBar VR nie je zlou hrou. Len je premárnenou príležitosťou, pričom slušný potenciál ťahá dole nedotiahnuté ovládanie. Zopár partií poolu a hokeja zabaví a sú tu aj drobné možnosti personalizácie (klobúky, plátna, tága). Hlavne online si užijete, ak budete mať poruke priateľov či rozumných hráčov. Ukazuje sa taktiež potenciál  najmä v sociálnych zážitkoch, ktoré môže VR hra sprostredkovať aj napriek tomu, že máte na hlave prilbu, ktorá vás zdanlivo oddeľuje od okolia. A to je na tom najlepšie. S takýmto ovládaním ale hru nemôžem odporučiť. Minimálne nie dovtedy, kým nebude v nejakej akcii.


napísal matus_ace 27.10.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
SPORTS BAR VR
+ sociálny rozmer
+ intuitívne rozhranie
+ naozaj dobre spracovaný pool
+ možnosť prikryť si stôl v online hre
- zatiaľ menej športov
- nešťastné ovládanie prekáža pri niektorých hrách
- v online nevidíte kvalitu pripojenia hráčov


RECENZIE HRÁČOV
PS4

Vývoj: Cherry Pop Games / Perilous Orbit
Štýl: Šport
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk