Vedeli ste, že nabíjate svoj mobil a tablet zle?

Mnoho ľudí nadáva na výrobcov smartfónov práve preto, že im vadí slabšia kapacita batérie no neuvedomujú si, že za to môžu v častých prípadoch práve oni sami v úlohe neskúsených používateľov.

pridal Gam_er 17.11.2016 o 13:26 pod hardware
Vedeli ste, že nabíjate svoj mobil a tablet zle?

HARDWARE > NOVINKY >

Je jasné, že naše smartfóny neexcelujú vo výdrži batérie a väčšina z nich vydrží sotva jeden deň, pričom sa táto výdrž časom zhoršuje. Mnoho ľudí preto nadáva na výrobcov ale neuvedomujú si, že je to čiastočne aj ich chyba, pretože ich smartfóny nabíjajú pravdepodobne zle. 

Mnoho ľudí má totiž zakorenenú predstavu o tom, že nabíjanie telefónov v malých dávkach je pre ich prístroje zlé a môže spôsobiť dlhodobé poškodenie, pričom za lepší spôsob považujú nabíjanie svojho smartfónu až vtedy, keď dosiahne kritickú úroveň batérie a je na pokraji vypnutia. Viac by sa táto skupina ľudí mýliť ani nemohla. 

Firma zaoberajúca sa výrobou batérií Cadex, ktorú prezývajú aj "Batériová univerzita" podrobne popisuje, ako tieto lítium-iónové batérie v našich smartfónoch fungujú. Sú totiž veľmi citlivé na svoju vlastnú verziu "stresu" a rovnako ako u ľudí, predlžený stres môže poškodiť zdravie resp. životnosť týchto batérií. Ak chcete udržať vašu batériou v TOP forme je potrebné zmeniť niekoľko vecí. 

Nenechávajte váš smartfón pripojený k nabíjačke, keď je úplne nabitý

Podľa firmy Cadex nechať svoj telefón pripojený k nabíjačke, keď je jeho batéria úplne nabitá (ako napríklad počas noci) je úplne zlým krokom, ktorý vedie k poškodeniu batérie v dlhodobejšom horizonte. Akonáhle dosiahne váš smartfón úroveň nabitia 100%, prechádza k tzv. nabíjaniu po kvapkách, aby udržal stopercentnú úroveň batérie, kým je pripojený k nabíjačke až do svojho vytiahnutia. To drží batériu vo vysokom "strese", resp. vysokom napätí, ktoré opotrebúva chémiu vo vnútri. 

„Keď je batéria plne nabitá, odpojte nabíjačku. Tento stav by sa dal prirovnať k tomu, že odpojenie nabíjačky od batérie je ako uvoľnenie svalov u človeka po namáhavom cvičení. Ten cvičiaci človek by sa tiež cítil dosť mizerne, keby cvičil nonstop a jeho svaly by boli hodina a hodiny v napätí. V skutočnosti by ste sa nemali snažiť nabiť svoju batériu na 100% ak nemusíte.

Li-Ion batérie nemusia byť plne nabité a ani to u nich nie je žiadúce. V skutočnosti je lepšie, keď tieto batérie nie sú nabité doplna, pretože vysoké napätie ich "stresuje". Táto skutočnosť by sa mohla zdať neintuitívna ak sa snažíte o to, aby bol váš smartfón nabitý celý deň, ale skúste ho na nabíjačku pripájať viac krát počas dňa kedykoľvek môžete a bude to v pohode,“ hovoria odborníci z Cadexu.

Pripojte svoj telefón k nabíjačke kedykoľvek je to možné

Ukazuje sa, že batérie v našich smartfónoch sú oveľa šťastnejšie, keď ich pripájate k nabíjačkám viac krát náhodne počas dňa, ako keď ich nabíjate počas jedného veľkého nabíjacieho cyklu, keď sú prázdne. Podľa Cadexu by lepším scenárom bolo nabíjanie batérie vtedy, keď stratí 10% svojej pôvodnej kapacity. Pre väčšinu ľudí takéto nabíjanie samozrejme nie je vôbec praktické, takže stačí pripojiť svoj smartfón k nabíjačke kedykoľvek je to možné. Je v poriadku, ak ho budete pripájať a odpájať denne niekoľko krát. 

Takéto nabíjanie nie lenže udrží životnosť vašej batérie na oveľa lepšej úrovni, ale tiež udrží vašu batériu v optimálnom stave nabitia počas celého dňa. Navyše vám takéto periodické nabíjanie umožní používať funkcie, ktoré pravdepodobne často nepoužívate (napr. GPS), pretože sa radia k tzv. žrútom batérie.

Udržujte ich v chlade

Batérie v našich smartfónoch sú tak citlivé na teplo, že samotné Apple navrhlo odstránenie niektorých vnútorných súčastí iPhonov, ktoré udržiavali teplo v zariadení počas jeho nabíjania. Ak sa váš telefón počas nabíjania rozpáli, prvým krokom by malo byť to, že z neho dáte dole zadný kryt. V prípade, že bol váš telefón dlhšie na slnku, mali by ste ho dať hneď do tieňa a vo všeobecnosti chrániť ho pred teplom, pretože to dokáže vašej batérii tiež dosť ublížiť. 





Páči sa mi! (+1)

Zaradené pod: batérie, smartfóny






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk