DISHONORED 2

DISHONORED 2

9.0

Aký otec, taká dcéra

Recenzia na PC verziu

Nevšedné mesto Dunwall sme spoznali v roku 2012 a zapamätali sme si ho vďaka elitnému zabijakovi s osobitým štýlom, ktorý tam narobil poriadnu paseku. Na odvážne kúsky a špionážne techniky hlavného protagonistu sme nezabudli ani my, ani autori z Arkane Studios. Teraz je Corvo Attano späť, aby pokračoval v tom, čo začal. Príbeh totiž ešte neskončil, len sme si museli chvíľu počkať, kým dorastie zabijakova dcéra, ktorá kráča v otcových šľapajách.

Ak ste to doposiaľ nevedeli z iných zdrojov, z úvodu ste zrejme pochopili, že tentoraz budete zabíjať a zakrádať sa v úlohe mladej vrahyne. Emily Kaldwin je šikovná kočka, ktorá sa namiesto vyšívania, varenia a prania naučila liezť po strechách, nenápadne zakrádať ulicami a likvidovať obete skôr, ako si vôbec uvedomili, čo sa deje. To je tak, keď dieťa vychováva len otec...Nepredpokladala však, že tieto zručnosti využije aj v praxi a dokonca v deň, keď zasadne na trón ako právoplatná vládkyňa impéria. Práve vtedy sa totiž nečakane objavila drahá teta Delilah, sestra nebohej vládkyne Jessamine, spochybnila  Emily a navyše bol Corvo obvinený z vrážd, ktoré mal vykonať ako neľútostný Crown Killer.
 
Kým si hráč uvedomí, čo sa vlastne stalo, je už sieň plná nebohých tiel, tetuška sa vyhlási za imperátorku, náš favorit z prvej časti je zakliaty a Emily uväznená vo svojej izbe. To platí v prípade, že ste sa rozhodli uskutočniť pomstu v úlohe dievčiny. Ak bude vaším vyvoleným Corvo, úlohy hlavných protagonistov sa vymenia. Môžete teda uniknúť z paláca v koži otca alebo dcéry a na lodi Dreadful Wale plánovať akt pomsty a záchranu svojho blízkeho aj majestátu. Spomínané plavidlo slúži ako provizórna základňa, kam sa vraciate po každej misii a niekedy aj s novými spojencami. Najprv sa tam však zoznámite s jednorukou spoločníčkou Meagan, s ktorou konzultujete postup a zadáva vám úlohy.

Dishonored 2
Dishonored 2 Nenávidená teta visí nad bránou, ktorá bráni v postupe vpred.
Nenávidená teta visí nad bránou, ktorá bráni v postupe vpred.


Dishonored 2 Môžete ísť na vec nenápadne a s minimálnym násilím. Alebo aj takto...
Môžete ísť na vec nenápadne a s minimálnym násilím. Alebo aj takto...


Dishonored 2 V jednej misii  sa pohráte s prístrojom na návrat v čase.
V jednej misii sa pohráte s prístrojom na návrat v čase.





Príbeh obidvoch postáv, otca aj dcéry, je identický, rovnako ako zadania, ktoré sú zamerané na likvidáciu určených cieľov, ale aj získavanie informácií. Len sa vymenia doplnkové scény. Pestrejšie sú hlavne vedľajšie úlohy a špeciálne akcie, ktoré  vyžadujú špecifické úkony, napríklad získanie prototypu či výrobu séra. Dôvodom na vyskúšanie oboch hlavných postáv sú ich rozdielne sily a schopnosti. Obaja zabijaci sa síce zakrádajú, používajú meč ako primárnu zbraň a v druhej ruke majú pištoľ, kušu alebo granát, ale ich špeciality sú odlišné. Napríklad Emily môže investovať nájdené runy na odomknutie a vylepšenie schopnosti, ktorou zhypnotizuje stráže a odláka ich pozornosť želaným smerom. Alebo vyčarí jedného a po vylepšení až dvoch zabijakov - svoje klony, ktoré  bojujú rovnako ako ona. Corvo pre zmenu vyvolá húfy potkanov alebo sa prevtelí do inej bytosti, dokonca aj do iného človeka, ktorého potom priamo ovláda.

Misie sú tvorené jednou alebo viacerými menšími lokalitami. Musíte sa dostať na určené miesto a tam vykonať potrebný úkon - najčastejšie niekoho eliminovať. Väčšinou však máte možnosť voľby. Svoj primárny cieľ môžete nemilosrdne zabiť alebo použijete inú, menej drastickú formu, niekedy dokonca potenciálnu obeť ušetríte...ak chcete. To ovplyvní hodnotenie misie a hlavne finále celého príbehu. Vyvrcholenie deja môže byť optimistickejšie alebo naopak viac cynické aj na základe toho, aký postup uprednostňujete pri potýčkach s bežnými nepriateľmi aj civilistami.

Zábavnejšie a menej stresujúce je prosté zabíjanie otravných stráží či nepohodlných svedkov, ktorí robia zbytočný rozruch. Druhou cestou je premyslený stealth postup, pri ktorom sa snažíte byť nenápadnými. V ideálnom prípade vtedy ušetríte všetkých vojakov aj civilistov. Buď ich potichu obídete, alebo ich len pekne odzadu priškrtíte, či na nich skočíte zo strechy, ale bez smrtiacej rany. Ani vtedy však vo vlastnom záujme nezabúdajte na odpratávanie tiel - ak ich nájde náhodný okoloidúci alebo stráž, vyvolá to zbytočný rozruch. Ak vás obete netrápia, odporúčam investovať  do schopnosti, ktorá zmení telá prepadnutých okamžite na prach. Potom už nemusíte prenášať mŕtvoly a hádzať ich do vody alebo cez múr. Samozrejme, pri postupe môžete skúsiť zlatú strednú cestu.

V každom prípade je vždy viac možností, ako sa dostať tam, kam potrebujete a prekonať nástrahy, medzi ktorými sú aj zabezpečené elektrické vchody -  wall of light. Môžete sledovať káble, ktoré vedú k veternému mlynu niekde v okolí a ten potom vypnete. Alebo prekutáte okolité domy, v ktorých okrem jedla, liečivých odvarov, odkazov, obrazov a cenností na speňaženie, nájdete aj alternatívne cesty. Alebo sa prevtelíte do strážcu, ktorý sa dostane aj k internému zdroju energie a vypínaču v budove. Prípadne zmasakrujete celú stanicu a všetkých ozbrojencov ako terminátor. Len to skúste s menším rozruchom, pretože privolaným posilám pravdepodobne podľahnete.

Umelá inteligencia nepriateľov aj civilistov je slušná. Stráže vás po zhliadnutí vytrvalo prenasledujú (pozor na ukazovatele ich ostražitosti), občania môžu robiť paniku, hlavne keď narazia na bezvládne telá. Vojaci reagujú na zvuky. Hlučný pohyb ich navedie na vašu stopu a rana z pištole priťahuje ako magnet, preto si streľbu dobre rozmyslite. Ozbrojenci utekajú na podozrivé miesto a bez váhania tasia meče. Neraz spustia alarm, ktorý ale môžete použiť aj proti nim, keď ho trochu prestavíte a zmení sa na pascu. Na druhej strane pohodenou fľaškou odvediete pozornosť prenasledovateľov želaným smerom. Okrem živých protivníkov príležitostne narazíte aj na mechanických, ktorí sú pomalší, ale nebezpečnejší a je ťažšie zabiť ich.

Zdolať misie akčným štýlom sa dá pomerne rýchlo, pri zakrádaní a vyhýbaní sa násiliu to prebieha dlhšie. Mne to trvalo asi 15 hodín, ale to som sa motal po okolí a venoval aj vedľajším aktivitám. Prekutávanie domov je príjemným spestrením, pri ktorom budete príležitostne rozbíjať dvere, čeliť infekcii s krvilačným hmyzom a o tom, kto je v miestnosti, sa presvedčíte pohľadom cez kľúčovú dierku. Oplatí sa snoriť a venovať trochu času vyhľadávaniu užitočných predmetov - hlavne rún, ale aj talizmanov. Ovešať sa môžete hneď niekoľkými, dokonca s jednou schopnosťou vyrobíte vlastné a prinášajú zaujímavé bonusy. Napríklad pitie vody dopĺňa život, vaše strely spôsobia väčšie poškodenie, pri pádoch z výšky sa rýchlejšie zotavíte. V praktickom kruhovom inventári si do ľavej ruky prepnite špeciálne srdce a to vám identifikuje polohu všetkých rún a amuletov v okolí. Nápomocný vám bude aj čierny trh. Je to praktický obchodík, kde okrem doplnenia munície môžete použiť nákresy a kupovať si vylepšenia zbraní. Občas tam objavíte aj runu.

Dishonored 2
Dishonored 2 V nevšednom prostredí sú rôzne zaujímavé zákutia.
V nevšednom prostredí sú rôzne zaujímavé zákutia.


Dishonored 2 Emily môže vyvolať jedného a potom aj dvoch pomocníkov.
Emily môže vyvolať jedného a potom aj dvoch pomocníkov.


Dishonored 2 Prehľadávanie budov infikovaných krvilačným hmyzom je celkom zábavné.
Prehľadávanie budov infikovaných krvilačným hmyzom je celkom zábavné.





Na rozdiel od pôvodnej hry Dishonored, ktorá bežala na Unreal engine3, dvojka funguje na Void engine. Pochádza priamo od Arkane Studios a má svoje pre aj proti. Tvorcovia ho využili na vymodelovanie detailného steampunkového, respektíve kyberpunkového sveta. Prostredie je spracované kvalitne. Ulice miest pôsobia realisticky a dobre to vyzerá v budovách aj exteriéroch. Voda pekne špliecha a je efektná aj pri potápaní. Tvorcovia sa pohrali aj so svetlami a tieňmi. Postavy sú osobité, pôsobia vierohodne, a pritom tak trochu ako namaľované karikatúry so zvýraznenými črtami, ktoré neraz naznačujú aj ich charakter. A k tomu si pripočítajte solídny dabing a na mieru šitú, historicky ladenú hudbu.

Najmä v prvých dňoch po vydaní sa však hráči sťažovali na zlú optimalizáciu hry. Technické nedostatky vlastne potvrdila aj samotná Bethesda, ktorá priniesla odporúčania, ako si nastaviť parametre hry, aby sa hráči vyhli poklesom framerate a rôznym komplikáciám. V súčasnosti by to už malo byť výrazne lepšie. Ja osobne som (až na príležitostné sekanie v priebehu boja) nemal s hrou problémy ani na maximálnych nastaveniach.

Dishonored 2 vlastne len ponúka viac toho, čo ste mohli zažiť už v pôvodnej hre. To ale nemusí byť na škodu - bola to zábava predtým a je aj teraz. Ak si vás získala jednotka, zrejme vás bude rovnako baviť aj pokračovanie. Nenechajte sa znechutiť príležitostnými technickými problémami - tie sa časom vyladia a odstránia - a hru na zabijaka si naozaj užijete. Optimálne je prejsť ju minimálne dvakrát - najprv s jednou postavou a potom s druhou. Príbeh je síce rovnaký, ale raz uprednostníte brutálny postup, potom to skúste rafinovanejšie so stealth technikami. Zážitok bude trochu odlišný aj s použitím iných schopností (alebo úplne bez nich) a dočkáte sa dvoch rôznych zakončení. To sú slušné možnosti, ktoré podporujú znovuhrateľnosť v jednej z najlepších stealth akcií súčasnosti.


napísal uni 15.11.2016
Páči sa mi! (+2)
9.0
Vo svete
9.2
Ohodnotiť
DISHONORED 2
+ dve hrateľné postavy s odlišnými schopnosťami
+ voľby a alternatívne spôsoby riešení
+ možnosť postupovať akčne alebo nenápadne
+ výborná atmosféra
+ slušná znovuhrateľnosť
- zlá optimalizácia a určité technické problémy
- priehľadný príbeh
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i5-2400, 8 GB RAM, Nvidia GTX 660 2 GB, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
Dishonored 2
9.0
TIQER    23.12.2016
Vieš čo sa stalo 11.11.2016? Nie?! A že ty si ani nehral Dishonored II? Pchee... Chyba! Tak sa te...prečítať celé
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Bethesda / Arkane
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. november 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk