Ako v skutočnosti skončili britské krížniky z World of Warships?

Britské krížniky sú stále horúcou novinkou vo World of Warships, tak sa spolu s nami pozrite na to, aká je skutočná história týchto lodí

pridal matus_ace 19.11.2016 o 15:20 pod hry
Ako v skutočnosti skončili britské krížniky z World of Warships?

HRY > NOVINKY >

Wargaming je v oblasti vojnových hier obrovským pojmom. Do povedomia širokej verejnosti sa dostali najmä vďaka úspechu online akcie World of Tanks, no ako sme nedávno informovali, svoje portfólio rozširujú aj o historickú stratégiu Total War: Arena. Táto jeseň ale v ich podaní patrila rozbiehajúcemu sa World of Warships. Hra sa poriadne rozrastá a jednou z najočakávanejších noviniek boli britské krížniky, ktoré do hry pribudli pred mesiacom. Do hry pribudlo celkovo 11 lodí, ktoré pokrývajú všetky Tiery a už nejakú dobu s nimi možno aj sami bojujete. Ako to je ale s nimi v skutočnosti? To sa vám pokúsime aspoň v stručnosti priblížiť.

HMS Black Swan – Tier I

Je zástupcom rovnomennej triedy lodí Black Swan a na more vyplávala 7. júla 1939. Vznikla v Škótsku a tam aj skončila v roku 1956. Bola dlhá 91,29 metra s výtlakom 1250 ton. Od roku 1945 bola súčasťou britskej pacifickej flotily a zúčastnila sa aj vojny v Kórei. Na konte má aj jedno významné víťazstvo, keď 2. apríla 1943 spolu s HMS Stonecrop potopila nemeckú ponorku U-124 pri pobreží Portugalska.

HMS Weymouth – Tier II

Loď triedy Town, ktorá na more vyplávala už 18. novembra 1910. Jej celková dĺžka bola 138,8 metra s výtlakom 5360 ton. Ide o ľahký krížnik, ktorý prežil 1. svetovú vojnu a skončil zošrotovaný, kde bol predaný 2. októbra 1928. Loď bola poškodená torpédom rakúsko-uhorskej ponorky SM U-28 2. októbra 1918, no podarilo sa ju opraviť a vrátila sa na more.

HMS Caledon – Tier III

Ľahký krížnik triedy C, ktorý po prvý raz vyplával 28. novembra 1916 a slúžil až do apríla 1945, teda takmer 30 rokov. Rovnako ako Weymouth, aj Caledon skončil ako šrot, kde ho predali 22. januára 1948. Medzitým si ale prešiel reklasifikáciou na protilietadlový krížnik, pričom konverzia prebehla v rokoch 1942 a 1943. Loď tak prežila dve svetové vojny a zapísala sa napríklad prenasledovaní m nemeckých lodí Scharnhorst a Gneisenau.

HMS Danae – Tier IV

Ďalší zástupca rovnomennej triedy. Danae vyplával 26. januára 1918, pričom bol v službe až do roku 1948, kedy loď, rovnako ako ostatné, skončila ako šrot. Do októbra 1944 slúžila v britskom námorníctve a pred vojnou slúžila aj na účely propagandy spolu s ďalšími loďami, v rokoch 1944 až 1946 však slúžila v poľskom námorníctve ako ORP Conrad. V roku 1946 sa vrátila do Británie a opäť ju premenovali na Danae.

HMS Emerald – Tier V

Emerald bol ľahký krížnik rovnomennej triedy, ktorá bola tiež označovaná ako trieda E. jeho sesterskou loďou bola HMS Enterprise. Emerald vyplával v máji 1920 a zo služby bol vyradený 15. júla 1933. V roku 1927 pomáhala chrániť britských a iných medzinárodných občanov počas incidentu v Nanjingu. Loď sa vrátila do služby v roku 1934. Loď tiež prešla konverziami a bola súčasťou rezervnej flotily. Vyradená bola v roku 1948.

HMS Leander – Tier VI

Jeden z ôsmych ľahkých krížnikov triedy Leander. Vyplával v septembri 1931, no aj kvôli dlhým rokom v službe námorníctva Nového Zélandu bol známy ako HMNZS Leander. V roku 1937 začala loď slúžiť práve tam. V roku 1943 bola loď v bitke pri ostrove Kolombangara tak poškodená, že sa už vojny nezúčastnila. Opravená a upravená bola v Bostone v roku 1944 a vrátila sa do Británie, pričom v službe skončila v roku 1948. O rok neskôr skončila rozobratá.

HMS Fiji – Tier VII

Ľahký krížnik triedy Crown Colony vyplával na moria 31. marca 1939, no v službe dlho nepobudol. 1. septembra  1940 bola loď poškodená v boji s nemeckou ponorkou U-32 a tak sa musela vrátiť do Británie, kde trvali opravy 6 mesiacov. Loď bola nakoniec potopená 22. mája 1941 nemeckými bombardérmi Junkers Ju 88 juhozápadnej od Kréty. Pri bombardovaní a potopení zahynulo 241 ľudí.

HMS Belfast – Tier VII

Ďalší ľahký krížnik a isto najznámejší z britských, ktorý mal šťastnejší osud. Nielen šťastnejší ako Fiji, ale aj ďalšie, o ktorých píšeme. Je to krížnik triedy Town a patril medzi najsilnejšie vo svojej triede. Loď vyplávala 17. marca 1938 a slúžila až do 24. augusta 1963. Zúčastnila sa napríklad vylodenia v Normandii, no aj ďalších významných udalostí. Taktiež zasiahla do vojny v Kórei a prešla aj modernizáciou v 50. rokoch.  Od 70. rokov kotví na Temži ako múzeum a ak sa vyberiete do Londýna, sami si ju môžete detailne prezrieť. V hre však za loď zaplatíte 8200 doubloonov.

Ako v skutočnosti skončili britské krížniky z World of Warships?

HMS Edinburgh – Tier VIII

Ďalší ľahký krížnik triedy Town, no opäť so smutným osudom. Loď vyplývala 31. marca 1939 a do služby vstúpila 6. júla 1939. Vydržala v nej len do 2. mája 1942, aj keď išlo o modernú a pokročilú loď, ktorá sa počas vojny zúčastnila niekoľkých významných operácií. 30. apríla 1942 loď zasiahla torpédom nemecká ponorka U-456. Aj napriek ďalšiemu zásahu sa loď nepotopila a chceli ju odtiahnuť do Murmansku, no počas toho sa do lode pustili nemecké lode aj bombardéry, aj napriek tomu ešte posádka bojovala. Nakoniec ju potopila až Foresight svojim posledným torpédom.

Neptune – Tier IX

Aj keď v histórii britského námorníctva existovalo hneď niekoľko významných krížnikov s názvom HMS Neptune, jeden nakoniec bojoval aj v námorníctve Nového Zélandu, tu sa už dostávame do vôd lodí, ktoré v skutočnosti nikdy neuzreli svetlo sveta. Tento projekt Neptune nakoniec nebol nikdy objednaný, aj keď bol súčasťou plánov. Vznikol len dizajn lode, ktorá mala využívať poznatky získané vo vojne. Loď mala byť väčšie, lepšie vyzbrojená a aj lepšie obrnená proti torpédam.

Minotaur – Tier X

A aj v najvyššej triede sa Wargaming opiera o dizajn, ktorý síce bol plánovaný, no nakoniec nikdy nevznikol. Loď mala využívať niektoré prvky Tiger triedy a vývoj sa odvíjal od triedy Neptune. Vychádza z Minotaur dizajnu Z4A, o ktorom si môžete prečítať v British Cruisers: Two World Wars and After. Mala mať posilnené a sofistikovanejšie protilietadlové systémy. To všetko autori pretavili aj do hry.

Ak ste World of Warships ešte nehrali, máme ešte niekoľko kódov pre nových hráčov v našej rozdávačke. Pridajú vám sériu bonusov na rýchlejší štart hry. Vstup do rozdávačky





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19530)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk