Štrajkujúci dabingoví herci hovorili o neprijateľných podmienkach

Krik, strata hlasu i vracanie počas dabovania najväčších videoherných hrdinov posledných rokov.

pridal roberto 24.11.2016 o 13:44 pod hry
Štrajkujúci dabingoví herci hovorili o neprijateľných podmienkach

HRY > NOVINKY >

Asociácia SAG-AFTRA reprezentujúca dabingových hercov vo videohernom priemysle vyhlásila takmer presne pred mesiacom štrajk a jej členovia prestali prijímať ponuky od EA, Activisionu, Take-Two, Warner Bros. a ďalších, pričom celkovo už vraj bolo ovplyvnených 11 najväčších vydavateľstiev. Dôvodom sú údajné veľmi zlé podmienky na prácu, ktorá je náročná a pritom dôležitá. Pokým pred rokmi bolo nadabovanie aj najdlhších dialógov kvalitnými hercami skôr výnimkou, doba sa zmenila a nemí hrdinovia už dlhší čas nie sú v móde. Viacerí známi dabéri poskytli rozhovory CBC, aby hráčov oboznámili s podmienkami, v akých pracujú pri dabovaní známych postáv.

Hlasoví herci sú zvyknutí na prácu pre tvorcov animovaných filmov i seriálov, kde si už ale ich odbory vydobyli lepšie podmienky a niekedy pracujú v skupinách, takže môžu svoje hlasy nechávať oddychovať. Herné spoločnosti s týmto nepočítajú a zavolajú si jedného herca na maratón. V hrách s dialógovými voľbami je pritom textu naozaj veľa a hlasoví herci prichádzajú o zdravie.

Jennifer Hale, hlas veliteľky Shepardovej z Mass Effectu, to prirovnala k štvorhodinovej one-man-show, z ktorej značnú časť strávi krikom a hlasným rozprávaním kvôli akčným scénam. Jeden z takýchto maratónov ju pripravil o hlas na dva týždne. Jej kolegyňa a kamarátka musela po jednom z takýchto výkonov pod nôž a niekoľko mesiacov potom bola bez práce. Elias Toufexis, hlas Adama Jensena z Deus Ex, priznal, že často už po dvoch hodinách nahrávania akčných pasáží melie z posledného. David Hayter, známy ako pôvodný hlas Big Bossa zo série Metal Gear Solid, počas jedného z obzvlášť otrasných dní pozvracal mikrofón, keď v rýchlom slede napodoboval rôzne zvuky zvracajúcich ľudí.

Štrajkujúci dabingoví herci hovorili o neprijateľných podmienkach

SAG-AFTRA toto spojilo so snahou získať pre svojich členov malý podiel na finančne úspešných hrách, ako je to u filmu a televízie. Právnik zastupujúci vydavateľstvá to odmieta s tým, že by to bolo neférové voči programátorom, výtvarníkom a ďalším ľuďom podieľajúcim sa na tvorbe hier, ktorí majú iba svoje platy. Dabérka veliteľky Shepardovej kontruje, že mnohí fanúšikovia si kúpia hru kvôli nej, dabér Big Bossa argumentuje tým, že dospelého muža už dojalo stretnutie s ním k slzám. To sa programátorom asi nestáva...





Páči sa mi!

Zaradené pod: dabing






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk