EURO TRUCK SIMULATOR 2: VIVE LA FRANCE!

EURO TRUCK SIMULATOR 2: VIVE LA FRANCE!

8.5

Vitajte v krajine žabích stehienok

Recenzia na PC verziu

Akékoľvek rozšírenie rodiny simulátorov kamiónov z produkcie SCS Software hltáme ako štedrovečerného kapra. A to nám verte, že na toho sa tešíme najviac. Je úplne jedno, či nám mapa nakysla v American Truck Simulator, alebo sme sa dočkali podrobnejšieho spracovania Francúzska v Euro Truck Simulator 2. Nezohráva žiadnu úlohu, či je to hra nová, alebo sme všetky cesty už prešli - novinka nás vábi ako bájne sirény. Práve prídavok pre druhú menovanú alternatívu nás prinútil znovu spustiť hru, ktorú z disku zrejme nikdy neodinštalujeme a pozrieť do sveta šoférov kamiónov, snažiacich sa načas dopraviť nepoškodený tovar takmer do celej Európy.

Príliš mnoho sa toho nezmenilo, pri pravidelných aktualizáciách to čakal zrejme len málokto a niektoré prešľapy odstráni až ďalší diel, na ktorý si ale ešte nejaký ten čas počkáme. Herný engine bol mierne nad priemerom už v čase vydania, nie to ešte teraz, ale to kritizovať spoločne s dnes už nie príliš užívateľsky príjemným interfaceom obšírnejšie nebudeme. Máme tu predsa DLC. Niežeby engine nedokázal vyčariť krásne scenérie, ktoré vás vychádzajúcim slnkom na horizonte ako unaveného šoféra kamiónu po prebdenej celonočnej trase nepotešia, ale častejšie pôjde o (čisto technokraticky, nie dizajnovo!) priemernú nudu. Dianie okolo vás sa snaží oživiť prostredie, takže sa mimo cesty či diaľnice niečo odohráva, no chcelo by to trochu dupnúť na plyn a pokúsiť sa vyžmýkať z našich mašiniek niečo viac. Na druhej strane sú ale hardvérové nároky nízke, a to je dnes pri mizerných optimalizáciách hier skôr výnimkou.

Obdobne znovu zaplačeme nad umelou inteligenciou ostatných vozidiel. Jazdia príliš strojovo, na cestách stále nefungujú základné princípy bežnej premávky, ktoré používame aj bez toho, aby boli striktne prikazované zákonmi. Takže šoféri neuhnú z jazdného pruhu, ak vchádzate na diaľnicu, hoci je voľný a obdobné prvky, ktoré sú však skôr intuitívne a používame ich v bežnom živote, no naprogramovať ich istotne nie je jednoduché. Všetky neduhy ostali, no zároveň tu máme o tisícky kilometrov diaľnic, ciest a cestičiek v malebnom Francúzsku viac a hustejšiu dopravnú sieť, ktorá stojí za preskúmanie.

Euro Truck Simulator 2: Vive La France!
Euro Truck Simulator 2: Vive La France! Fotografický mód vás bude lákať takmer neustále - je to síce patetické, ale také úžasné.
Fotografický mód vás bude lákať takmer neustále - je to síce patetické, ale také úžasné.


Euro Truck Simulator 2: Vive La France! Pohodová jazda mimo diaľnic sa stane vašim relaxom.
Pohodová jazda mimo diaľnic sa stane vašim relaxom.


Euro Truck Simulator 2: Vive La France! Nechýbajú ani lesy, a to sme sa driapali aj po zablatených cestách do fariem.
Nechýbajú ani lesy, a to sme sa driapali aj po zablatených cestách do fariem.





Viac než desať nových miest vo Francúzsku (od Paríža a Lyonu smerom na západ, vrátane Nice) tvorí len povinný základ rozšírenia Vive La France!, rovnako sem patria nové spoločnosti, taktiež teda aj prepravované tovary, úpravy ťahačov a všetky tie drobnosti, ktoré berieme ako nutnú samozrejmosť. To dôležité, čo nás znovu pritiahlo na hodiny k obrazovkám, je prepracované prostredie. Nie diaľnice, rozsiahlejšie mestá, ale okresné cesty medzi nimi. Rovnako ako sme sa v Škandinávii kochali severskou krajinou, ponúka Vive La France! krásy Francúzska v tej najkrajšej podobe.

Diaľnice sú v dôležitých dopravných uzloch členené do mnohých jazdných pruhov, takže nie je problém pri prvom prejazde a nepozornosti sa stratiť, ak sa včas nezaradíte. Lenže tam, kde široké diaľnice skracujú transport na dlhé vzdialenosti, ponúkajú bežné cesty druhej triedy úchvatné scenérie. Hustota dopravných tepien je dostatočne podrobná (ale stále by sme chceli viac a mnoho ciest končí bariérou...), takže sa môžete snažiť zákazku dostať na miesto určenia čo najskôr, no ak to neponáhľa, určite si radšej zapnite navigáciu a naplánujte pre spestrenie jazdu mimo diaľnic. To, že ušetríte na mýte, je jedna vec, avšak omnoho lákavejšie sa stane prostredie, ktoré sa pred vami otvorí.

Industriálne zóny blízko miest sa spoločne s rezidenčnými budovami týčia do výšky a predstavujú mestskú zástavbu. Stačí sa však vydať mimo hlavných dopravných tepien a môžete nasávať prírodné scenérie okolitej prírody. Okrem už tradičných viníc sú to aj obrovské polia a sady miestnych farmárov, pestrofarebné lúky, kľukaté cesty vedúce lesmi, malé dedinky so starými domami - to všetko vnesie správnu dávku oživenia do šoférovania. Od jedného pobrežia k druhému sa mení charakteristický ráz krajiny, pričom platí to, že vnáša do inak pracne monotónnej jazdy lákavé spestrenie. Niežeby ste popri šoférovaní niekoľko ton vážiaceho kolosu mali čas obzerať sa okolo seba, no Francúzsko je spracované poctivo, s množstvom rôznorodých a originálnych lokácií.

Okrem toho sa vo Francúzsku stretnete s väčším množstvom kruhových objazdov nahrádzajúcich semafóry na križovatkách. Tie rastú ako huby po daždi aj u nás, takže vám nepripadajú až také originálne - chvalabohu, že sú na rozdiel od niektorých našich dostatočne široké a s dostatočným polomerom. Medzi novinky charakteristické pre Francúzsko musíme okrem niekoľko špecifických  komodít, ktoré prevážate (predovšetkým pre potravinárske spoločnosti), patrí aj prítomnosť jadrových elektrární ako destinácií, kam a odkiaľ vozíte niektoré návesy s tovarom. Osvieženie, ktoré poteší, ale to sa už znovu budete tešiť na výjazd po klasických cestách a cestičkách.

Ďalej môžete voziť pohonné hmoty na čerpacie stanice, všetky značky a značenia sú špecifické pre krajinu žabacích stehienok a baretiek. Dokonca aj napájače a diaľničné odpočívadlá majú charakteristické črty pre francúzske ekvivalenty. No znovu - a to sa budeme opakovať - je tým najlákavejším napokon to, ako si budete vychutnávať jazdu naprieč malebným prostredím úzkych ciest.Trvá to dlhšie, zapotíte sa, ale je to podmanivá zábava. Až taká, že zabudnete na rozširovanie svojho dopravného impéria, kde si založíte novú garáž, koho si najmete ako šoféra, čo budete prevážať a za koľko. Pretože sa chcete vrátiť na dlhú cestu naprieč Francúzskom po všetkých tých „okreskách".

Hľadanie akýchkoľvek ďalších noviniek si vyžaduje použitie lupy - a načo aj. Komunita doplňuje menší obsah a ak chcete rozšíriť svoj svet, je tu tá možnosť, hoci niekedy utrpí stabilita hry. Rozširovanie sveta priamo od SCS Software pokročilo o taký výrazný kus, že ak sa radíte medzi fanúšikov ETS, akceptujete aj pomerne vysokú cenu za tento prídavok. Patrí presne k tomu, čo musíte mať vo svojej knižnici, hoci výrazne nemení základnú hru, no bez neho to už nie je ono. Ak si teda stále raz za čas zajazdíte a spravíte nejakú trasu, Vive La France! stojí za investíciu. Znovu vás to vtiahne, no varovali sme vás, je to silne návykové. Ale čo sa stále chcete len napchávať zvyškami vianočného pečiva?

Euro Truck Simulator 2: Vive La France!
Euro Truck Simulator 2: Vive La France! Pribudli nové tovary, spoločnosti, dopravné značenia, ale všetko je to len o výbornom pocite z jazdy.
Pribudli nové tovary, spoločnosti, dopravné značenia, ale všetko je to len o výbornom pocite z jazdy.


Euro Truck Simulator 2: Vive La France! Vo Francúzsku budete na diaľnici platiť tradičné mýto.
Vo Francúzsku budete na diaľnici platiť tradičné mýto.


Euro Truck Simulator 2: Vive La France! Kruhové objazdy sa vo Francúzsku vyskytujú pomerne často a páčia sa nám omnoho viac ako klasické križovatky so semafórmi.
Kruhové objazdy sa vo Francúzsku vyskytujú pomerne často a páčia sa nám omnoho viac ako klasické križovatky so semafórmi.






napísal kordi 5.1.2017
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
EURO TRUCK SIMULATOR 2: VIVE LA FRANCE!
+ pestré prostredie
+ rozmanité Francúzsko
+ nový obsah
+ stále chytľavá hrateľnosť
- už trochu starší engine a interface
- AI vodičov
- minimum ostatných zmien
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2.4 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTS 450, 120 MB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Quad Core 3.0 GHz, 6 GB RAM, GeForce GTX 760,120 MB HDD


RECENZIE HRÁČOV
Euro Truck Simulator 2: Vive La France!
7.0
DEADAWP    14.5.2014
Ako odrecenzovať mod? No, skúsime to poporiadku :) Najprv niečo o móde: Mód bol vytvo...prečítať celé
Euro Truck Simulator 2: Vive La France!
8.5
TRAFOMASTER    19.11.2013
Som človek ktorý obľubuje simulátory a preto Euro Truck Simulator 2 (ďalej len ETS2) bol pre mňa ...prečítať celé
Euro Truck Simulator 2: Vive La France!
9.0
KOVBOJ111    23.10.2012
    Pri názve 18 wheels of steel dostáva každý spr...prečítať celé
Euro Truck Simulator 2: Vive La France!
ROYALTIGER    16.2.2011
SCS soft zverejnil nové screeny z ETS2. Hra vyjde niekdy v roku 2011. Na blogu SCS softu s...prečítať celé
PC

Vývoj: SCS Software / SCS Software
Štýl: Simulácia / Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. marec 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18410)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk