SUNDERED

SUNDERED

Metroidvania v lákavom podzemnom svete

Dojmy

V roku 2015 vývojári Thunder Lotus Games oslovili hráčov svojou hrou Jotun na PC a dodatočne aj na konzolách. Zaujala nielen severskou mytológiou a putovaním hlavnej hrdinky do Valhally, ale aj pôsobivou, ručne animovanou grafikou. A práve tú sa vývojári rozhodli využiť aj v ďalšom titule Sundered. Premiéra je naplánovaná na leto, ale my sme dostali predjedlo v podobe ranej verzie hry. A s chuťou sme sa do nej zahryzli.

Demo verzia sa zamerala na hrateľnosť v náhodne generovanom podzemí, a tak vám zatiaľ o príbehu veľa nepovieme. Svet poznačila katastrofa a drasticky sa zmenil. Hlavnú hrdinku Eshe zasiahla podivná piesočná búrka a uvrhla ju do tajuplnej jaskyne. A niekde tam sa ukrýva zdroj sily, ktorý spôsobil katastrofy. Dej odhalí bližšie súvislosti a môže mať niekoľko zakončení.

S postavou Eshe - ľahko identifikovateľnou vďaka bielej šatke na hlave - sme teda prekutali bludiská v temných jaskyniach, kde číhajú rôzne bizarné monštrá. Väčšinou sú to strašidelné poletujúce kreatúry, ktoré vytrvalo prenasledujú hráča aj cez steny, až kým ich ničivými útokmi zblízka nerozseká na kúsky. Sekundárny útok umožňuje streľbu, ale má len niekoľko dávok. Je úplne bežné, že pri prechádzaní z jednej miestnosti do druhej sa nahromadí celý húf nepriateľov a je z toho poriadna mela.


Postup je založený na skákaní a lezení po stenách. Prakticky neustále treba hopkať z jednej plošiny na druhú,  prekonávať jamy a šplhať sa po strmých vyvýšeninách (niekedy aj zliezať dole). Pritom sa vlastne tiež využívajú skoky, pretože sa postava posúva hore odrážaním od dvoch alebo viacerých stien. Niekedy to však komplikujú prekážky, napríklad zelené výrastky, ktoré zrania a prerušia sériu skokov, takže Eshe padá. Našťastie jej pády neublížia, ani keď sa zrúti z extrémnej výšky. To však neznamená, že je to prechádzka ružovou záhradou.

Samotné skákanie vyžaduje určitú zručnosť a neraz je vhodné súčasne s pohybom používať aj útoky, pretože protivníci vedia byť poriadne dotieraví. Preto je na hru ideálny konzolový ovládač. Ale dá sa to zvládnuť aj s klávesnicou, kde na pohyb slúžia šípky, útoky sa vyvolávajú klávesmi A, S, D a na skákanie slúži space. Ovládanie sa dá aj upraviť.
 
Eshe sa musí poriadne obracať, ale znesie dosť veľa - už preto, že má okolo tela ochranný štít. Ten sa míňa po zásahoch protivníkov a pri kolíziách s nebezpečnými objektmi. Potom sa samovoľne dobíja. Následne sa míňa samotný život a ak to nezvládnete, postava umiera. Vzápätí sa však oživí v hlavnej sále, odkiaľ znovu treba preskákať cez už známe miestnosti a dostať sa k ďalším. No niekedy to uľahčí uvoľnenie bariér, čím sa vytvorí skratka. Takto to funguje v testovacej verzii, ale uvidíme, ako vyriešia tvorcovia postup v príbehovom režime. Opakované prechádzanie úrovne od začiatku totiž po niekoľkých pokusoch začína byť únavné. I keď protivníkov je na už na zdolaných miestach menej a navyše sa tam postava môže vrátiť v lepšej forme.

Keď totiž Eshe umrie, premiestni sa síce do úvodnej lokality, ale ponecháva si nazbierané cennosti, ktoré sa ukrývajú v rozbitných nádobách a hojne vypadávajú zo silnejších nepriateľov. V centrálnej sále potom môžete investovať nálezy do vylepšení svojich parametrov. Pred sebou uvidíte strom schopností s prepojenými bodmi väčšinou v tvare trojuholníkov. Reprezentujú základné atribúty - zdravie, energiu a štít a po trojnásobnom vylepšení sa odomkne prístup k ďalším možnostiam. Zakomponované sú tam taktiež užitočné perky, ktoré je možné nájsť aj pri putovaní a v sále vložiť do slotov, čím sa aktivujú.
 
Hrateľná ukážka síce nešla príliš do hĺbky, ale naznačila, akým smerom sa bude Sundered uberať. Postup je dynamický, akčný, plný skákania a bojov, ktoré vyvrcholia bitkami s húževnatými bossmi. Ručne kreslená grafika má svoje čaro. Kombinácia temných zákutí a výrazných farebných motívov je osobitá. Atmosfére nahráva aj kvalitná pochmúrna hudba, ktorá sa v hlavnom menu uvedie clivými husľovými tónmi. Hrateľnosť je veľmi dobrá a teraz bude záležať už len na tom, ako tvorcovia vyformujú príbeh a prípadne aké ďalšie možnosti zakomponujú.

Sundered chce hráčov priviesť do svojich temných zákutí v júli. Autori teda majú niekoľko mesiacov na doplnenie obsahu. Potrebujú však finančnú injekciu, a preto oslovili komunitu v Kickstarter kampani, kde ale nežiadali prehnaný finančný obnos. Potrebná suma bola už v prvých hodinách vyzbieraná, dosiahla dvojnásobok a stále sa zvyšuje, takže ak nedôjde k odkladu, v lete už s Eshe zabojujeme naplno.



napísal uni 18.1.2017
Páči sa mi!
SUNDERED


PC
PS4
Switch

Vývoj: Thunder Lotus Games
Štýl: Akcia / Arkáda
Dátum vydania:  2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19466)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk