ROCCAT SOVA MK A ROCCAT SUORA FX

ROCCAT SOVA MK A ROCCAT SUORA FX

Kvalitné klávesnice (nielen) na pohodlné hranie

Roccat SOVA MK – kráľ gaučového PC hrania?

Aj keď možno stále pretrváva názor, že PC hranie a obývačka príliš nejdú dokopy, v skutočnosti to už dávno neplatí. Nič nebráni tomu, aby ste si PC zapojili na svoj televízor a hrali z pohodlia gauča. Musíte však počítať s tým, že v rukách budete mať gamepad. Tým pádom musia ísť bokom napríklad stratégie či multiplayerové FPS, kde potrebujete rýchlosť a presnosť myšky. Aj keď Steam Machines ako nástroj spopularizovania PC hrania na gauči padli nepekne na hubu, jeden trend príniesť PC do obývačky spred pár rokov prežil. A aj keď Roccat s vydaním svojho lapboardu nejakú dobu mešká, nakoniec priniesol asi ten najlepší.

Roccat Sova MK skvele zapadá medzi Razer TurretCorsair Lapdog. Prvý z konkurentov je príliš malý, druhý zase veľký a nepraktický. Sova neobsahuje plnohodnotnú klávesnicu, ktorá by bola zasadená do dosky. Ako vidíte aj na fotkách naokolo, je to stále relatívne veľký lapboard, avšak veľmi pohodlný a najmä funkčný. Celé je to dlhé zhruba 65 cm, široké 28 cm a hrúbka je 3,5 cm. Celý lapboard váži bezmála 2,5 kg (takže akoby ste mali na kolenách herný notebook). V tom ale máte veľkú klávesnicu, lakťovú opierku a tiež obrovskú podložku pre myš. Ako lakťová opierka, tak aj podložka pod myš sú vymeniteľné, takže ich dokážete vybrať. Na spodnej strane nájdete  štvoricu vankúšikov z pamäťovej peny, ktoré si položíte na kolená a tiež prispievajú k pohodliu. Tieto taktiež dokážete vybrať.

V podobných prípadoch môžu byť prekážkou brániacou pohodliu káble. Aj v tomto prípade používa Roccat zaujímavé riešenie. Zo Sovy ide kratší kábel s 5-pinovým konektorom na konci. K nemu pripojíte štvormetrový kábel s dvojicou USB, ktoré zapojíte do PC. Kábel je dostatočne dlhý, aby vás nemusel obmedzovať. A samotný lapboard obsahuje vzadu dva USB porty, kam dokážete pripojiť myšku a ešte niečo. Kábel od myšky pritom môžete elegantne ťahať po obvode v zapustených kanálikoch. A aby toho nebolo málo, je tu aj drobný držiak kábla, ktorý pripevníte k vrchu a dokáže vám zachytiť myšku napríklad pred pádom.


Čo sa týka používania, aj keď sa to možno nezdá, je prekvapivo pohodlné. Sova na nohy dobre sadne, netlačí, máte na nej dostatok priestoru a aj veľkú opierku. Hodí sa ako na hranie, tak aj na bežné surfovanie na internete. Na častejšiu prácu, napríklad písanie, by som ju však nepoužíval. Klávesnici totiž chýba numerická časť, aby ste mali viac priestoru pre myš. Dokonca aj pri rôznych polohách sedenia na gauči či v kresle si dokážete Sovu vždy dať tak, aby sa vám hralo dobre. Len pozor na väčší sklon. Podložka pod myš je naozaj rýchla, čo síce oceníte pri rýchlych FPS, no myš z nej tiež jednoducho kĺže pri sklone. Možno si na tú rýchlosť budete musieť aj chvíľku zvykať, ak podložku nepoužívate, či používate niečo lacné.

Sova sa dodáva v dvoch verziách. Obe sú až na klávesnicu totožné. Lacnejšia má membránovú, drahšia mechanickú, ktorá používa TTC brown switche. A aj keď som prechádzal z Cherry MX, dojem z klávesov je veľmi dobrý. Dokonca sa na nej aj veľmi dobre píše, klávesy idú jemne, neskôr sa naučíte do nich len tak jemne ťukať pri písaní. Mám tu však jednu výhradu. Ak budete len ťukať po povrchu, nie je hlučnejšia než iné mechanické klávesnice. Ak ale niekto „ďatľuje“ a jedným prstom ťuká po klávesoch, aby ich stlačil úplne, zvuk z nich v tele klávesnice trošku rezonuje, najmä vrchný rad písmen a väčšie klávesy (ako napríklad medzerník). Pri hraní je ale klávesnica perfektná.

Softvér Roccat Swarm podporuje Sovu. Po povinných aktualizáciách a reštartoch môžete využívať jeho kompletné možnosti, medzi ktoré patrí napríklad aj prepojenie s telefónom, prostredníctvom ktorého viete nastavovať klávesnicu. To ale zvládne aj samotný softvér. Môžete si nastavovať profily pre hry, taktiež zvuky klávesov a farebný profil, keďže je klávesnica modro podsvietená. Jednotlivé zóny môžu mať inú intenzitu, prípadne efekt a zväčša je podsvietenie rovnomerné, no tu a tam môžete vidieť drobný rozdiel. A vlastne všetky chyby a nedostatky sú tu len drobnosti. Sova je učená len pre pravákov, čo môžu niektorí pokladať za nedostatok, je to ale asi najlepšie riešenie pre pohodlné gaučové hranie na PC, ktorému nič dôležité nechýba. A vďaka tomu si ju možno obľúbite aj mimo gauča. Len dáte dole vankúšiky a hráte na bežnom stole.

Roccat Suora FX - odolná klávesnica, ktorá ponúka viac, ako sa zdá

Ak uprednostňujete praktickú klávesnicu, ktorá spĺňa základné štandardy, ale ponúka aj čosi navyše, mohla by vás zaujať Roccat Suora FX. Je to na prvý pohľad pomerne nenápadná klávesnica s jednoduchým prevedením, ktorá však v sebe skrýva slušné možnosti.

Suora FX pôsobí minimalistickým dojmom. Nie je priveľká, jej rozmery (12,5 x 43 cm) sú navrhnuté tak, aby boli bez problémov umiestnené všetky potrebné klávesy, ale nič navyše. Okrem štandardných súčastí klávesnice je tam naviac len trojica na ovládanie hlasitosti a tlačidlo game mode. Celý priestor je plne využitý, nenájdete žiadne voľné plochy, dokonca ani rám a lemovanie. Klávesy sa zdajú byť natesno a vypĺňajú aj okraje klávesnice. Rozloženie prstov však nerobí problém, hoci ak ste zvyknutí opierať si pri hraní či písaní dlane, môže to byť pre vás trochu nekomfortné. Aj preto, že klávesy sú vysoko posadené.

Jedná sa o odolnú mechanickú klávesnicu s kovovou základňou prekrytou umelou hmotou, čo v praxi znamená aj o niečo väčšiu tvrdosť pri stláčaní klávesov, ktoré sú navyše dosť hlučné. Nie je preto vhodná do priestorov, kde pracuje viac ľudí, pretože zvuky pri písaní môžu byť pre ostatných rušivé. Ak však používate PC niekde v súkromí, nebude vám to prekážať, najmä ak sú ešte nejaké ruchy v okolí. Je to asi také, ako keď sa kedysi používali tradičné písacie stroje. Suora však nedosahuje až takú hlučnosť.


Klávesnica je na spodnej časti vybavená vyklápacími nôžkami a protišmykovou plochou, Takže sa nekĺže po stole a pekne tam sedí. Po pripojení cez USB port je okamžite pripravená na používanie, avšak na jej plné využitie potrebujete nainštalovať univerzálny softvér Roccat Swarm. Potom už si môžete vytvoriť makrá s nadefinovanými funkciami a prestaviť každý jeden kláves. To v praxi využijete predovšetkým v hernom režime po aktivovaní tlačidla game mode so šiestimi programovateľnými klávesmi (nad šípkami, naľavo od numerickej klávesnice). Samozrejmosťou je vytvorenie hneď niekoľkých profilov a nastavenie citlivosti a reakčného času klávesov. Dá sa aj priradiť špeciálny zvuk pri ťukaní do klávesnice, čo je však vzhľadom na jej spomínanú hlučnosť v podstate zbytočné.

Najzábavnejšia je „hra so svetielkami", teda nastavenie iluminácie. Môžete si zvoliť niektorú zo základných farieb alebo spektrum a vaša klávesnica bude vysvietená v takej intenzite, akú určíte. To je, samozrejme, najefektívnejšie v noci a v tmavých priestoroch, kde potom pohodlne rozoznáte jednotlivé klávesy. Najpraktickejšie je permanentné svetlo, ale môžete použiť aj režim s postupným zvyšovaním a znižovaním intenzity. Ďalej sú ponuke sú aj rôzne výstredné režimy, ako je svetelná vlna, had, či dážď, ktoré rôznym spôsobom rozsvecujú klávesnicu alebo jej časti. Efekt je výborný aj vďaka obnaženým spodkom klávesov, kde sa dobre šíri svetlo. Hotová diskotéka. A dá sa nastaviť aj vlastný svetelný mód, kde si môžete rôznymi farbami vysvietiť ľubovoľné časti klávesnice.  

Osvetlenie má aj praktický význam. Okrem už spomínanej prehľadnosti v tme je to aj svetelné zvýraznenie vybraných klávesov, keď sú aktivované. Napríklad hneď si všimnete, kedy je zapnutý Caps Lock. Na využitie svetelnej schémy pritom klávesnica nepotrebuje žiadny extra zdroj alebo kabeláž, všetko je zabezpečené cez základné USB pripojenie k PC.

Celkovo sa jedná o zaujímavú klávesnicu, ktorá poskytuje všetko potrebné, nie je priestorovo náročná a neobsahuje žiadne zbytočnosti. Pôsobí skromne, ale v skutočnosti poskytuje slušný nadštandard s možnosťou nasvietenia klávesov aj určovania ich funkcií. Negatívom je pomerne veľká hlučnosť. Roccat Suora FX je rozhodne dobrou voľbou predovšetkým pre hráčov a ľudí, ktorí ocenia odolnú klávesnicu v praktickom prevedení a s efektívnymi súčasťami.



napísal ace & uni 25.1.2017
Páči sa mi!
ROCCAT SOVA MK A ROCCAT SUORA FX


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk