PINBALL FX2 - BETHESDA PINBALL

PINBALL FX2 - BETHESDA PINBALL

7.5

Doom, Skyrim a Fallout v pinballovom šate

Recenzia na PC verziu

Guľôčkové automaty vo svojich útrobách ukrývajú mnohými nenávidenú vlastnosť, ktorá vyvoláva v bezbranných obetiach nákazlivú potrebu, ešte raz si „pinknúť". Alebo dvakrát. Veď viete, ešte jednu hru, tá predsa nikdy nikoho nezabila. To, že následne precitnete pri roztrieskaných shiftoch, je daň, ktorú musíte zaplatiť za zlákanie na nekalé chodníčky pinballov. V jednoduchosti je krása, sila a ešte kadečo iné, no základná myšlienka automatov (udrž guľôčku na stole) je taká chytľavá a prostá zároveň, že to pri troche snahy nemôže dopadnúť nikdy zle.

Ale áno, môže to dopadnúť zle. O tom by sme vám vedeli rozprávať, taktiež spomínať na časy dávno minulé a zabudnuté, kedy sme vysedávali pri Pinball Fantasies od Digital Illusions (to sú tí frajeri, ktorí dnes robia na Battlefieldoch ako EA DICE), Slam Tilte, Full Tilte či poslednom mohykánovi Balls of Steel. Ale nebudeme, nostalgické fňukanie si necháme na inokedy. Od počiatočného nadšenia nad rýchlo letiacou guľôčkou, zaujímavými stolmi, až po prezentovanie „príbehu” sme si pionerske časy, buď im zem ľahká a nech sa nevracajú, užívali. Dnes mainstream guľôčkové automaty už príliš nevyhľadáva. Prečo aj? Avšak to, že nimi opovrhuje aj nezávislá scéna, ktorá sa zväčša utápa v pixelových filozofických bludoch tretej cenovej, je už smutnejšie. Teda bolo by to nárekov, ale máme tu Pinball FX 2  (na konzolách Zen Pinball 2) od Zen Studios.

S prídavkom Bethesda Pinball nás nečaká nič iné ako príspevok do bohatej ponuky stolov od známeho vydavateľa. Po Votrelcoch, superhrdinoch Marvelu či Star Wars napokon prišiel rad i na svety, ktoré buď milujete, alebo nenávidíte. Za zvuku trieskania do flipperov privítajte zástupcov pekelného Dooma, dračieho Skyrimu a postapokalyptického Falloutu. No povedzte, mohla byť táto zostava hviezdnatejšia? Nejde pritom len o obyčajné stoly navrhnuté špecifickým štýlom (a audio zložkou) pre konkrétnu sériu, ale za každou je aspoň štipka príbehu a jeho vývoj, vo dvoch dokonca cítite aj príchuť RPG.

Pinball FX2 - Bethesda Pinball
Pinball FX2 - Bethesda Pinball Pekelné šialenstvo má často správne pekelné podfarbenie. A do toho vám hučí doomovský podmaz.
Pekelné šialenstvo má často správne pekelné podfarbenie. A do toho vám hučí doomovský podmaz.


Pinball FX2 - Bethesda Pinball Obchod vo Falloute sme príliš nevyužívali, ale Pip-Boya využijete aj pri iných príležitostiach.
Obchod vo Falloute sme príliš nevyužívali, ale Pip-Boya využijete aj pri iných príležitostiach.


Pinball FX2 - Bethesda Pinball V Skyrime predsa nesmie chýbať drak. Pinball nevynímajúc.
V Skyrime predsa nesmie chýbať drak. Pinball nevynímajúc.





Klasickým zástupcom pinballového šialenstva je Doom stôl, kde v úlohe mariňáka bojujete proti pekelným silám. Dianie na ploche je najrýchlejšie, najakčnejšie a samotné hranie má neuveriteľný spád, sledujete boj proti pekelníkom na UAC základni, zbierate lekárničky a zbrane. Všetko na pozadí obyčajného pinballu. Stôl je skutočne rýchly, neobsahuje takmer žiadnu prázdnu plochu, guľôčka vám lieta medzi rampami a neustále sa na stole niečo deje, nesmiete ani na chvíľu poľaviť v pozornosti.

O to náročnejšie je sústrediť sa na príbeh prezentujúci sa na interaktívnej tabuli. Hrateľnosťou je teda dianie na stole podobné samotnému Doomu, čo kvitujeme. Boj proti démonom je už tradične spracovaný vo forme triafania terčov/potvoriek. Nemusíte vlastne vôbec sledovať, čo sa deje a do všetkého, čo sa hýbe a bliká, musíte tresnúť guľôčkou. Voľba misie nemá výrazný vplyv na zmenu stratégie, ale, samozrejme, bezmyšlienkovité odrážanie flippermi je najrýchlejšou cestou do pekla… no teda pri Doomovi to dostáva novú úroveň.

Oproti tomu stôl inšpirovaný Skyrimom je omnoho pomalší. Nie je to vôbec na škodu, musíte precíznejšie mieriť, máte na to aj trochu viac času, pretože stred hernej plochy je dostatočne otvorený. Voľba vhodnej taktiky a kam smerovať guľôčku je motivujúcou nutnosťou. Na začiatku si vytvoríte postavu, naberáte questy, venujete sa aj hlavnej úlohe, dokonca po nájdení zbrane alebo jej kúpení v obchode môžete svojho hrdinu týmto kúskom vybaviť a budete mať dlhšie aktívne bonusy, násobiče, správnym triafaním na špecifické miesta sú útoky efektívnejšie. Oproti zbesilému Doomu je teda Skyrim pokojnejší, podobne ako sú na tom herné predlohy.

Obdobne je na tom aj Fallout, kde na začiatku každej hry rozdeľujete body medzi SPECIAL schopnosti a aby to nebolo málo, čaká vás aj voľba pomocníka, ktorý vám zlepší niektorú z vlastností alebo napríklad uľahčí zbieranie koristi. Postranných úloh je viac, ako sa zdá a okrem aktívneho obchodovania sa môžete pridať aj k niektorej z frakcií, a to prostredníctvom Pip-Boya, no väčšinu času sa snažíte aktivovať niektorú z úloh iných Vaultov. Znovu platí známa rovnica, že skôr než o zbesilosť tu ide o perfekcionizmus a precíznosť, no stôl je predsa len omnoho pestrejší ako ten zo Skyrimu.

Žiadny zo stolov nemôžeme odsúdiť ako slabý, nakoľko je len o vašich preferenciách a momentálnej nálade, ktorý z nich uprednostňujete, pretože na každom z nich sa hrá trochu iným štýlom. Ak vám vadila fyzika pohybu guľôčky v minulosti, Bethesda Pinball s tým nič v Pinball FX 2 nerieši a mierne arkádovejší prístup sa nemusí automaticky páčiť každému. Hre však nechýba potrebná rýchlosť, všetko lieta tak, ako má a pumpuje vám adrenalín priamo do žíl. Akčná zbesilosť beží na totožnom engine, veď prečo ho aj meniť, oceniť však musíme tematické zameranie čo sa týka grafiky, animácií a taktiež zvukového sprievodu.

Treba však zaboriť ruku aj do kalných vôd a poriadne sa v tejto brečke prehrabať. Predajný model Zen Studios v podstate nie je vôbec zlý. Za niečo cez desať eur dostanete tri plnohodnotné stoly, ktoré vám vydržia dlhé hodiny, avšak spôsob neustále chrliacich DLC s novými prídavkami nemusí šmakovať každému. Nejedná sa však o závratnú sumu a po predchádzajúcich rozšíreniach to neberieme vyslovene ako zápor. Ale zistíte, že ak chcete stoly (okrem tých zopár základných), musíte si zaplatiť a vaše mamonárske ja zaplače.

Pinball FX2 - Bethesda Pinball
Pinball FX2 - Bethesda Pinball Po aktivovaní misie sa musíme niekoľkokrát trafiť do modrých terčov. Nervozita rastie, muška je stále viac rozladená.
Po aktivovaní misie sa musíme niekoľkokrát trafiť do modrých terčov. Nervozita rastie, muška je stále viac rozladená.


Pinball FX2 - Bethesda Pinball Prostredie okolo stolov je štýlovo prepracované.
Prostredie okolo stolov je štýlovo prepracované.


Pinball FX2 - Bethesda Pinball Inventár v pinballoch? Ak je to Skyrim, tak áno a svojho hrdinu si môžete vybaviť nazbieranými predmetmi.
Inventár v pinballoch? Ak je to Skyrim, tak áno a svojho hrdinu si môžete vybaviť nazbieranými predmetmi.





Čo nás však jednoznačne iritovalo, boli sprievodné animácie, hlavne tie úvodné. Neustále sa opakovali, zbytočne zdržovali od samotného hrania. Neskôr sa snažíte všetko čo najskôr odklikať, nech sa konečne dostanete do hry. Voľbu pohlavia alebo rasy, rozdeľovanie bodov - to všetko hodíte veľmi rýchlo za hlavu, pretože chcete hrať hlavne poriadny pinball, nie? Taktiež sa veľký dôraz na RPG nedá príliš zlúčiť s arkádovou hrateľnosťou samotného pinballu a v Skyrime či vo Falloute nám to pripadalo ako už trochu prekombinované, hoci stále originálne. Sledovať dianie na interaktívnej tabuli a sústrediť sa pritom na hru? Nejde to vôbec dokopy alebo aspoň u nás to tak bolo. Zmeniť by sa mohol aj interface, ktorý je síce funkčný, ale najlepšie roky má už dávno za sebou.

Ak máte radi pinball, určite už niektoré zo stolov Pinball FX 2 vlastníte a je len na vašich preferenciách, či patríte medzi fanúšikov značiek Bethesdy. Bez ohľadu na znalosť Dooma, Skyrimu či Falloutu sú všetky tri stoly kvalitné. Ponúkajú vynikajúci zážitok, ktorý síce stojí na prvý pohľad nemalú sumu, no vždy môžete počkať na niektorú zo zliav. Pinball FX 2 - Bethesda Pinball nepodlieza vysoko nastavenú latku a bez problémov ju preskakuje. Dnes lepší pinball nezoženiete, a preto je toto DLC pre fanúšikov povinnosť.


napísal kordi 1.2.2017
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
PINBALL FX2 - BETHESDA PINBALL
+ prepracované a špecifické stoly
+ pridaná hodnota rôznych úloh
+ audio
+ zábava na dlhé hodiny
- zdĺhavé animácie
- UI a minimum zmien
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1.6 GHz, 512 MB RAM, GeForce 6600 / Radeon 9800, 2.5 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Dual Core 2 GHz, 1 GB RAM, GeForce 8800 / Radeon HD 3850, 3.5 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PC

Vývoj: Microsoft / ZEN Studios
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27. október 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19871)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk