TOWNSMEN

TOWNSMEN

5.0

Priveľmi obyčajní osadníci

Recenzia na PC verziu

V dnešnej dobe by sme sa už nemali čudovať, že úspešný titul z mobilnej platformy pristane na obrazovkách osobných počítačov. Múdre telefóny ponúkajú dostatočný výkon na to, aby hra vyzerala obstojne, a preto neurazí ani na väčších monitoroch. História značky Townsmen siaha hlboko do mobilnej histórie. Už v roku 2003 sme si mohli zahrať prvý diel v JAVA forme. Vtedy mala hra kopírovať úspešné počítačové značky, ako je Ceasar alebo Pharaoh. Hráčom sa páčila natoľko, že ju hrávali pod lavicami na hodinách slovenčiny alebo matematiky. Medzičasom hra doviala až na platformy IOS, Android a Windows Phone. Značka Townsmen je tu teda s nami už pekných štrnásť rokov a teraz už aj na PC.

Stratégie sa najlepšie hrajú s myškou, o tom niet pochýb. Aký je ďalší dôvod dostať mobilnú hru Townsmen na počítače? Ťažko povedať, možno snaha zavďačiť sa viacerým hráčom, ktorí zo zásady na mobiloch nehrajú. Nad ostatnými príčinami prechodu tejto značky na počítače visí otáznik.

Townsmen
Townsmen Zimu by farmári určite radi preskočili.
Zimu by farmári určite radi preskočili.


Townsmen Stavba budov – toto sú tie, ktoré sú naozaj potrebné.
Stavba budov – toto sú tie, ktoré sú naozaj potrebné.


Townsmen Domček môžete nielen postaviť, ale aj vylepšiť
Domček môžete nielen postaviť, ale aj vylepšiť





Stále platí, že je Townsmen inšpirovaný velikánmi. No napríklad starší Ceasar 3 vyzerá krajšie a je celkovo lepšou hrou ako práve recenzovaný projekt. Čo ale neznamená, že je Townsmen škaredý. Ponúka jednoduchú kreslenú 2D grafiku, ktorá má pekné animácie a farby. Je to veselé, v štýle klasických Settlers. Obrazovku môžete rôznymi spôsobmi približovať alebo odďaľovať, no nedokážete otáčať kameru.  To môže prekážať, napríklad keď omylom postavíte jednu budovu za druhou a už na ňu nedosiahnete. V hre sa dokola omieľa stále jedna skladba a je to ubíjajúce. Zvuky na tom nie sú oveľa lepšie. Celkovo je to titul, ktorý môžete hrať aj s vypnutými reproduktormi a o nič neprídete.

Hra ponúka tutoriál (bez neho by som bol stratený) a k tomu ďalších 15 misií. A môžete sa ešte vyblázniť na 16 ďalších voľných mapách. Jedna jednoduchšia príbehová misia zaberie približne dve hodiny, čo je slušné, ale niekedy až otravné. Townsmen je totiž veľmi jednoduchou hrou, pri ktorej je nenáročné plniť všetky potreby obyvateľstva. Vyhrať nie je ťažké, len to dosť dlho trvá, je to žrút času. Dokonca na Steame sú aj trofeje s týmto názvom – žrút času.

Titul má viacero vrstiev. Máte misie, kde napríklad musíte pripraviť mesto na kráľovskú svadbu. Treba postaviť pekáreň. Lenže na tvorbu chleba potrebujete múku, ktorú produkuje veterný mlyn a ten vyžaduje žito pestované na farmách. Musíte mať každú jednu budovu, k tomu pracovníka, ktorý potrebuje niekde bývať atď. Townsmen teda ponúka široké spektrum surovín, budov a povolaní. V tomto je hra parádna, lenže všetko je len otázkou času. Všetko, čo musíte postaviť, vyžaduje prítomnosť iných stavieb. Surovín je na mape dosť, či už sa jedná o drevo, uhlie, železnú rudu alebo obyčajný kameň. Môžete aj obchodovať, vymieňať suroviny. Obchodník ale nie je v meste vždy a občas musíte na neho čakať - minútu, dve, ale aj viac.

Dôležité sú aj peniaze a tie ako správny starosta získavate od ľudí. Môžete zvyšovať dane a ak ste dobrý správca, budete mať šťastných obyvateľov, aj keď budú platiť veľa. Peniaze sú tu potrebné takmer na všetko, ale treba myslieť na to, že nie sú jedinou nutnosťou na udržiavanie mesta. Obyvatelia musia jesť a piť . Dôležitým prvkom každého mesta je krčma (v ktorej pijú s neznámeho dôvodu hroznový džús) a kostol (v ktorom sa z neznámeho dôvodu nemodlia). Postup sa dá pohnať dopredu až päťnásobným zrýchlením času. Lenže pritom treba myslieť na striedanie ročných období. Napríklad v zime je ťažšie plniť úlohy a vôbec udržať si spokojných ľudí - prázdne vinice, žiadne víno. No hotový problém.

Súčasťou hry je možnosť odstrániť lesy alebo prekážajúce nerovnosti. Svoj význam má aj výstavba ciest a chodníkov, prípadne rôznych dekorácií, ako sú sochy, živé ploty, stromy a fontány. Ak ste dosť trpezliví, viete si postaviť nádherne mesto. Ďalšou zložkou je bojová časť hry. Môžete stavať kasárne, strážne veže, a dokonca aj útočiť na nepriateľov, ktorí ohrozujú váš kraj. Sú tu aj misie vyslovene zamerané na boj a ochranu majetku. Bojové zápolenie je zábavné. Postavičky sa bijú ako v rozprávke!

Hoci na mobiloch pri cestovaní je Townsmen príjemnou zábavkou, na osobných počítačoch si svojich priaznivcov získa ťažšie. Nie je to zlá hra, ale príliš jednoduchá, na PC jej chýba zaujímavejší obsah, a preto je sotva priemerná. Na tejto platforme rozhodne nájdete aj atraktívnejšie budovateľské stratégie.

Townsmen
Townsmen Vojaci potrebujú pivo! Veď sa blíži zima.
Vojaci potrebujú pivo! Veď sa blíži zima.


Townsmen Tu sa nič stavať nebude a basta!
Tu sa nič stavať nebude a basta!


Townsmen Naštvaný pekár je vykŕmený – znak dobrého kuchára.
Naštvaný pekár je vykŕmený – znak dobrého kuchára.






napísal Possol 7.2.2017
Páči sa mi!
5.0
Ohodnotiť
TOWNSMEN
+ slušný manažment výstavby
+ príjemná grafika
+ dobré ovládanie
- čoskoro monotónne a nezaujímavé
- slabá hudobná stránka
- príliš jednoduché
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 2 GB RAM, OS WIn 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Headup Games / HandyGames
Štýl: Stratégia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18390)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk