GRAVITY RUSH 2

GRAVITY RUSH 2

8.0

Prepínajte si gravitáciu lusknutím prstov

Recenzia na PS4 verziu

Možno ani neviete, že Gravity Rush sa pôvodne zrodil v predstavách vývojárov ako klasická konzolová hra, ktorá sa mala dostať ešte na PlayStation 3. Sony však s príchodom novej generácie ich prenosnej konzoly podpichli tvorcov ovládaním na PlayStation Vita, ktorá ponúkala väčšie prepojenie hráča s herným svetom. Tvorcovia sa teda rozhodli hru nakoniec pretvoriť do podoby, v akej ju dnes poznáme. Z Gravity Rush sa stal PS Vita exkluzívny titul, ktorý patril medzi to najlepšie, čo sme si mohli ku konzole spočiatku kúpiť. Ešte v roku 2013 boli oznámené práce na pokračovaní, pričom plné odhalenie prišlo až na Tokyo Game Show v roku 2015, kde hra dostala aj svoj plnohodnotný názov Gravity Rush 2.

O viac ako rok neskôr po ohlásení sa pokračovanie dostalo na PlayStation 4, čo zároveň bol aj impulz pre Sony prerobiť pôvodnú hru na ich aktuálnu konzolu. Tvorcovia však už od oznámenia vyzdvihovali výhody, ktoré sa im naskytli pri vývoji hry špeciálne na PS4 - väčší výkon oproti obyčajnej konzole im dovolil priniesť výrazne rozsiahlejšie prostredie. To ale po spustení Gravity Rush 2 hneď nepocítite. Príbeh v dvojke začína pomalým tempom, dostávate sa opäť do kože Kat, no hneď zo začiatku neviete prepínať gravitáciu, pretože sa vám stratila vaša mačka Dusty. Tú napokon veľmi rýchlo nájdete a so svojimi schopnosťami ďalej pokračujete v potulkách týmto svetom v oblakoch. Aby som ale veľa z príbehu neprezradil, s konkrétnym opisom udalostí tu teda končím, no čo vám môžem prezradiť, je, že sa nečakane budete musieť postaviť voči zlu.

Váš status „Gravity Queen" si budete musieť aj v dvojke neustále obhajovať, pretože keď už disponujete takými špeciálnymi schopnosťami, je pochopiteľné, že ich musíte využiť práve s dobrým úmyslom. Ste predsa hrdinovia z komiksov - tí, ktorí bojujú za dobro. Alebo nie?

Gravity Rush 2
Gravity Rush 2 Máte chuť na komiksy? V Gravity Rush 2 vám za nimi určite nebude smutno.
Máte chuť na komiksy? V Gravity Rush 2 vám za nimi určite nebude smutno.


Gravity Rush 2 Obyvateľov mesta musíte viackrát oslovovať.
Obyvateľov mesta musíte viackrát oslovovať.


Gravity Rush 2 Deštrukcia prostredia je síce limitovaná, no pôsobivá.
Deštrukcia prostredia je síce limitovaná, no pôsobivá.





Ak máte radi japonský štýl, jeho špecifický vzhľad, dizajn a stavbu príbehov, Gravity Rush 2 budete zbožňovať. Hra síce nie je agresívna v prezentovaní všetkých tých okatých čŕt, no sú tu, každému je na prvý pohľad jasné, kde titul vznikol a na aké publikum je zameraný. Každopádne ak aj nie ste zástancom tohto štýlu, no vyslovene nie ste proti nemu, dokážete si hru užiť. Kedže Gravity Rush 2 je vytváraný pre východný trh, do anglického jazyka je dodatočne lokalizovaný. Príbeh je rozprávaný cez komiksy s klasickými bublinami s textom, ktoré sú sprevádzané iba bľabotaním postáv, prípadne emóciami, ktoré sa menia priamo na „papieri". Aj kvôli dodatočnej lokalizácii nie je angličtina vôbec zložitá, dialógy sú zložené prevažne zo základných slov a ak máte aspoň aké-také znalosti angličtiny, nebudete mať problém. Mňa ale mrzelo, že postavy neboli aj nadabované. 

Po tom, čo v hre pobudnete približne dve hodiny (záleží na tom, či sa budete viac venovať vedľajším úlohám alebo nie), sa presuniete z malej lietajúcej dediny do veľkého mesta, ktoré je len malá ochutnávka toho, aké rozsiahle prostredie Gravity Rush 2 ponúka. Svet je naozaj masívny a keď si už myslíte, že ste dostatočne vysoko a vyššie to už nejde, presne vtedy vám hra vaše predstavy vyvráti a v ďalšej misii vás zavedie do ešte väčšej výšky. To isté ale platí aj keď ste na „pevnine". Prídete opatrne ku kraju toho konkrétneho sveta, pozriete sa dole a v oblakoch vidíte obrysy ďalších lietajúcich domov. Aj keď vás hra od začiatku núti premiestňovať sa pomocou vašich gravitačných schopností, vlastným skúmaním si môžete otvárať portály, vďaka ktorým sa budete medzi mestami premiestňovať rýchlejšie. Celý príbeh Gravity Rush je rozdelený do 21 epizód (0-20) v troch kapitolách. Hrateľnosť sa pritom z pochopiteľných dôvodov točí okolo gravitácie a toho, ako ju ovládať a využívať vo svoj prospech - na boj proti zlu.

Zo začiatku máte k dispozícii len jeden druh gravitácie, ktorú môžete simulovať. Tentokrát teda nezostanete len pri jednej forme a neskôr sa do vašich gravitačných zručností pridajú ďalšie, ktoré budete využívať najmä pri súbojoch s nepriateľmi. Pridajú sa k tomu špeciálne útoky a RPG časť Gravity Rush sa vám naplno otvorí. Kat totiž môžete vylepšovať výmenou za nazbieranú rudu - tú môžete sami ťažiť, no objavuje sa aj vo vzduchu, v mestách a podobne. Takýmto spôsobom si môžete vylepšovať jej bojové prvky, údery, či ovplyvníte, koľko predmetov dokáže zdvihnúť vďaka jej schopnosti vytvoriť statické pole. Okrem výmeny rúd môžete Kat vylepšiť zdravie, výdrž a ďalšie parametre pomocou talizmanov. Tie získavate tiež ťažbou rudy, no z nich dostávate iba kamene, ktoré sa vám automaticky premenia na talizmany hneď, keď sa vrátite späť do Bangy. Každopádne ak niektoré kamene budete mať viackrát alebo ich nebudete potrebovať, v ďalších častiach hry ich môžete vymeniť za iné, prípadne z viacerých kúskov vytvoríte úplne odlišné.

V Gravity Rush 2 nie je nosný príbeh všetko, čím vás hra chce zabaviť. Popri hlavnej dejovej línii sa tam nachádzajú viac ako dva tucty vedľajších misií, ktoré vedia byť tiež rozsiahle, no hlavne zábavné. V nich často pomáhate obyvateľom mesta či doručujete rôzne správy. Konkrétne môžem spomenúť úlohu, pri ktorej ma postava v hre požiadala o fotky mladých dievčat - tvorcovia tu totiž výborne skombinovali fotografický režim hry s aktivitou, ktorá dáva zmysel. Samotný režim je pritom spravený veľmi dobre, a to aj napriek tomu, že neponúka žiadne pokročilé funkcie. Pri fotení sa totiž dostávate do prvého pohľadu Kat a kameru otáčate nielen analógmi, ale aj pohybovým senzorom v ovládači, čo vám dáva pocit, že kameru skutočne držíte v rukách. Každopádne veľmi príjemný je dôraz na interakciu s prostredím, pretože aj pri fotení ste nútení ísť za každou okoloidúcou a spýtať sa jej, či ju môžete odfotiť. Okrem týchto misií sa v hre nachádzajú výzvy, v ktorých musíte prekonať stanovené skóre či online elementy, pri ktorých hľadáte ukrytý poklad na základe fotografie.

Rozmanitosť misii  - ako vedľajších, tak aj tých hlavných - je veľmi dobrá. Hra vás udržuje v tempe a chce vás stále baviť rôznymi aktivitami. Súčasťou hlavnej linky sú aj stealth misie, no tie môžeme brať skôr iba ako menší bonus, pretože sa ochranke viete dosť ľahko vyhnúť. Príbeh sám osebe je dobrý, nechýba zopár zvratov a celkovo vás bude baviť, no nejde o žiadny svetový trhák. Budete sa musieť pripraviť aj na niekoľko podivností, ktoré súvisia práve zo štýlom, v ktorom je celá hra tvorená. Podstatné však je, že sa nudiť určite nebudete - objavovanie neznámeho je vždy zábavné, najmä ak sa ku každej drobnosti viaže nejaký príbeh. Popasovať sa budete musieť so skutočne rôznorodými potvorami, od jednoduchých pozemných príšer, cez lietajúce stvorenia, až po obludy s rozmermi jedného mesta. Hra aj v tomto ponúka istú formu rôznorodosti, aby ste stále prichádzali do styku s novými výzvami.

Bohužiaľ, čo sa týka ovládania, to priamo v hre nie je také skvelé ako pri foto režime. Väčšinou s ním síce problém mať nebudete a aj miernu dezorientáciu v prostredí budete vedieť prehryznúť, pri súbojoch vás ale celkom slušne vynervuje. Teda súdim podľa seba, pretože aj keď iba občas, stalo sa mi, že sa hra skrátka zbláznila, kamera lietala hore a dole a ja som netušil, kde som. Navyše ma tlačil čas, klesala mi stamina, nepriateľ ma mal ako na podnose a dostavil sa pocit zúfalstva. Možnosť lietať v priestore, a to bez toho, aby ste vedeli, kde je hore a kde je dole, vás veľmi ľahko privedie k dezorientácii. Stlačením R3 sa síce kamera obnoví do pôvodnej polohy, no ani to vám niekedy nemusí pomôcť. Vrchol frustrácie však bol pre mňa v závere hry, kedy som Kat nasmeroval na bod útoku, zafixoval a zaútočil, no ona si veselo preletela cez oponenta. Život na minime a postava si robí, čo chce... to vás jednoducho nepoteší, nech sa snažíte akokoľvek. Z neustáleho krútenia ma pomerne rýchlo rozbolela hlava. Po skončení súboja si zrejme poviete, že si konečne vaše oči a hlava oddýchnu - no nie, prichádza komiks... Neviem, možno je problém vo mne, no som rád, že tu nie je podpora PlayStation VR.

Gravity Rush 2
Gravity Rush 2 Úlohy vám rozdáva pomník.
Úlohy vám rozdáva pomník.


Gravity Rush 2 Počas celej hry narazíte na množstvo zaujímavých prostredí.
Počas celej hry narazíte na množstvo zaujímavých prostredí.


Gravity Rush 2 Vaše úmysly sa budú snažiť prekaziť príšery všetkého druhu.
Vaše úmysly sa budú snažiť prekaziť príšery všetkého druhu.





Ak plánujete hru len tak prebehnúť, Gravity Rush 2 vám vydrží približne pätnásť hodín. Ak sa ale nebudete hnať silou-mocou dopredu a budete si užívať rozsiahle prostredie, vedľajšie úlohy a ďalšie výzvy, pokojne s ovládačom v ruke pri prepínaní gravitácie strávite aj 30 hodín. Všetko, pochopiteľne, záleží od vášho štýlu hrania a akým dobrým ste hráčom, takže je možné, že sa k záverečným titulkom dostanete aj skôr. Po technickej stránke je hra optimalizovaná dobre, sem-tam príde nejaký ten pokles snímkovania, a to najmä vtedy, keď je na obraze veľa postáv, prípadne sa hráte so statickým poľom či rozbíjate veľké predmety, kedy sa konzola musí popasovať s množstvom úlomkov. Pár hodín pred dokončením hry sa mi tam však vyskytol jeden podivný bug - hra bežala približne na 2-3 fps. Netuším, čo sa stalo, nešlo vôbec o náročnú scénu, v podstate som pozeral do steny, no hra takto kolabovala, až nakoniec sama spadla do menu PS4 (nie Pro).

Gravity Rush 2 vie hneď na začiatku roka spraviť dobrú náladu. Teda až na občasné problémy s kamerou a za predpokladu, že s prehľadom zvládate dezorientáciu v prostredí. Tak či tak ide skutočne o kvalitný titul, a to najmä pre fanúšikov japonského art štýlu. Samotný princíp hrateľnosti má niečo do seba, postupom času sa rozvíja a príbeh vám predkladá stále nové a nové výzvy, aby ste na nudu ani len nepomysleli. Navyše ak si chcete oddýchnuť a odbočiť od hlavného príbehu, môžete sa pustiť do plnenia vedľajších misií, ktoré vás zamestnajú ďalšími zábavnými aktivitami.


napísal play3man 9.2.2017
Páči sa mi! (+2)
8.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
GRAVITY RUSH 2
+ rozsiahle a rozmanité prostredia
+ dobre využité ovládanie obohatené o ďalšie novinky
+ hlavný príbeh doplnený množstvom zábavného obsahu
+ celkový dizajn a spracovanie prostredí
- ovládanie a kamera občas neposlúchajú, následkom čoho dochádza k dezorientacii a frustrácii
- štýl hry nemusí sadnúť každému


RECENZIE HRÁČOV
PS4

Vývoj: Sony Interactive Entertainment / SCE Studios Japan
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 18. január 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19497)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk