Sú mobily novým útočiskom adventúr?

V minulosti milovaný žáner je dnes na vedľajšej koľaji. Môžu mu späť na výslnie pomôcť dotykové zariadenia?

pridal matus_ace 12.2.2017 o 8:47 pod hry
Sú mobily novým útočiskom adventúr?

HRY > NOVINKY >

Nelly Cootalot: The Fowl Fleet je drobná, no zábavná adventúra, ktorá vyšla takto pred rokom. Bližšie som sa na hru pozrel v recenzii. Pred pár dňami sa hra dostala aj na mobilné zariadenia s iOS a Androidom, pričom ju je možné ako UWP aplikáciu hrať aj na Windows zariadeniach. Práve táto verzia sa dostala aj ku mne a pri jej hraní som sa zamyslel nad tým, či si dokážu adventúry opäť vybojovať svoj status, ak sa výrazne presadia na dotykových zariadeniach.

Už to je nejakú dobu, čo sa o adventúrach hovorilo ako o kráľovskom žánri. Koniec 90. rokov ale so sebou aj postupne priniesol odsun žánru na vedľajšiu koľaj. Akoby hráči stratili záujem o dobré príbehy a logické hádanky, pričom aj autori hier dali prednosť technickému pokroku. To dokonca ublížilo niektorým zabehnutým adventúrnym značkám, ktoré sa pokúsili o prechod do 3D. Len si spomeňte na trapasy ako Simon the Sorcerer 3D a podobné, ktoré stavali len na spracovaní a nie na obsahu.

Niektorí žánru prognózovali zánik, no nestalo sa tak. Je tu stále s nami, no v úzadí. Mobilný trh naopak stále viac rastie, ale úprimne, jeho väčšinu tvoria „záchodovky“ s krátkodobou trvanlivosťou a len jednoduchým ťukaním do displeja. Aj adventúry na mobiloch ukazujú, že im ťukanie do displeja na ovládanie stačí, no môžu sa predávať formou plnohodnotnej aplikácie a ponúkajú poriadnu hrateľnosť, ktorú si môžete užiť kdekoľvek.

A práve Nelly Cootalot je dôkazom, že si po PC tento žáner môže nájsť druhú domovinu na dotykových zariadeniach. Adventúry nemusia ohurovať technickým spracovaním. Aj 2D tituly dokážu stále zaujať a dokážu ich zvládnuť aj mobilné zariadenia. Ovládanie prstom funguje rovnako ako ovládanie myškou. Len jednoducho kliknete niekam, kam chcete poslať vašu postavu. Ak chcete vyvolať iný kurzor (napríklad popis objektu, alebo interakciu s ním), stačí podržať.  Na vyvolanie inventára zas stačí potiahnuť prstom zo spodného okraja displeja.

Nelly Cootalot: The Fowl Fleet sa na mobiloch obsahom nijako nelíši od verzie pre PC. Vlastne je to úplne rovnaká hra, dokonca aj z vizuálnej stránky, ktorá je však už v základe taká jednoduchá, že nepotrebovala žiadne úpravy. Čo je ale najdôležitejšie, hra je na mobile krásne intuitívna a vynikajúco responzívna, takže ovládanie funguje okamžite, nič tu netrvá a nepôsobí to nemotorne, ako keď sa dotykovým ovládaním snažíte ovládať port konzolovej akcie. A osobne by som bol rád, ak by sa takouto cestou vybrala väčšia časť mobilného herného trhu. Chcem totiž hrať poriadne hry, ktoré nemusia podstupovať kompromisy buď kvôli nemotornému ovládaniu, alebo kvôli platobnému modelu.





Sú mobily novým útočiskom adventúr?  Sú mobily novým útočiskom adventúr?
Sú mobily novým útočiskom adventúr?  Sú mobily novým útočiskom adventúr?
Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk