Gabe Newell hovorí, že vo Valve si s rozpočtami a odhadmi zisku hier hlavy nelámu

“Nie peniaze, ale čas je vo Valve nedostatková komodita,“ vraví Gabe Newell.

pridal Michal Dudič 19.2.2017 o 12:21 pod hry
Gabe Newell hovorí, že vo Valve si s rozpočtami a odhadmi zisku hier hlavy nelámu

HRY > NOVINKY >

Minulotýždňová tlačkova vo Valve priniesla niekoľko zaujímavých informácií o ich vnútornom fungovaní. Medzi plánmi pre VR a ostatný hardvér sa Gabe Newell zmienil aj o internej politike, ktorá už dvihla nejedno obočie. Najnovšie sa podľa Newella vo Valve neriadia rozpočtom a už vôbec si nerobia ťažkú hlavu s finančným plánovaním.

“Valve nemá rozpočtový systém. Nestane sa u nás, že by skupinka ľudí vyrábala odhady zisku svojej ďalšej hry a podľa toho pridelila prácu určitému počtu ľudí. To je hospodárenie, ktoré sa odvíja od rozpočtu. Naše hospodárenie sa odvíja od času, ktorý dokážu naši zamestnanci venovať práci. Nie peniaze, ale čas je vo Valve nedostatková komodita,” povedal Gabe Newell pre Gamasutru.

Toto vyjadrenie sa zhoduje so staršími správami, podľa ktorých sa Valve podobá viac na univerzitný campus, než na tradičnú firmu. Jednu takúto neoverenú správu priniesol začiatkom roka GameInformer v interview s údajným zamestnancom Valve. Podľa neho nemajú zamestnanci Valve definovanú pracovnú náplň a robia iba to, čo im práve príde ako dobrý nápad. Jedným z vedľajších následkov tejto firemnej kultúry je podľa anonymného zdroja to, že prakticky nikto vo Valve nemá záujem pracovať na pokračovaní Half-Life. Ľudia, ktorí pracovali na predošlých dieloch populárnej série už údajne vo Valve nie sú, alebo sa naplno venujú iným projektom.

Newell pokračoval: “Keď sme sa začali pohrávať s myšlienkou Doty 2, koncept bezplatnej hry s obsahom generovaným užívateľmi prišiel mnohým ľudom ako mierne podivný. Ale potom prišiel Adrian Finol, po týždni spojazdnil v Source engine vtáčiu perspektívu a zrazu si viacero programátorov povedalo, že v takomto priestore môžu riešiť viacero zaujímavých problémov. Časom sa na projekt nabalilo viac a viac ľudí pretože sa im zdal byť zaujímavý. A práve to, že zamestnanci hlasujú o dôležitosti projektov svojim časom, je pre nich veľmi motivujúce. Vždy totiž pracujú na niečom, čo považujú za dôležité.”

Je zrejmé, že Valve operuje so sústavným finančným nadbytkom vďaka fenomenálnemu úspechu mikroekonomík v Dote 2, Counter-Strike: Global Offensive a Team Fortress 2, aj samotného Steamu ako distribučnej platformy. Ten každodenne prekonáva hranicu 12 miliónov užívateľov súčasne a má cez 212 miliónov aktívnych používateľov. Zdá sa teda, že teórie mnohých frustrovaných fanúšikov, podľa ktorých je pre Valve v podstate nevýhodné vyvíjať nové hry, nemusia byť úplnou fikciou.

Zamestnanci vo Valve zodpovedajú všetkým a zároveň nikomu. Platformový gigant tak s hromadiacimi sa správami znie ako marxistická utópia, v ktorej jedinou tvorivou silou je tvorivosť sama. Budeme netrpezlivo čakať čo takýto novátorský manažérsky prístup užívateľom prinesie najbližšie.

A čo vy, dúfate ešte v Half-Life 3?





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17930)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk