POKÉMON DUEL

POKÉMON DUEL

7.0

Súboje ovplyvnené náhodou a stratégiou

Recenzia na Mobil verziu

Minulé leto ovládli ulice miest po celom svete mladí ľudia so smartfónom v ruke, ktorí sa oddávali vášnivému hľadaniu Pokémonov aj na rôznych netradičných miestach. Získať do svojej zbierky tých najcennejších, no najlepšie všetkých Pokémonov, bola novodobá výzva pre každého, kto tieto animované postavičky miluje aj dnes. Niantic a The Pokemon Company určite dosiahli veľký úspech, a tak bolo jasné, že to neskončí len pri jednej mobilnej hre. Začal sa teda vývoj ďalšieho Pokémon titulu, ktorý sa síce dostal von už pred niekoľkými mesiacmi, no len prednedávnom bol sprístupnený aj pre západný trh v anglickej lokalizácii. Pokémon Duel je úplne iný ako jeho starší súrodenec, ktorý sa zameriaval najmä na lovenie v spojení s rozšírenou realitou na skutočných mapách vášho okolia. V Pokémon Duel je hlavným cieľom taktiež zbieranie nových Pokémonov, no už sa nemusíte prechádzať po uliciach miest, ale stačí vám sedieť doma.

V aktuálnom titule sa zameriavate skôr na samotné boje, získavanie nových a vylepšovanie už získaných Pokémonov, dolaďovanie vašej stratégie a skladanie toho najideálnejšie balíka šiestich najschopnejších Pokémonov, ktorých máte vo vašich pokeballoch. Na prvý pohľad môže hra vyzerať dosť neprehľadne a najmä komplikovane, pretože sa vám displej mobilného telefónu zaplní množstvom rôznych funkcií, pod ktorými sa skrývajú ďalšie tucty ikoniek. Práve toto môže nejedného záujemcu odradiť hneď v úvode, najmä ak sa do hry pustia skôr príležitostní hráči, ktorí vyžadujú jednoduchosť v čo najväčšej miere.

Pokémon Duel
Pokémon Duel
Pokémon Duel

Po spustení Pokémon Duel vás hra privíta tutoriálom, ktorý môžete preskočiť. No najmä kvôli spomínaným rozsiahlym možnostiam určite odporúčam každému, aby si tutoriál poctivo prešiel. Ušetríte si nervy a aspoň nebudete na internete hľadať odpovede na prosté otázky. Navyše má hra v sebe zapracovaný aj stručný manuál, v ktorom sú v krátkosti spísané niektoré pravidlá. Každopádne celá hra je postavená na princípe stolových hier, kde je v podstate každý z Pokémonov hracou figúrkou, ktorá má určité parametre.

Všetko sa odohráva na hracom poli zostavenom z 28 bodov, po ktorých sa môžete pohybovať. Hracie pole má vonkajšiu aj vnútornú stranu, pričom vašou úlohou je obsadiť s vašim Pokémonom hlavný bod súpera, a zároveň si chrániť ten svoj. Jednoduchá úloha, no splniť ju je nielen oveľa ťažšie, ako sa zdá, ale aj zábavnejšie. Hra prebieha výhradne cez internet, čiže ak nemáte k dispozícii dáta, skrátka si nezahráte. Nájdete tu síce aj možnosť hrať s vašimi priateľmi doma, no v tomto režime ide o úplne bežné vytváranie miestností po sieti s protihráčom, ktorý sa následne pripojí.

Keď sa už teda ocitnete v tvárou v tvár vášmu súperovi, zistíte, že hra funguje na princípe ťahov. Každý z hráčov má k dispozícii rovných päť minút čistého času, ktorý môže stráviť rozmýšľaním nad správnym postupom. Jeden zápas je pritom limitovaný počtom 300 ťahov. Hra vás tak núti rýchlo rozmýšľať, no stále vám dáva značný priestor. Limit päť minút sa vám vyčerpá len ojedinele. Mám odohraných niekoľko desiatok duelov a nestalo sa mi to ani raz. Je viac pravdepodobné, že jeden z vás spraví zlý ťah a boj sa skončí v predstihu.

Každá figúrka, ktorú postavíte do hracieho poľa, má svoje parametre. A tých je hneď niekoľko - level, maximálny počet bodov, ktoré určia, o koľko sa môže za jeden ťah pohnúť, či silu a typy útokov, ktoré vie pri vzájomnom strete s iným Pokémonom využiť. Kto zo súboja vyjde ako víťaz, samozrejme, závisí od toho, aký silný je konkrétny Pokémon, no vo veľkej miere je tu zastúpený aj prvok náhody. V súbojoch totiž nevyberáte útoky sami, ani nemusíte rýchlo ťukať do displeja, aby ste protivníkovi ubrali čo najviac života.

Všetky útoky a schopnosti sú rozmiestnené na kolese, kde sa okrem iného nachádza aj možnosť, že váš Pokémon netrafí protivníka, prípadne sa môže útoku toho druhého vyhnúť. Vaše a súperove koleso sa potom počas súbojov roztáčajú oproti sebe, no a na základe toho, kde sa zastavia, vykonajú Pokémoni danú činnosť. V tomto momente si môžete myslieť, že celá hra je nezmysel, keď je v podstate všetko o náhode, no nie je to úplne tak. Prvok stratégie tu stále je skutočne dôležitý, i keď je teda jasné, že aj tá najlepšia taktika môže kvôli náhode zlyhať. 

Aby však tvorcovia motivovali hráčov vracať sa k hre a vôbec ju hrať, keď sa majú spoliehať na náhodu, museli prepracovať systém odmien a vylepšovania Pokémonov. Hraním získavate kľúče - ak súboj prehráte, dostanete jeden, ak vyhráte, dostávate tri, no zároveň získate aj box, v ktorom sa skrývajú odmeny. Za desať kľúčov tiež dostanete jeden takýto box, no môžete ho rovno otvoriť. Boxy získané za vyhraté zápasy je možné otvoriť až po uplynutí určitej doby - tá sa pohybuje od jednej hodiny až do jedného dňa, v závislosti od toho, aký box získate. Existujú modré, biele alebo dúhové, ktoré sú najcennejšie. Aj tieto sa síce dajú otvoriť hneď, no iba výmenou za drahokamy. Tie môžete získavať za opätovné prihlásenie sa do hry v nasledujúci deň, za splnenie denných úloh, v tréningovom centre alebo si ich môžete kúpiť za reálne peniaze. S výhrou sa vám zvyšuje ako osobné hodnotenie, tak aj ligové.

V boxoch sa okrem Pokémonov nachádzajú aj „kocky" so skúsenosťami, ktorými môžete vylepšovať svojich Pokémonov. Každý z Pokémonov má totiž Lv., teda level, a CLv, čiže Chain Level a úroveň jedinečnosti. Level Pokémona zvyšujete práve pridávaním skúseností, zatiaľčo Chain Level zvyšujete spravidla tak, že spojíte dvoch rovnakých Pokémonov. Ak sa vám podarí zvýšiť level Pokémona, dostávate možnosť zlepšiť niektorú zo schopností - útokov vašej figúrky. Tým teda zvyšujete šancu, že pri náhodných súbojoch padne väčší útok a zároveň znižujete možnosť, že súpera netrafíte. Zvyšovaním Chain Level zase môžete zvýšiť silu konkrétneho útoku o jeden bod. Je to síce málo, no ak sa náhodou postavíte súperovi s totožnou silou útoku, ako máte vy, práve tento jeden bod rozhoduje o tom, či vyhráte alebo to bude remíza.

Pokémon Duel
Pokémon Duel
Pokémon Duel

V hre je, samozrejme, prítomná aj možnosť vyvinutia Pokémonov, no je zapracovaná úplne inak, ako ste štandardne zvyknutí napríklad aj pri Pokémon Go. Tu totiž nemôžete zvyšovaním levelu figúrky dosiahnuť jej pokročilý vývin. Funguje to iba pri súbojoch, a to nasledovne: musíte mať oba, prípadne všetky výviny konkrétneho Pokémona, najnižší vývin si dáte do balíka a následne s ním spárujete ďalšie. Určite sa pýtate, prečo by ste to robili takto, keď si do balíka môžete dať rovno vyšší vývin. Ide najmä o taktiku. Takto do hry zaradený Pokémon má vyššiu silu všetkých útokov o rovných 10 bodov. Navyše nižší vývin spravidla umožní spraviť viac krokov v jednom ťahu, takže sa rýchlejšie dostanete tam, kam chcete. Až potom sa môžete vyvinúť. Funkciu žolíkov počas duelov zastupujú karty, ktoré môžete v danom ťahu použiť. Môžete si nimi vylepšiť silu útoku o 30 bodov, zvýšiť šancu na úspech, prípadne zameniť pozíciu dvoch Pokémonov na hracej ploche. Zo začiatku máte týchto kariet len pár, no hraním získavate ďalšie.

Celkový koncept hry je teda premyslený veľmi dobre a funguje tak, ako má. Veľakrát som počas hrania ocenil, ako autori mysleli na rôzne detaily. Hra je viditeľne prepracovaná a aj keď sa v úvode zdá chaotická, rozhodne ponúka obrovskú porciu obsahu a zábavy. Okrem klasických duelov tu totiž môžete nájsť aj eventy, ktoré sa z času na čas obmieňajú a môžete v nich vyhrať rôzne zaujímavé predmety. Vďaka veľkému počtu hráčov je vyhľadávanie súperov veľmi rýchle, no zas nemôžem povedať, že hra je úplne bez chýb, čo sa týka pripojenia k serverom. Veľakrát sa mi stalo, že hneď po spustení mi na hlavnej obrazovke vyskočila chyba a hra sa musela načítať znova. Podobné situácie sa mi párkrát stali aj pri súbojoch, ktoré sú po odpojení, samozrejme, považované za prehraté. Každopádne ak vám len na moment vypadne pripojenie, vrátite sa späť do menu a ak sa váš súper ešte neodpojil, hra sa vás spýta, či chcete obnoviť posledný zápas a môžete v ňom pokračovať.

Pokémon Duel je až prekvapivo prepracovaný titul, ktorý však necieli na masové publikum tak ako Pokémon Go. Hra je komplexná, zábavná a hoci sú súboje aj o náhode, ide len o ďalší prvok, s ktorým treba počítať pri vytváraní svojej vlastnej stratégie. Zaujímavý spôsob vylepšovania figúrok, získavanie nových či prekonávanie vlastných limitov v hre proti skutočným súperom - všetko toto robí z Pokémon Duel zábavný titul, ktorý je ideálny na cesty. Skôr pozitívny dojem však vedia pokaziť výpadky pripojenia, dlhšie nahrávacie časy a neprehľadné menu.

Pokémon Duel


Pokémon Duel


Pokémon Duel



napísal play3man 2.3.2017
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
POKÉMON DUEL
+ zábavný koncept stolovej hry
+ zaujímavý systém vylepšovania Pokémonov
+ priestor pre tvorbu stratégie aj s prvkom náhody
+ možnosť zahrať si jednoducho s kamarátmi
- výpadky/problémy s pripojením
- dlhé nahrávacie časy, ťažkopádnosť
- menu nie je dostatočne prehľadné


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Nintendo
Štýl: Bojovka
Dátum vydania: 24. január 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19530)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk