SHOVEL KNIGHT: SPECTER OF TORMENT

SHOVEL KNIGHT: SPECTER OF TORMENT

8.0

Temný rytier s kosou zasahuje

Recenzia na Switch verziu

Kde sa vzal, tu sa vzal, pricválal na svojom koni rytier v žiarivom brnení s lopatou v ruke a stal sa z neho nielen hit indie scény, ale zároveň aj adept na najlepšiu hru roka 2014. Shovel Knight bol drobný indie retro titul, no v koncoročnom zúčtovaní obsadil u mnohých kritikov popredné priečky - a zaslúžene. Hra oživila to najlepšie z 8-bitových čias, no k tomu primiešala aj hromadu sviežich vlastných nápadov a hlavne za nákladiak zábavy. No tým dobrodružstvo netradičného rytiera neskončilo. Ba práve naopak, bol to len začiatok niečoho nevšedného a poriadne zábavného.

V roku 2015 séria pokračovala expanziou Plague of Shadows, ktorou rozšírila hru o paralelný príbeh a pridala novú hlavnú postavu - bol to Plague Knight známy ako jeden z bossov pôvodnej hry. A v podobnom štýle prichádza aj druhá expanzia. Hlavnou postavou v Shovel Knight: Specter of Torment sa stáva Specter Knight, ktorý predstaví svoju vlastnú kampaň. Poteší najmä tých hráčov, ktorých naozaj zaujíma dej série, aj keď sa zdá, že by tu mohol hrať druhé husle. A možno práve Specter of Torment dodáva celkovému príbehu série niečo naviac.

Specter Knight totiž so sebou prináša príbehový prequel k už známym udalostiam. Je navyše prekvapivo hlboký, a to najmä v druhom pláne. Na povrchu vedie kampaň, v ktorej chce získať sily ostatných dobre známych rytierov do služieb čarodejnice. Jeho sídlom je dobre známa veža Tower of Fate, ktorú môžete skúmať a objavovať jej možnosti, pričom sa z nej vyberiete na svoje misie. Okrem toho ale popritom zažíva flashbacky do svojej vlastnej minulosti. Vďaka tomu sa dozviete viac o pozadí postavy a aj príbehu hry, čo je na 2D pixel art skákačku naozaj možno trochu nečakané .

Shovel Knight: Specter of Torment
Shovel Knight: Specter of Torment Na scénu nastupuje ďalší netradičný hrdina.
Na scénu nastupuje ďalší netradičný hrdina.


Shovel Knight: Specter of Torment Jeho kosa je neoceniteľným pomocníkom pri prekonávaní prekážok.
Jeho kosa je neoceniteľným pomocníkom pri prekonávaní prekážok.


Shovel Knight: Specter of Torment Niekedy je lepšie vyhnúť sa boju.
Niekedy je lepšie vyhnúť sa boju.





Tower of Fate sa v hre skladá z niekoľkých rôznych miestností, pričom tie sú posiate rozličnými postavami, ktoré ich však nemajú len vizuálne vypĺňať, ale majú pre vás úlohy, výzvy, či vám vedia pomôcť vylepšeniami. Pomocou temného portálu vás dokáže váš lokaj poslať na zvolenú misiu a vždy pred odchodom máte ešte čas na to, aby ste sa dobre pripravili. Samotný portál a výber z desiatky misií nahradili mapu sveta. A až na posledný súboj si môžete sami vybrať, v akom poradí budete jednotlivé misie plniť.

Plague of Shadows bola síce fajn expanzia, ale čo sa týka hlavného hrdinu, nedokázala priniesť nič nové. Yacht Club Games sa z nej zjavne poučili a v prípade Specter of Torment prináša Specter Knight aj niekoľko prekvapení. Ponúka odlišnú hrateľnosť, nie takú, na akú ste zvyknutí zo súboja proti nemu. Nebojte sa, stále je to 2D akčná skákačka a podobne ako Plague Knight aj Specter Knight nie je práve olympijský skokan. Jeho hrateľnosť je viac založená na jeho zbrani – kose. Tá slúži na útoky, no pomôže vám aj prekonávať náročné prekážky.

Úplne novým prvkom je pohyb nazvaný Dash Slash. Vo výskoku si počkáte na moment, kedy cez nepriateľa začne svietiť znak seknutia a vtedy pri útoku dokážete jedným švihom vo vzduchu prekonať veľkú vzdialenosť až k tomuto cieľu. Bonusom je, že takto získate možnosť výrazne silnejšieho útoku, no postupom času si túto schopnosť osvojíte a využijete aj na prekonávanie priepastí a iných prekážok. Okrem nepriateľov ju viete aplikovať aj na niektoré prvky v prostredí a naozaj vám musí čo najskôr prejsť do krvi, keďže neskôr začne hra jej nezvládnutie kruto trestať.

Vracia sa aj jeden z najzaujímavejších mechanizmov, aké som v 2D hrách za posledné roky videl. V hre môžete dookola zomierať, koľko len chcete, kým máte v zásobe nejaké drahokamy. Tie jediné predstavujú limit vašich resetov na posledný objavený checkpoint. Po vašej smrti sa časť drahokamov z vášho mešca rozdelí na mieste a môžete si celý nález zobrať naspäť. Ak ale budete zomierať často a nebudete si brať naspäť drahokamy, povedie to k vášmu rýchlemu skonu.

10 levelov znamená aj 10 rôznych prostredí, ktoré sú známe, a zároveň aj úplne nové. Na ich konci vás čakajú starí známi bossovia, no teraz neraz aj s novými útokmi, takže si musíte osvojiť novú taktiku na ich porazenie, no Dash Slash si nájde svoje uplatnenie aj tu. Či sa nachádzate v mechanickom, stredovekom, ľadovom alebo akomkoľvek inom svete, práve toto jedno bleskové švihnutie kosou rozhodne o vašom živote či smrti. Okrem toho sú však prostredia spracované naozaj pútavo, každé má svoje špecifiká, ako grafické, tak aj v oblasti herných mechanizmov a hlavne nepriateľov, ktorí lemujú cestu k záverečnému bossovi.

Do toho všetkého ešte prichádzajú možnosti Tower of Fate. V leveloch zbierate drahokamy, no dokážete tam získať aj červené lebky a otvárať skryté truhlice. Vďaka tomu sa dokážete dopracovať k novým schopnostiam pre vlastnú postavu. Viete svojmu temnému hrdinovi zvýšiť kapacitu života, no taktiež aj mágie, ktorá je v tejto hre nazvaná temnota. Tá predstavuje manu, ktorú môžete využiť na čary, či používanie špeciálnych schopností. Tie si zas postupne viete odomykať u ďalšej NPC postavy, ktorá vám ich dá výmenou za nazbierané lebky. Takto sa môžete dopracovať k projektilom, štítu, dočasnému plachteniu vzduchom, spomaleniu času a iným užitočným schopnostiam.

Shovel Knight: Specter of Torment
Shovel Knight: Specter of Torment Príbeh vás zavedie aj do minulosti.
Príbeh vás zavedie aj do minulosti.


Shovel Knight: Specter of Torment Postupne si môžete vylepšovať postavu.
Postupne si môžete vylepšovať postavu.


Shovel Knight: Specter of Torment Získať niektoré poklady môže byť trošku náročnejšie.
Získať niektoré poklady môže byť trošku náročnejšie.





Vylepšenie postavy predstavuje aj plášť, ktorý práve nosíte. Plášte si môžete kúpiť za nazbierané drahokamy, no sú relatívne drahé a čím lepší efekt kúpou nového získate, tým viac zaň musíte zaplatiť. A vzhľadom na zaujímavý spôsob zostávajúcich životov v hre nastupuje netradičný manažment. Nový plášť by vám v boji mohol pomôcť, no potrebujete do mešca aspoň nejakú kôpku drahokamov, aby ste mali istotu, že aspoň pár úmrtí v nasledujúcej misii prežijete a zostane vám dostatok na to, aby ste sa vrátili do boja.

Vo veži ale taktiež nájdete špeciálne výzvy, do ktorých sa môžete pustiť a po ich splnení vás čaká špeciálna odmena. Musíte sa ale pripraviť na to, že vám dajú zabrať ešte viac ako štandardné levely a tu a tam si už od nich budete potrebovať oddýchnuť. Hra vracia späť celkom slušnú výzvu a preverí vaše schopnosti, čo je len dobre - zvlášť pre tých starších hráčov. Bude to však relatívne krátka jazda. Aj napriek vyššej náročnosti hru prejdete asi za 4 hodiny, čo je naozaj málo, aj keď je to vyvážené cenou.

Graficky sa nič nezmenilo, no hudba je stále fenomenálna. Aj tá robí zo Shovel Knight: Specter of Torment indie počin, ktorý by vás nemal obísť. No je tu aj niekoľko nedostatkov. Hra je skutočne kratšia, chýba tu niečo naozaj nové, niečo prekvapivé. Je to taká stávka na istotu. Navyše autori nepridali prvky, ktoré už má v štandarde základná hra (kooperácia a iné). Expanzia je zatiaľ dostupná pre Nintendo Switch a budúci mesiac príde aj na ďalšie platformy. Rozhodne stojí za pozornosť, no určite by som viac odporúčal kompletnú edíciu Shovel Knight: Treasure Trove, v ktorej nájdete základnú vylepšenú hru aj s obomi expanziami. To je už porcia zábavy, ktorá sa len tak neodmieta.


napísal matus_ace 15.3.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
SHOVEL KNIGHT: SPECTER OF TORMENT
+ stále zábavné
+ vynikajúca hudba
+ zaujímavý príbeh
+ chytľavá akcia
+ slušná výzva
- krátke
- málo skutočných noviniek
- dosť vecí sa opakuje


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Yacht club games
Štýl: Arkáda
Dátum vydania:  marec 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk