WARHAMMER 40,000: DAWN OF WAR III

WARHAMMER 40,000: DAWN OF WAR III

7.5

Vesmírni mariňáci na ústupe

Recenzia na PC verziu

Warhammer univerzum zrejme netreba nikomu predstavovať. A séria Dawn of War už má tiež svoje meno a hlavne priaznivci stratégií dobre vedia, s čím majú dočinenia. Relic Entertainment sa pohybuje v týchto vodách už niekoľko rokov a úspešne. Nič iné ako kvalitu sme teda neočakávali ani od Warhammer: Dawn of War III. Napokon však nová RTS skončila trochu rozporuplne.
 
Strategických hier v reálnom čase nie je až tak veľa, ako by sme chceli a tých naozaj vydarených je ešte menej. V tomto prípade ide hlavne o to, či je trojka pre vás atraktívnejšia ako predošlé časti. Záleží na tom, ako vám sadne a aký štýl preferujete. Hra, prirodzene, vychádza a čerpá z prostredia Warhammeru 40K a tomu zodpovedajú aj jednotky, mytológia a hlavní hrdinovia príbehu v kampani. Na rozdiel od Dawn of War II sa však najnovší diel z taktickejšieho štýlu s menším počtom postáv v teréne presúva do jednoduchšieho, ale s početnými armádami.

Základný systém hry vychádza z minulej časti a stratégie Company of Heroes, ale už sa viac približuje ku klasickým RTS s obvyklou výstavbou a produkciou jednotiek. Trochu sa tak vytráca špecifický Relic štýl, čo je určite škoda. Stále sa to však hrá dobre. Základňu tvorí niekoľko budov, ktoré sú potrebné na produkciu pechoty (väčšinou v niekoľkočlenných skupinách) a bojových vozidiel, k tomu nejaké obranné štruktúry a objekt s nákupom vylepšení. Nie je toho nejako veľa, ale stačí to na produkciu vcelku pestrého sortimentu jednotiek s odlišnou výzbrojou a parametrami. Prím však jednoznačne hrajú elitné jednotky - hrdinovia, ktorí majú unikátne schopnosti a bonusy.

Warhammer 40,000: Dawn of War III
Warhammer 40,000: Dawn of War III Základňu tvorí len niekoľko budov a dosť sa podobajú.
Základňu tvorí len niekoľko budov a dosť sa podobajú.


Warhammer 40,000: Dawn of War III Eldari sú v boji odlolní vďaka svojim dobíjateľným štítom.
Eldari sú v boji odlolní vďaka svojim dobíjateľným štítom.


Warhammer 40,000: Dawn of War III U orkov je bordel a milujú šrot, ktorý vedia zužitkovať.
U orkov je bordel a milujú šrot, ktorý vedia zužitkovať.





V teréne treba obsadzovať kontrolné body, ktoré sa dajú viacnásobne vylepšovať a sú zdrojom rekvizície a energie, teda surovín na výrobu budov a vojska. Okrem toho si treba všímať populačný limit a elitné body, ktoré určujú, kedy je možné na ľubovoľnom mieste privolať hrdinov. Tieto elitné jednotky sa v prípade úmrtia regenerujú a po istom čase ich môžete opäť privolať. Výnimkou sú len niektoré misie v ťažení. Taktických možností je v hre skutočne menej, krytie za objektmi alebo nastavenie smeru stacionárnych zbraní tvorcovia zatlačili do úzadia. Slabšou náhradou sú bunkre s energetickým poľom, ktoré chráni posádku pred strelami, ale nemá efekt pri útoku zblízka. A potom je vhodné využívať vlastnosti a špecifiká jednotiek, ako je neviditeľnosť alebo dlhý dostrel.

Každá z troch dostupných rás - vesmírni mariňáci, eldari a orkovia, má vlastné budovy, hrdinov a armády, určité výhody a do istej miery odlišný manažment. Mariňáci sú najviac tradiční a obľúbite si napríklad individuálne prikupovanie plameňometu alebo plazmových pušiek pri základných čatách, umiestnenie štandardy, ktorá zvyšuje morálku a výsadkové moduly z orbity. Eldarov chránia dobíjateľné štíty a môžu teleportovať svoje budovy. Orkov povzbudzujú veže a pokriky Waaagh, vylepšujú sa šrotom, a dokonca z neho môžu priamo v teréne zostaviť silnejšie jednotky. Univerzálnou vlastnosťou všetkých rás je doliečovanie hrdinov a dopĺňanie stavov oslabenej čaty po ústupe k základni, prípadne pri určenom vozidle.

Hra obsahuje jedinú kampaň, ale tá je mixom, v ktorom sa opakovane striedajú všetky tri rasy. Výsledkom je ucelený lineárny príbeh, v ktorom priebežne spoznávate hrdinov každej strany. Dej neurazí, hoci podobné sci-fi story sme tu už mali mnohokrát. Každá rasa má spočiatku vlastné záujmy, no napokon sa sústreďujú na mocný artefakt, ktorý môže radikálne zmeniť beh udalostí. Misie väčšinou vyžadujú porazenie nepriateľských armád alebo vybraných budov, prípadne treba niekoho zachraňovať. Celkom zábavná bola obrana masívneho dela, ktoré sa po pomalom nabíjaní posúvalo spätným rázom pri použití. Alebo záškodníci orkov, ktorí mali spôsobiť explózie masívnych zbraní nastražením výbuchov vo ventilačných šachtách. Väčšinou sa však jedná o štandardné úlohy a zadania s tradičným priebehom.

Za úspechy v misiách  a levely hrdinov sa odomykajú skiny pre avatara, nové schopnosti a lebky na nákup nových elitných jednotiek a doktrín (elitných a armádnych), ktoré môže hráč obmieňať a upravovať pred ďalšou mapou. Sprievodnou aktivitou je vytváranie vlastných farebných variácií jednotiek, čo sa uplatní predovšetkým v multiplayeri. Tam si vyberáte nielen rasu, ale aj farebnú schému, pričom už predvolený sortiment „s nátermi" je veľmi bohatý.

V sieťovej hre vás čakajú boje jeden na jedného, bitky dvoj a trojčlenných družstiev. Živých spoluhráčov a protihráčov môže suplovať AI. Máp určite mohlo byť viac a rovnako aj režimov. Hra ponúka iba jediný, ale aspoň vcelku vydarený. Multiplayerová bitka má tri fázy. V prvej musíte zničiť nepriateľské generátory štítu,  ktoré chránia druhý kľúčový objekt  - vežičku a všetko sa zavŕši zlikvidovaním energetického jadra. Stačí sa teda sústrediť na tieto tri ciele a udržanie kontrolných bodov, aby ste mali dostatok surovín na produkciu jednotiek. Boje sa však aj tak natiahnu na desiatky minút.

Každá frakcia v multiplayeri má nejakú supersilu, napríklad eldari vyvolajú ničivú búrku s bleskmi, ktorá sa dá navyše aj posúvať. Takáto vymoženosť dokáže poriadne preriediť stavy nepriateľskej armády, vyzerá veľmi efektne, ale v konečnom dôsledku je kontraproduktívna. Zbytočne sa tým naťahujú zápasy, v ktorých sa, bohužiaľ, víťazí predovšetkým početnou prevahou a treba chrliť stále nové posily. Výsledok boja ovplyvňujú aj elitné jednotky. Každý hráč má tri a musia sa najskôr odomknúť elitnými bodmi. A poslúžia aj doktríny s bonusmi pre hrdinov aj armády.

Warhammer 40,000: Dawn of War III
Warhammer 40,000: Dawn of War III Niekedy je to poriadna mela a chaos. Najmä v multiplayeri.
Niekedy je to poriadna mela a chaos. Najmä v multiplayeri.


Warhammer 40,000: Dawn of War III Keď padne energetické jadro, eldari zvíťazia.
Keď padne energetické jadro, eldari zvíťazia.


Warhammer 40,000: Dawn of War III Kampaň aj multiplayer oživuje výber hrdinov, elitných a armádnych doktrín.
Kampaň aj multiplayer oživuje výber hrdinov, elitných a armádnych doktrín.





Audiovizuálnej stránke nie je veľmi čo vytknúť. Hra veľmi dobre vyzerá, efekty v boji sú vydarené, snáď len pri priblížení bojiska jednotkám chýbajú výraznejšie detaily. Zvuky sú priliehavé, dabing najmä v brífingoch misií solídny, hudba tajuplná a pochmúrna. Aj na stredne výkonnej zostave hru spustíte na vysokých nastaveniach a ani pri veľkom počte jednotiek v multiplayeri neseká a všetko je plynulé. V súčasnosti len zriedka narazíte na tak dobre optimalizovaný titul a za to si vývojári zaslúžia pochvalu.

Dawn of War III nie je veľmi originálna stratégia, ale má svoje silné stránky, ktoré hru robia zábavnou a vcelku atraktívnou. Veľmi však zaváži to, či máte skúsenosti s predošlými titulmi v sérii alebo inými RTS od Relicu. V porovnaní s nimi totiž nový Warhammer pôsobí dosť obyčajne a zamrzí, že namiesto premysleného postupu autori stavili skôr na pobehujúce mnohopočetné armády. Niekomu sa navyše budú máliť iba tri hrateľné rasy. Keď k tomu pridáme priemernú kampaň a multiplayer s jediným režimom a hŕstkou máp, výsledkom je síce vizuálne príťažlivá a dobre optimalizovaná RTS, ale so slabším obsahom a bez charizmy svojich predchodcov. No ak poľavíte zo svojich nárokov, stále vás dokáže slušne pobaviť.


napísal uni 5.5.2017
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
WARHAMMER 40,000: DAWN OF WAR III
+ dynamická a ľahko prístupná RTS aj pre nováčikov
+ príjemný vzhľad a dobrá optimalizácia
+ elitné jednotky a doktríny
+ špecifické prvky každej rasy
- pomerne málo obsahu a nevýrazná náplň
- početné armády na úkor taktiky
- niekedy neprehľadné na bojisku aj v menu hry
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3GHz i3 quad, 4 GB RAM, 1GB VRAM, GeForce 460, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Sega / Relic
Štýl: Stratégia / Realtime
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19750)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk