LEGO CITY UNDERCOVER

LEGO CITY UNDERCOVER

8.5

Mesto plné kociek a akcie

Recenzia na PS4 verziu

Do rúk Traveller's Tales sa spolu so svetom plastových kociek Lego dostali aj mnohé ďalšie veľké licencie, či to boli Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter, Lord of The Rings alebo ďalšie. Všetky zaujali, všetky ponúkli zábavnú hrateľnosť najmä vo dvojici a všetky veľmi dobre ťažili zo značiek, z ktorých vychádzali. Paradoxne však najlepšia hra od týchto vývojárov nemala za sebou žiadnu známu filmovú licenciu, bohato si vystačila len s obrovským svetom z Lega a poriadnym nákladom rôznych väčších či menších žánrových odkazov.

Spomínanou hrou je LEGO City Undercover. Ešte v roku 2013 ju priniesli TT Fusion exkluzívne na Nintendo Wii U, kde ponúkla GTA štýl, avšak bez násilia, takže bola vhodná pre malých aj veľkých - ideálne pre oboch spolu vo dvojici. Hra zaujala kvalitami a zaradila sa medzi tie najzaujímavejšie, ktoré sa na Wii U objavili a neboli priamo od Nintenda. Teraz sa TT Fusion snažia dokázať kvality hry, aj keď so štvorročným oneskorením, aj na ostatných platformách. Vylepšovať príliš nemali čo a podľa čísla hore pravdepodobne už viete, že kvality hry a jej kúzlo stále zostali zachované, bez ohľadu na to, že hra už nie je najnovšia.

LEGO City Undercover je skutočná žánrovka. Veď jej hlavný hrdina sa volá Chase McCain a už z toho vám musí byť zrejmé, ktorým smerom sa herné odkazovanie na filmový priemysel bude uberať. Ale tým sa to nekončí. Chase je správny chlap na správnom mieste a v správnom čase. Vracia sa do svojho milovaného mesta, v ktorom ale opäť vyčíňa jeho nemesis. Rex Fury ušiel z basy a rozbieha nový zločinecký kolotoč, do ktorého zatiahol prakticky celé mesto. A vy ste ten jediný policajt, ktorý ho dokáže opäť dostať za mreže, prinavráti poriadok do ulíc a popritom si ešte získa srdce svojej milovanej. Je vám to známe? Nevadí! Funguje to na výbornú a tu a tam si autori skryli v rukáve aj nejaké eso.

LEGO City Undercover
LEGO City Undercover Vozový park je v hre naozaj pestrý
Vozový park je v hre naozaj pestrý


LEGO City Undercover Hra svoju Wii U základy nezakryje
Hra svoju Wii U základy nezakryje


LEGO City Undercover V kooperácii zabaví ešte viac
V kooperácii zabaví ešte viac





Cesta naprieč hrou totiž vedie cez infiltráciu do zločineckých organizácií v meste. To znamená, že sa postupne budete učiť nové triky a schopnosti, ale hlavne budete získavať nové prevleky a podoby, ktoré vás dostanú ďalej. Každá nová tvár so sebou prináša nový herný zážitok, ktorý uvedie jej unikátne schopnosti a potom je už len na vás, aby ste ich vhodne skombinovali. A to nielen v príbehových misiách. Podobne ako GTA, ktoré hru inšpirovalo, aj Lego City Undercover sa stáva otvoreným pieskoviskom, ktoré v sebe skrýva mnohé taje a vedľajšie aktivity, ku ktorým sa môžete prepracovať, no nebude to úplne zadarmo. Musíte si teda vedieť počkať. Často objavíte niečo skryté, na čo ale ešte nemáte správny prevlek.

Rovnako je to aj s mestom a jeho možnosťami, čo je už ale tradičným trópom podobných hier. Je obrovské, má svoje výrazné plochy, ihriská, obrovské možnosti aj rôzne dopravné prostriedky. Nie všetko máte ale prístupné hneď od začiatku. Až časom sa dostanete do niektorých sprvu odrezaných častí mesta. Taktiež si budete musieť počkať, kým si sprístupníte napríklad rýchle cestovanie železnicou, no aj ďalšie možnosti dopravy, ako napríklad lode alebo helikoptéry. A postupom času si začnete všímať, ako sa aj ulice priebežne plnia zaujímavejšími autami, pričom niektoré si môžete sami odomykať tým, že niekde objavíte skrytý totem. A môže sa to zdať ako drobnosť alebo samozrejmosť, ale hre to pomáha udržať si svieži dojem, keď stále vidíte niečo nové rovno pred nosom.

Celkovo si dali TT Fusion náramne záležať na rôznych drobných detailoch, ktoré ale výsledný dojem ťahajú poriadne vysoko. Sú to akoby čerešničky na torte, ktoré dokážu jej chuť ešte trošku vyšperkovať, a pritom to nie sú vôbec dôležité prvky. V podobe astronauta tu napríklad ovládate jednotlivé oblasti tak, že tam zapichnete vlajku ako na Mesiaci. Drobnosť, ale výborne funkčná. Naraziť tu môžete na sochy, za ktorých návštevu získate aj achievement/trofej. No a celkovo môžete sami poskladať 65 super stavieb, ak na ne, samozrejme, máte dostatok kociek. To všetko sú činnosti, ktoré pridávajú hodiny hrania navyše.

Jadro hrateľnosti ale zostáva v hlavnej náplni, ktorú som už načrtol. Chase bojuje na niekoľkých frontoch, neustále predstavuje svoju ďalšiu tvár a do arzenálu vám pribúdajú nové šikovné vecičky. Zabudnite na nejakú priamu streľbu, predsa len je to hra aj pre tých menších. Niekoľko netradičných zbraní sa vám ale do rúk dostane. Napríklad zbraň s hákom, prípadne farebná zbraň a ďalšie. Všetko to slúži najmä na prekonávanie prekážok. Dostanete sa však aj k priamej akcii, ktorá je ale len pästná, pričom si najskôr musíte prejsť zaujímavým kung-fu výcvikom. A dosť si ju užijete aj na cestách, keďže autá z plastových kociek, aj keď sa ochotne rozpadávajú, toho vydržia naozaj veľa.

Lego City Undercover je akčná hra v otvorenom meste. Nechýba tu jazdenie, lietanie, plávanie, akcia, naháňačky a hromada misií. Jej druhá tvár však poteší aj tých, ktorí majú veľké nutkanie všetko zbierať. Je to predsa hra o Lego kockách. Tie určujú, čo všetko môžete postaviť, ale aj to, na koľko percent sa vám podarilo splniť misie. Popri plnení hlavných úloh tak beháte okolo a rozbíjate všetko, čo máte pred očami. Len aby ste sa stali hrdinom mesta. A samotné misie taktiež ponúkajú niekoľko vedľajších úloh, ktoré môžete plniť a skompletizovať si tak svoj policajný odznak.

Jediná škoda je, že aj keď to všetko rozbíjate a zbierate, prostredie sa vždy obnoví do pôvodnej podoby, čo trošku kazí dojem. Áno, hra vám tak umožňuje grindovanie kociek, koľko sa len do vás zmestí, no boli by ste radi, keby sa to nedialo. Taktiež už prejdené misie umožňujú opätovné hranie, no s rovnakým efektom. Dokonca aj po načítaní uloženej pozície (pričom zvlášť úvodné načítanie hry je stále príliš dlhé) sa ocitnete vždy pred vašou policajnou stanicou, bez ohľadu na to, že ste pri automatickom uložení boli napríklad na ostrove na opačnom konci mapy. A takéto veci sa pričiňujú o vkrádanie monotónnosti, keďže často opakujete tie isté trasy a nezmenené lokality.

LEGO City Undercover
LEGO City Undercover Pripravte sa na množstvo filmových odkazov
Pripravte sa na množstvo filmových odkazov


LEGO City Undercover Nájdete tu tiež hromadu minihier a vedľajších aktivít
Nájdete tu tiež hromadu minihier a vedľajších aktivít


LEGO City Undercover Mesto sa môže rozrastať aj vďaka vašim stavbám
Mesto sa môže rozrastať aj vďaka vašim stavbám





Niektoré funkcie pôvodnej Wii U verzie boli naviazané na gamepad konzoly. Ovládač bol do hry prevedený ako komunikátor hlavného hrdinu – jeho primárny nástroj. Slúžil ako mapa, no používali sa aj jeho pohybové možnosti pri pátraní, využívaní kamery, či dokonca odpočúvaní. Postupne sa vám tieto možnosti sprístupňujú a pomáhajú riešiť prípady. Pôsobilo to veľmi dobre a organicky. To je však teraz, bohužiaľ, preč a je vidno, že tieto mechanizmy boli vytvorené pre iné ovládanie. Teraz tieto prvky pôsobia skôr ťažkopádne. Síce stále osviežujú hrateľnosť, no už to nie je ono.

Našťastie audiovizuálna stránka stále je „ono“. Bola nadčasová v dobe vydania a ani nebolo potrebných veľa úprav, aby hra stále vyzerala dobre. Beží vlastne len vo vyššom rozlíšení s pár zmenami. Stále je pekná, stále sa na ňu skvele díva a hýbe sa veľmi dobre, čo by však nemal byť problém. Hudba je stále veľmi dobrá, šitá na mieru hre, aby podčiarkla jej výborný dojem policajnej žánrovky. Ak navyše nie ste zasvätení do novších Lego hier, môže byť táto pre vás veľkým prekvapením. Je to totiž najviac urečnená Lego hra, aká vyšla. Navyše pôvodne v dobe, keď sa bežne Lego hry až tak veľmi nedabovali. Tu nájdete plne nadabované množstvo postáv, plno z nich úplne archetypálnych, a je to skvelá robota, ktorá opäť hre len pomáha.

Nevtieravý humor parodujúci známe filmy, skvelé využitie žánrových trópov a aj chytľavá hrateľnosť, ktorú si v lokálnej kooperácii môžu užiť malí aj veľkí. To sú pravdepodobne najsilnejšie zbrane v ponuke Lego City Undercover. Zub času hru za tých pár rokov od pôvodného vydania po technickej stránke nenahlodal. Aj v tomto ohľade má stále čo ponúknuť. Jej nedostatky sú skôr menšie, no podpísali sa na celkovom dojme. Nahrávacie časy by mohli byť kratšie, aj keď sa nejaké extrémne dlhé čakanie nekoná. Neustála obnova prostredia a návrat pred policajnú stanicu pri nahratí hry už zamrzia oveľa viac. A nepotešia ani menšie chybičky, ktorých sa autori nevyvarovali, napríklad občasné zaseknutie postáv alebo vozidiel. To všetko ale nič nemení na tom, že vás čakajú desiatky hodín výbornej zábavy.


napísal matus_ace 19.5.2017
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
LEGO CITY UNDERCOVER
+ nevtieravý humor a vydarená paródia
+ zábavná žánrovka
+ chytľavá kooperácia
+ desiatky hodín hrania
+ množstvo pekných detailov
- menšie chybičky a občas hnevá kamera
- dlhšie nahrávacie časy
- obnovovanie prostredia


RECENZIE HRÁČOV
WiiU
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Nintendo / Warner Bros. / Travellers Tales
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. marec 2013
 7.4. 2017 (PC, PS4, Xbox One,Switch)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19513)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk