ENDLESS SPACE 2

ENDLESS SPACE 2

8.0

Dobýjanie nekonečného vesmíru pokračuje

Recenzia na PC verziu

Hviezdy poskytujú veľa priestoru pre videohry a vesmírne stratégie patria k najobľúbenejším žánrom. Tituly od Amplitude Studios identifikovateľné vďaka prívlastku Endless sú zas zárukou kvality. Endless Space 2 nenechá nikoho na pochybách, že to aj tentoraz vyšlo a máme tu ďalší kúsok, ktorý pohltí hráčov ako čierna diera.

Nová hra sa začína tradičným generovaním univerza na základe výberu rás, zvolených paramatrov vesmíru a režimu so živými hráčmi alebo AI náhradníkmi. Osem hrateľných frakcií sa líši svojím vzhľadom, životnou filozofiou, zriadením a aj preferovanou taktikou. Ak sa chcete držať ľudskej rasy, je  tu impérium, oveľa exotickejšie sú bytosti Unfallen, ktoré nie náhodou majú podobu stromov, z úplne iného súdka sú technologicky vyspelí Vodyani či hmyzí Cravers.

Endless Space 2 je ťahová stratégia zameraná na manažment. A hoci zabŕdne aj do iných oblastí, je to predovšetkým o koordinácii rôznych aktivít pri kolonizovaní vesmíru. V prvom rade treba expandovať, rozširovať svoje teritórium okupovaním nových planét v početných hviezdnych systémoch. Sú to menšie, vzájomne pospájané sektory, medzi ktorými sa dá presúvať loďami spočiatku určenými hlavne na prieskum a vytváranie základní, ktoré sa časom zmenia na plnohodnotné kolónie.

Endless Space 2
Endless Space 2 Každý hviezdny systém obsahuje niekoľko planét s rôznymi zdrojmi a možnosťami.
Každý hviezdny systém obsahuje niekoľko planét s rôznymi zdrojmi a možnosťami.


Endless Space 2 Menšie civilizácie si môžete získať bez väčších problémov.
Menšie civilizácie si môžete získať bez väčších problémov.


Endless Space 2 Upraviť sa dajú lode hrdinov, ale aj tie bežné, ktoré produkujete.
Upraviť sa dajú lode hrdinov, ale aj tie bežné, ktoré produkujete.





Planéty sa líšia svojím povrchom aj podmienkami. Treba si všímať kľúčové zdroje, ako je jedlo na nasýtenie obyvateľov, priemyselnú zložku, ktorá sa využíva na výstavbu vylepšení a lodí. Dôležitý je prach, ktorý slúži ako základná mena na nákup rôznych vecí, vyplácanie hrdinov a pri ďalších špecifických činnostiach. Svoj význam má aj veda, s ktorou súvisí rozvoj nových technológií a napokon vplyv, ktorý sa uplatňuje predovšetkým v diplomacii.

Nie všetky planéty sú obývateľné - aspoň nie hneď - ale vďaka novým objavom sa neskôr môžu stať ďalšou funkčnou kolóniou s vlastným obyvateľstvom, produkciou a guvernérom. Prakticky všade sa však vyskytujú rôzne anomálie, ku ktorým sa oplatí posielať expedície z vašich lodí, aby ste získali rôzne benefity. Asi netreba zdôrazňovať, že kolonizované planéty je vhodné zveľaďovať, čím sa zvyšuje ich produkcia aj celková úroveň. Nové vymoženosti sa pritom realizujú a stavajú v tom istom menu ako vesmírne lode.

Lode môžete presúvať jednotlivo alebo v početnejších flotilách, ktoré prípadne posilní aj nejaký hrdina. Poteší možnosť upravovať alebo vytvoriť nový dizajn. To znamená, že si zvolíte trup lode a následne pridávate rôzne moduly a zbrane. Svoj výtvor potom môžete pomenovať, vo veľkom vyrábať a podľa potreby editovať. Týka sa to aj lodí hrdinov, ktorí vedia poslúžiť aj ako správcovia kolónií, zvyšujú sa im levely a pribúdajú body na rozvíjanie troch druhov schopností.

Skôr či neskôr narazíte na iné rasy, ku ktorým zaujmete určitý postoj. S majoritnými frakciami rozvíjate vzťahy prostredníctvom pokročilého diplomatického menu. Využívate pritom hlavne body vplyvu a pre začiatok je optimálna najmä mierová dohoda. Rasy vzájomne súperia, ale môžu aj spolupracovať na spoločných projektoch, Časom sa vykryštalizujú noví spojenci alebo nepriatelia. Okrem toho narazíte na planéty obývané menšími civilizáciami. Tie si nakloníte jednoduchou diplomaciou a plnením nenáročných úloh, čo môže viesť k ich úplnému osvojeniu. Alebo im vyhlásite vojnu, či ich využijete na tréning vojenských jednotiek.

Treba však myslieť aj na poriadok doma, kde o vplyv bojujú rôzne politické strany. Rozvíjajú sa aj na základe vašej podpory a činov, vedú k pozmeneniu spoločenskej štruktúry vašej veľmoci. Môžu priniesť bonusy vo vede či vojenskej oblasti na úkor iných zložiek. Na čele jednotlivých partají opäť môžu stáť hrdinovia. Mení sa zloženie senátu, konajú sa voľby a viete stanoviť zákony. Okrem toho často musíte zaujať postoj v rôznych situáciách počas eventov a prebiehajúcich udalostí. Spravidla si vyberáte jednu z dvoch až troch možností a potom získate nejaké výhody, ale aj postihy.

Príjemným spestrením postupu sú úlohy, ktoré síce majú väčšinou jednoduché zadania, ale často si môžete vybrať tie, ktoré vám najviac vyhovujú. Napríklad sa rozhodnete, že prevalcujete nepriateľov v piatich bitkách, alebo sa namiesto toho sústredíte na dosiahnutie stanoveného technologického rozvoja.

Boje vám síce neponúknu možnosť priamo ovládať svoje lode, ale pred bitkou smiete rozmiestniť flotily a vyberáte taktické karty, ktoré prinesú nejaký bonus alebo výhodu. Potom nasleduje automaticky generovaný výsledok a ak máte chuť, môžete priebeh boja sledovať v 3D zobrazení. Pri dobýjaní planét dochádza aj k pozemným bojom, kde zohráva úlohu rozvoj kolónie a jej obrancov začlenených medzi pechotu, obrnené vozidlá a letectvo.

Ovládanie je vcelku intuitívne, s myškou je všetko dynamické a pohodlné. No aj napriek praktickému dizajnu a položkám je v neskoršej fáze hra menej prehľadná. Týka sa to najmä lodí a ich presunov po líniách. Oceníte však ikony, ktoré vyskakujú na obrazovke po každom kole a upozorňujú na kľúčové udalosti, eventy a neaktívne flotily.

Endless Space 2
Endless Space 2 Technologický strom je bohatý a obsahuje vynálezy v rôznych odvetviach.
Technologický strom je bohatý a obsahuje vynálezy v rôznych odvetviach.


Endless Space 2 Úlohy a udalosti sú vítanou súčasťou hry.
Úlohy a udalosti sú vítanou súčasťou hry.


Endless Space 2 Expandujeme, spoznávame nové systémy aj svojich susedov.
Expandujeme, spoznávame nové systémy aj svojich susedov.





Audiovizuálna stránka lahodí oku aj uchu. Pred sebou vidíte hviezdne sústavy, ktoré si môžete približovať a analyzovať. Otvárate si rôzne obrazovky s prehľadnými údajmi a aktivitami zameranými na politiku, obchodovanie, výskum technológií, lode a ich dizajn, hrdinov, diplomaciu a spravovanie kolónií. Veľmi pekné, aj keď krátke, sú náhľady na nové planéty a dobre sa pozerá aj na priebeh bojov. Dobre sa počúva pôsobivý soundrack, hoci je zložený skôr z ťažších melancholických melódií.

Endless Space 2 je hlavne o kolonizovaní a objavovaní. Nemá až takú hutnosť a hĺbku ako grand stratégie od Paradoxu, hra je teda menej náročná, a práve preto prístupná širšiemu spektru hráčov, ktorých priťahuje tento žáner. Každopádne je dostatočne komplexná a prináša zaujímavý manažment spestrený vývojom hrdinov a úlohami, ktoré poháňajú vpred. A potom je tu ešte Steam Workshop a modifikácie, ktoré rozširujú základný obsah. Je trochu škoda, že sa nedajú priamo ovládať flotily v boji,  čo by niektorí hráči určite ocenili, avšak v zásade hra poskytuje všetko, čo od kvalitnej vesmírnej 4x stratégie očakávate.


napísal uni 25.5.2017
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
ENDLESS SPACE 2
+ kvalitná audiovizuálna stránka a atmosféra
+ komplexný a zrozumiteľný manažment
+ hrdinovia, úlohy a udalosti obohacujúce hrateľnosť
- v pokročilej fáze menej prehľadné
- po čase do istej miery stereotypné
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU i3 štvrtej generácie, Radeon 5800, 4 GB RAM, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Amplitude Studios
Štýl: Stratégia / Ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk