STAR TREK: BRIDGE CREW

STAR TREK: BRIDGE CREW

8.0

Na mostíku vesmírnej lode

Recenzia na PS4 verziu

Kapitánov denník, hviezdny dátum 2017.166: Opäť sme neprešli cez Kobayashi Maru. Ten test je naozaj nemožný. Opakujeme ho už tridsiaty raz a stále ho nedokážeme prejsť. Dnes sme sa však nedostali ani po stret s Klingonmi. Náš nový kormidelník to neubrzdil z impulzného pohonu a nabúrali sme do asteroidu. Keď som sa snažil s inžinierom dohodnúť na opravách lode, začal len mávať rukami vo vzduchu. Ešte aj taktický dôstojník pred nárazom zabudol zapnúť štíty. Fakt nerozumiem tomu, ako tu dokázal Kirk podvádzať. Ale zjavne mal lepšiu posádku, ja sa tu zatiaľ musím trápiť s týmito opicami.

Star Trek je fenomén, ktorý v mnohých z nás vzbudil záujem o sci-fi a deti (a nielen tie) po celom svete vďaka nemu už dekády snívajú o tom, že zasadnú do kapitánskeho kresla, vydajú sa do ďalekého vesmíru a budú objavovať nové svety. Na to si síce budeme musieť počkať, no aspoň drobnú ochutnávku života vesmírneho kapitána poskytne nová hra z tohto univerza – Star Trek: Bridge Crew. Aj keď, čo sa týka toho univerza, je to trošku komplikovanejšie. Bridge Crew je zasadená do Abramsovho univerza, ktoré vzniklo zničením lode USS Kelvin v jeho prvom modernom filme. A priamo naň aj nadväzuje, no tiež preberá jeho vizuálne prvky, či už je to dizajn lodí, mostíkov alebo uniforiem.

Príbeh tu síce nehrá prvé husle, ale prekvapivo dobre zapadá do reštartovaného univerza. Nadväzuje na zničenie Vulkánu Nerom, čo Federácii narobilo nemalé problémy. Vulkáncov síce veľa neprežilo, no treba im nájsť nové miesto pre domov. Na túto misiu bola cvičená špeciálna posádka – tá vaša. Do velenia dostávate nový prototyp lode USS Aegis (NX-1787), ktorá síce vyzerá ako moderná Constitution class, ale je to vraj nový model. V roku 2259 sa vydávate do nezmapovanej oblasti vesmíru známej ako Trench, aby ste tam našli potenciálny domov pre svojich spojencov, no veci sa vyvinú inak, než ste pôvodne čakali.

Star Trek: Bridge Crew
Star Trek: Bridge Crew Dopredu. Hovorím vám, dopredu!
Dopredu. Hovorím vám, dopredu!


Star Trek: Bridge Crew Nie všetko v hre prebieha tak rýchlo ako vo filmoch
Nie všetko v hre prebieha tak rýchlo ako vo filmoch


Star Trek: Bridge Crew Nájdete tu aj klasický, no poriadne komplikovaný mostík
Nájdete tu aj klasický, no poriadne komplikovaný mostík





Veci sa zvrhnú, na scéne sa objavujú nepriatelia, kozmické anomálie a iné faktory, vďaka ktorým sa plán mení. Nová výzva je však ešte zaujímavejšia ako to, čo ste mali robiť pôvodne. Budete skúmať, objavovať a občas aj bojovať, teda tie tradičné veci, ktoré sú so Star Trekom späté. Príbehová kampaň je vlastne takým prierezom toho, čo značka pre ľudí znamená, pričom to vyvrcholí práve veľkým súbojom, no nájdete tu aj jednu stealth misiu. Celkovo však príbeh nie je veľmi dlhý. Nájdete tu päticu misií, mnohé majú aj vedľajšie ciele, k tomu je tu príbehový prológ a na záver aj špeciálna výzva Kobayashi Maru (tentoraz bez podvádzania).

To sa síce nezdá byť veľa, a vlastne to veľa ani nie je, no nebudete sa nudiť a hra tým navyše nekončí. Ešte k tomu tu je aj nejaká tá znovuhrateľnosť, ako bežne býva pri kooperatívnych hrách. Misie zaberú zväčša takých 20-40 minút, pričom ak hráte sami, či máte nie práve najlepší tím, hrozí vám opakovanie. A trošku naštve aj to, že sa hra nedá zapauzovať. Ak vám pri dverách zazvoní kuriér práve v momente, keď sa dostávate do sendviča medzi klingonské Dravce a ich disruptory z vašej novej lode pomaly odkrajujú, dosť to nahnevá. A ak aj máte dobrý tím, bude to chcieť tréning, aby ste zdolali aj všetky vedľajšie úlohy.

Okrem príbehovej kampane tu nájdete aj režim Ongoing Voyages, ktorý ponúka prakticky nekončiace množstvo náhodných misií rozdelených do štyroch typov: výskum, záchrana, obrana a získanie. Ich názvy sú dokonale vystihujúce, aby ste pred hraním vedeli, do čoho idete. Pravdou však je, že aj keď sú mnohé veci v misiách generované náhodne, úplne odlišné vždy nie sú a ich schéma je rovnaká. Časom tak prídete na to, čo sa stane. Sú však trošku náročnejšie ako príbehové misie a aj keď ich môžete hrať sami, rozhodne sú určené primárne pre kooperáciu s ďalšími hráčmi. Vtedy si ich užijete viac, ako to zvyčajne býva. K tomu vás spoločne potrápia a spoločne vám ani nebude prekážať, že sa schémy misií opakujú. Celkovo však ich variabilita nie je taká zlá.

Príbehové misie a aj Ongoing Voyages plníte v základe z mostíka USS Aegis, ktorá síce navonok pripomína vesmírnu loď triedy Constitution, avšak mostík už vyzerá inak. Samozrejme, štýlom aj dizajnom pripomína modernú Enterprise, avšak má iné rozostavenie, aby ste so spoluhráčmi na seba lepšie videli a mali ste zároveň o všetkom čo najlepší prehľad. Avšak len v Ongoing Voyages máte možnosť sadnúť do kresiel pôvodnej Enterprise z roku 1966. Vrátite sa tak späť v čase do dôb na dnešnú dobu komicky vyzerajúcich sci-fi, no zároveň si tak výrazne zdvihnete obťažnosť. Mostík klasickej lode je zložitejší, nie je tak intuitívny, je plný nič nehovoriacich blikajúcich tlačidiel, ku ktorým si každú chvíľu musíte aktivovať popisy. Čiže vyzerá naozaj autenticky a fanúšikov rozhodne poteší.

Hneď v úvode si vytvoríte svojho kapitána, no to nie je jediná rola, do ktorej sa v Bridge Crew môžete vžiť. Ak sa však pustíte len do singleplayer hrania, kapitán bude vaša hlavná rola. Pomocou jednoduchého menu si ako kapitán vyvolávate menu vlastných možností. Tie sú rozdelené na pravú a ľavú stranu kapitánskeho kresla. V zásade máte o úlohách a okolí najlepší prehľad a vy musíte vyhodnocovať situáciu. Potom ale môžete vyskakovacím kontextovým menu rozdávať príkazy svojim trom AI kolegom – kormidlu, taktike a strojovni. Každá postava tu má vlastnú rolu a prelínajú sa len ojedinele. V prípade, že umelej inteligencii neveríte, môžete sa priamo prepnúť do niektorej z postáv. A občas to bude treba. AI kormidelník totiž rád naráža do asteroidov a iných kozmických telies, ak mu nezadáte príkaz, aby sa im vyhol.

Čaro ale tkvie v spolupráci s inými hráčmi online, kde je najväčšia sila hry. Cez mikrofóny po sebe kričíte, každý sa snaží hrať čo najlepšie, no pozor na sólistov, ktorí sa rozhodnú jednať na vlastnú päsť. Napríklad v momentoch, keď bojujete s Klingonmi a kvôli fázerom im potrebujete byť čelom, no váš kormidelník sa rozhodne pre úhybný manéver Somár-1 a vystaví tak bok vašej lode paľbe, ktorú neopätujete. Dobrá spolupráca je zvlášť v náročnejších misiách kľúčová. Online hru si pritom môžete vytvoriť sami a pozvať priateľov, či si len rýchlo nájsť spoluhráčov náhodne. Hra vás potom hodí do pripravovacej miestnosti so stredovou konzolou, odkiaľ sa dostanete do konkrétnej misie.

Star Trek: Bridge Crew
Star Trek: Bridge Crew Ako kapitán máte pod kontrolou misie
Ako kapitán máte pod kontrolou misie


Star Trek: Bridge Crew Zablúdite do naozaj zaujímavých zákutí vesmíru
Zablúdite do naozaj zaujímavých zákutí vesmíru


Star Trek: Bridge Crew Každá z pozícií má na práci iné úlohy
Každá z pozícií má na práci iné úlohy





Bridge Crew má veľmi dobre zvládnutú prezentáciu. Už úvodné menu vás posadí za ovládaciu konzolu malého raketoplánu, ktorý lieta okolo vesmírnej stanice, čo vyzerá dobre. Dokonca aj cut-scény v misiách sa snažia replikovať tie seriálové externé zábery na lode z rôznych uhlov. Snáď je len škoda, že tu aj nie je nejaké intro s kamerou letiacou okolo planét ako v The Next Generation. A taktiež je škoda, že sú loadingy relatívne dlhé, minimálne na PS4. Ku kvalitnej prezentácii patrí aj naozaj živý mostík, kde NPC komunikujú, presne ako vo filmoch/seriáloch to tu pri súbojoch iskrí a horí. Dabing je kvalitný a taktiež aj grafika. Tá na mostíku vyzerá slušne, no už menej slušne vyzerá to, čo sa zobrazuje na obrazovke vašej lode.

Najväčším mínusom PSVR verzie je však ovládanie. Záber Eye kamery často nie je tak dobrý, aby ste mohli pohodlne niektoré pozície ovládať Move ovládačmi a dostávajú sa mimo zorný uhol kamery. Zvlášť vtedy, keď hráte singleplayer a musíte sa často prepínať medzi pozíciami. Vtedy musíte ovládače každú chvíľu kalibrovať, aby ste napríklad dosiahli na vzdialenejšie ovládacie prvky. Pohodlnejšie je tak preklikávať sa na každú položku DualShock ovládačom, a to je už čo povedať. PC verzia s ovládaním HTC Vive alebo Oculus Touch na tom bude pravdepodobne lepšie.

Star Trek: Bridge Crew je jedna z najzaujímavejších VR hier a najlepšia Star Trek hra za veľmi dlhú dobu. Má to však niekoľko podmienok. Tou prvou je to, že musíte byť fanúšikmi Star Treku. Vtedy oceníte drobné nuansy, ktoré z toho robia veľmi dobrý herný zážitok. Aj keď tu niektoré veci pôsobia inak ako vo filmoch a seriáloch (musíte dlhšie nastavovať warp vektor, počkať na nabitie cievok a podobne), veľmi dobre hra vystihla Star Trek. Druhou podmienkou je, že budete mať spoluhráčov. Hra je naozaj primárne o multiplayeri, a aj keď ju dokážete hrať aj sami, rozhodne sa viac a podstatne dlhšie zabavíte v skupine. Našťastie, na rozdiel od iných PSVR multiplayeroviek, tu o komunitu (zatiaľ) nie je až taká núdza.


napísal matus_ace 16.6.2017
Páči sa mi!
8.0
Ohodnotiť
STAR TREK: BRIDGE CREW
+ autentický Star Trek zážitok
+ misie vedia byť slušná výzva
+ zábavná kooperácia
+ mostík klasickej Enterprise
+ 4 úplne rozdielne pozície
- ovládanie na PSVR nie je práve najpríjemnejšie
- graficky by ste zniesli aj viac
- kampaň je krátka


RECENZIE HRÁČOV
PC
Oculus Rift
PC VR
PS VR

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 30. máj 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk