Prečo skončili Steam Machines?

Pred pár rokmi skúsilo Valve rozbehnúť svoju vlastnú hernú platformu Steam Machines postavenú na SteamOS systéme. No tak rýchlo ako prišla, tak rýchlo aj odišla. A prečo vlastne? Čo sa tam stalo?

pridal saver 9.7.2017 o 12:52 pod hardware
Prečo skončili Steam Machines?

HARDWARE > NOVINKY >

Pred pár rokmi skúsilo Valve rozbehnúť svoju vlastnú hernú platformu Steam Machines postavenú na SteamOS systéme. No tak rýchlo ako prišla, tak rýchlo aj odišla. A prečo vlastne? Čo sa tam stalo? PC Gamer sa na to spýtal výrobcov týchto obývačkových miniPC. 

V zásade výrobcov sklamali ako predaje, tak aj prístup Valve. Veľa  im sľubovalo, ale nakoniec veľa z toho nesplnilo. Valve hovorilo, že všetky hry presunie na Linux (teda aj Steam OS), ale to sa nestalo a Valve veľmi rýchlo s touto aktivitou skončilo. Podobne skončilo aj s updatovaním Steam OS. Výrobcovia boli závislí na Valve, no to sa postupne odmlčalo.

To bola len jedna strana problému, druhý problem je, že zákazníci Steam OS jednoducho nechceli.  Okrem slabej ponuky hier, ich výkon nedokázal prekročiť hry na Windows. Tam napríklad Digital Storm skočil s predajom Steam Machines so Steam OS, ale ešte ich predáva s Windowsom. Dodáva, že s Valve už nekomunikuje, ale nevyhýba sa ďalšej spolupráci, ak Valve ponúkne niečo, čo zákazníci skutočne chcú.

Prečo skončili Steam Machines?

iBuyPower, tiež jeden z výrobcov hovorí, že Steamlink, ktorý streamuje PC gameplay do TV, bol sám o sebe konkurenciou pre Steam Machines. Bol to podraz od Valve, totiž zatiaľ, čo ich tlačilo do Steam OS a Steam Machines, oni ponúkali lacnú náhradu ako doplnok k PC. iBuyPower to celé hodnotí ako  veľký fail a už by do niečoho takéhoto s Valve nešlo. Rovnako by už nešlo do uzavretých PC, ktoré zákazníci nechcú. K tomu vidí, ako z tohto failu Valve profituje, okrem Steamlinku, zlepšovalo na ich úkor aj Big Picture Mode, ktoré sa nakoniec usadilo vo Windows verzii Steamu a k tomu museli predávať aj ich Steam controller gamepady. Valve z toho malo čistý zisk. Nakoniec Steamlink a Steam controller sú jediné veci ktoré z toho celého prežili a Valve sa predávajú celkom dobre.

Prečo skončili Steam Machines?

A prečo to Valve vlastne začalo robiť? Bolo to vtedy, ako začal Gabe Newell útočiť na Windows 8, kedy chcel využiť nenávisť k platforme, aby postavil niečo vlastné a presunul hráčov plne k sebe. Možno keby ich tlačil s Windowsom a nefragmentoval si prakticky vlastný trh, mohlo to dopadnúť inak. Teraz však už Steam Machines neriešia, prešli na VR a SteamVR, ktoré je ich hlavným záujmom. Hovoria, že VR chcú priniesť aj do SteamOS a systém vraj postupne updatujú.

Prečo skončili Steam Machines?

Otázne je, čo s ním ešte môžu robiť. Totiž SteamOS už rozbehnúť nemajú ako. Nemajú čím zaujať výrobcov a ani hráčov, keďže najpredávanejšie hry SteamOS obchádzajú a nejde tam PlayerUnknowns Battlegrounds, Witcher 3 a ani ďalšie najpredávanejšie tituly ako Nier: Automata, Black Desert Online, H1Z1, GTA V alebo Prey.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18432)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk