HOMEBOUND

HOMEBOUND

4.0

Zažili ste už pád vesmírnej stanice?

Recenzia na PC verziu

Ponuka virtuálnej reality sa postupne zapĺňa rozmanitým obsahom a jedným z titulov je aj Homebound, čo je simulácia pádu vesmírnej stanice. Je to aj pekný prídavok k simulácii ISS, ktorý má Oculus v Store. Zatiaľ čo tam sa po stanici prechádzate, v Homebound sa dostáva do krízovej situácie a padá k Zemi.

V hre sa ocitnete v koži astronauta na malej vesmírnej stanici. Užívate si nulovú gravitáciu a plníte základné úlohy potrebné k behu základne. Budete tak napríklad ťahať rôzne páky, aktivovať systémy, zbierať diskety po stanici, ale to len dovtedy, kým nenastane krízová situácia. Stanicou otrasie, niektoré časti explodujú, všetko začne horieť a konštrukcia sa rúti k Zemi. Vtedy vám už neostáva nič iné, ako sa chopiť navigačných systémov a snažiť sa, ak nie zabrániť katastrofe, tak aspoň prežiť a bezpečne sa dostať na rodnú planétu. A to je asi tak všetko.

Nie je to plnohodnotná hra, je to skôr zážitok, ktorého hlavnou výhodou je, že si to celé môžete užiť vo virtuálnej realite. Autori sa snažia priblížiť atmosféru, keď nastane ohrozenie vo vesmíre, kde sa musíte spoliehať len sami na seba. Žiaľ, atmosféra je jedna vec, samotné spracovanie druhá a tu autori zlyhali -  ako technicky, tak aj hrateľne. Chceli vytvoriť pôsobivý zážitok, ale nedotiahli to.

Homebound
Homebound Grafika v hre je pôsobivá, všetko ostatné však zaostáva.
Grafika v hre je pôsobivá, všetko ostatné však zaostáva.


Homebound Uf, niečo som asi pokazil.
Uf, niečo som asi pokazil.


Homebound Ak sa dostanete až späť na Zem, vydýchnete si, a možno sa aj povraciate.
Ak sa dostanete až späť na Zem, vydýchnete si, a možno sa aj povraciate.





Homebound ponúkne pekne prepracovanú vesmíru stanicu, síce menšiu, len s pár modulmi, po ktorých sa budete v nulovej gravitácii presúvať, ale pôsobivú. Vizuálne je to jedna z najkrajších vecí vo VR, kde autori pekne vystihli materiály, dodali kvalitné textúry, odlesky, ako aj celé spracovanie intenzity následných explózii, rozpadania sa stanice, výletov do vesmíru, až po pôsobivý prelet atmosférou až na Zem. Vidieť, že tu boli autori doma, už menej doma boli v naštudovaní si základov VR.

Celá tá pekná grafika a štýl pohybu má svoju daň v podobe nevoľnosti, ktorá vás môže zastihnúť. Je to veľmi ťažké na spracovanie v hlave, alebo autori niečo pokazili a skutočne to síce môže byť najkrajšia grafika, ale zároveň aj najhorší zážitok vo VR, aký som mal (tesne za ním bol Minecraft). Aby to bolo lepšie, je dôležité pohybovať sa pomaly, nepreháňať to s rýchlosťou otáčania a v zásade neotáčať gamepadom a aj hlavou naraz. Autori navyše neodstránili chyby v hre. Pohyb je nedotiahnutý, chytanie vecí je niekedy krkolomné a rovnako sú tu aj prechody cez steny, vďaka ktorým si môžete spraviť neplánovaný výlet do vesmíru. Našťastie sa môžete vždy rovnakou cestou vrátiť späť na stanicu a pokračovať v hre.

Je to škoda, lebo vám tak ostáva ísť len podľa vopred pripraveného plánu a nesnažiť sa byť príliš aktívnym. Musíte odhadovať, čo autori chcú, aby ste spravili, kam sa máte dostať a hlavne rozmýšľať, či práve to, čo robíte, robiť máte. Niekedy je to skutočne zvláštne, keďže základné inštrukcie síce vždy sú, ale nie sú jasné a celé to je popri tých výbuchoch chaotické. A chvíľu potrvá, kým prídete na to, čo stlačiť, zatiahnuť, kam to celé navigovať.

Celý pád stanice prežijete približne za 20 minút aj s obdivovaním okolia. Následne ešte budete môcť preskúmavať stanicu vo Free Roam móde a poťahať všetky páčky a zozbierať poletujúce diskety, alebo aj zlepšovať svoj čas v hlavnom móde hry a skúsiť sa dostať na Zem čo najrýchlejšie. Možno hľadať aj iné cesty, aj keď neviem, či ešte nejaké sú. Je veľká škoda, že to autori po hernej stránke neposunuli ďalej a nedotiahli. Dala sa z toho spraviť pekná survival hra vo vesmíre a nemusela byť nevyhnutne vo VR režime, ktorý je tu kameňom úrazu.

Keď to zhrnieme, Homebound je zaujímavý projekt, ale menej zaujímavá hra. Respektíve viac ako hra je to interaktívny VR zážitok. Technicky je však nedotiahnutý a nezdá sa, že by autori pokračovali v podpore patchmi. K dokonalosti tomu ešte chýba veľa a je to škoda, lebo to mohla byť ukážková VR záležitosť.

V každom prípade sa hra dá pri jednom hraní užiť, ale len ak ju zoberiete v nejakej zľave za pár eur, viac nie. Ak však budete chcieť kvalitnejší vesmírny zážitok, lepšie je zapnúť si ISS simuláciu, alebo potom kúpiť niečo väčšie, ako napríklad už starší Adr1ft, prípadne počkať na práve prichádzajúce Lone Echo, ktoré tiež vyzerá na parádny zážitok na vesmírnej stanici.

Homebound
Homebound Je škoda, že autori titul spravili len ako zážitok a nie plnohodnotnú hru.
Je škoda, že autori titul spravili len ako zážitok a nie plnohodnotnú hru.


Homebound Určite som niečo pokazil. Na povýšenie môžem asi zabudnúť.
Určite som niečo pokazil. Na povýšenie môžem asi zabudnúť.


Homebound Prečo by niekto dával do vesmírnej stanice tlačidlo s nápisom Nedotýkať sa?
Prečo by niekto dával do vesmírnej stanice tlačidlo s nápisom Nedotýkať sa?






napísal saver 13.7.2017
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
Homebound - Trailer
| HOMEBOUND - TRAILER
[1.2.2017]
4.0
Ohodnotiť
HOMEBOUND
+ dobrá atmosféra s pocitom ohrozenia
+ pôsobivé vizuálne spracovanie
- veľmi pravdepodobne vám bude z hry zle
- krátke a chaotické
- veľa chýb
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5 3 GHz, 8 GB RAM, Geforce GTX 970, OS Win 7, HTC Vive/ Oculus Rift, OSVR


RECENZIE HRÁČOV
PC
VR
Oculus Rift
PC VR

Vývoj: Quixel
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  február 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19832)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk