CREATIVE SOUND BLASTERX KRATOS S5

CREATIVE SOUND BLASTERX KRATOS S5

Posvieťte si na zvuk hier

Na Sectore sme už otestovali viacero produktov od Creative, a to od zvukových kariet, cez viaceré typy slúchadiel, až po sústavy reproduktorov. Do rúk sa nám dostali naj aj štýlové reproduktory Creative s názvom Sound BlasterX Kratos S5. Ak vám je tento názov povedomý, pravdepodobne ste čítali náš test Creative BlasterX Kratos S3. Máme tu teda novší model reproduktorov, ktoré sme testovali naposledy. To, že ide o niečo exkluzívnejšie vybavenie, zistíte už pri pohľade na cenu, no tú dajme takto na úvod bokom.

Kratos S5 sa celkovým spracovaním snaží ťahať k produktom vyššej cenovej kategórie, no stále ide iba o stereo zostavu so subwooferom. Oproti S3 nabrali reproduktory na váhe, a to presne o kilo a pol navyše. Ich celková váha (satelity, subwoofer) sa rovná 5 kg, sú výrazne väčšie a, samozrejme, aj vybavenejšie. Čo sa však týka dizajnu, ten sa zmenil skôr iba v detailoch - spredu satelity ozdobujú štyri skrutky a najnovšie sa ani na jednom satelite nenachádza tlačidlo pre zapnutie/vypnutie a zmenu hlasitosti. Táto funkčná časť sa presunula mimo a po novom musíte Sound BlasterX Kratos S5 ovládať pomocou separátneho, no stále káblom prepojeného ovládača. Ten je však veľmi dobre spracovaný, estetický, je podsvietený a hlavne vďaka dlhšiemu káblu si ho môžete položiť kamkoľvek. Napríklad niekde na kraj stola, vďaka čomu budete mať ovládanie vždy poruke. Zostava je vytvorená kombináciou drevených a plastových prvkov.

Creative Sound BlasterX Kratos S5

Šikovný ovládač je pritom len jeden z bonusov tohto vyššieho radu reproduktorov od Creative. Čím sa tento konkrétny model pýši v rámci dizajnu, je luxusné podsvietenie oboch satelitov. To sa nachádza na spodnej strane. Ide pritom o sériu LED diód, ktoré vynikajú farebnou škálou, kedže podľa oficiálnych informácií dokážu zobraziť až 16 miliónov farieb. Tento systém Creative nazýva Aurora Reactive System a môžete ho úplne ovládať pomocou už známych ovládačov Blasterx Acoustic Engine Pro. Priamo v nich sa nachádza niekoľko prednastavených profilov, podľa ktorých LED podsvietenie pracuje. Žiaľ, všetky fungujú iba podľa schém, čiže si môžete nastaviť buď vlny, pulzovanie a podobne, sami si môžete meniť rýchlosť/tempo, no žiadny profil nie je nastavený tak, aby reagoval na hudbu a LED blikali podľa rytmu. Vytvoriť si môžete aj vlastné profily, no tiež s obmedzeniami štýlu - obmedzenia nie sú jedine v prípade škály farieb, kedže máte k dispozícii celé RGB spektrum a môžete si zvoliť ľubovoľnú farbu.

Zmenou v porovnaní s Kratos S3 prešlo aj pripojenie slúchadiel. V nižšej verzii sa dali pripojiť pomocou klasického 3,5 mm jacku, ktorý ich zlúčil prakticky so všetkou technikou, ktorá tento 3,5 mm výstup obsahovala. Reproduktory Kratos S5 prešli na USB, čím síce orezali kompatibilné zariadenia, no zároveň odbremenili potencionálnych majiteľov od nutnosti vlastniť kvalitnejšiu zvukovú kartu. Síce sa v Hi-Res komunite stále berie analóg za jeden z najkvalitnejších prenosov hudby, no aby ste podobnú kvalitu dosiahli, musíte mať skutočne kvalitnú techniku. Pri USB pripojení je však kvalita zvuku skôr závislá od konečného zariadenia a Kratos S5 podporuje zvuk s parametrami maximálne 24bit / 96kHz. Navyše sa Creative opäť chváli podporou 7.1 kanálového zvuku, no ten je, pochopiteľne, len virtuálny.

Creative Sound BlasterX Kratos S5

Z pohľadu ďalších technických vlastností sa Kratos S5 dočkal aj iných vylepšení. Reproduktory Sound BlasterX Kratos S5 ponúkajú o niečo vyšší hudobný výkon ako ich predchodca. Kvôli veľkosti je toto zvýšenie zrejmé, no v číslach to až taký markantný rozdiel nie je - Kratos S5 má hudobný výkon jednotlivých satelitov 12 W (Kratos S3 - 11W), pričom subwoofer 36 W (Kratos S3 - 24W). Čistý RMS výkon tejto zostavy je teda 60 W, čo je o 14 W viac ako v prípade Kratos S3.

Čo sa týka akosti reprodukcie zvuku, Sound BlasterX Kratos S5 v rámci svojej triedy ponúka naozaj slušnú kvalitu. V celom rozsahu zo satelitov vychádza čistý zvuk bez veľkého skreslenia, ktoré by dokázal bežný používateľ zachytiť. To sa dá výraznejšie  pozorovať len vtedy, ak reproduktory poriadne prevetráte na hlasitosti blízkej maximu. Ak by ste chceli frekvenčný rozsah v číslach, reproduktory zvládajú frekvencie od 55 Hz do 20 kHz. Pre náročnejších je tu opäť aplikácia Blasterx Acoustic Engine Pro, pomocou ktorej si viete nastavovať ekvalizér podľa vašich požiadaviek, či využiť niektorý z prednastavených profilov pre určitý typ hier. 

Sound BlasterX Kratos S5 je určite zaujímavý kúsok hardvéru pre každého hráča. Za cenu 150 €, za ktoré tieto reproduktory bežne kúpite, získate audio zostavu vhodnú pre tých, ktorým stačí dvojkanálový zvuk, no chcú niečo viac ako zvuk z laptotu či lacných reproduktorov za pár eur. Poteší separátne ovládanie hlasitosti a efektné podsvietenie.

Creative Sound BlasterX Kratos S5


napísal play3man 11.8.2017
Páči sa mi! (+4)
CREATIVE SOUND BLASTERX KRATOS S5


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk