Gamescom 2017: Frostpunk vám ukáže, čo je to byť vodcom ľudí, ktorí stratili všetko

Vývojári z poľského 11bit Studios, tvorcovia This War of Mine, prichádzajú so svojou ďalšou, no opäť silnou hrou. Na Gamescome sme si mohli zahrať krátku hernú ukážku, ktorá nám povedala veľa.

pridal play3man 3.9.2017 o 15:34 pod hry
Gamescom 2017: Frostpunk vám ukáže, čo je to byť vodcom ľudí, ktorí stratili všetko

HRY > NOVINKY >

11bit Studios a This War of Mine. Tieto dva názvy stačia na to, aby mnohí z vás spozorneli. Poľské štúdio sa totiž v posledných rokoch preslávilo práve veľmi kvalitnou hrou This War of Mine, ktorá stavala na veľmi vážnej téme a hráčov dávala do neľahkej role zvládnuť ťažké situácie, ktoré so sebou prináša krvavá vojna. Hra cielila na publikum, ktoré má rado seriózne hry. Téma hovorí sama za seba, no hra pridala aj veľmi vážne rozhodnutia, ktoré môžu mať až fatálne následky. S takouto veľmi dobrou prezentáciou sa štúdio pustilo do vývoja ďalšej hry - Frostpunk, ktorá má byť však rovnako seriózna ako This War of Mine. Hru oznámili ešte minulý rok, na konci leta, no k oznámeniu doplnili len pár základných informácií.

Autori sa na nejaký čas stiahli a nové informácie neprichádzali. Tvorcovia neskôr vypustili zopár obrázkov či vôbec prvý gameplay trailer, no až pred pár dňami sme sa dočkali vôbec prvej ukážky hrateľnosti. 11bit Studios bolo samozrejme prítomné aj na Gamescome, kde prišli hneď s niekoľkými hrami, medzi ktorými nechýbal ani Frostpunk. My sme mali tú príležitosť vyskúšať si krátke demo už teraz a naše dojmy sú pozitívne.

Vo Frostpunk sa dostávate do opustenej kolónie na zamrznutom území. Táto kolónia je pravdepodobne poslednou na celej Zemi, no a práve vy ju máte pod velením. Už z tohto je jasné, že ani tentokrát nepôjde o nejakú zábavnú hru pre deti. Jeden z vývojárov nás po príchode hneď postavil za stojan s hrou, kde na nás čakalo demo. Ide v podstate o jednu z prvých hrateľných verzií hry, ktorú si mohol zahrať aj niekto iný ako vývojári. Kamera sa teda upína nad spomínanou kolóniou. Tá je ale na tom veľmi zle a bez vášho okamžitého zásahu aj posledných obyvateľov čaká istá smrť. Podmienky sú neľahké, no aj napriek tomu majú vašu plnú dôveru.

Gamescom 2017: Frostpunk vám ukáže, čo je to byť vodcom ľudí, ktorí stratili všetko

No a presne dôvera je to, čo vo Frostpunk hrá najväčšiu rolu. Ľudia v kolónii musia mať stále pocit, že pre nich robíte všetko a ste vodca, na ktorého sa dokážu spoľahnúť. Počas hry sa na obrazovke zobrazujú bubliny, ktoré predstavujú ich hlas. Ak na ne kliknite, vidíte ich požiadavky - následne máte tri možnosti, môžete ju akceptovať a tým im dávate slovo "chlapa", že ju splníte. Druhou možnosťou vyjadríte súhlas s ich požiadavkou, no vyslovene im nezaručujete, že sa tak aj stane. Tretia možnosť je zamietnutie. Teda nielen vaše činy, ale aj to, či dokážete dodržať slovo, má veľký vplyv na váš vzťah s obyvateľmi. Ak vo vás dôveru stratia, pre vás sa hra končí.

V strede kolónie je veľký generátor tepla - aby ste ho mohli zapnúť, potrebujete na to uhlie, ktoré potrebujete vyťažiť. Suroviny sú v hre veľmi podstatné, pretože ak chcete spraviť čokoľvek, musíte ich mať dostatok. Ak sa vám podarí spustiť generátor, blízke okolie sa začne zohrievať a vaši ľudia vás budú na oplátku za snahu prosiť o základné potreby. Musíte sa im postarať o strechu nad hlavou či jedlo. Je pritom dôležité, aby ste pri stavbe využívali tepelnú mapu, ktorá zobrazuje miesta s dostatkom tepla na prežitie. Každopádne, aj spomínané prístrešky si pýtajú svoju cenu, suroviny, bez nich sa naozaj nikam nepohnete.

Ťažba dreva či ďalších materiálov je pre mnohých obyvateľov každodenná práca. Ľuďom môžete jednotlivo rozdeľovať ich úlohy. Ak postavíte lovecký kemp, musíte zamestnať lovcov, ktorí budú chodiť pre potravu. V zlých podmienkach vám v kolónii čoskoro začnú pribúdať chorí ľudia. Ak im nepostavíte provizórnu ošetrovňu, zomrú. Keď zomrú, o telá sa predsa musíte postarať - nemôžete ich nechať len tak, aby ostatní obyvatelia obchádzali mŕtvoly. V takýchto prípadoch telá pochovávate do snehu. Je ale na vás, kde. Hra sa neustále snaží o citové prepojenie s udalosťami v nej. O zdôraznenie vašej pozície a zodpovednosti sa tvorcovia usilujú aj tým, že vaši ľudia nie sú len štatistika, čísla v tabuľke - každý z nich má meno.

Prežívanie dní si môžete zrýchliť. Strieda sa deň s nocou a rovnako tak sa strieda aj cyklus v kolónii. Obyvatelia majú štandardný denný režim - čas majú rozdelený tak, aby mohli pracovať, no taktiež mali nejaký ten čas pre seba. S tým, že sa vám ľudia o šiestej odpracú domov musíte počítať aj vy. Ako začínajúca civilizácia majú právo na rozvoj, a tak si v hre môžete postaviť budovu na vývoj schopností. Viete si zrýchliť ťažbu surovín, zvýšiť výkon generátora či vyvinúť menšie ohrievače. Okrem toho nemôžete zabudnúť ani na knihu zákonov, kde môžete prichádzať so striktnými pravidlami.

Frostpunk zatiaľ vyzerá veľmi dobre. Pochmúrna atmosféra hry je spracovaná veľmi dobre a už krátka ukážka nás navnadila na to, čo nás čaká pri vydaní plnej verzie. Tá by sa mala dostať na Steam už koncom tohto roka.

Gamescom 2017: Frostpunk vám ukáže, čo je to byť vodcom ľudí, ktorí stratili všetko





Gamescom 2017: Frostpunk vám ukáže, čo je to byť vodcom ľudí, ktorí stratili všetko  Gamescom 2017: Frostpunk vám ukáže, čo je to byť vodcom ľudí, ktorí stratili všetko  Gamescom 2017: Frostpunk vám ukáže, čo je to byť vodcom ľudí, ktorí stratili všetko
Páči sa mi! (+3)






PC

Vývoj: 11 bit studios
Štýl: Managementová / Survival
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. apríl 2018
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19574)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk