POKKÉN TOURNAMENT DX

POKKÉN TOURNAMENT DX

8.5

Druhá šanca pre pokémonov v ringu

Recenzia na Switch verziu

Pokémonov sme počas viac ako 20 rokov chytali v tráve, používali v boji, liečili ich, prechádzali s nimi bludiská a v poslednej dobe ich aj naháňame v mestách. Avšak dlho sme sa nedočkali toho, aby nám táto značka priniesla možnosť priamo sa vžiť do kože jedného z nich a ukázať nejakému inému priamo v boji to, čo si predstavujeme pod bleskovým útokom. Súboje sú súčasťou Pokémonov už od začiatku, no až v roku 2015 sme konečne mohli zažiť bitky takpovediac „ručne-stručne“. Spoluprácou Nintenda, The Pokémon Company a skúsených borcov z Namca vznikla bojovka Pokkén Tournament.

Hra najskôr prišla na automaty, keď sa neskôr vyladila, tak aj na Nintendo Wii U. A ako hovorí aj samotný názov, v hre sa toho skrývalo viac, než sa na prvý pohľad mohlo zdať. Kombinovala totiž prvky známej bojovej série Tekken, ktoré preniesla do Pokémon reálií a na tom vystavala hrateľnosť, ktorá vo výsledku fungovala veľmi dobre. Stačí, ak si pozriete našu recenziu spred dvoch rokov, kedy hra pôvodne vyšla. Bohužiaľ, mala tú smolu, že Wii U zaostávalo za očakávaniami, a tak si nikdy nezískala komunitu, ktorú by si zaslúžila. Teraz dostáva druhú šancu vďaka raketovému štartu hybridného Switchu.

Podobne ako nedávno Mario Kart 8 Deluxe, aj Pokkén sa na Switch dočkal vylepšenej a kompletnej edície, v tomto prípade nazvanej Pokkén Tournament DX. Bohužiaľ, toto nebude presne ten prípad, aký sme tu mali v prípade Mario Kart 8 Deluxe, aj keď je hra stále veľmi kvalitná, no k tomu sa dostanem neskôr. Pokkén zároveň predstavuje rozšírenie herného konceptu spojenia trénera s jeho Pokémonom. V tomto prípade cez zariadenie, ktoré využíva vašu synergiu, čo nie je len pekné slovíčko v rámci príbehu, ale aj jeden z herných mechanizmov.

Pokkén Tournament DX
Pokkén Tournament DX Niektoré známe tváre tu nenájdete, no ikonický Pikachu nechýba.
Niektoré známe tváre tu nenájdete, no ikonický Pikachu nechýba.


Pokkén Tournament DX Do boja sa môžete vyzbrojiť aj pomocníkmi.
Do boja sa môžete vyzbrojiť aj pomocníkmi.


Pokkén Tournament DX Súbojom nechýba hĺbka, no ani hromada efektov.
Súbojom nechýba hĺbka, no ani hromada efektov.





Ak ste pôvodnú hru hrali, do Switch portu sa dostanete veľmi rýchlo. Ak nie, nemáte sa čoho báť. Hra totiž veľmi otvorene pristupuje k nováčikom a je jedno, či ste nováčikmi v žánri bojoviek, alebo v Pokémonoch. Chopí sa vás trénerka, ktorá vás postupne prevedie všetkými hernými mechanizmami, od základných až po tie pokročilé, pričom vám predvedie aj jednotlivé herné zákutia, ktorých tu rozhodne nie je málo. Nemusíte sa tak báť toho, že by ste sa nevedeli dostať do hry, ktorú niektorí začali online hrávať už pred 2 rokmi, čo je rozhodne plusom.

Všetko to začína vytvorením vlastného trénera. Možnosti sú v úvode pomerne strohé. Nastavíte si len základný vzhľad a tam to pre vás končí. Postupne sa ale pridávajú nové možnosti, keď ďalej vyhrávate a získavate body, za ktoré si môžete nakupovať ďalšie vizuálne úpravy. Taktiež si vyberiete svojho Pokémona, s ktorým chcete nastupovať do súbojov. Tohto Pokémona tiež časom môžete vylepšovať prostredníctvom bodov, ktoré získate jeho levelovaním. Tie umiestnite do jedného zo štyroch atribútov: útok, synergia, stratégia a obrana. No a môžete si tiež upraviť trénerku Miu, ktorá je vašou pomocníčkou. Ako jej vizuál, tak aj jej Cheer skill, ktorý vyberáte spomedzi šiestich. Ten má na vašu postavu efekt priamo počas súboja. Navyše, ak vás bude otravovať, môžete znížiť alebo aj úplne vypnúť jej rady.

Dokonca tu nájdete aj príbehový singleplayer režim, ktorý vás zavedie do Ferrum ligy, ktorá sa zo začiatku javí ako pomerne obyčajná Pokémon liga, no časom začne ukazovať, že je za ňou aj niečo viac. Samotná Ferrum liga sa delí na niekoľko menších líg, ktorými sa postupne musíte pretĺcť na vrchol. Začínate v zelenej lige, kde vás čaká séria ligových súbojov proti iným trénerom riadeným umelou inteligenciou. Keď ich zdoláte dostatočný počet, kvalifikujete sa na turnaj. Po získaní titulu na turnaji dostanete možnosť zabojovať o možnosť postupu ďalej a vybojovať si miestenku do vyššej ligy.

Ak sa pýtate - áno, je to grind, no na druhej strane hra toho skrýva relatívne dosť a aby ste sa ju naučili dobre hrať a pripravili sa na online súboje, potrebujete tréning, ktorý takto dostanete. Postupne rastie náročnosť a navyše sa na scéne začne objavovať tajomný temný Pokémon a asi zo všetkých trailerov a aj obrázkov viete, že to bude Mewtwo, okolo ktorého sa postupne začne otvárať síce pomerne jednoduchý, no pre fanúšikov stále zaujímavý príbeh. Celkovo vo Ferrum lige strávite pekných pár hodín a potom sa môžete vrhnúť na ďalšie herné režimy. Môžete si zahrať jednoduché súboje, tréning a po novom aj denné výzvy, ktoré pekne osviežujú hrateľnosť niekoľkými úlohami.

Nesmie, samozrejme, chýbať multiplayer, ktorý má na Switchi tri podoby. Môžete hrať na jednej konzole dvaja a buď si zapnúť delenú obrazovku, alebo hrať na jednej obrazovke s tým, že jeden hráč bude časť súboja stáť ďalej od kamery. Alebo si zapnete lokálne hranie a bezdrôtovo spárujete konzoly v okolí. Najsilnejšie je na tom ale online multiplayer, ktorý už v pôvodnej hre fungoval veľmi dobre a tu sa dočkal ešte niekoľkých zaujímavých zmien. Celá štruktúra je vylepšená, či je to matchmaking, alebo vyladenie rebríčkových zápasov. Následne môžete kontrolovať postavenie v tabuľkách, sledovať replay seba aj iných hráčov, hrať priateľské zápasy a skupinové zápasy, čo je režim, kde hráči bojujú v skupinách.

Vrátim sa ešte k novinkám, keďže v rámci nich pribudol jeden nový režim, v ktorom môžete bojovať 3 vs. 3. Síce to neplatí pre trojicu hráčov, ale môžete si do súboja povolať trojicu Pokémonov, čím hra pripomína napríklad King of Fighters a podobne bude fungovať aj Dragon Ball FighterZ. Nie je to veľká novinka, no poteší. V rovnakom duchu sa nesú aj ďalšie novinky. Pribudli 4 postavy z automatovej verzie a tiež jedna úplne nová (Decidueye), okrem toho tiež jedna nová asistujúca dvojica (Litten a Popplio). Viac tu toho, bohužiaľ, nie je.

Pokkén Tournament DX
Pokkén Tournament DX Špeciálne útoky sú sprevádzané špeciálnymi scénami.
Špeciálne útoky sú sprevádzané špeciálnymi scénami.


Pokkén Tournament DX Narazíte tu na rôzne druhy Pokémonov s rozdielnymi schopnosťami.
Narazíte tu na rôzne druhy Pokémonov s rozdielnymi schopnosťami.


Pokkén Tournament DX Príbeh tu nie je až taký dôležitý, no dokáže zaujať.
Príbeh tu nie je až taký dôležitý, no dokáže zaujať.





A čo to všetko vlastne znamená? Pokkén, aj keď sa na prvý pohľad javí ako jednoduchá hra, je relatívne hlboká bojovka s prepracovanými mechanizmami, ktoré si musíte chvíľku osvojovať. Klasicky tu stačí získať dve víťazné kolá, ale súboje môžu prebiehať v dvoch fázach, medzi ktorými sa prepínate použitými útokmi. Začínate v plne 3D aréne, ako napríklad v Narutovi. Ak súperovi uštedríte slušnú ranu, hra sa prepne do 2D fázy, ako napríklad Mortal Kombat. Každý Pokémon je odlišný útokmi a aj vlastnosťami (napríklad život...) a okrem spoločných útokov pre obe fázy majú aj niekoľko unikátnych, ktoré sa dajú používať len v niektorej fáze. Musíte ich tak vedieť dobre kombinovať a využívať. A to isté platí pre vlastnosti Pokémonov. Pikachu je možno slabší, ale je neuveriteľne rýchly. Len to musíte využiť vo svoj prospech.

Ako bojujete, plní sa vám úroveň synergie. Keď je ukazovateľ plný, môžete aktivovať špeciálny režim, v ktorom máte silnejšie útoky, ale tiež dostupný špeciálny útok, aký poznáte aj z iných bojoviek. Niektoré sú naozaj spracované dobre a sprevádza ich pekná animácia. V 3D fáze môžete zbierať aj menšie orby, ktoré napríklad dobíjajú synergiu. Okrem toho sa vám automaticky plní ukazovateľ asistencie. Po jeho naplnení môžete privolať pomocného Pokémona, ktorý vám buď pomôže útokom, nejakým spôsobom vás nabudí, alebo má rušivý efekt na súpera. Záleží od dvojice, ktorú si pred súbojom zvolíte. Keď sa to zráta, musíte si toho osvojiť relatívne dosť, keďže počas súboja môžete stále využívať aj Cheer skill.

Už pôvodná verzia Pokkén Tournament ma veľmi bavila a táto môj dojem ešte vylepšuje. Problém je práve pri porovnaní s Mario Kart 8 Deluxe. Tá hra priniesla obrovské zmeny, krásne vyladila hrateľnosť oproti predchodcovi a aj nádielku obsahu. Pokkén Tournament DX neprekročil hranicu pridaných aktualizácií (ktoré by sme za tie 2 roky aj čakali), ktoré síce potešia, no rozmaznaní Mariom sme od Deluxe edície čakali trošku viac. Stále je to však veľmi pekná, vizuálne bohatá, dynamická a hrateľnosťou chytľavá bojovka, ktorá prekvapí nečakanou hĺbkou a aj slušnou porciou obsahu, ktorý síce v singleplayeri pôsobí ako grind, no berte to tak, že vás pripravuje na multiplayer. A keďže sa Switchu darí, o súperov tam snáď nebude núdza.


napísal matus_ace 22.9.2017
Páči sa mi! (+2)
8.5
Ohodnotiť
POKKÉN TOURNAMENT DX
+ prepracovaný súbojový systém
+ grafika a hudba
+ chytľavá hrateľnosť
+ online
+ jednoduchý, no zaujímavý príbeh
+ menšie vylepšenia a novinky potešia
- za 2 roky tých zmien a noviniek mohlo byť aj viac
- stále relatívne málo známych postáv
- anglický dabing


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Bandai Namco Games / Bandai Namco Games
Štýl: Bojovka
Dátum vydania: 18. marec 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk