Z Battlefrontu s Dolby Atmos zvukom sme mali zimomriavky

Mali sme možnosť zažiť dvojicu herných ukážok v Dolby Atmos zvuku. Aké vylepšenia do hier priniesol?

pridal matus_ace 15.10.2017 o 17:38 pod hry
Z Battlefrontu s Dolby Atmos zvukom sme mali zimomriavky

HRY > NOVINKY >

Možno to bude pre mnohých z vás prekvapením, no v Česku a aj na Slovensku máme bohatú históriu výroby hi-end audia. Tá navyše trvá až doteraz a my sme nedávno na neverejnej časti AQ Show dostali možnosť nahliadnuť za záves výroby gramofónov Pro-Ject a aj reprosústav Acoustique Quality. Dva dni plné skúšania  hi-end produktov, prednášok rôznych odborníkov a aj zdanlivo nekonečného počúvania Hanging Tree kvôli tomu, aby sme zistili, že aj napájací kábel dokáže zlepšiť kvalitu počúvaného zvuku. A aj keď o zaujímavý program nebola núdza, moje herné srdce zaplesalo v momente, keď sme si mohli vyskúšať herné ukážky s podporou Dolby Atmos.

Túto zvukovú technológiu môžete poznať hlavne z kina, no našla si svoju cestu aj do domácnosti, najskôr vo filmovom biznise, pomaly sa ale rozširuje aj v hernom. Je to asi najdokonalejší zvuk v kine a musím povedať, že v hrách na nás zapôsobila rovnako. Nebudem rozoberať to, či sa z vás vďaka tomu môže stať lepší hráč, keďže už aj také odvážne názory sa objavujú. Pre mňa je dôležitý zážitok. Atmos dynamicky konfiguruje každý reproduktor, aby vytvoril dojem skutočného priestorového zvuku. Nie je to teda len o tom, ktorý reproduktor hrá hlasnejšie. Môžete cítiť pár mrakodrapu, prelet nad hlavou a podobne.

Z Battlefrontu s Dolby Atmos zvukom sme mali zimomriavky

K dispozícii sme okrem filmových, hudobných a ďalších ukážok mali aj dve herné, pričom sme išli cez Arcam receiver kalibrovaný pomocou Dirac funkcie na AQ reproduktory. Sála bola vybavená relatívne malou konfiguráciou, „len“ 11 reproduktorov, pričom štyri v strope boli efektové. Overwatch podporuje Atmos a mohli sme si pozrieť dobre známy kraťas s Tracer a Winstonom. Teda vysoko dynamická akcia, ktorá sa v obraze prelieva a rovnako to bolo aj so zvukom. Tento krátky film som videl niekoľkokrát, avšak nie s tak živým a presným zvukom.

Stále to však nebolo niečo, z čoho by som padol na zadok. To sa však zmenilo v momente spustenia gameplay ukážky z Battlefrontu. V takejto akcii je flexibilita zvuku kľúčová a pri Star Wars sme z kina zvyknutí na skvelý audio zážitok. Battlefront v Atmose bol ale presne ten zážitok, aký máte zo Star Wars filmov v Atmose z kina. Mohli ste cítiť váhu AT-AT, keď padol na Hothe a z preletu TIE stíhačiek nad hlavami sa vám zježili chlpy po tele. V rámci zvukových efektov tu pribudla naozaj úplne iná rovina, ktorá bola detailnejšia, presnejšia a aj autentickejšia. To isté platilo aj pri granátoch, ktorých zvukové efekty vzbudzujú rešpekt a už podľa zvuku viete, odkiaľ prišiel výbuch, aký bol silný a čo asi narobili s tými, ktorí mali to nešťastie byť v blízkosti.

Teraz už len zostáva čakať, ako sa Dolby Atmos podarí presadiť v hrách. Je to rozhodne zaujímavá, no aj drahá záležitosť, kde si za lepší zážitok aj zodpovedajúco priplatíte. Taktiež nie všade si môžete pripraviť aspoň tých 11 reproduktorov pre priestorový zvuk (pre domáce systémy je maximum 34 reproduktorov), takže záleží aj od priestoru. A v neposlednom rade aj od podpory hier. Okrem spomínaných podporuje Atmos aj Battlefield 1 na PC, na Xboxe to budú napríklad Crackdown 3 a Gears of War 4. Na druhú stranu je tu však adaptabilná povaha Atmosu, ktorý dokážete využiť v slúchadlách, dokonca na mobilných telefónoch a v rôznych ďalších oblastiach.





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19463)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk