XBOX ONE X - TEST

XBOX ONE X - TEST

9.0

Aká je doteraz najrýchlejšia konzola na trhu?

Microsoft sa po problematickom štarte Xbox One minulý rok vrátil späť s lacnejšou, krajšou a menšou Xbox One S konzolou, aby tento rok upgrade zavŕšil viac ako štvornásobne rýchlejšou a ešte menšou Xbox One X verziou konzoly. Ta ponúka natívne 4K hranie a ukazuje, ako by mali byť konzoly hardvérovo nastavené pri svojom vydaní.

Xbox One X totiž ponúka 6 Tflops výkon grafiky, ktorú dopĺňa 12 GB pamäte a spolu zvládajú 4K grafiku aj so 4K textúrami. Jednoducho konzola, ktorá by mohla otvoriť aj novú generáciu. Microsoft sa však rozhodol zaradiť ju do Xbox One generácie a plynule pokračovať s vylepšovaním výkonu. Možno aj do budúcnosti delenie na generácie úplne vypustí.

Špecifikácie Xbox One X sú:

Procesor:  2.3 GHz, 8 jadier 
Grafika:  1.172 GHz, 40 CU, Polaris funkcie - 6.0 TFLOPS
Pamäť:  12 GB GDDR5 @ 326 GB/s
Harddisk:  1TB HDD SATA 3
Mechanika: 4K UHD Blu-ray
Video výstup: 2160p @ 60Hz,  AMD FreeSync podpora, HDR podpora
Gamepad: Xbox One S verzia s Bluetooth podporou
Zdroj: 245W

Cena: 499 eur

Xbox One X - test
Xbox One X - test Kompletné balenie Project Scorpio edície Xbox One X. Oproti štandardnej je rozdiel len v miernom prechode do šedej farby a nápise Project Scorpio.
Kompletné balenie Project Scorpio edície Xbox One X. Oproti štandardnej je rozdiel len v miernom prechode do šedej farby a nápise Project Scorpio.


Xbox One X - test Dizajnovo je konzola podobná S verzii, ale mechaniku má teraz umiestnenú nižšie až pri stredovom zmenšení konzoly.
Dizajnovo je konzola podobná S verzii, ale mechaniku má teraz umiestnenú nižšie až pri stredovom zmenšení konzoly.


Xbox One X - test Oproti Xbox One S je X verzia o pol centimetra nižšia, pre kontrast je je hlavnou farbou čierna.
Oproti Xbox One S je X verzia o pol centimetra nižšia, pre kontrast je je hlavnou farbou čierna.





Pre porovnanie Xbox One mal 1.3 Tflops a 8 GB DDR3 pamäte, a teda veľký rozdiel oproti 6 Tflops a 12 GB GDDR5 pamäte. Zároveň sú dva hlavné rozdiely, ktoré zaistia ako lepšiu grafiku a možnosť 4K rozlíšenia, tak aj 4K textúr. Samotný procesor má teraz 2.3 GHz taktovanie, a teda aj ten je zvýšený z 1.7 GHz. Nie je to taký nárast ako v ostatných oblastiach, ale hrám pomôže. Dôležité je, že zrýchlený bol aj disk, a to o 50%, pričom je už napojený na SATA 3 a nahrávanie dát sa náležite zrýchľuje.

Čo sa týka porovnania s PS4 Pro, tá ide výkonom grafiky na 4.2 Tflops a má 2.1 GHz procesor a 8 GB pamäte a rovnako je rýchlejšia ako jej predchodca, ale v náročnejších hrách len málokedy dokáže dosiahnuť 4K a skôr končí s rozlíšením okolo 1440p-1600p. Zároveň pre obmedzenú pamäť 4K textúry v hrách absentujú. Xbox One X to má posunuté ďalej a so 4K nemá taký problém. Aj keď ani tu nečakajte všetky hry v čistom 4K.

Ak by sme to porovnali s PC, teraz je to na úrovni PC zostavy s GTX 1070 grafikou, starý Xbox One pritom bol ako PC s GTX 750ti grafikou.

Ak porovnáme výkony:

Xbox One X - 6Tflops
GTX1070 - 6.5 Tflops
PS4 Pro - 4.2 Tflops
GTX1060 - 4.4 Tflops
PS4 - 1.8 Tflops
Xbox One - 1.3 Tflops

Pozitívne je, že celý tento výkon je ešte v menšej krabici ako Xbox One S, keďže išla dole hrúbka, a to vďaka novým technológiám. Môžeme si porovnať veľkosti aj s pôvodným veľkým Xbox One, ktorý mal navyše externý zdroj, S a X už majú zdroje interné.

Xbox One X - 30cm x 24cm x 6cm 
Xbox One S - 29.5cm x 23cm x 6.5cm
Xbox One -  34.3cm x 26.3cm x 8cm

Najlepšie je, že aj pri malej veľkosti a vysokom výkone je zahrievanie minimálne. Na toto si už Microsoft dáva pozor hlavne pre úvodné problémy Xbox 360. Už prvý Xbox One bol veľmi tichý a nezahrieval sa, Xbox One S to ešte znížil a Xbox One X je už supertichý. Je to vďaka vapor chamber chladeniu, ako aj veľmi tichým ventilátorom a nakoniec odpružený je aj disk, aby zbytočne nevibroval. Samozrejme vzhľadom na výkon a spotrebu je konzola mierne teplejšia ako Xbox One S, kde vapor chamber viac akumuluje teplo, ale stále teploty nie sú vysoké a majú okolo 40 stupňov na vrchu konzoly a 67 stupňov vzadu pri ventilátoroch. 

Samotná spotreba bude samozrejme vyššia ako pri Xbox One S a pri hrách čakajte od 120 W do 175 W, pre porovnanie na pôvodnom Xbox One to bolo okolo 120 W a na Xbox One S len 70 W. Vzhľadom na 4.5 krát vyšší výkon nie je dvojnásobné zvýšenie zlé. V úvodnom menu je to 50 W, čo je zníženie oproti Xbox One, ktorý mal 70 W, ale, samozrejme, viac ako má Xbox One S s 28 wattmi. Nárast čakajte aj v standby mode (ak si nastavíte instantný mód, kde sa vám konzola zapne do 2 sekúnd), kde sa spotreba pohybuje okolo 25 W, pričom Xbox One mal okolo 20 W, Xbox One S len 10 W až 15 W.

Z výstupov a vstupov na konzole čakajte presne to isté ako na Xbox One S, a teda vpredu má konzola infraport, USB port a synchronizačné tlačidlo na gamepad. Vzadu má napäťový vstup, HDMI vstup a výstup, USB porty, sieťový port, rozšírenie na infra port a port na optický zvuk. Podobne ako pri Xbox One S chýba vylepšený USB port pre Kinect, ale ak ho máte a chcete používať, môžete si dokúpiť napäťový adaptér. Rátajte však s tým, že Microsoft už Kinect prestal vyrábať, a zrejme tam už nové hry ani neuvidíme. Skôr Microsoft budúci rok prinesie virtuálnu realitu.

Xbox One X konzolu zatiaľ dostanete v dvoch edíciách  - v štandardnej a Scorpio edícii. Obe sú za 499 eur. Obe sú čierne, len Scorpio edícia má preliv do šedej (je na fotkách), štandardná je čisto čierna. V balení okrem konzoly nájdete ešte napäťový kábel, HDMI kábel a, samozrejme, gamepad. Gamepad je v konzole štandardný, čierny Xbox One gamepad (scorpio edícia má pridaný Project Scorpio nápis). Gamepad je štandardný, S verzia s Bluetooth podporou, a teda ho pripojíte na PC alebo mobilné zariadenia. Možno je škoda, že Microsoft nezapracoval rovno Elite gamepad, X verzia by si ho zaslúžila, aj keď cena by zrejme bola vyššia. Podobne mohol byť aspoň v Scorpio edícii 2 TB disk, lebo 1 TB je už pri dnešných veľkostiach hier len na niekoľko titulov.

A ako výkon a vylepšenia využijú hry? 

Vzhľadom na to, že Xbox One S už priniesol všetky základné 4K možnosti, teda podporu rozlíšenia, HDR, 4K bluray mechaniku, Xbox One X už prináša hlavne to posledné, čiže výkon. Ten môžu hry konečne použiť na vymanenie sa z 900p - 1080p rozlíšení a posunúť sa vyššie, a to aj v oblasti framerate, ako aj v kvalite grafiky. Je však na vývojároch, ako výkon využijú. 

Vylepšia sa ako staré hry, tak aj nové. Zatiaľ čo hry, ktoré dostanú Xbox One X Enhanced patch, môžu vyžiť plný výkon konzoly, tie bez patchu pôjdu automaticky rýchlejšie o približne 60%. Pre staré hry to znamená stabilizovanie alebo aj výrazne vylepšenie framerate (ak nie je obmedzené na 30 fps), prípadne aj zvýšenie rozlíšenia, ak bolo v hre dynamické rozlíšenie. Pekne to vidieť napríklad na Assassin's Creed, kde na pôvodnej konzole padalo framerate aj k 20 fps, teraz sa pohybuje framerate medzi 35 a 60 fps.

Vylepšené hry dostávajú plný 4.6-krát väčší výkon, a teda natívnu 4K podporu, prípadne dynamické rozlíšenie alebo rozlíšenie blízko 4K. Niektoré hry pridávajú aj možnosti výberu vizuálne pekného módu, framerate alebo rozlíšenia. Teda môže ísť napríklad v 4K, môžu ísť v najkrajšej grafike alebo s vyšším snímkovaním. Nie je to v mnohých hrách, ale dúfajme, že si to vývojári hlavne pri náročnejších tituloch pridajú ako štandard a každý si vyberie, aký mód chce.

Microsoft posledný čas výrazne investuje aj do spätnej kompatibility. Neustále pridáva Xbox 360 tituly  a najnovšie aj Xbox tituly. Všetko toto ostáva zachované aj na Xbox One X verzii konzoly, ale s tým, že hry môžu byť aj vylepšené. Niektoré Xbox 360 tituly sú už vylepšené na 4K rozlíšenie, Xbox hry automaticky zvyšujú rozlíšenie 16-krát oproti pôvodnému a budú tak takmer 4K. Xbox360 a Xbox hry síce vylepšenia textúr nedostanú, ale rozlíšenie a lepšie filtrovanie textúr vizuálu často pomôže.

Pri každej hre teraz rýchlejší disk výrazne zrýchľuje načítavanie. Podľa záťaže disku a procesora sa to pohybuje okolo 25% až 70%, napríklad Zaklínač 3 sa zrýchlil z 1:45 na 45 sekúnd, GTA V úvodné nahratie z 1:07 na 24 sekúnd, nahratie lokality v Assassin's Creed Origins z 50 sekúnd na 28 sekúnd.  Forza Motorsport 7 z 57 sekúnd na 37 sekúnd.

Jednoducho je to rýchlejšie, a hlavne pri rovnakých verziách vidieť nárast, ale väčšinou aj pri vylepšených so 4K textúrami. Napríklad 4K Halo 5 sa nahráva rovnako dlho 30 sekúnd, Quantum Break išiel aj v 4K verzii tiež mierne rýchlejšie z 2:09 na 1:49. Ale napríklad to neplatí pri Rise of the Tomb Raider, kde zrejme kvalitnejšie textúry dávajú disku zabrať a načítavanie stúplo z 0:29 až na 0:53. 

Xbox One X - test
Xbox One X - test Novú konzolu si môžete aj postaviť, Scorpio edícia má v balení aj podstavec.
Novú konzolu si môžete aj postaviť, Scorpio edícia má v balení aj podstavec.


Xbox One X - test Porty sú vzadu rovnaké ako na Xbox One S, stále je tam aj HDMI. Chýba samostatný Kinect port, keďže ten už končí.
Porty sú vzadu rovnaké ako na Xbox One S, stále je tam aj HDMI. Chýba samostatný Kinect port, keďže ten už končí.


Xbox One X - test Porovnanie aj s predchádzajúcimi Xbox 360 konzolami.
Porovnanie aj s predchádzajúcimi Xbox 360 konzolami.





Systém

Samotný systém je na Xbox One X rovnaký ako na ostatných Xbox One konzolách. Ten sa už od vydania zmenil, medzičasom vypadla live obrazovka na štartovacej obrazovke a môžete si tam ukladať vlastné odkazy na najhrávanejšie hry. Rozšírené boli zdieľané a sociálne možnosti, priamo do systému sú zapracované turnaje, vylepšené boli party funkcie, pribudlo streamovanie na Mixer a rozšírené bolo aj grabovanie na disk. Grabovanie je zároveň najväčším rozdielom medzi Xbox One S a Xbox One X. Na X-ku má teraz nahrávanie gameplayu už v 4K, pričom ani Xbox one S nezostal zabudnutý a rozlíšenie nahrávania sa konečne zvýšilo zo 720p na 1080p.  Na oboch už môžete ukladať gameplay aj na externý disk, a to až hodinu naraz. Zo zaujímavostí - pomaly sa v systéme začína objavovať aj slovenčina, aj keď zatiaľ len niekoľko položiek v Store.

Jediný viditeľný rozdiel v systéme na Xbox One X je zmenená úvodná nahrávacia animácia, kde sa zobrazí 4K čip konzoly. Je to mierne premrhaná príležitosť a dizajn mohol byť na tejto konzole viac upravený, napríklad s inou exkluzívnou témou.

Služby

Ak ste sa s Xboxom ešte nestretli, rátajte s tým, že ak chcete hrať multiplayer, potrebujete si platiť Xbox Live Gold, v ktorom zároveň získavate aj 4 hry mesačne a zľavy na hry (od 38 eur na rok). V balení s konzolou dostanete 14 dní Xbox Live zadarmo.

K tomu má Xbox One aj novú službu Game Pass, v ktorej je cez 100 hier za 8 eur mesačne. V balení máte predplatné na jeden mesiac, plus 14 dní je zadarmo. Môžete si v službe stiahnuť a hrať ľubovoľnú hru z ponuky. Sú tam ako Xbox One tituly, tak Xbox 360 a začínajú pribúdať Xbox tituly.

Ak by ste chceli EA tituly, ako Battlefield, FIFA, Mass Effect a ďalšie a nechcete platiť plné sumy, v konzole je aj možnosť predplatiť si EA Access službu, ktorá ponúkne rovnako slušný výber EA hier, a zároveň zľavy a možnosti hrania hier ešte pred vydaním. Rovnako za to mesačne platíte, ale tu len 4 eurá za mesiac

Ktoré hry vyskúšať ako prvé?

Vylepšených titulov je k vydaniu konzoly pripravených cez 70, ale ak máte, určite si vyskúšajte Gears of War 4, Rise of The Tomb Raider, Forzu Motorsport 7. Parádne 4K má zapracovaný aj Assassin's Creed Origins, slušný je aj Shadow of War alebo Call of Duty WW2. Ak máte radi Halo, určite nevynechajte Halo 5. Skúste aj Final Fantasy XV, ktorý tiež išiel kvalitou výrazne hore. V dohľadnej dobe má vyjsť patch na Zaklínača 3, ale aj bez patchu tam už uvidíte vylepšenia a zvýšenie rozlíšenia.

Ak žiadne hry na Xbox One zatiaľ nemáte a toto je vaša prvá Xbox konzola, spomínaný úvodný mesiac a pol Gamepassu zadarmo vás pekne zásobí hrami. Z vylepšených 4K hier je tam napríklad Halo 5, ReCore, Gears of War kolekcia. Zadarmo si zo Store môžete stiahnuť napríklad Killer Instinct alebo World of Tanks, obe v 4K. Plus je tam okolo 50 free-- play hier, z ktorých sa oplatí zahrať napríklad Fortnite.

Ak máte Xbox One a plánujete kúpiť Xbox One X, môžete sa na jeho príchod pripraviť a nainštalovať si ako hry, tak aj 4K obsah na starú konzolu a potom len skopírovať, či už cez lokálnu sieť, alebo externý hard disk.  Externý hard disk je najlepšia možnosť a ak si radi nechávate hry nainštalované na disku, ideálne je si ho rovno ku konzole nechať pripojený. Ako sme totiž spomínali, konzoly sú zatiaľ len s 1 TB diskom a ak si hry nechávate na disku, nemusí vám to stačiť, hlavne pri dnešných veľkostiach hier, ktoré presahujú 100 GB.

4K alebo 1080p TV?

Vzhľadom na to, že hry na Xbox One X podporujú 4K rozlíšenia a HDR efekty, je vhodné mať rovno 4K TV. Ak ešte nemáte a plánujete kupovať, určite sa poobzerajte po 4K s HDR. Začínajú už pri 500 eurách, ale čím drahší tým kvalitnejší obraz, lepšie HDR a aj odozva (okolo 700-1300 eur je taký dobrý pomer ceny a výkonu). Na toto sa pozrieme v samostatnom článku, rovnako aj na porovnanie 4K a 1080p zobrazenia na konzole.

Ale aj keby ste 4K TV nemali, konzola vám v 1080p vylepší zážitok oproti Xbox One S konzole. Totiž všetky hry pôjdu v 1080p, s lepším framerate a aj filtrovaním textúr. Tie, ktoré dostanú 4K vylepšenia, budú renderované vo vyššom rozlíšení a následne zmenšené na 1080p, čo bude znamenať kvalitne vyhladený obraz.

Čo sa týka podpory rozlíšení, Xbox One X teraz podporuje 480p, 720p, 1080p a 4K, teda čisto TV rozlíšenia. Do budúcnosti je sľúbená je aj podpora monitorov, kde si budete môcť vybrať aj 1440p a iné monitorové rozlíšenia.  Novinkou je ale podpora Freesync cez HDMI, teda funkcia, ktorá na PC už dlhšie využíva a zaisťuje plynulý obraz aj pri skákajúcom framerate.  Televízory, ktoré sú na trhu, to zatiaľ nemajú zapracované, ale čoskoro túto funkciu dostanú.

Xbox One X - test
Xbox One X - test Nový update vylepšil systém po každej stránke, pridal 4K grabovanie pre Xbox One X verziu.
Nový update vylepšil systém po každej stránke, pridal 4K grabovanie pre Xbox One X verziu.


Xbox One X - test Systém teraz umožňuje filtrovať 4K vylepšené hry prakticky všade, medzi vašimi hrami a aj v Store.
Systém teraz umožňuje filtrovať 4K vylepšené hry prakticky všade, medzi vašimi hrami a aj v Store.


Xbox One X - test V 4K rozlíšení si začnete vychutnávať detaily.
V 4K rozlíšení si začnete vychutnávať detaily.




Kto by si mal kúpiť Xbox One X?

Ak teraz chcete Xbox One, máte dve možnosti  - zobrať buď pomalší, ale lacnejší Xbox One S s nižším výkonom, alebo drahší a výkonnejší Xbox One X. 

Ak máte 1080p televízor, máte na výber S alebo X, len pri X rátajte s tým , že bude všetko rýchlejšie, plynulejšie, krajšie a to aj pri tomto rozlíšení. Nebude to až taký výrazný skok, akoby ste mali 4K TV, ale zážitok z hrania to vylepší. Na druhej strane, ak ste len občasný hráč a nejde vám ani tak o grafiku a rýchlosť,  Xbox One S stále nebude zlá voľba. Len rátajte s tým, že ak Microsoft prinesie VR, zrejme na S-ku nepôjde.

Ak máte 4K TV alebo ho plánujete, neriešte S-ko, zoberte X-ko. Uvidíte, že pri 4K s HDR vás čaká skok v kvalite ako pri prechode z PAL na HD. Je to masívny skok vo vizuálnom zážitku a prakticky rozdiel generácie. 

A čo ak máte inú platformu? Oplatí sa Xbox One X?

Ak máte PS4 alebo PS4 Pro a chcete hrávať multiplatformy vo vyššej kvalite, Xbox One X je tu pre vás.

Ak máte výkonné PC - tu sa dá na Xbox pozerať z viacerých strán a napríklad či chcete hrávať aj na gauči, prepojiť si zariadenia, alebo či sa vám nechce investovať do PC. Tam totiž na jednej strane Xbox One je previazaný s Windows 10 a Play Anywhere vám tak umožní hrať niektoré hry aj na PC aj na Xbox One, na druhej strane takmer všetky hry budete mať aj na PC. Ak však nemáte veľmi výkonné PC alebo doň nechcete investovať, Xbox One X vám ponúkne vyššiu vizuálnu kvalitu za nižšiu cenu.

Zhrnutie

Microsoft s Xbox One X splnil to, čo sľúbil a priniesol najvýkonnejšiu konzolu doteraz s plnou 4K podporou. Síce si za ňu priplatíte, ale výkonovo je to prakticky generačný skok oproti Xbox One. Hlavne ak máte 4K TV, nemáte nad čím váhať, ponúkne vám kompletnú 4K ponuku od hier, cez videá, až po 4K bluray mechaniku. Síce nie všetky hry pôjdu v čistom 4K, ale aj tie, ktoré tam nevytiahnu, sa budú rozlíšením pohybovať blízko a na TV rozdiel nezbadáte. A ak by ste 4K TV nemali, hry sa prispôsobia aj 1080p TV, vylepšia obraz a pôjdu rýchlejšie, nahrávať sa budú rýchlejšie a to ako nové, tak aj staré. K tomu spätná kompatibilita pre Xbox 360 a pôvodný Xbox rovnako ponúka vylepšené tituly s vyšším rozlíšením.

Možno jediná škoda je, že v Xbox One X alebo aspoň v Scorpio edícii nie je rovno 2 TB disk. Cena tam zjavne nepustila a ak radi skladujete na disku veľa hier, externý disk bude vhodným doplnkom.

Vydaním Xbox One X má Microsoft refresh Xbox One hardvéru za sebou a uvidíme, ako sa teraz pustí do hier a doplnkov (napr. VR), ktoré zvýšený výkon využijú.


napísal saver 7.11.2017
Páči sa mi! (+15)
9.0
XBOX ONE X - TEST
+ hi-end ponuka + 4K, HDR, Dolby Atmos, UHD bluray
+ masívny výkon
+ super tichý
+ malá veľkosť
+ vylepšenia aj v 1080p mode
+ všetky hry idú lepšie automaticky aj bez patchu
- zatiaľ len verzie konzoly s 1TB diskom


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18395)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk