THE ESCAPISTS 2

THE ESCAPISTS 2

7.5

Vo štvorici vo väznici

Recenzia na PC verziu

Útek z väzenia je vo filmovej podobe odjakživa veľmi obľúbeným námetom. Napokon o tom svedčí aj úspešný TV seriál Prison Break, ktorý sa sústredil práve na túto aktivitu. Vo videohrách sa ale s pokusmi o zdolanie mreží nestretávame až tak často, čo je tak trochu škoda. Možno aj preto si skromne pôsobiaci titul The Escapists z roku 2015 aj napriek jednoduchému spracovaniu získal dostatok fanúšikov. A tí zas motivovali tvorcov k vytvoreniu pokračovania.

The Escapists 2 z vás opäť spraví väzňa, ktorý sa musí dostať z desiatich dobre zabezpečených žalárov. Na začiatku je síce väčšina z nich neprístupná, ale stačí získať potrebné kľúče, ktoré sú odmenou za úteky z predošlých nápravnovýchovných zariadení a nová „basa" vás uvíta, ako sa patrí. A potom sú tu ešte DLC s ďalšími výzvami a asi vás neprekvapí, že to zatiaľ posledné s názvom Wicked Ward má halloweensku tematiku.

Grafika v dvojke pokročila, ale stále sa jedná o jednoduchý vizuál s rozkošnými postavičkami a priam rozprávkovo pôsobiacim prostredím. A keby nebolo hravej hudby, počuli by ste len príležitostné zvuky. Ale nedajte sa pomýliť, The Escapists 2 je dostatočne komplexnou a pomerne náročnou hrou a dostať sa za väzenské múry je poriadna fuška. Ocitnete sa v cele, v koži postavy, ktorú si zvolíte a podľa chuti aj upravíte, odkiaľ po rannom budíčku musíte napochodovať na nástup a potom vás čakajú ďalšie povinné aktivity v rôznych fázach dňa.

The Escapists 2
The Escapists 2 Svoju silu, staminu a inteligenciu si zlepšíte v jednoduchých minihrách.
Svoju silu, staminu a inteligenciu si zlepšíte v jednoduchých minihrách.


The Escapists 2 Dôležitou súčasťou hry je zhromažďovanie predmetov a výroba pomôcok na útek.
Dôležitou súčasťou hry je zhromažďovanie predmetov a výroba pomôcok na útek.


The Escapists 2 Útek z vlaku je pomerne nenáročný, ale zábavný. Jedným zo spôsobov úniku je prilákanie koňa.
Útek z vlaku je pomerne nenáročný, ale zábavný. Jedným zo spôsobov úniku je prilákanie koňa.





Máte vyhradený čas na jedlo, tréning v posilňovni, prácu (ak žiadnu nemáte, aspoň treba hodiť reč s konzultantom), sprchu, oddych s možnosťou voľného pohybu po okolí a znovu nástup pred večierkou a odpočinkom v uzamknutej cele. Tak to prebieha každý deň a možno aspoň spočiatku, kým sa nezoznámite s prostredím, by ste tento režim mali dodržiavať. Stačí nasledovať žltú šípku a dostaviť sa tam, kde treba. Pritom sa ale môžete venovať užitočným aktivitám, ktoré zlepšia vašu kondíciu, alebo vám pomôžu získať prostriedky na útek.

V posilňovni môžete využiť minihry, ktoré vám permanentne zvyšujú silu a staminu (fitness). Pri tom a pri ďalších aktivitách míňate energiu, ktorú doplníte jedlom alebo sprchovaním. V jedálni nemusíte len konzumovať, ale podobne ako nástupisko je to ideálny priestor na pozbieranie nepovinných úloh od spoluväzňov. Mnohí z nich vám navyše niečo predajú. Hodiť reč s basistami s výkričníkom alebo mincou nad hlavou sa teda oplatí. Zadania sú väčšinou nenáročné a čo zamrzí, často sa opakujú. Väzni od vás najčastejšie chcú, aby ste im priniesli nejaké predmety z rôznych častí väznice.

Vzhľadom na to, že sú všetky cely otvorené a „bachari" nie veľmi všímaví, je kradnutie rozličných vecí zo stolíkov iných odsúdených pohoda. No keďže sú polohy úlohových predmetov náhodné (i keď označené), občas sa stáva, že je daná vec priamo v priestoroch ochranky, kam sa pravdepodobne nedostanete. Takéto zadania je jednoduchšie zrušiť, veď neustále sú k dispozícii ďalšie. Niekedy to znamená, že z jednotlivých komponentov zostavíte určitú vec, inokedy treba odniesť správu, nastrčiť kontraband, upchať záchod a spôsobiť potopu, čosi zničiť alebo niekoho zmlátiť. Bitky sú jednoduché, ale doznali určité zmeny. Používate tlačidlo na útok, ktorý je pri podržaní silnejší, môžete si označiť cieľ a použiť blok. Odmenou za splnené úlohy bývajú skromné finančné obnosy, občas predmet. A so zadávateľom  úlohy si zlepšíte vzťahy.

Peniaze sú na nákup vecí od spoluväzňov a na telefonické hovory, ktoré vám ponúknu rôzne tipy, čo využijete pri úteku, ale aj nové výrobné recepty. Vaša postava môže totiž kedykoľvek vyrábať jednoduché veci z toho, čo vykšeftuje alebo ukradne. Väčšinu návodov pritom poznáte už od začiatku, ale aby ste ich aj využili, musíte mať dostatočne rozvinutú inteligenciu. Stačí však priebežne absolvovať minihru v čitárni a je po probléme. Pri výrobe vám stačí mať u seba dva, prípadne viac požadovaných predmetov (páska, kus dreva, pilník, šraubovák, lano, lepidlo atď.) a spravíte z nich užitočnú pomôcku. Napríklad aj jednoduchý čakan, ktorým môžete v cele hĺbiť tunel, ak ste sa rozhodli utiecť podzemím.

Nástroje sa však opotrebúvajú a navyše pri kopaní je nutné mať drevené podvaly, prípadne zem splachovať v záchode, takže treba stále myslieť na nové suroviny a opatrenia. Dieru je vhodné maskovať posunutým stolíkom. Môžete vyrábať aj nástroje na pílenie mreží a skúsiť únik cez šachtu. Dá sa urobiť odtlačok ukradnutého kľúča, jednoduchá zbraň z mydla v ponožke alebo nejaká efektívnejšia, na ktorú sa však ťažšie hľadajú komponenty. Niekedy sa oplatí zhotoviť civilné alebo nejaké špecifické oblečenie, takže sa dostanete aj na miesta so zvýšenou ochranou. Možností je pomerne veľa a vďaka nim sa z každého väzenia dá uniknúť viacerými spôsobmi.

Každé väzenie je trochu iné. Líšia sa štruktúrou, umiestnením, počtom poschodí, niektorými aktivitami.  Napríklad sa ocitnete na púšti v Texase so strážcami v kovbojských klobúkoch alebo v lietadle či vlaku, kde väčšina procesov odpadá a stačí prekutať vagóny a vyrobiť kľúčový predmet na útek. Čo v tomto prípade môže byť imitácia mrkvy, aby ste prilákali cválajúceho koňa. Alebo hák na lane, ktorý použijete na streche vozňa.

Lenže aj keď sú dozorcovia väčšinou dosť pasívni a tupí, netolerujú vám všetko. Hlavne keď nedodržujete základné pravidlá. Vtedy sa zvyšuje úroveň pohotovosti, ktorá je reprezentovaná aj hviezdičkami a je lepšie vyhýbať sa strážam, lebo vás začnú prenasledovať. A zvyčajne vás aj dostanú a zbijú do bezvedomia. Hoci vás silná sestrička v náručí odnesie do nemocnice, kde sa raz-dva zotavíte, môžete pritom  prísť o predmety, ktoré ste si pracne vyrobili. Celkom vtipná je samotka, kde čakáte pár minút na otvorenie dverí, ale tento čas môžete zredukovať škrabaním zemiakov.

Ak ste hrali pôvodnú hru The Escapists, väčšina uvedených aktivít vám je dobre známa. Dvojka však okrem lepšej grafiky a nových, rozsiahlejších väzení, prináša jednu výraznú novinku. A tou je multiplayer. V každej väznici sa na základe vašich nastavení (lokálne pripojenie, online, privátny režim) môžu vyskytovať aj ďalší hráči. Dorozumievajú sa chatom aj pomocou emócií. Dokážu spolupracovať a niektoré spôsoby úteku sú dokonca možné len vtedy, keď máte aj kamaráta. Narazíte totiž na špeciálne dvere, ktoré udržíte otvorené len vo dvojici. A za nimi je nejaký spínač alebo iný dôležitý objekt. Asi netreba zdôrazňovať, že s partnerom je to väčšia zábava.

The Escapists 2
The Escapists 2 Raňajky v Texase...
Raňajky v Texase...


The Escapists 2 Čas na samotke môžete výrazne skrátiť škrabaním zemiakov.
Čas na samotke môžete výrazne skrátiť škrabaním zemiakov.


The Escapists 2 Vo verzus multiplayeri máte časový limit na útek, ale väčšina štandardných obmedzení je zrušená.
Vo verzus multiplayeri máte časový limit na útek, ale väčšina štandardných obmedzení je zrušená.





A potom je tu bláznivý a vydarený verzus režim, kde ide o to, aby ste utiekli skôr ako protihráči, ktorí môžu byť až traja. Podmienky sú pritom zjednodušené. Hoci na útek máte len jeden deň, tentokrát vás nezdržujú povinné aktivity, úlohy, nezatvárajú sa cely, nemusíte obchodníkom platiť za veci, ale dajú vám ich zadarmo. Skrátka treba čo najskôr nahrabať suroviny, vyrobiť potrebné veci a prekopať sa alebo iným spôsobom dostať von. A môžete pritom naklásť vaším súperom. Spoločným nepriateľom sú však strážcovia.

The Escapists 2 sa snaží simulovať zábavný a do istej miery realistický útek z väzenia. Mnohé prvky sú zjednodušené a benevolentné, napríklad sa môžete premávať po väznici a strážnik si nevšimne, že máte v ruke zbraň (kým neprejdete cez detektor), ale samotná príprava úteku je zaujímavá a premyslená. Hoci v neskoršej fáze hry a po niekoľkých únikoch je už postup dosť repetitívny a nepovinné úlohy monotónne. Oproti prvému dielu pribudla kooperácia a verzus režim, takže dvojka sa vám oplatí hlavne v tom prípade, ak vás láka multiplayer. Alebo ak ste nehrali originál a chcete čeliť lákavej výzve a pokúsiť sa dostať spoza mreží. No musíte byť pritom trpezliví aj vynaliezaví.


napísal uni 8.11.2017
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
THE ESCAPISTS 2
+ kooperácia a verzus multiplayer
+ rôznorodé väzenia s viacerými spôsobmi úteku
+ slušne fungujúci väzenský režim
+ úpravy postavičiek a odomykanie doplnkov
- často sa opakujúce vedľajšie úlohy
- slabá AI dozorcov
- po čase repetitívne
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core Duo E6600 2.4 GHz, 2 GB RAM, GeForce GT 8800, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Team17 / Mouldy Toof Studios
Štýl: Akcia / Stealth
Dátum vydania: 22. august 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk