Počínanie EA pri Battlefront II kritizujú aj známe mená v hernom priemysle

Očakávané Star Wars Battlefront II kvôli politike vydavateľa čelí vlne kritiky, ku ktorej sa najnovšie okrem fanúšikov zapájajú aj známe mená z fachu.

pridal Gam_er 20.11.2017 o 16:24 pod hry
Počínanie EA pri Battlefront II kritizujú aj známe mená v hernom priemysle

HRY > NOVINKY >

EA pred pár dňami oznámila, že kontroverzné mikrotransakcie zahŕňajúce reálne peniaze, boli zo Star Wars Battlefront II dočasne odstránené. Vydavateľ ich do hry vráti, no sľubuje, že sa dočkajú zmien, pričom sa tiež ospravedlnil, že sa takýto problém pred vydaním vyskytol.

Napriek dočasnému odstráneniu mikrotransakcií však EA neočakáva, že by tento krok mal významný vplyv na finančné výsledky. To znamená, že do konca fiškálneho roka (31. marca 2018) by nemal očakávaný predaj Battlefront II zaostávať od predchádzajúcich predpovedí, ktoré vznikli ešte predtým, než došlo k odstráneniu mikrotransakcií. 

Môže to však byť interpretované rôznymi spôsobmi. Je totiž zrejmé, že úbytok mikrotransakcií bude znamenať menej peňazí, ktoré pochádzajú z tohto zdroja. Predpovede finančných výsledkov EA boli však založené na tom, že Battlefront II predá 14 miliónov kusov do konca fiškálneho roka, pričom ide o odhad, ktorý dosiahol predchodca v podobe prvého Battlefront. Je to konzervatívna predpoveď, pri ktorej môže EA očakávať, že sa ju podarí prekonať. Ďalšou možnosťou interpretácie týchto predpovedí je, že vôbec nezahŕňajú príjmy z mikrotransakcií, ktoré ešte nevedeli v danej dobe odhadnúť.

To, či sú ich analýzy pravdivé, nám dokážu napovedať prvé signály, ktoré prídu 30. januára, kedy vydavateľ oznámi svoje výsledky za súčasný štvrťrok a svoje ukáže aj koniec apríla, prípadne začiatok mája, kedy bude zverejnený úplne celý fiškálny rok. 

Hra sa síce minimálne zatiaľ upravila pozitívne pre hráčov, ale negatívna kritika sa dostala aj mimo okruhu hráčov. EA získala na fóre Reddit historicky najzmínuskovanejší komentár, problém sa objavil aj na CNN vďaka čomu na to reagovalo aj Disney. A práve to kontaktovalo šéfa EA a vysvetlilo im, že pre Star Wars značku takýto typ publicity nie je dobrý. EA následne mikrotransakcie dočasne zastavili. Na druhej strane, práve Disney nepriamo spôsobilo, že sa objavil tento problém. DICE totiž pôvodne plánovali len mikrotransakcie na oblečenia a vzhľad hrdinov, ten však Disney zakázalo meniť.  

Na počínanie EA reagovali aj herní vývojári. Jedným z nich bol Cory Barlog, ktorý na svojom Twitteri vyjadril negatívny postoj k loot boxom, pričom sa priamo dotkol EA, ktoré mikrotransakcie len dočasne vyplo a neodstránilo z hry úplne. Ešte skôr sa k problematike vyjadril šéf Gearboxu Randy Pitchford, ktorý ostro odsúdil lootboxy, či rôzne platené veci v AAA hrách, alebo režisér Bulletstormu Adrian Chmielarz, ktorý sa taktiež stavia na stranu hráčov.

Tvrdí, že je len na hráčoch a našich peňaženkách, aby podobné praktiky zastavili a nepodporovali ich. V opačnom prípade sa tak podľa Adriana vzorec pay2win stane premysleným krokom vydavateľa, aby na hre zarobil čo najviac, aj za použitia takýchto praktík:

„Tvorba hier je skutočne náročná. Ide pravdepodobne o jednu z najnáročnejších druhov prác. Herná komunita nemá problém rozoznať ťažkú prácu a zaplatiť dolár či dva za extra nákupy v hre. Problém však nastáva vtedy, keď sa mikrotransakcie stanú plnohodnotným vykorisťovaním ako v prípade Battlefront II. Nikto totiž nechce zaplatiť za pokrok v hre či nové postavy 200 a viac dolárov, keď už za hru dal jej plnú sumu 60 dolárov.“

Je to celé škoda, keďže hra sa upravila oproti jednotke veľmi dobre, autori pridali kampaň, rozšírili multiplayer a splnili hráčom prakticky všetko čo chceli v jednotke, plus dali aj DLC zadarmo. Všetci vedeli, že to bude znamenať prídavok mikrotransakcii, len niekto to v EA to prehnal s cenami. Chamtivosť sa tak stala dôvodom PR katastrofy.

V každom prípade ak sa chcete do hry pustiť, mikrotransakcie tam nie sú, všetci sa levelujú hraním a už vieme, že si všetkých hrdinov môžete odomknúť za 24 hodín hrania.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk