GHOSTORY

GHOSTORY

6.0

Polovičný duch zo Slovenska

Recenzia na PC verziu

Slovenské hry sú na vzostupe. Do rúk hráčov sa dostáva čoraz viac titulov z našej kotliny. Od tých väčších a úspešnejších, až po menšie nezávislé projekty. Sme vďační za každý jeden prírastok. Obzvlášť vtedy, keď sa jedná o nápaditý výtvor. Medzi tie zaujímavejšie sa môže zaradiť aj Ghostory.

Hra pôvodne vznikala ako práca študentov na Masarykovej univerzite v Brne. Slováci z tímu RigidCore Games s ňou uspeli v kategórií Najlepší študentský projekt na Game Access 2016. Následne ju ohlásili ako plnohodnotnú samostatnú hru a prostredníctvom Greenlight kampane dostali na Steam.

Vyniknúť vo veľkom svete môže takýto projekt ťažko. Preto sa musia nízke náklady vynahradiť niečím iným – herným obsahom. Nápaditosť tejto logickej pixel-artovej záležitosti nechýba. Autori ju potrebujú po celý čas pri vytváraní čoraz zložitejších hádaniek. Netreba sa báť, tu ju nájdete a hra je po celý čas zaujímavá.

Ghostory
Ghostory Konverzácia s duchom je normálna vec.
Konverzácia s duchom je normálna vec.


Ghostory V nehmotnej forme trávi hrdina veľa času.
V nehmotnej forme trávi hrdina veľa času.


Ghostory Vaša postava sa rada vozí po tajomných plošinách.
Vaša postava sa rada vozí po tajomných plošinách.





Vašou úlohou je napraviť to, čo ste spôsobili na začiatku hry. Vtedy ste sa napili z vody v jazere, ktorá z vás spravila polovičného ducha. Pomôcť sa vám snaží babka, ktorá vám povie, že v jaskyni je huba, z ktorej vie uvariť liečivý elixír. Lenže ako to už v hrách býva, nebude to také ľahké. Hrdina sa prepadol hlbšie do jaskyne a musí sa odtiaľ nejako vrátiť. Cesta je zložitá a zdĺhavá a najmä náročná na logické myslenie.

V koži hrdinu musíte riešiť hádanky, ktoré zahŕňajú otváranie dverí, hľadanie kľúčov, aktiváciu výťahov a vyhýbanie sa prekážkam. Vždy je potrebné dostať sa preč z jaskyne a je to čoraz náročnejšie. Musíte meniť svoju podobu na nehmotnú a lietajúcu, vtedy však nemôžete vláčiť so sebou ruksak. Ten je potrebný, skladujete v ňom svoju liečivú hubu, ale aj kľúče. Bez ruksaku sa ďaleko nedostanete  - v tom je celý fígeľ.

Azda aj pre svoju zložitosť a náročnosť sa autori zľutovali a v pomocníkovi ponúkajú možnosť preskakovať úrovne (musíte si ho vždy odomknúť), ale aj video návod. Vďaka nemu sa nemusíte toľko trápiť s vyriešením úrovní. S dostatkom času a odhodlania si s problémami väčšinou poradíte zaiste aj sami.

Úrovne sa príjemne striedajú. Aby jednotný dizajn neomrzel, mení sa jeho farebné pozadie. Okrem hliny a piesku narazíte napríklad aj na ľadové úseky. S tým súvisia aj niektoré herné princípy pri riešení problémov. Sem-tam vás autori prekvapia bonusmi, ktoré by ste nečakali, napr. možnosť pomôcť malej žabke dostať sa do bezpečia. Musím pochváliť nápaditosť hádaniek a ich riešenie. Nápad s podobou ducha, a zároveň hmotnou formou je originálny a poteší.

Napriek nevýraznému grafickému spracovaniu, ktoré aj na pomery pixel-artovej grafiky zaspalo dobu, je hra výborným oddychom a tréningom pre šedú mozgovú kôru. Ani animácie nie sú na výslní a vizáž ako takú budete musieť jednoducho pretrpieť. O nič lepšie na tom nie sú ani zvuky a hudba. Dabing nečakajte vôbec. Koniec koncov, tých pár dialógov, ktoré sa v hre vyskytnú, za veľa nestojí a sú tam, len aby sa nepovedalo. Zároveň sa na nich môžete trošku zasmiať. Vo vetách sú dosť často ukryté názvy hier so slovenským jazykom a slovom „duch“. Čítate správne – hra okrem češtiny obsahuje aj slovenskú lokalizáciu.

Ghostory je príjemným malým projektom, za ktorý zaplatíte na Steame 7 eur. Za tú sumu získate hodiny zábavy, a zároveň podporíte mladý slovenský tím. Ten má do budúcna perspektívu priniesť väčšie herné tituly. Ak vás bavia logické 2D plošinovky, tak nič neoľutujete. Oproti českej hre Blackhole ide v tomto prípade viac o logické myslenie ako o šikovné prsty.

Ghostory
Ghostory Hľadanie kľúčov od dverí je nudné.
Hľadanie kľúčov od dverí je nudné.


Ghostory Aktivácia výťahov nie je zložitá.
Aktivácia výťahov nie je zložitá.


Ghostory Prečo sú páky v klietkach, je pre mňa záhadou.
Prečo sú páky v klietkach, je pre mňa záhadou.






napísal Possol 29.11.2017
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
GHOSTORY
+ nápaditosť
+ dobre spracované úrovne
+ zaujímavá herná náplň
- slabšia grafická stránka
- hudba a zvuky
- málo rozmanitých prostredí
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Core 2 Duo, 1 GB RAM, VGA s DX10, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
Slovenské hry

Vývoj: RigidCore Games
Štýl: Adventúra / Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. október 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk