LIFE IS STRANGE: BEFORE THE STORM - KOMPLET

LIFE IS STRANGE: BEFORE THE STORM - KOMPLET

7.0

Môže byť život ešte čudnejší?

Recenzia na PC verziu

Dontnod dokázali na moderný herný trh priniesť niečo , s čím asi len málokto počítal. Dnešné adventúry sú na míle vzdialené tomu, čo poznáme z point and click čias a zmenila sa hlavne hrateľnosť. Modernú cestu žánru razia hlavne Telltale a zrazu sa objavilo málo známe francúzske štúdio s dovtedy jedinou vydanou hrou a prinieslo modernú adventúru, v ktorej vám skutočne záležalo na postavách, vaše rozhodnutia mali zmysel a scenár prinášal jeden silný moment za druhým, až kým neprišlo k vyvrcholeniu v záverečnej dileme. Max bola síce hlavnou hrdinkou, no väčšinu hry si pre seba ukradla postava Chloe. Sympatická modrovláska je niekým, kvôli komu by ste obetovali aj svet. A teraz sa môžeme pozrieť na to, ako sa vlastne stala postavou, ktorú milujeme. Avšak už pod taktovkou iného štúdia.

Štafetu prebrali Deck Nine a priniesli kratšiu prequel sériu Life is Strange: Before the Storm. Dej je tak zasadený niekoľko rokov pred pôvodnou hrou, kedy má Chloe 16 rokov a okrem pubertálnej rebélie prechádza aj náročnými životnými situáciami. Leitmotívom hry je strata. V úvode je to hlavne strata najbližšej priateľky. Max je preč, Chloe je hlavnou postavou a musí sa životom pretĺkať sama aj kvôli tomu, že pri nehode stratila otca. Hra aj preto neraz ponúka introspektívu do vnútra mladej rebelky, ktorou táto nečakaná smrť stále rezonuje a rovnako bude rezonovať aj tými z vás, ktorí si niečím podobným vo svojom živote prešli.

Rovnako však na scénu prichádza aj istá forma straty nevinnosti, detstva a Chloe navyše nie je jediná, ktorá v tomto svete niečo stratila. A aj keď sa zdajú byť rozdielne ako oheň a voda, Chloe čoskoro nájde spriaznenú dušu v podobe Rachel, ďalšej známej postavy z pôvodnej hry, s ktorou sa však stretávame priamo až teraz. Jedna je outsiderka, druhá je miláčikom všetkých, spojí ich však nečakané miesto a stanú sa nerozlučnou dvojkou, ktorú v najbližších dňoch čakajú udalosti, ktoré otrasú ich životmi.

Life Is Strange: Before the Storm - komplet
Life Is Strange: Before the Storm - komplet Začína to netradične, no končí čarovne.
Začína to netradične, no končí čarovne.


Life Is Strange: Before the Storm - komplet Chloe nemá špeciálne schopnosti, ale poriadne podrezaný jazyk.
Chloe nemá špeciálne schopnosti, ale poriadne podrezaný jazyk.


Life Is Strange: Before the Storm - komplet Chloe sa dostane aj do situácií, v akých by ste ju nečakali.
Chloe sa dostane aj do situácií, v akých by ste ju nečakali.





Dej hry je naozaj zhustený do niekoľkých dní, aj napriek tomu však pôsobí vývoj mladej hrdinky uveriteľne. Na začiatku sa v nej rozhorí iskra, ktorá predstavuje začiatok jej premeny na tú Chloe, ktorú neskôr poznáme. Na konci hry je už takmer tam. Medzitým všetkým vás čakajú stretnutia so spolužiakmi, náročné chvíle v škole aj mimo nej, pomalý rodinný rozpad a aj poriadna dávka nebezpečenstva. Popritom sa prehlbuje vzťah medzi dvomi hlavnými postavami, z ktorých každá si prechádza vlastnými, no podobnými problémami. A tento vzťah z veľkej časti vytvárate sami svojimi rozhodnutiami. Môže to byť priateľstvo, možno aj niečo viac.

Before the Storm však prináša zmeny aj na iných frontoch. Je tu rozdielny tón, rozdielna nálada, čomu zodpovedá aj iné ladenie hudby. Hlavne je tu však iná hrateľnosť. Tá bola v pôvodnej sérii založená na schopnostiach hlavnej postavy a možných riešeniach rôznych situácií. Chloe žiadne superschopnosti nemá a aj keď niektoré aspekty hry pôsobia trošku nadprirodzene, stále sa dá nájsť ich ukotvenie v realite. Zdá sa však, že si autori nevedeli poradiť s herným obsahom, ak v hre postava nedisponuje nejakými schopnosťami a naozaj je celá smerovaná veľmi introspektívne, vďaka čomu sa lepšie ponoríte do postavy Chloe.

Zároveň ale táto séria ponúka menej toho aktívneho hrania. Zažijete menej hádaniek, menej chodenia s postavou, ale viac dialógov, keďže to je oblasť, v ktorej sa Chloe cíti ako doma. Tradičná schéma tu nechýba. Ocitnete sa v prostredí a ak vás tu čaká väčšia hrateľná pasáž, môžete ho skúmať a rovnako aj predmety v ňom. Následne príde rad na jednoduchú interakciu a už sa ide ďalej v dialógoch. Chýbajú aspoň náznaky vážnejších puzzle a rovnako aj viac priameho hrania. Niežeby dialógy neboli dobre napísané, no to už hra spadá do vôd Telltale hier, pričom pôvodná séria ich krásne prekonávala.

Tešiť vás ale môže fakt, že aj Before the Storm príde so skutočným dopadom vašich rozhodnutí a jedno srdcervúce vás čaká aj v samotnom závere. Budete tak čeliť dilemám ohľadne peňazí, ale aj drog a správania sa k ostatným postavám. A aj keď Chloe nedisponuje žiadnou superschopnosťou, prináša so sebou schopnosť backtalk, ktorá jej umožní zo situácie sa vykecať. Ide o dialóg, v ktorom sledujete svojho oponenta a chytáte sa určitých bodov v tom, čo hovorí, aby ste dosiahli to, čo sa vám hodí. Napríklad sa tak dostanete cez vyhadzovača na koncert. Ak sa vám to nepodarí vďaka backtalku, existujú aj iné spôsoby. Backtalk navyše nie je nutnosť, takže v niektorých situáciách, ak uznáte za vhodné, môžete pokračovať v bežnom dialógu.

Prvá epizóda mala svoje klady aj zápory, no škoda, že niektoré nápady nerozvinula ďalej. Máte tu totiž možnosť zúčastniť sa partie DnD stolovky so spolužiakmi, čo ovplyvní vaše vzťahy s nimi a naozaj táto pasáž hru krásne spestruje a ponúka pekných pár minút zaujímavého hrania navyše. V druhej epizóde sa dá nájsť niečo vzdialene podobné, kedy v škole príde rad na toľko omieľané divadelné predstavenie. Scéna je veľmi dobre napísaná, už nie taká voľná, ale zase so silným emocionálnym dopadom. Tretia epizóda ale na podobné momenty, bohužiaľ, rezignovala.

Medzi jednotlivými epizódami spozorujete taktiež rozdielne tempo. Tá prvá je len rozbeh a občas trošku pomalý. Funguje ako predstavenie postavy Chloe, jej sveta, no taktiež vám ukáže, kto to vlastne bola Rachel. Bez akýchkoľvek debát je druhá epizóda z trojice tá najlepšia – najlepšie scény, najlepší scenár a taktiež parádny záver a niekoľko nečakaných momentov. Tretia epizóda sa však vlečie a pritom je obsahovo najchudobnejšia a až toľko sa v nej nestane. Dojem z nej však bude pravdepodobne najslabší. A to aj vďaka tomu, že mnoho príbehových otázok nechá nezodpovedaných. Ani nie tak z tejto série, ale aj z tej pôvodnej, na ktoré možno niektorí z vás čakajú. Zdá sa, že sa autori rozhodli príbeh rozprávať tak, aby nič neprezradili a len nepriamo smerujú k niektorým udalostiam z pôvodnej hry.

Life Is Strange: Before the Storm - komplet
Life Is Strange: Before the Storm - komplet Čaká na vás niekoľko naozaj silných scén.
Čaká na vás niekoľko naozaj silných scén.


Life Is Strange: Before the Storm - komplet Hrateľnosť je dosť orezaná, rovnako aj hádanky.
Hrateľnosť je dosť orezaná, rovnako aj hádanky.


Life Is Strange: Before the Storm - komplet Hra sa nesnaží vyvinúť do pôvodnej série, ide si cestou vlastného príbehu.
Hra sa nesnaží vyvinúť do pôvodnej série, ide si cestou vlastného príbehu.





Je však taktiež vidno, že po vydaní prvej epizódy autori vypočuli fanúšikov. Chloe je rebelka celým srdcom, no v úvode strašne tlačila na pílu a spolu s ňou aj scenáristi. Čo bol pocit, ktorého ste sa v niektorých dialógoch naozaj nevedeli zbaviť. Druhá a tretia epizóda už ale postavu uchopili lepšie a mnoho situácií nechali vo vašich rukách. Čo sa týka vykreslenia jej postavy, dobrú prácu odvádza Rhianna DeVries, ktorá teraz Chloe prepožičala hlas, no ani ostatní herci nezaostávajú. A veľkú úlohu zohráva aj hudba, ktorá je šitá na mieru rebelujúcej hrdinke a stojí za ňou britská kapela Daughter. Hudba je veľmi rozdielna od tej z pôvodnej série, no stále kvalitná a dobre dopĺňa postavu a jej scény.

Keď už kolíše tempo, chceli by ste pravdepodobne aspoň obstojnú dĺžku hry. Matematika je tu však jasná – trojica epizód, ktoré jednotlivo zaberú zhruba tie 3 hodiny hrania, takže pri hre strávite celkovo 8-9 hodín. A to je trošku málo aj s ohliadnutím na to, že niektoré motívy hra ďalej nerozvinie a to najmä kvôli tomu, na čo sa sústredí v závere. Je tu síce možnosť zahrať si hru znova a vybrať sa inými cestami, či sa rozhodnúť v závere inak a dopracovať sa k ďalším koncom, no aj tak celková dĺžka a tempo naznačujú skôr uponáhľané dokončenie.

V Life is Strange: Before the Storm treba kvitovať, že Deck Nine nekopírujú predchodcu, ale vydali sa vlastnou cestou. Fanúšikovia sa však musia zmieriť s tým, že niektoré otázky z pôvodnej série táto hra nezodpovie, lebo predstaví vlastný a zaujímavý príbeh, aj keď občas trošku kostrbato odprezentovaný. Oproti predchodcovi tiež opravila niektoré technické neduhy a výtvarný štýl jej stále sadne. Sú tu ale technické chyby, občas dokonca veľmi zbytočné. Je tu mnoho náznakov a odkazov na budúcnosť, no vzťah Chloe a Rachel je dostatočne silným príbehom na to, aby sa hra nespoliehala len na už vypovedané. Aj preto je vhodná aj pre nových hráčov, pričom práve fanúšikovia sa tu a tam môžu cítiť sklamaní. Čo sa ale v záverečnom zúčtovaní počíta najviac, je fakt, že vo vás celková atmosféra vzbudí záujem o postavy a ich osudy. Vy viete, ako to s nimi dopadne, no aj tak im budete držať palce. A to je pocit, ktorý si pri hraní vychutnáte.


napísal matus_ace 29.12.2017
Páči sa mi! (+1)
7.0
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
LIFE IS STRANGE: BEFORE THE STORM - KOMPLET
+ expozícia postáv a ich vzťahy
+ atmosféra
+ hudba a kvalitný dabing
+ nekopíruje predchodcu
+ skvelá druhá epizóda
+ rozhodnutia nie sú len naoko
- bugy
- kolísajúce tempo
- problémy tretej epizódy
- krátke
- oklieštená hrateľnosť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core i3-2100; 3GB RAM; Radeon R7 250/GTX650; 14GB HDD
Doporučená konfigurácia: Core i3-6100; 6GB RAM; Radeon RX 460/GeForce 1050


RECENZIE HRÁČOV
Life Is Strange: Before the Storm - komplet
8.5
LUK    12.1.2018
Chloe Price je žena, ktorá si dokázala podmaniť srdcia mnohých hráčov. Síce nehrala v pôvodnom Li...prečítať celé
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Square Enix / Deck Nine
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 31. august 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19751)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk