TWIN MIRROR

TWIN MIRROR

Psychologický triler od autorov Life is Strange

Francúzske štúdio Dontnod Entertainment sa síce slušne uviedlo akčnou adventúrou Remember Me z roku 2013, no bola to až epizodická séria Life is Strange, ktorá vyšla v roku 2015 a hráčom vyrazila dych, pričom zároveň autorov katapultovala medzi elitu. Ponúkli skvelý príbeh s nezabudnuteľnými postavami, no taktiež si našli žáner, v ktorom sa cítia ako doma. Ponúkli doteraz najlepšie prevedenie modernej adventúry, ktorá koketuje s filmom, no stále ponúka dosť hrateľnosti a možnosti voľby v nej majú skutočný dopad, nie iba kozmetický. Neskôr sa síce pustili do RPG vôd, no teraz sa už zase venujú adventúram, a to rovno dvom sériám naraz.

Druhá séria Life is Strange ponúkne nový príbeh a nové postavy z tohto univerza, pričom prvá epizóda vyjde už čoskoro a pozreli sme sa na ňu v našich dojmoch ešte počas Gamescomu. Na výstave sme tiež mali možnosť pozrieť sa na ich druhú sériu, ktorá ponúkne síce podobnú hrateľnosť, ale výrazne mení tému. Dontnod na sérii pracujú už od roku 2016, no oznámili ju až tento rok a aj keď sme mali okrem prezentácie autorov možnosť vyskúšať si demo, ešte si na hru nejakú dobu počkáme. Jej prvá epizóda s názvom Lost on Arrival totiž vyjde až začiatkom budúceho roka a celkovo séria ponúkne 3 epizódy. V strede článku nájdete tiež naše gameplay video z dema.

Twin Mirror chce byť psychologickým trilerom a aj keď Life is Strange séria nebola práve optimistickou hrou, z tejto série sála temnejší nádych takmer okamžite. Jej hlavným hrdinom je investigatívny novinár Sam, ktorý sa vracia do svojho rodného mestečka Basswood, no nechce tam byť. Nielenže ho tam privádza smutná udalosť (pohreb jeho najlepšieho priateľa), ale zároveň chcel na toto miesto a jeho ľudí zabudnúť. Chcel zabudnúť na svoju minulosť, na svoju bývalú, jednoducho na všetko.


A ako to v podobných hrách (knihách, filmoch, seriáloch...) býva, po svojom návrate spolu so Samom začnete odhaľovať nielen temnú minulosť mesta, ale tiež jeho vlastnú a že sa tam toho skrýva teda dosť veľa. Zatiaľ to na nás pôsobí tak, že v Dontnode nebudú tajomstvami šetriť. Zároveň chcú ponúknuť stále netradičný herný zážitok, ktorý hráčov pohltí a len tak nepustí. Hovoria o pohlcujúcej skúsenosti, ktorú vám hranie ponúkne, no zároveň hra chce byť autentická. A fanúšikov seriálov ako Twin Peaks určite poteší aj fakt, že z hry trošku „smrdí“ aj trošku z nich. Rozhodne tu zase bude viac prvkov, ktoré vás oslovia, podobne ako v Life is Strange, kde si každý mohol nájsť niečo.

Sam patrí medzi tých ľudí, ktorí nikdy nie sú sami. Niežeby ho stále sprevádzal nejaký pomocník, to vôbec nie. On má totiž stále so sebou trošku inú spoločnosť, ktorú nám autori v premiére predstavili práve na Gamescome. Ňou je Double, ktorý je vlastne akousi manifestáciou Samovej temnej stránky. Je to tá istá, no zároveň iná postava. V priebehu hry hráme za Same, no aj tak má Double obrovskú rolu. Pamätáte si z animákov tie scény, keď nejakej postave do ucha šepká na jednej strane anjel a na druhej čert? Hádajte, ktorý z nich bude v hre Double.

So Samom bude v priebehu hry vo veľkom diskutovať a inak interagovať, no najmä mu bude v priebehu celej hry do ucha neustále šepkať. Bude ponúkať rôzne alternatívy, ktoré nie sú práve v Samovom štýle, pričom toto našepkávanie môže ponúknuť aj rozdielnu perspektívu. Sam totiž v priebehu hry bude vyšetrovať a skúmať rôzne veci, no v momente, keď sa na scéne objaví Double, nemôžete si byť úplne istí jeho agendou. Samozrejme, môže vám dávať indície a pomáhať, no taktiež vás môže viesť do slepej uličky, z ktorej sa vo svojom vyšetrovaní pohnete zlým smerom. Navyše sa neustále zdá, že vie o niektorých udalostiach viac ako samotný Sam a aj keď Sam na niečo zabudol, Double má o tom až podozrivo dobrý prehľad.

V úvode príbehu je Sam naozaj zlomeným človekom a hráč ho musí viesť vpred. Nemusíte si to predstavovať ako bábku na špagátikoch vo vašich rukách, skôr budete sami podľa seba poťahovať nitky osudu a riadiť konanie postavy tak, ako to vám vyhovuje. Až postupne sa s postavou zžijete  objavíte ďalšie zo Samových špeciálnych schopností. Autori sa totiž neinšpirovali len v Twin Peaks, ale napríklad aj v Sherlockovi, pri vyšetrovaní musíte využívať jeho Palác mysle, teda v jeho mysli, kam sa Sam zavrie vtedy, keď sa vyšetrovanie zdanlivo zaseklo.

Tam môže skúmať minulé udalosti a je to zároveň jeho útočisko, kde spolu s ním môžete spomaliť, všetko si do detailov overiť a pospájať tak, aby ste dospeli k záverom. Kým v skutočnom svete zbierate dôkazy a indície, tam si ich musíte pospájať a vyvodiť dedukcie, ktoré si následne môžete overiť. Nie všetko ale so všetkým súvisí, takže nepomôže len spojiť všetko so všetkým, ale vyžaduje si to aj trošku pohnúť hlavou. V Paláci mysle budete taktiež riešiť hádanky a ukážku z neho si môžete pozrieť aj v našom gameplayi, pričom ani vizuálne nie je vôbec zvládnutý zle.

Okrem toho je hrateľnosť hry štandardná vzhľadom na to, čo od adventúry od Dontnod očakávate. Teda ovládate priamo postavou, s ktorou chodíte v prostredí, kde interagujete s predmetmi, no tentoraz ich výraznejšie využívate v rámci akéhosi inventára, teda množstvo predmetov si môžete zobrať. Nechýbajú dialógy, pričom ich nemusíte viesť úplne s každým. Sami sa rozhodnete, kto vám za tých pár slov stojí. V dialógoch si taktiež sami volíte odpovede a jednotlivé možnosti, pričom aj od nich sa bude odvíjať, k akým informáciám, záverom a nakoniec pravdepodobne aj vzťahom sa dopracujete.


A tým sa dostávame k veci, ktorú sme si síce v deme vyskúšať nedokázali, no určite ju od Dontnod hry očakávate a autori nám počas prezentácie za zatvorenými dverami o nej prezradili niečo viac. Aj v Twin Morror budú mať vaše rozhodnutia dopad a to údajne veľmi veľký. Dokonca autori hovorili o tom, že voľby budú zrkadlom hráčových hodnôt, takže vám možno hra prezradí niečo viac o vás samotných podľa toho, ako sa v nej budete rozhodovať. Tým pádom sa v nej dočkáte aj hneď niekoľkých koncov, pričom sa dokážete dostať k takému koncu, aký vás reflektuje, aký sami chcete.

Taktiež audiovizuálne spracovanie sa nesie v takom štýle, aký od Dontnod čakáte. Remeber Me, Life is Strange a ani Vampyr neohurovali technickou kvalitou. Jednak na to tím nemá dostatok ľudí, no ani to nie je ich cieľom. Zároveň mali ale všetky ich hry špecifický art štýl, vďaka ktorému vyzerali dobre. Keďže je táto hra ladená skôr temne, možno až tak tento štýl nevynikne, no rozhodne zatiaľ hra nevyzerá vôbec zle. Aj dabing sa zatiaľ javí pomerne slušne, no vypočuť sme si mohli len Sama a Doubla. Bohužiaľ, demo nám ukázalo aj jeden známy neduh – opäť nie je synchronizovaný pohyb úst postáv s ich dabingom.

Twin Mirror je hrou, ktorá sa možno zatiaľ pohybuje mimo vášho radaru, no ak máte radi tvorbu francúzskeho štúdia Dontnod a aj nejaké tie temnejšie detektívne príbehy, je to hra, ktorú by ste mali začať sledovať. Samotné demo toho zatiaľ neponúklo až tak veľa, no rozhodne v nás spolu so sľubmi autorov vzbudilo zvedavosť a tiež nádeje, že sa dočkáme ďalšieho kvalitného príbehu, ktorý si navyše budeme môcť z veľkej časti formovať sami.


napísal matus_ace 24.9.2018
Páči sa mi! (+3)
TWIN MIRROR


Twin Mirror
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Bandai Namco / Dontnod
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 1. december 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk