LEGO DC SUPER-VILLAINS

LEGO DC SUPER-VILLAINS

7.0

Trochu ošúchaná, no stále zábavná jazda

Recenzia na PS4 verziu

Lego hry môžeme bez väčších pochybností brať už ako stálu klasiku, ktorá si dlhšiu dobu drží svoj štandard a snaží a priniesť hráčom pravidelnú porciu zábavy v už známom štýle spracovania a hrateľnosti. Autorom z britského štúdia Traveller's Tales sa túto úlohu veľmi dobre darí plniť, nakoľko v drvivej väčšine prípadov ide o hry, ktoré ak aj nie sú vyslovene špičkové, svojím typickým prejavom vedia aspoň na istý čas zabaviť. A práve to je v konečnom zúčtovaní to najdôležitejšie, nakoľko sa darí s prehľadom spĺňať to, prečo hry vôbec hráme. Vývojári sa po vydaní minuloročného Lego Marvel Super Heroes 2 pustili podľa očakávaní do vývoja ďalšej Lego hry pre tento rok, a tou je Lego DC Super-Villains.

Na rozdiel od minulého roka, kedy sme si už po niekoľkýkrát vyskúšali, aké je to byť superhrdinom, tento rok sa autori rozhodli zamerať na druhú stranu mince a dostávajú nás do zákernejšieho sveta DC hrdinov - medzi záporákov. Už z tohto je teda jasné, že nepôjde o úplne štandardnú cestu v koži milovaných bojovníkov za dobro. Nový pohľad Lego hier na fantasy univerzum môže byť pre mnohých hráčov lákavý už len prostým odlíšením sa od zvyšku predchádzajúcich hier, ktoré mali za cieľ robiť z hráčov len tých dobrých a neomylných. Táto zmena ale neznačí automaticky dobrú hru. Nedá sa predsa existovať roky na rovnakom princípe bez toho, aby nás to prestalo baviť. Alebo žeby predsa len áno?

Lego DC Super-Villains
Lego DC Super-Villains Ako ste na tom s umením?
Ako ste na tom s umením?


Lego DC Super-Villains Hlavolamy nie sú väčšinou ťažké.
Hlavolamy nie sú väčšinou ťažké.


Lego DC Super-Villains Pri vyplnení dotazníka na webe získate odmenu do hry.
Pri vyplnení dotazníka na webe získate odmenu do hry.





Lego DC Super-Villains sa začína úplne rovnako, ako sme pri Lego hrách zvyknutí. Striedajú sa efektné animácie a ani sa nenazdáte, hra na vás vyskočí s obrazovkou o vytvorení vašej postavy. To je teda úplný štandard a postavu si viete upraviť z vopred pripravených podkladov pre hlavu, telo, bradu, vlasy či iné časti tela a prípadne aj menšie doplnky, ktorými by ste sa chceli odlíšiť. Tento rýchly výber ukončíte pomenovaním postavy a môžete sa naplno ponoriť do hry. Všetky Lego hry, až na nejakú tú výnimku (Lego Worlds), sú postavené na príbehovej časti, ktorá je zložená z niekoľkých na seba nadväzujúcich kapitol. Pochopiteľne vám nebudem nič zásadné prezrádzať z príbehu, no samotná zápletka rozhodne nie je hodná nejakej ceny. Skupina DC zloduchov bojuje proti skupine superhrdinov z inej dimenzie a ako hráč sa musíte postaviť nejednému bossovi v podobe veľmi dobre známych postáv, a to napríklad Beast Boy, Reverse Flash, Sea King či Shazam.

Príbeh je v žánri jednoduchej casual adventúry, ktorou Lego séria rozhodne je, aj napriek nedostatkom úplne postačujúci. Autori sa totiž zamerali skôr na samotné dialógy a rôzne malé drobnosti ukryté v pozadí, ktoré na vás číhajú z každej strany a vedia vás prakticky neustále baviť a spríjemniť vám zážitok z hry. V Lego DC Super-Villains nechýba množstvo gagov a vtipných scénok, v ktorých sú postavy zobrazované v trápnych a nie pre nich prirodzených situáciach. Koniec koncov, humorom je Lego séria typická a túto úlohu tvorcovia spĺňajú aj v novej časti na výbornú. Zábavné prvku sú navyše zapracované aj do samotnej hrateľnosti, napríklad pri súbojoch. Hra obsahuje desiatky jedinečných hrateľných postáv, ktoré majú svoje prednosti či slabosti, no najmä osobnosť, ktorá sa prejavuje pri prestrihových scénach. Práve tie sú zdrojom najlepších vtipných momentov.

Aj z pohľadu hrateľnosti sa autori rozhodli držať skrátka toho, čo im už dlhšiu dobu funguje bez väčších problémov. Na každú jednu misiu sa dostanú hneď viaceré postavy, ktoré vďaka ich jedinečným schopnostiam, ako je neviditeľnosť, zmrazovanie či lietanie, potrebujete pre ďalší postup. Hra vám, samozrejme, tieto postavy priraďuje sama logickým postupom v príbehu, preto je vždy dôležité oťukať si ich bez zbytočného stresovania už v ostrej akcii. Prepínať sa medzi viacerými postavami sa môže zdať zložité, no Traveller's Tales má tento systém hry zvládnutý naozaj dobre. Chcete sa dostať cez úzku šachtu, uhasiť oheň, roztaviť kov? V drvivej väčšine prípadov sa pri prepínaní okamžite dostanete na postavu, ktorú skutočne v danej chvíli potrebujete.

To isté platí aj pri hlavolamoch, ktoré sú tu prítomné bez zmeny. Či už ide o vyslobodenie sa z elektrického obvodu, pospájanie správnej cesty, alebo poskladanie obrázku, všetko sú to prekážky, ktoré vás zabavia maximálne len na pár sekúnd. Sú veľmi jednoduché a tým v podstate odrážajú vlastnosti celej hry. Lego je pre príležitostné publikum a deti ako stvorené. Veď len životy postáv vašich Lego (anti)hrdinov sú iba naoko. Keď vám postava zomrie, neznamená to vašu smrť. Keďže ide o obyčajnú Lego kocku, vaša postava sa poskladá do pár sekúnd naspäť a pokračujete ďalej. Takúto slobodu pocítite predovšetkým pri súbojoch s bossmi, na ktorých sa môžete ľubovoľne hádzať a bez taktizovania. A keď už je reč o dueloch s bossmi, práve tie považujem za najväčší mínus hry.

Fakt, že sa v celej sérii veľa vecí opakuje, by som prehryzol. Veď to čo veľmi dobre funguje, čo je zábavné, meniť netreba. Keď to ale platí aj pre najdôležitejšie súboje v hre, je to už krok vedľa. Niekoľko prvých bossov v podstate zdolávate totožne, jemné odchýlky síce postupne prichádzajú, no tie skutočne najväčšie sa dostavia až v posledných dvoch hodinách hry. Základnou príbehovou časťou som sa prebojoval za približne desať až jedenásť hodín. Na druhej strane, keď som sa pozrel na ukazovateľ dokončenia hry, zobrazoval niečo cez 25%. Hra vás po celý čas upozorňuje na odomknutie danej lokality aj pre voľné hranie, v ktorom vás už neobmedzuje výberom postavy, vďaka čomu sa viete dostať aj na miesta, kde ste sa pri prvom prechádzaní nemali šancu dostať. Ak by ste sa rozhodli preskúmať úplne všetko, čo Lego DC Super-Villains obsahuje, počítajte s minimálne dvojnásobnou hernou dobou.

Traveller's Tales to opäť dokázali a priniesli nám ďalšiu decentnú Lego hru. Lego DC Super-Villains tak opäť ponúka klasický štýl hrateľnosti, všadeprítomný humor a spolu s tým aj slušnú porciu zábavy. Hra na vás nikdy nerobí nátlak a počas hrania neprichádza frustrácia. Teda v prípade, ak hra nemá nejaký technický problém, prípadne rovno nespadne. Pre pravidelných hráčov Lego hier môže byť negatívom prakticky nulový posun vpred po stránke spracovania a hrateľnosti či repetitívny obsah. Ak vás ale doteraz každá Lego hra bavila a neprekáža vám minimálne množstvo inovácií, s Lego DC Super-Villains budete určite spokojní.

Lego DC Super-Villains
Lego DC Super-Villains Najrýchlejší spôsob prepravy po meste.
Najrýchlejší spôsob prepravy po meste.


Lego DC Super-Villains Súboje bývajú zväčša nudné, no sú aj výnimky.
Súboje bývajú zväčša nudné, no sú aj výnimky.


Lego DC Super-Villains S trofejou je fotka povinnosť.
S trofejou je fotka povinnosť.






napísal play3man 19.11.2018
Páči sa mi! (+1)
7.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
LEGO DC SUPER-VILLAINS
+ stále decentná zábava
+ veľké množstvo obsahu
+ humorne ladené spracovanie neomrzí
- v princípe stále rovnaká Lego hra
- jednotvárne súboje s bossmi
- rôzne bugy


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Warner Bros. / Traveller Tales
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 16. október 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk